30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


SKANDÁL: Svoboda slova v Bruselu

18.4.2024

Brusel, úterý 16.4.2024. Na 500 účastníků národně-konzervativní konference se těšilo vyslechnout projevy maďarského premiéra Viktora Orbána, polského ex-premiéra Mateusze Morawieckého, francouzského prezidentského kandidáta Érica Zemmoura, německého kardinála Gerharda Müllera, bývalého europoslance a zakladatele Strany pro brexit Nigela Farage a bývalé britské ministryně vnitra Suelly Bravermanové a dalších. Ale bruselské úřady jim do toho hodily vidle.

Nějaké „antifašistické“ skupiny totiž údajně pohrozily demonstracemi před koncertním sálem Concert Noble v centru města, kde se akce konala. Na poslední chvíli tak provozovatel sálu pořadatelům oznámil, že odstupuje od smlouvy. Bruselská policie přitom organizátorům sdělila, že je přesvědčena, že případné demonstrace zvládne. Ale vedení Concert Noble uvedlo, že kancelář bruselského starosty za Socialistickou stranu Philippa Close je vyzvala, aby akci zrušil. Vedení společnosti tedy vydalo prohlášení, že respektují „klíčové evropské hodnoty demokracie, které Belgii a Evropské unii, jejímž hlavním městem je Brusel, umožnily od druhé světové války dlouhé období míru a prosperity.“

15 minut na opuštění budovy!
Tým konference začal na poslední chvíli shánět jiné prostory a našel je v budově hotelu Sofitel, ve čtvrti Etterbeek. Těsně před konáním akce vedení hotelu opět vypovědělo smlouvu. Starosta Etterbeeku řekl listu The Brussels Times, že „informoval místní policejní orgány, které kontaktovaly společnost Sofitel a její vedení se rozhodlo akci zrušit.“ A pro jistotu do hotelu poslal policii. „Přijela policie, aby vysvětlila, že to nebyl Sofitel, kdo to zrušil, a že to bylo správné,“ řekl pro Brussels Times.

Organzátoři tedy začali hledat a našli třetí prostor. Našli ho v hotelu Claridge v centru Bruselu. Vypadalo to nadějně…

Krátce po začátku konference se nicméně před hotelem objevila policie, zablokovala vchod a řekla několika stům účastníků, že mají čtvrt hodiny na to opustit prostor. Mezi účastníky ale bylo nemálo špičkových právníků a tak nastaal dohadováná s policií, která nakonec pokračování akce povolila, ale nikoho dalšího nepustila dovnitř. Právní zástupci konference se tak dohadovali s účastníky uvnitř přes policejní kordon a francouzského prezidentského kandidáta Erica Zemmoura mohli organizátoři pozdravit jen přes hradbu těl policistů.

Zároveň zrušila své služby cateringová společnost a personál musel kvůli blokádě policie pašovat jídlo do hotelu zadním vchodem. Jako „chlap s gulama“ se ukázal být tuniský majitel celého prostoru Lassaad Ben Yaghlane, který odmítnul akci zrušit i přes hrozby odpojení elektřiny a vysloužil si za to od účastníků konference aplaus ve stoje.

„Pověst Bruselu jako domova evropské demokracie je ohrožena, když se na poslední chvíli pokouší potlačit projev padesáti nejvýznamnějších veřejných osobností v Evropě, a to pouze z důvodu jejich konzervativních politických názorů. Evropa se nesmí zvrhnout ve vládu zločinců a ideologů. Pokud nemůže v Bruselu zaznít jiný názor, možná by neměl být hlavním městem Evropy…“

Předseda konference Yoram Hazony z Nadace Edmunda Burka.

Příkaz zrušit akci přišel od starosty bruselského obvodu Saint-Josse-ten-Noode Emira Kira (starosta je tureckého původu): „Vydal jsem příkaz starosty zakázat akci Konference národního konzervatismu abych zaručil veřejnou bezpečnost. V Etterbeeku, Bruselu a Saint-Josse není krajní pravice vítána.“ Ten samý starosta mimochodem neměl nejmenší problém pozvat do Bruselu Alíreza Zakáního, ultraradikálního starostu Teheránu, a dokonce mu pobyt hradit (s teheránským starostou se setkal i primátor Bruselu Philipp Close – ten samý starosta, který na dotaz o nebezpečí islámského fundamentalismu kontroval obavami z nebezpečí katolického fundamentalismu).

Premiéři zasahují

V tu chvíli se zpráva rozletěla do světa. Mezi účastníky nebyli jen vysocí evropští politici a vlivní intelektuálové, ale i důležitý senátor J.D.Vance, šéf think-tanku Citizens for Renewing America Wade Miller, v případě Trumpova vítězství možná klíčový architekt jeho postoje k NATO, nejbohatší žena Německa, hraběnka Gloria Thurn und Taxis atd,. atd. Není zkrátka úplně rozumní tyhle lidi šikanovat jako setkání nějakých neonacistů, zvláště pokud chcete přesvědčit novou administrativu možného budoucího prezidenta USA Donalda Trumpa, že to má s NATO a Evropou smysl… Velice brzy se proto probral belgický premiér Alexander De Croo a pokusy o zákaz konference odsoudil jako neakceptovatelné a protiústavní.

Italská premiérka Giorgia Meloni reagovala ještě silněji: „To, co se děje v Bruselu, v nás zanechalo nedůvěru a zděšení. Starosta jedné z částí belgického hlavního města zakázal konferenci, které se měli zúčastnit šéfové vlád a národní a evropští poslanci. Na základě tohoto příkazu policie fyzicky zabránila hostům a řečníkům ve vstupu na konferenci. Okamžitě jsem požádala belgického premiéra Alexandera De Croo, aby se zabýval tím, co se děje, a děkuji mu za včasný a jasný postoj proti potlačování svobody projevu, k němuž v Bruselu dochází. Všem obětem tohoto neospravedlnitelného zneužití, zejména přítomným členům ECR, patří má naprostá solidarita.“ Zákaz kritizoval i mluvčí britského premiéra Rishi Sunaka: „Premiér je silným zastáncem a obhájcem svobody slova. Je mu zcela jasné, že rušení akcí nebo nepředstavování řečníků poškozuje svobodu projevu a demokracii. Je zastáncem svobody projevu, i když s ní můžete nesouhlasit.“

Bylo to bezesporu i díky tlaku z nejvyšších míst, že belgický Nejvyšší soud v rekordně krátké době rozhodl o tom, že akce se konat může: Článek 26 Ústavy přiznává každému právo pokojně se shromažďovat,“ a ačkoli má starosta pravomoc vydávat policejní nařízení v případě „vážného narušení veřejného pořádku nebo jiných nepředvídaných událostí“, v tomto případě neexistovala dostatečná hrozba násilí, která by to ospravedlňovala.

Ve středu tak pokračovala už bez policejní blokády – maďarský premiér Viktor Orban ani francouzský prezidentský kandidát Eric Zemmour se tak nemuseli na místo pašovat zadním vchodem…

Poskytl server Konzervativní noviny