17.5.2024 | Svátek má Aneta


Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Seliger 18.4.2024 19:46

Pane Diviši, co myslíte, proč začal politický unijní útok před cca 20 lety proti přirozeným síťovým monopolům, jako plynovody, elektrárenské soustavy a vrcholil v roce 2005 energobalíčkem č.III ? No aby vzniklo tzv. tržní samoregulační prostředí. Doporučuji si přečíst technický týdeník z 1.1.2006, kde je záznam z projednávání onoho energobalíčku v senátu s velmi kritickými připomínkami praktiků z provozu, na něž nebyl brán zřetel. (nebyl-li již záznam zcenzorován) . S tím také souvisí sraz jakéhosi jachetního klubu kdesi na jihu, u moře, kde si rozdávali karty, za účasti soci Urbana. Klausově vládě se roky dařilo regulovat přijatelnou úroveň nákladů pro spotřebitele, protože hráčů na trhu bylo přiměřeně. Energobalíček č. III tzv rozkulačoval tyto přirozené síťové monopoly tak, že nařídili unijní tvůrci trhu vytvořit z jedné organizace nejméně 4 na výrobu, prodej, přeprodej, nákup atd. Navíc ČEZ z nařízení Brusele a kejvačů z Topolovy a j. vlád rozprodával elektrárny a přeprodejů se chopila spousta překupníků, podomních obchodníků a celý tyátr skončil, když překupníci postupně před pár lety zavírali krám s aktivy v rájích. Ochránit spotřebitele měl ERÚ, který možná díky legislativě selhal a nikoho neochránil. Samozřejmě ránu tomu přidala zelená příšernost ze zelených palic, kdy šašci z unijního vršku rozhodli o povolenkách a později dokonce o jejich převedení mezi šmelináře na burzu. Až možná nyní po x-té budou směrnice upravovat. Sloučily komodity elektřinu a plyn, nařídili snížení dodávek ruského plynu o polovinu, co teče furt, ale dražší, nařídili zákaz dlouhodobých kontraktů (které svou předvídatelností napomáhají byznysu) , nařídili přechod energokomodit na šmelinářskou burzu. Také byl očekáván politický útok, když už rozkulačili a zdražili produkci síťových energomonopolů, na přirozené síťové monopoly v IT z USA. Ale tam si majitelé svá práva obhájí. Rozhodnutí z Brusele jsou pro občany nebezpečná. Ten spolek nesmí velet.

P. Diviš 18.4.2024 20:26

Pokud jste nabyl dojmu, že fandím nápadům EU, pak je to dojem mylný. Naopak, volný trh s jeho zákonitosti a fungováním bych si přál.

Administrativní rozbíjení monopolů kdysi udělali i v USA. Najde se dost důvodů pro i proti, a monopoly nejsou nic zrovna sympatického, což ovšem lze říci i o administrativních (mocenských) opatřeních.

Demonopolizovaný trh v dodávkách elektřiny a plynu celkem úspěšně využívám k vyjednání příznivější ceny, u monopolního dodavatele bych měl asi smůlu.