Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

PRÁVO: Proč státní kasu vysávají anonymní firmy?

diskuse (24)
Šestnáct anonymních firem v posledních třech letech vydělalo na veřejných zakázkách dohromady kolem 18,2 miliardy korun. Největším chlebodárcem anonymů byly v minulých letech Lesy ČR, ale třeba také ministerstvo obrany.

Anonymitu majitelům zajišťují listinné akcie na majitele. Loni se do zákona o veřejných zakázkách dostalo ustanovení, že firmy s anonymními akciemi se nesmí ucházet o státní zakázky. Poslanci vládní koalice tohle nařízení rychle zrušili. Přitom VV měly zrušení těchto akcií v programu a TOP 09 i VV obdobný závazek podepsaly v závěrečném protokolu tzv. Platformy pro transparentní veřejné zakázky organizované Americkou obchodní komorou.

Vládní poslanci argumentovali tím, že by se omezily investice zahraničních firem v ČR. Lež jako věž. Naopak, některé z nich začaly akcie narychlo měnit. Koneckonců neexistuje vyspělá země, kde by anonymní akcie existovaly - existují vlastně jen ve čtyřech zemích - je dobré si je vyjmenovat - alespoň víme kam podle poslanců vládní koalice patříme - jsou to ostrovy Nauru, Vanuatu, Marshallovy ostrovy a Kostarika. Anonymní akcie, tedy akcie v listinné podobě, mohou měnit majitele desetkrát za den. Znamená to, že majitelé takové firmy mohou být v den veřejné soutěže jiní než den druhý - mohou jimi být sami úředníci či ministři, kteří soutěž vypisují.

Víme, jak zázračně rostla konta firmy Viamont díky stavebním zakázkám od úřadu ministra Řebíčka a víme také, že se nikdy nedozvíme, kdo ji skutečně vlastní, respektive, že ji nevlastní pan Řebíček sám. Solární pole jsou nejčerstvějším důkazem, jak výhodné je být anonymní majitel. Kolik poslanců a senátorů je spoluvlastní? Mluvil jsem o tom s podplukovníkem protikorupční policie, který šetřil zázračné majetky pana Palase - policie ví, že zřejmě vlastní spoustu polností, zřejmě i nejméně dvě solární elektrárny, ale oficiálně nikde nefiguruje a tak se mu nedá nic moc dokázat. A brání tomu jediné - neochota státu dohlédnout, kdo má jaký majetek a jak ho nabyl.

Nechápu to. Ta neochota je podezřelá a smrdí až na půdu. V Mecce pravice, údajné zemi svobody USA, vám berňák spočítá a eviduje majetek až do posledního špendlíku. A za jakýkoliv pokus ho obelhat se chodí rovnou do vězení. V Čechách máme stovky stamilionářů, kteří Vám rozumně nevysvětlí, jak k majetku přišli. Politici jim jsou sami příkladem - pan Kalousek dostal byt jako dědictví podílu z firmy svého tchána – firmy, která byla ve skutečnosti bezcenná a ve ztrátě. Ztrátovou a zadluženou firmu výhodně prodal i pan Topolánek, zatímco panu Sobotkovi došla fantazie a nedoložené příjmy "doložil" zneužíváním poslaneckými náhradami.

Chápu touhu mnoha lidí nebýt viděn. Zrušení listinných akcií by proto mohla provázet změna v obchodním rejstříku - umožnění, aby ti, kdo si přejí, byli v anonymitě. To, co chceme, není znát veřejně všechny majitele všeho, ale aby tady byla možnost je dohledat v případě potřeby. A když někdo chce vydělávat z veřejných peněz musí se smířit s tím, že my, občané, máme právo vědět, komu své peníze dáváme. Víme dnes, kdo všechno spoluvlastní ČEZ, Strabag, Českou spořitelnu, Telefonicu O2, ale i další firmy? Kdybychom to věděli, pak bychom možná poznali, proč ten či onen ministr či poslanec lobbuje za takový či onaký zákon. A to je podle mne důležité. A to je také důvod, proč se takovým zákonům poslanci brání.

(tento komentář jsem napsal pro server Podnikatel.cz)

Převzato z Okamura.blog.idnes.cz se souhlasem autora

Aston Ondřej Neff
27. 7. 2024

Jako zlověstné předznamenání byl teroristický útok na francouzskou železniční dopravu. Sabotáž...

Jakub Michálek
27. 7. 2024

Autoritáři mají jedno společné: odpudivý a nenávistný jazyk, který uměle vyrobila mašinérie...

Marian Kechlibar
27. 7. 2024

Základní příčinu shrnul architekt Jan Kasl slovy „systém tvoří stavebním řízením nepolíbení...

Jan Ziegler
27. 7. 2024

Pro některé jedince v Česku je národovecký maďarský premiér velkým vzorem. Ve skutečnosti však...

Aston Ondřej Neff
25. 7. 2024

Kolik by stálo přemalování červených pruhů sanitek na zelené? Jak se asi přemýšlelo? Představuji si...

Aston Ondřej Neff
24. 7. 2024

Ani komunisté v dalším režimu se neodvážili odstranit červenomodrobílý symbol z věží tanků, křídel...

Aston Ondřej Neff
26. 7. 2024

Jako uchazeče o post eurokomisaře navrhuje vláda Josefa Síkelu.

přečetl Panikář
25. 7. 2024

Že mají dámské plavky předvádět muži, považovali diskutující, včetně řady ženských sportovkyň, za...

Milan Smutný
26. 7. 2024

Co je vlastně ten dnes již jedněmi (spotřebiteli a podnikateli) proklínaný systém, druhými...

Tomáš Kazda
26. 7. 2024

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Lidovky.cz
26. 7. 2024

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení...

Stanislav Kučera
26. 7. 2024

Roli čestného vůdce výpravy zažil už při hrách v Riu, kde slavnostní zahájení probíhalo na...

Jaroslav Veis
26. 7. 2024

Fotbal nemá logiku, zněl počátkem léta co chvíli z televize oblíbený citát slavného fotbalisty a...

Luboš Jirsa
26. 7. 2024

V Paříži v pátek oficiálně začaly 33. letní olympijské hry. Zúčastnit se jich má pod neutrální...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz