Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

PRÁVO: Zločincem proti své vůli

Když si naposledy příslušné oddělení ministerstva vnitra nechalo v roce 2010 udělat přehled všech právních norem aktuálně platných na území České republiky, dobralo se k impozantnímu číslu 1 milion 600 tisíc kousků.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VV

3. 4. 2017 19:32
Jestlize jde o normy zavazne zakonem

pak nejde o normy, ale o prachobycejnou regulaci nasich zivotu. Normy by byly neco nezavazneho, ktere kdyz by clovek chtel, tak by je splnil a dostal by 'koladaucni' stempl a zakaznici by tak meli moznost volby nejake zaruky dane temi normami, anebo by sahli po nekom jinem.

Ovsem to nasi dobroserove nedovoli, ti hned budou malovat na zed draka, jak bysme spatne bez tech norme skoncili, protoze lidi jsou prece hajzlove a musi byt drzeni na kratkem obojku, jimi dobrosery.

0 0
možnosti
MP

3. 4. 2017 21:36
Re: Jestlize jde o normy zavazne zakonem

Ono je to výnosné, to "držení na krátkém obojku".

0 0
možnosti
VH

3. 4. 2017 16:13
Mimo zákon.

Dneska jsem byl mimo zákon téměř 5 hodin na cestě autem z ČB do Plzně a zpět. A nejen já. Se mnou drtivá většina účastníků silničního provozu. Alibistické třicítky na místech kde nikdo již dlouho nepracuje, nesmyslná omezení rychlosti na přehledných úsecích .... Takto to dopadne s celým tím nakynutým systémem norem a přikázání. Život půjde paralelně, svojí cestou mimo oficiální normativní rámec.

0 0
možnosti
PJ

3. 4. 2017 13:58
další dopady pamlskové vyhlášky

Všem těm zastáncům výmluvy, že slušný člověk se nemá čeho bát, ta nová vyhláška, nebo zákon je pro Vaše dobro a postihuje jen darebáky. Syn studuje gymnasium, na tzv. pamlskovou vyhlášku reagoval akcí Black Market, což byla víceméně recese a po krátké době to bylo zatrhnuto vedení školy. Nicméně včera si postěžoval, že už si nemá ani kde koupit kafe, protože automaty jim odvezli a kantýnu zavřeli. Ptáte se proč? Protože přišlo kontrola na pamlskovou vyhlášku a zjistili porušení - do kantýny chodili i mladší ročníky a zločinně si kupovali kolu a párek v rohlíku. Proto byl další provoz zakázán. Nevím zda se vztekat, nebo mít naopak radost. protože takto ti mladí to vidí na vlastní oči, co dokáže vůl, když dostane funkci.

0 0
možnosti
MK

3. 4. 2017 12:28
Mimo diskusi o daném problému

omlouvám se, ale právě mám čerstvý "zážitek" z České spořitelny - tak mi promiňte : do pobočky ČS a.s. na Novodvorské jsem přinesl vklad 6400,-kč a : 1. omylem jsem si nesundal z hlavy kšiltovku - tak jsem byl vyzván dát si ji kšiltem dozadu - to jsem s mojí omluvou přežil 2. po vložení jsem byl požádán o kontrolu a "podpis" do takového placatého el. nesmyslu - já mám celoživotní problém se podepsat ( podle podpisového vzoru ) ve stoje. tak jsem tam šoupnul klikyhák a konec - požádal jsem tedy o papírové potvrzení mého vkladz a bylo mi sděleno, že už se "to" nedává, když jsem "podepsal" tu elektronickou kravinu. Nakonec jsem ten papírový doklad po pauze získal - asi změním banku.

0 0
možnosti
MP

3. 4. 2017 13:04
Re: Mimo diskusi o daném problému

Spořitelně se vyhýbám od plyšáku.

Poslední dobou i Komerční bance a ČSOB. S menšími bankami je lepší řeč.

0 0
možnosti
JV

3. 4. 2017 10:46
,,co a kdy smíme jíst

– viz takzvaná pamlsková vyhláška."

Takto alternativně vykládaná fakta částečně osvětlují onu jurodivost, již tu paní Šichtařová často předvádí. Ostatně i poněkud excentrický názor, že mléko a sója většině populace škodí, svědčí o tom, že autorka příliš naslouchá tak trochu bláznivým alternativcům, co vědecké poznatky suplují nadšením.

0 0
možnosti
JK

J. Kavalír

3. 4. 2017 11:16
Re: ,,co a kdy smíme jíst

Ono mléko asi skutečně většině populace škodí. Problém je v tom, že je tam vynecháko slůvko "světové". V Evropě je mléko jednou ze základních složek potravy už tisíce let, takže laktózu není schopen trávit jen nepatrný zlomek populace.

0 0
možnosti
AA

A. Alda

3. 4. 2017 10:42
Co si autorka představuje pod pojmem právní norma?

Právní normy nikdo nikdy nepočítal. A nikdo nikdy si ani nazadal jejich počítání. Je to absolutní nesmysl, protože jde o věc ZJEVNĚ zcela nesmyslnou.

Právní norma je pravidlo lidského chování, které se skládá z hypotézy, disposice a sankce. Právní norma ovšem nemusí mít všechny tyto části, může se skládat jen ze dvou z nich nebo dokonce i jen z jedné z nich (ovšem o tom, zda pouhá hypotéza bez disposice i sankce je právní normou, se vedou už cca 250 let vážné odborné spory). Právní norma je obvykle rozdělena do několika právních předpisů. A navíc stejné hypotézy i sankce bývají součástí mnoha právních norem.

Například: Hypotéza v zákoně o státních svátcích stanoví, že 28. říjen je státní svátek. Disposice v zákoníku práce stanoví, že ve dnu, který je státním svátkem, se nepracuje. Sankce v zákoníku práce stanoví, že za práci ve dnu státního svátku se platí dvojnásobný plat.

Další právní normou je to, že hypotéza v zákoně o státní svátcích stanoví, že 28. říjen je státní svátek. Disposice v zákoně o prodeji v maloobchodě a velkoobchodě stanoví, že ve státní svátek se nesmí prodávat. Sankce v zákoně o prodeji v maloobchodě a velkoobchodě stanoví, že kdo prodává 28. října, může být potrestán pokutou do 1 milionu korun.

Paní autorka článku si patrně stejně jako blbí novináři plete pojem "právní norma" s pojmem "právní předpis". Právní předpis není právní normou, je pouze materiálním nositelem právním norem. Právní normy jsou v právním předpisu výjimečné celé, zpravidla však jen některé jejich části (hypotéza, dispocise a sankce).

0 0
možnosti
ZL

Z. Lapil

3. 4. 2017 13:17
Re: Co si autorka představuje pod pojmem právní norma?

Ale to jen přesně ono: "hypotéza (řecky ϋπόθεσις hypo-thesis, podklad, princip, předpoklad) znamená výpověď, jejíž platnost se pouze předpokládá, ale zároveň formulovanou tak, aby ji bylo možno potvrdit nebo vyvrátit". To jako že zákon je vyvratitelný předpoklad?

Takže už v základních definicích je použito slovo v jiném významu, než je obvyklé.

A ke všemu: co je ZJEVNĚ nesmyslného na požadavku zjistit počet norem?

(Teď jsem jenom zvědavý, jak si systém poradí s řečtinou :-)).

0 0
možnosti
LS

3. 4. 2017 10:06
Nejen mnoho zákonů,

ale často jsou formulovány tak, aby jim laik nerozuměl. Takže musí vyhledat odbornou pomoc. Ovšem to platí pro mnohá odvětví. Odborníci si prostě zajišťují obživu. Banální příklad jsem zažil, když jsem nepochopil vyhlášku o revizích plynových kotlů. Požádal jsem příslušné ministerstvo o vysvětlení. Odpovědí byl odkaz(pouze!) právě na tu uvedenou vyhlášku. Takže někdy i autoři nerozumí tomu co napsali.

0 0
možnosti
AA

A. Alda

3. 4. 2017 10:45
Měl jste je žalovat za neposkytnutí informace.

Pokud ovšem jste svou žádost dobře formuloval. Protože kdo se blbě ptá, blbost se dozví.

0 0
možnosti
JV

J. Vlček

3. 4. 2017 9:45
Kéž by více hlav...

...ve vládě, v parlamentu, v legislativě, prostě všude tam, kde se tvoří zákony a normy, používalo při své práci rozum a logiku myšlení. Díky paní Šichtařová, opět výborný článek.

0 0
možnosti
PL

3. 4. 2017 9:56
Re: Kéž by více hlav...

I já děkuji a jsem zvědavý kterému diskutujícímu bude vadit článek od inteligentní ženské.

0 0
možnosti
RG

3. 4. 2017 9:32
valná většina

evropské populace nemá s trávením mléka žádný problém. Indiáni, Číňani či černoši nás nemusí zajímat. Mléko jí, pokud zrovna nepomáhá, tak určitě neškodí

0 0
možnosti
AA

A. Alda

3. 4. 2017 10:49
To je nepochybná pravda,

ale je to tak STRAŠNĚ RASISTICKÉ! ☺

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz