25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

PRÁVO: Soudní „překvápka“

V úterý 14. října 2013 se po internetu rozšířila zpráva, že Městský soud v Praze jako soud odvolací zastavil dne 9. října 2013 v neveřejném zasedání trestní stíhání bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho, zproštěného obžaloby nepravomocným rozsudkem Obvodního soudu pro Prahu 7 ze dne 16.května 2013.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Januška 19.10.2013 7:02

Je to pravdivá domněnka?

Zpochybňuji domněnku, že každý státní úředník, který byť by byl odsouzen neprávem, má nárok na svou funkci.

Jestliže je to výrok pravdivý, co potom celá skupina obviněných občanů (Tluchoř a spol.)? Mají nárok na vrácení  jejich bezúhonnosti? Má nárok Nečasova vláda, aby se vrátila do funkce, když se ukáže, že důvody zatčení skupiny byly nezákonné?

A co úředníci odvolaní z funkcí současnou vládou v demisi? Budou mít nárok vráctit se do funkcí, až bůhvíkdy bude vládnout vláda s důvěrou parlamentu?

M. Šejna 19.10.2013 12:47

máte to poněkud pomotané

Tluchoře a spol. nikdo nevyhodil z jejich funkcí. Oni odešli sami. Nečase také nikdo neodvolal z funkce premiéra. Nečas podal demisi sám. Jediný, kdo přišel o státní funkci nedobrovolně, byla Nagyová. Ta jediná ale nejspíš nakonec bude uznána za vinnou ze zneužití svépravomoci.

V. Váňa 19.10.2013 14:23

Re: Je to pravdivá domněnka?

Vážený pane Januško, zákoník práce v této věci hovoří dost jednoznačně.

Jesliže KDOKOLI dostane výpověď nebo je s ním rozvázán okamžitě pracovní poměr, a soud pravomocně rozhodne, že výpověď nebo ukončení prac. poměru byly neplatné, má nárok na svou původní funkci, ledaže prohlásí, že na tom netrvá.

Pak se považuje pracovní poměr za ukončený dohodou ke dni, kdy to prohlásil. Zároveň má nárok na event. náhradu mzdu za dodobí do dne, kdy to prohlásil.

Jsem přesvědčen, že zákon o služebním poměru tento postoj kopíruje, ačkoli jsem to, přiznávám se, blíže nezkoumal.

To ale nemůže bý žádným způsobem vztaženo na obviněné poslance, které nikdo od nikud z práce nevyhodil, ani na vládu, která sama podala demisi. Pokud vláda v demisi či nikoli v demisi kohokoli vyhodila, bude se to posuzovat úplně stejně, jak jsem popsal na začátku. Jestliže byly porušeny předpisy pro ukončení pracovního poměru, mají vyhození právo bránit se u soudu, mají právo na náhradu mzdy po dobu, po kterou nemohli pracovat, a pokud na tom budou trvat, musí jim být funkce navráceny. V civilním sektoru ovšem k dualitě obsazení funkcí na dobu neurčitou dojít nemůže, to zákoník práce dále řeší jinak. U některých funkcí - obsazovaných podle zákona o služebním poměru, k tomu ale dojít může. A to je právě případ policejního prezidenta.

K. Januška 19.10.2013 15:28

Re: Je to pravdivá domněnka?

Beru, díky.

A. Reček 19.10.2013 17:30

Re: Je to pravdivá domněnka?

Pane Januško, Nečasova vláda nemůže mít nárok na fiktivní návrat do funkcí, protože podala demisi.  Tu nepodala pro obvinění těch tří poslanců, ale pro kauzu pí. Nagyové se zpravodajskou službou a to byl ten led na němž kariéra premiéra Nečase uklouzla.