Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

PROTEST: Doktor traktor přišel léčit klimafanatiky

Dotace přestaly být dárečkem, ale staly se vlastně platbou za veřejnou zakázku. Stát si jako by objednával (ve skutečnosti nařizoval) plnění mimohospodářských funkcí, které prohlásil za pozitivní externality.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FN

Skutečné požadavky zemědělců politiky a média nezajímají. Nejvíce pozornosti získá nějaká výtržnost a demonstrující zemědělce prezentují jako parazity přežrané dotacemi. To je mediální forma, která se osvědčila při okradení důchodců o valorizaci a byla posvěcena Baxovou partou neústavní přitakávačů.

0 0
možnosti
Foto

Zemědělství je jídlo a ne náboženská utopie jako zelená rakovina lidstva a podobně. Půda je něco posvátného, řekl bych, no a zemědělství je zásadní a bohulibá činnost, která umožnila naší lidské civilizaci, aby přežila a mohla se vyvíjet. Zemědělství považuji za speciální druh lidské činnosti a zcela chápu Francii, nebo USA, které k zemědělcům přistupují ve speciálním režimu. Rozumím tomu, proč je chrání státním intervencionismem a proč je dotují ze státní kasy a podobně. Jsem rád, že Francie kdysi dávno Evropské unii vnutila zemědělskou dotační politiku, naše evropské zemědělce je podle mne nutné všemožně podporovat.

0 0
možnosti
Foto

Myslím si, že je to prostě tak zásadní činnost, že není vhodné ji nechat za účelem většího zisku delokalizovat někde do Asie a dovážet potraviny z celého rozvojového světa, aby to bylo levnější a obchodníci vydělali více peněz. Nedovedu si vůbec představit, co by se stalo, kdyby se objevila další chřipková pandemie, nebo nějaký jiný závažný problém, no a Asie by nestíhala sklízet zemědělskou produkci, nebo nedokázala ve stejném tempu jako obvykle vyrábět a dovážet potraviny, jak tomu bylo třeba s čipy do aut, nebo jak tomu ještě je s léky a podobnými komoditami.

0 0
možnosti
Foto

I v USA by měli zrušit dotace zemědělců a státní protekcionismus zemědělsltví. Napište jim, že správně by měla i v zemědělství fungovat jen tahleta neviditelná ruka trhu a tak, že to prostě špatné.

Třeba Vás poslechnou, jste přece jen v tom IVK, což je vlivný tank tenhleten, velký pojem, nebo co.

0 0
možnosti
JP

Mařák, drnkej si na kytaru a jinak buď zticha. Už tak to stačí.

0 0
možnosti
TK

Dotace začali koncem 50. let ve Francii. Jinak by venkovani nahnali ovce a kozy do Paříže. To i velký konzervativec ustoupil. Podobně jako v Čechách ustupoval taky jeden "velký konzervativec" železničářům a kdekomu v těch 90. letech. Lehko perem na papíře, hůře v ulicích velkoměsta. Teorie versus praxe, odvěký problém.

0 0
možnosti
ZJ

Na rozdíl od pana Jakeše, který není hnojař, uznávám, že dotace jsou nejméně z části nástrojem realizace zemědělské politiky tak, aby se pěstovalo a vyrábělo to, co je potřebné a současně prodejné. Sledoval jsem jejich používání ve Španělsku a Francii.

0 0
možnosti
TK

Na to by neviditelná ruka trhu nikdy nepřišla. Na to museli nastoupit vědátoři.

0 0
možnosti
Foto

Dobře napsané.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz