16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

PRÁVO: Směšná taškařice

Stále jsem překvapen tím, jak věci podstatné, ač sděleny ve veřejném prostoru, zůstávají zcela bez komentářů médií a odpovídající reakce politické reprezentace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Dvorník 13.5.2013 19:15

Re: Kauza Čunek

Copak asi vyplave v kauze MUDr. Rath?

P. Podešva 12.5.2013 8:01

Tak nám pravda a láska zase zvítězila

V této estébácké zemi policajti nepotřebují žádné soudní povolení ani nic podobného a mohou si dělat co chtějí, lidi sledovat, šikanovat a to jen za názor, který si člověk nenechal pro sebe. Jen to po starých estébácích převzali jejich potomci, ale fakticky se tady nic nezměnilo.

D. Procházka 11.5.2013 17:02

Tyto otázky

jsem si kladl v případu obvinění svědka v kauze CASA Daňhela. Nezaznamenal jsem žádnou podobnou iniciativu u "hlídacích psů".

J. Vintr 11.5.2013 16:14

Re: Kauza Čunek

Potrestán byl pan Čunek - po tom všem musel ještě zaplatit té babě, která ho křivě obvinila. A mimochodem - způsob, jakým bylo zastaveno jeho stíhání kvůli evidentně nesmyslnému obviněni, byl záměrně zvolen tak, aby na něm ta špína v celém rozsahu zůstala.

J. Vyhnalík 11.5.2013 14:49

Re: -

Ano, propojení síly médií a cílených policejních úniků je jeden ze základních nástrojů současných PR manipulátorů.

J. Vyhnalík 11.5.2013 14:47

Obvinění skutečné, nebo mediální?

Účastníci tahanice si nejspíš uložili bobříka mlčení a tak o pravé příčině roztržky panují pouze dohady.

Osobně jsem ovšem nezískal pocit, že problém měl být v tom, že by bývalý manžel nejvyšší státní zástupkyně měl být odsouzen. Pro mediální lynč by totiž stačilo, aby byl obviněn a příslušná informace se v pravý čas dostala těm správným novinářům.

Mediální kampaně se zpravidla pečlivě plánují tak, aby měly co největší dopad. Důležité je také, aby nekolidovaly s jinými mediálně zajímavými událostmi a jejich dopad se tak nerozmělnil. Osvědčenou taktikou je mít připraveno několik skandálů pro novináře v zásobě a pokud stranu, nebo politika začne ohrožovat negativní mediální zájem, tak vypustí protikampaň na odvedení pozornosti jiným směrem. Viz například soud s představiteli VV a následující "vvysvobozující" kampaň s odposlechy Bém-Janoušek. Příznačné je, že nikdo se neptá, kde se ty odposlechy vzaly a jak je možné, že vedle pikantních hlášek neobsahovaly žádné opravdu kompromitující informace. Vypadá to, jako by si ty nejlepší části odposlechů onen tajemný zdroj schoval pro jiné, výnosnější využití.

Nejde tedy pouze o zneužívání policie, ale souběžně o zneužívání médií k politickým hrám a manipulaci společnosti.

P. Hlosta 11.5.2013 8:30

Policii je nutné vnímat bez iluzí

O polici jsem ztratil iluze brzy pár roků po Sametu. Když jsem v nočních hodinách přišel na obvodní oddělení policie s nahlášením svého okradení, dost dlouho jsem čekal, až po ztrátě trpělivosti jsem urgoval převzetí mého oznámení. Objevil se mně známý bývalý příslušník STB, který konstatoval, že "ten debil tu ještě otravuje?!", načež mě popadl a vyrazil s pomocí jakéhosi chmatu ze dveří, až jsem padl pyskem na tvář.

Dobře mi tak v mé naivitě! Bylo přeci zřejmé z vývinu situace všude ve státě, že staří sobě navzájem známí se podrží a budou úzce spolupracovat. Že my jsme si mysleli, že Samet ohlášením demokracie vše vyřeší sám, to je doklad naivity, ačkoliv je pochopitelná. Pochopitelná proto, že i úsloví "podle sebe soudím tebe" dává vysvětlení. Kdo není schopen prasáckého jednání, jen stěží bude podezírat z toho jiné. Proto byla republika brzy prošpikována krádežemi v tunelech, proto neexistovala žádná rovná šance pro všechny, proto jede dodnes v korupci skupina známých se známým. Policie není žádnou výjimkou, spíše naopak. Tam je to pravidlo, protože policie by mohla známé známých ohrozit nejvíc.

P. Lenc 11.5.2013 8:29

Re: -

Přesné zhodnocení.

M. Kosejk 11.5.2013 7:59

-

Politici se to bojí řešit, protože by se hned ozval novinářský kvikot, že někdo chce šikanovat policajty. Už jen informace o možných nelegálně vedených trestních kauzách jsou mnohými komentátory vykládány za pravičácký úskok, kterým prý politici bojují proti vyšetřování svých kauz.

A bojí se to řešit i novináři, protože mají strach, aby neohrozili virtuální realitu, kterou tak úspěšně už léta budují. Snad jen ten Pečinka neopisuje z mediálního mainstreamu - a samostatně myslí (taky není skoro citován a do ČT ho nezvou). A jako jeden z mála se věnuje problematice kriminalizace politických rozhodnutí. A jako jeden z mála novinářů si dovolí jasně napsat: "Volání veřejnosti po trestních stíháních „těch nahoře“ se začíná jako u každé kampaňovité akce totálně vymykat z rukou. Politiku státu postupně začínají nastolovat policisté."

A tohle bych klidně podepsal:

"Vždycky se najdou lidé, kteří přeochotně policii udělají expertní posudek, že to či ono je výhodnější, aniž budou brát v úvahu širší politický kontext. Přesně v tomto duchu je stíhána jak pražská rada, tak Julínek. --- Nejde o náhodný trend, protože ve sněmovně právě leží novela zákona o nejvyšším kontrolním úřadu, jenž bude mít novou pravomoc vstupovat do hospodaření obcí. A zase: zjišťovat korupci je fajn, ale co porušení povinností při správě cizího majetku? Uveďme typický příklad: zastupitelstvo obce XY se dohodne, že pro jejich identitu a základní fungování je nutné zachovat místní školu a hospodu. V prvním případě proto zvýší dotace, ve druhém dají provozovateli nízký nájem.

 Obě rozhodnutí jsou čistě politická, která odrážejí zájmy jejich voličů. Z ekonomického hlediska většinou neobstojí, protože čistě účetně by pochopitelně bylo lepší spojit školu a hospodu zrušit. Budou pak za své hlasování na zastupitelstvu dotyční trestně stíháni? Podle precedentu „pražská rada“ a „stíhání Julínka“ zcela určitě. Takže socialismus nakonec nemusí nastolit nějaká radikálně levicová vláda, ale policejní vyšetřovatelé."

V. Běhal 11.5.2013 2:37

Kauza Čunek

Vykonstruované obvinění, jak potvrdil i Nejvyšší soud a úUstavní soud, zákon porušovali státní zástupci, policisté, soudní znalec, do vašetřování byly zapojeny desítky policistů za peníze daňových poplatníků a nikdo nebyl potrestán.