Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

SITUACE: Pár úvah k teorii vítězství Ruska

Válka na Ukrajině je válkou opotřebovávací. V případě vytrvalé podpory západu ji Rusko nemůže vyhrát. Je tu ale jedno velké ALE. Ta podpora západu má svá úskalí a může velmi rychle skončit.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

P90e50t63r 12B65r75e61c90í78k

12. 4. 2024 21:24

Vedlejší rubrika = Ekonomika: Tržní hodnota výrobců elektromobilů ztratila od svého rozmachu v roce 2021 téměř bilion amerických dolarů, v přepočtu přes 23 bilionů korun. Obrovské ztráty utrpělo zejména deset největších amerických výrobců, včetně společností Tesla, Rivian a Lucid. Napsal to německý deník Handelsblatt.

Tržní kapitalizace 10 největších amerických výrobců e-automobilů klesla za necelé dva roky z 1,5 bilionu dolarů na méně než 600 miliard dolarů. Je mezi nimi zastoupena nejen společnost Tesla, ale také čínské automobilky jako BYD, Xpeng a Nio. V součtu znamená celková ztráta hodnoty akcií automobilek z elektromobility jeden bilion dolarů. Převedeno na jednotlivé značky: Rivian ztratil 97 % hodnoty akcií proti někdejšímu vrcholu, čínská BYD 40 %, Tesla od svého rekordního maxima ze 4. 1listopadu 2021 (410 dolarů) bezmála 60 % na méně než 170 dolarů, kam je poslaly zveřejněné výsledky za letošní první čtvrtletí;-D

0 0
možnosti
PG

Jenom jedna drobná poznámka, i když by se toho dalo říci více. USA není jenom v pozici, že by mělo za někoho tahat horké brambory z ohně a zachraňovat ho. USA, jako signatář Budapešťské deklarace, je spolugarantem ukrajinské nezávislosti a bezpečnosti a měly nejpozději v r. 2014 proti Rusku, jako dalšímu signatáři, který porušil své smluvní závazky tvrdě zasáhnout (za Obamy). Bylo by dobré, kdyby je (+ Anglii + Francii) mezinárodní veřejné mínění k plnění tétp odpovědnosti přimělo.

0 0
možnosti

Že USA měly zasáhnout? No je to celé jinak. ;-D Ukrajina zneužitá USA provokovala vstupem do NATO, což pro bezpečnost Ruska bylo nevyhovující. Stačilo potvrdit neutralitu a dodržovat Minské dohody a k válce nemuselo dojít. Usa si ovšem nechtěly nechat ujít Mírové základny NATO, jakožto i špinavé laboratoře na Ukrajině. Také bažily po nerostném bohatství Ruska. Za to platí Ukrajina statisíci nevinných mrtvých. Další statisíce Ukrajinců jsou už chytřejší, a před Zelenským se schovávají, nebo rovnou Prchají do bezpečí. A USA to sleduje za velkou louží...Rv

0 0
možnosti
JH

Rusko dost dobře nelze porazit z velmi triviálních důvodů:

1. Amíkům stačí, že se Rusko vyčerpá. Ukrajina je jim ukradená.

2. EU bojovat nemůže - nemá čím a lidským masám se do žádné války nechce, nikam nepůjdou.

3. Čína na zadním dvorku se zatím do Rusů nepustí, USA je vážnější soupeř.

0 0
možnosti

Rusko se zatím nevyčerpává, naopak prosperuje. USA ovšem také. Jen EU a jeho servilní satelit ČR klesají...

0 0
možnosti
OS

On ten Obama byl vėtší lhář, jak Fiala. Nasliboval, že zastaví všechny Bushovi jr.války na ose zla, k nimž Busch jr potřeboval kanónenfutr pitomců spojenců i Ukrouše a Gruzínce. Proto byly touhy po dalším a dalším rozšiřování NATO v roce 2008. Za sliby zastavení Busch válek dostal Obama Nobelovku míru, jenže pak s tučným přispěnīm army lobby, když vyhrál volby, omilostnil zločince Busche jr a pokračoval v jeho krvavých masakrech. Dokonce jeden přidal a to na Ukrajině v listopadu 2013. Krvavý Majdan. A to jen měsíc po tom, co Putin dal nepříteli USA vlády č.1 agentu Snowdenovi povolení k pobytu. A tak se také Putin a Rus stala Obamovým nepřítelem č.1. A USA stratég maďaroameričan George Friedman v roce 2014 ocenil tento Obamův kravavý Majdan a specielní vojenskou operaci na východní opozici, jako majstrštych USA zahraniční politiky, podobný tomu, jaký se povedl Reganovi, když zařídil, že Irák napadl Írán a mydlili se 8let a oba dva Regan futroval zbraněmi. Taky prý krvavým Majdanem i krvavou specovojperací na východní opozici nařízenou Jaceňukem a Turčynovem, skončili za mořem dlouhodobé obavy, už prý od 1.světové, z rostoucí spolupráce Německých technologií a Ruských levných surovin. Jo a ti dva Turčynov a Jaceňuk opomněli důležitou věc – nad východní specvojoperací zakázat civilní letový provoz. Ale to vše, co se v letech 2013 a 2014 psalo v denním tisku, není již dobově hodnotové a patří k palbě dezinfo.

