30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Machek 25.5.2011 20:53

Rušit byznys, který nám ještě funguje...

U většiny akciovek s listinnými akciemi na doručitele je povětšinou zřejmé, kdo je majitelem a vždycky je to průšvih. Proto jsou tady. Na tom přece stojí zdejší byznys. Vždycky se někdo objeví na valné hromadě a ten někdo nepadá z nebe. Je to plytké téma, opět česká specialita jako švacsystém, pervitin nebo Jára Zimmermann. VV tím svým svazáckým až patologickým zamítáním alespoň nějakého vytěsnění této kuriozity upadly do široké české politické žumpy.

P. Jirka 25.5.2011 18:54

Autore, autore,

sice chápu, že asi rozumíte cestovnímu ruchu, ale s veřejnými zakázkami to moc slavné není. Pokud si myslíte, že úprava ZVZ po 15. 9. 2010 ohledně anonymních akcií byla v pořádku, tak jste jste pořádně vedle. Ta úprava byla stejně špatná jako ta současná (možná ještě horší, protože bezdůvodně vylučovala z účasti v tendrech firmy, které díky zaknihovaným akciím měly strukturu celkem průhlednou).

Klíčem k celé věci je pochopení rozdílu mezi akciemi na jméno a na doručitele a akciemi zaknihovanými a nezaknihovanými. A pokud je akcie na doručitele zaknihovaná, pak určitě nelze mluvit o anonymním vlastníkovi. Stejně tak akcie na jméno může ležet v něčím trezoru a byť na ní určitě je jméno vytištěno, stejně se nikdo nemusí dozvědět, čí vlastně to jméno skutečně je. Nicméně tenhle základní princip neobsahovala ani úprava ZVZ platná od 15 . 9. 2010 do 30. 12. 2010. Navíc všichni politici zleva do prava se pojmu zaknihovaná akcie vyhýbají jako čert kříži :-)

Zkuste si napříště zjistit fakta než zase napíšete nějaký nesmysl. Tím samozřejmě nijak nezpochybňuji, že by ZV ustanovení o tom, že se účastnit tendrů mohou pouze firmy se zaknihovanými akciemi, celkem slušelo...

R. Kříž 25.5.2011 13:06

a vy si,

autore, myslite, ze nikdo nedokaze upravit vlastnickou strukturu tak, abyste stejne vedel kulove??

to je stejna demence, jako zakaz prodeje pudy cizincum.... primitivni, zbytecne....

jestli vam jde o to, aby anonymni firmy nevyhravaly statni a obecni tendry, tak prosadte zakon, narizujici takove pravidlo....

ale nese.te se do toho,  co si kdo chce zalozit za spolecnost!!!! zase jen davate (po vzoru dementu jinde) velkemu bratrovi vice sanci jak vlezt kazdemu az do riti a pekne si to tam prohlednout.....:(((

Z. Rychlý 25.5.2011 11:58

Pozor na zaměňování.

Pokud si vzpomínám, tak existují akcie na jméno a pak skutečně ty anonymní - na nositele. Na akciích na jméno není nic špatného, vlastnk je známý a zaknihovaný. Ty anonymní není ovšem potřeba rovnou rušit, stačí jen zakázat firmám s jejich neznámými majiteli přístup k veřejným penězům. 

Ovšem náš udatný parlament schválně zmrví všechno (proč asi), s výjimkou své vlastní imunity.

P. Schuh 25.5.2011 10:25

Dobrý článek

Každý krok, byť i nepatrný, vedoucí k zamezení korupce je dobrý. Bohužel stokrát si to může přát třeba 90% občanů, pokud si to naši "mocní" milostivě neschválí nebude ani hovno. A nikdo na světě je k tomu nedonutí.   

J. Hanzal 25.5.2011 10:00

Máte pravdu,

jen jeden malinký rozdíl tady je, a to, že unás nerostou banány. Ovšem v ostatním s Vámi naprosto souhlasím.

R. Houška 25.5.2011 9:10

Pane Okamuro, díky. Podle toho, jak tu modro-oranžové straky

prskají, je Váš článek opět trefou do černého.

J. Novak 25.5.2011 7:30

Státní zakázky, veřejné zakázky...

..., většina z nich je stejně zmanipulovaných. Mnohokrát jsme se zkoušeli přihlásit do různých "výběrových" řízení přes tzv. "elektronické tržiště" státní správy. Tam se to dělá jinak, ypíše se výběrové řízení s naprosto nereálným termínem dodání čehosi, co už má kamarád dávno vyrobené a ve skladu a co nikdo jiný v daném termínu proto pochopitelně ani nedokáže vyrobit či zajistit, protože jenom příprava a nákup komponent by mu trvala nejméně dvojnásobek požadované doby dodání. A státní kasa i zákon "ostrouhala".

J. Schwarz 25.5.2011 10:17

Re: Státní zakázky, veřejné zakázky...

kdyby byl zájem, daly by se podobné praktiky vyšetřit a dokázat "zadavatelům" manipulaci a podvod. "Kamarád" by asi těžko dokládat, že dané věci vyrobil za týden nebo proč věci vyrobené na speciální zakázku vlastně  měl "na skladě".

S. Ševeček 25.5.2011 6:20

Demagog

horší VV.

Fuj !

P. Skřivan 25.5.2011 3:02

Řekl bych, že je to ještě horší,

tj. nejde jen o poslance a senátory, ale hlavně o spousty šéfů ve státní správě, kteří legálně nemohou podnikat a přes to vlastní firmy a dohazují si státní zakázky, které v konečném důsledku živí stranické pokladny, které se i tak topí v dluzích.

J. Stejskal 25.5.2011 0:17

Nějak to smrdí populismem,

ad: "Šestnáct anonymních firem v posledních třech letech vydělalo na veřejných zakázkách dohromady kolem 18,2 miliardy korun." Ne, že by to bylo málo, ale jedná se o zakázky v té hodnotě a ne zisk, sakra a vy to dobře víte. Mezi tím je sakra rozdíl! Ad:" Víme dnes, kdo všechno spoluvlastní ČEZ, Strabag, Českou spořitelnu, Telefonicu O2, ale i další firmy?" Nevíme, ale to nevíme u většiny akciovek, protože vůbec nemáme šanci vědět, kdo stojí za jakoukoliv firmou vlastnící třeba akciovou majoritu. Proto zrušení anonymních akcií, nebude taková bomba, jak si všichni myslí. Ale to vy víte, ne? Jinak byste byl ještě pitomější, než si o vás myslím. Holt článek pro Právo. Ještě by to možná trefilo na Novinkách.

M. Bezouška 25.5.2011 7:04

Re: Nějak to smrdí populismem,

úplně přesně,pane Stejskale. A to ten blbec ještě asi neví, že tak zvané anonymní akcie byly donedávna docela běžné, vlastně ani jiné neexistovaly. Byly tak běžné, že daly ve francouzštině (a v italštině myslím taky) akciovkám výraz "societé anonyme", tedy "společnost s neznámými vlastníky". Ke všemu ještě propagátoři zákazu akcií na doručitele asi ani nečetli příslušná ustanovení obchodního zákona, i když právě autora tohoto blbého článku bych z neznalosti fungování akciových společností nepodezříval. O to je to horší, protože zjevně lže a ještě mate méně znalé spoluobčany. Ona ta změna opravdu žádná bomba nebude, stejně jako jí nebyla v těch opěvovaných "civilizovaných" zemích. Nehledě už vůbec na to, že v případě "potřeby" - to když někdo bude chtít dělat nějaké podfuky - se vhodný způsob vždycky najde. Ke všemu zlému je nutno konstatovat, že dnes celkem víme, kdo vlastní akcie například České spořitelny, ale je nám to stejně platné jako mrtvému kabát.

I. Schlägel 25.5.2011 7:53

Re: Nějak to smrdí populismem,

Nu pane Bezouško, a co je potřeba udělat, aby to fungovalo jako v Americe a ne jako na Balkáně? Jaký "vhodný způsob" podfuku platí na berňák v Americe a jak by typický český anonymní vlastník akcií v nevyhnutelném sporu s touto institucí uspěl?  Řeknu Vám jak. Neuspěl by. Šel by sedět. Proč pak nesedí v českém vězení? Nu protože jiný kraj, jiný mrav. A na ten mrav doplácíme všichni kromě českého anonymního vlastníka akcií. Jak to vypadá, k civilizaci nás čeká ještě dlouhá cesta, že?

P. Čulík 25.5.2011 8:29

Re: Nějak to smrdí populismem,

Pane Bezouško, s tím blbcem bych byl opatrný. Kdybych se měl rozhodnout mezi autorem a vámi, jak myslíte, že by to dopadlo?

J. Kratochvíl 25.5.2011 10:14

Re: Nějak to smrdí populismem,

Pane Bezouška, odpovězte jak to udělat, aby to tady fungovalo jako v  Americe   a ne jako na Balkáně? Myslím, že zrušení anonymních akcii je krok správným směrem i když jak píšete  to není žádná bomba. A jestli tady má někdo nějaké blbé články nebo příspěvky tak jste to právě vy, ostatní chtějí žít v civilizované společnosti.

E. Došlík 25.5.2011 7:20

Re: Nějak to smrdí populismem,

Pane Stejskal, to píšete o kom?

J. Stejskal 25.5.2011 8:06

Re: Nějak to smrdí populismem,

Nerozumim otázce?

E. Došlík 25.5.2011 8:36

Re: Nějak to smrdí populismem,

Jestli máte na mysli pana Okamuru, nebo koho?

J. Stejskal 25.5.2011 10:27

Re: Nějak to smrdí populismem,

Ano, pana Okamuru.

E. Došlík 25.5.2011 10:43

Re: Nějak to smrdí populismem,

Pane Stejskal, to snad nemyslíte vážně? Pokud ano, tak se na mě nezlobte, ale bohužel pitomcem jste vy . . . , tomu pánovi nešaháte ani po palec na pravé noze . . .

J. Stejskal 25.5.2011 11:24

Re: Nějak to smrdí populismem,

A jak to pane Došlíku víte?

P. Novotný 25.5.2011 21:13

Re: Nějak to smrdí populismem,

Dle vaší reakce na článek přeci, to poznál každej

P. Jirka 25.5.2011 18:57

Re: Nějak to smrdí populismem,

Přesně tak, máte pravdu...