0 0
možnosti
PD

Taky mne ve škole učili, že za vše může USA a imperialismus (a kolem nás revisionismus). Já jsem tomu nevěřil ani tehdy, vás to drží co lejno košili dodnes.

0 0
možnosti
Foto

Slyšel jsem takový vtip : NATO je obranná aliance.

0 0
možnosti
JV

J79i77r42i 42V41r82a96b64e96c

11. 4. 2024 17:31

Ruská salajko, napiš nám kde NATO někoho přepadla a oloupila o území.

0 0
možnosti
AT

A79l62e90s 17T79e45p20l34y

11. 4. 2024 16:21

Souhlasím, že miliónová vítězná ruská armáda může být pro NATO problém.

Je ale třeba otevřeně napsat, že tuto armádu NATO vytvořilo.

Usilovným "zvaním" neutrální Ukrajiny do NATO, protiústavním Majdanským pučem, vyzbrojováním Ukrajiny pro roce 2014, ignorováním ruských varování, zákazem příměří prakticky uzavřeného po nepříliš zdařilé ruské spanilé jízdě, další a další eskalací válečného konfliktu.

A srovnávání HDP je k ničemu, když Západ rozvíjí hlavně "ekonomiku služeb" - tj. že si "navzájem pereme ponožky". A pak s překvapením zjistí, že mu chybí suroviny a těžký průmysl.

0 0
možnosti
VP

V21a33ň95u27r82a 31P44e63t75r

11. 4. 2024 17:56

"A srovnávání HDP je k ničemu, když Západ rozvíjí hlavně "ekonomiku služeb" - tj. že si "navzájem pereme ponožky". A pak s překvapením zjistí, že mu chybí suroviny a těžký průmysl."

Přesně tak!

0 0
možnosti
PP

P61e26p83a 42P61e91p28a61x

11. 4. 2024 15:48

Autor snad i věří slovům ve svém dlouhém článku, a my bysme se měli povinně k němu připojit jinak jsme dezoláti, jiná možnost zde není.

0 0
možnosti
KN

K39a31r72e49l 54N47o20v61a53k

11. 4. 2024 15:23

Muzete nalyt do obranneho prumyslu kolik chcete penez, dokud se nezmeni system, vetsinu shrabou akcionari a do skutecnych investic jde minimum. Zamestnance do prumyslu perspektivou zivoreni na ubytovnach take moc nenalakate. Uz si to uvedomuji i v USA.

0 0
možnosti
KN

K19a16r28e71l 33N78o77v17a18k

11. 4. 2024 15:27

Muzete lamentovat nad tim jak jsou na zapade lide preplaceni, ale problem je na strane zivotnich nakladu, nemuzete platit vyrazne mene nez jsou naklady. Import cizincu to resi jen castecne, naopak zvysuje zivotni naklady pro mistni. Prumyslovi delnici v Cine a Rusku maji sanci dosahnout na dustojny zivot.

0 0
možnosti
KK

Může mi někdo vysvětlit proč si mám přát vítězství země, kde na každém rohu stojí památník nebo socha těch, kteří bestiálně vraždili volyňské Čechy ?

0 0
možnosti
KZ

No, tohle vám vysvětlit nemůžu, ale můžu vám vysvětlit, že s utkvělou představou o ukrajinských nárožích obsazených sochami vrahů volyňských Čechů by vám mohl pomoci Street View třeba rovnou Kyjeva a pokud ani to ne, pak psychiatr.

0 0
možnosti
MZ

Článok 5 Charty NATO. “Galský kohút” môže skončiť sám na Ukrajine vyšklbaný.

https://www.armadnymagazin.sk/2024/04/11/clanok-5-charty-nato-galsky-kohut-moze-skoncit-sam-na-ukrajine-vysklbany/

“Galský kohút” podnietil Nemecko, aby sa bližšie pozrelo na základné ustanovenie Charty NATO o kolektívnej obrane. Berlín sa zmieta v nepokoji. Rozruch sa začal po tom, ako prezident Emmanuel Macron pohrozil vyslaním pravidelných francúzskych jednotiek na Ukrajinu. Nie nejakých “vojakov šťastia”, ale bojovníkov krajiny NATO, ktorí sa nevyhnutne ocitnú pod údermi ruských ozbrojených síl. Nemci, zdá sa, nechcú ísť do vojny s Ruskom kvôli ambíciám “galského kohúta”. Preto sa na parlamentnej úrovni aktivizovala diskusia o povestnom článku 5 Charty NATO.

Rada expertov Bundestagu dospela k záveru, že na normu sa nemožno odvolávať v situácii, keď niektorá z krajín bloku zavedie svoje vojská na Ukrajinu a následne proti nim zasiahne Rusko.

A čo tunajší chciválkovia? Pôjdu na Rusa spolu s Francúzmi aj bez Nemcov? ;-)

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz