29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Písařík 14.5.2024 9:53

Zvláčtě dodatek bych dvakrát podtrhl. Vlastní zkušenost.

J. Kalina 14.5.2024 9:43

no asi se budou muset upravit občanky resp přidat k údaji pohlaví ještě rozlišení gender. Za sebe bych nechal dotyčné vybrat ze seznamu nebo klidně i dle fantazie dotyčného nějaký jeho speciální název. Akorát bych zvýšil poplatek při druhém a dalším zápisu jiného genderu.

Hlavně ale vypráskat tyhle vychcánky ze sportovních soutěží, kde se cpou mezi ženy. Přitom v tom nemůže být žádný problém: pohlaví je muž nebo žena a dle toho startuje a gender je co si kdo zvolí a to nikoho nezajímá. Vždyť se mohou procpat na paraolympiádu nebo si založit gender přebor.

J. Jurax 14.5.2024 13:06

Ģenderolympiádu.

M. Kocián 14.5.2024 9:34

Pokud stačí, abych se jako něco cítil, a ostatní to musejí uznat a chovat se podle toho, uvažuji být čáp nebo labuť - jsou chránění zákonem, nikdo je nesmí omezovat a hlavně - neplatí daně. No a v případě zranění nebo onemocnění, leckterá záchranná stanice má lepší úspěšnost uzdravení pacienta, než průměrná nemocnice.

J. Vorlický 15.5.2024 12:20

. . . a žabí stehýnka také nejsou úplně k zahození! A navíc čáp je myslím tvor všežravý, takže bych mohl žrát i všechno ostatní.

Začínám chápat proč pro některé lidi je býti nějakým zvířetem je docela výhodné. My ,,obyčejní" lidé v tom pořád vidíme nějaký nesmysl, a přitom to dává docela smysl, ne?

P. Kučera 14.5.2024 9:27

Dnes naprostý souhlas. Když se někdo OPRAVDU cítí žít/být v opačném pohlaví, bude pro něj naopak stresující, když bude fyzicky vlastníkem nezměněného pohlaví biologického. Muže na ženu jde chirurgicky přeměnit celkem snadno. Udělat z ženy muže je mnohem obtížnější a nikdy není výsledek uspokojivý. A správný je dotaz, co pak, až se odoperovný člověk nebude cítit dobře ani potom? Papíry by šlo vyměnit kdykoli. Ale zařadit se mezi zatím zveřejněných 72 pohlaví neumí ani sami lidé s mobilní sexualitou. Ideální stav by pro ně byl, kdyby si každé ráno mohli vybrat nějaké pohlaví stejně jako si vyberou sako nebo sukni. Za čas se můžeme dočkat požadavku, aby každé z uznaných pohlaví mělo k dispozici svůj zcela specifický (nezaměnitelný) oděv (?).

Nakonec jeden fakt z přírody. Obyčejný zahradní šnek má jako druh 11 různých pohlaví. Pářit a počít potomky může každý s kterýmkoli jiným pohlavím, kromě toho svého - má tekdy 10x větší pravděpodobnost potkat rychle partnera než např. člověk. Nejsou v tom vlastně skryta taky jen dvě pohlaví?

J. Jurax 14.5.2024 13:27

Pravděpodobnosti vyjadřující, že se v dostatečně velkém pohlavně nehomogenním vzorku jedinců nalezne možný sexuální partner: člověk 1/2, šnek 10/11.

Neuváženy člověčí pohlavní úchylky a skutečnost, že ve fertilním věku je o trochu víc holčiček než chlapečků. Jestli pohlavními úchylkami trpí i šneci netuším.

R. Motka 14.5.2024 9:18

Až půjde transgender žena na vyšetření prostaty, pošlou to na gyndu?

J. Jurax 14.5.2024 13:32

Transgender žena (nepřeoperovaná, jak je to u přeoperovaných netuším) nemůže připustit, že má prostatu, protože žena prostatu nemá. Tudíž na vyšetření nepůjde a tedy ji na gyndu nepošlou. Ovšem s močením problémy mít bude.

D. Laurencikova 14.5.2024 9:16

Je jasne, ze i Orwell mnohe nedocenil. Jeste poznamka: Duverovat statu, ktery vam predepisuje, jak mate bydlet, cim topit, co mate jist a jake auto pouzivat, ale na zaklade naseptavani jakesi LGBTQ sekty dovoli uz ctrnactiletemu, aby si sam zvolil pohlavi bez ohledu na fyzicky nalez, to by byla hruba nebalost. ;-)

O. Kožušník 14.5.2024 10:01

Hi, ne stát - Brusel a bruselští byrokratičtí zatvrzelci předepisují nám obtížné pitomosti

D. Laurencikova 14.5.2024 10:05

Ja mluvim o nemeckem state - pardon. Ale jestli cekate, ze cesky stat ty "obtizne pitomosti" neprebere, tak asi cekate marne.

J. Matěna 14.5.2024 8:50

Ústavní soud moudře rozhodl, že civilizace, pro kterou není problém poručit větru a dešti, nemůže být problém poručit i pohlaví.

Zbývá už jen dořešit, aby příroda poslechla.

J. Jurax 14.5.2024 13:36

I příroda musí respektovat nařízení brusele demokraticky schválená demokraticky zvoleným evropským parlamentem a podvolit se jim!

J. Vorlický 14.5.2024 8:43

Arabové měli krávy? Spíš velbloudy, ne? ÚS dojit můžeme jak chceme, ale rozsudek z něj nevypadne.

Problém se slovy není nic nového. Jen je třeba opakovat, opakovat a opakovat, 100x. Karel Havlíček Borovský skoro před 200 lety: ,, . . . původ skoro všeho zlého . . . že lidé buďto stejné věci jmenují rozličnými slovy aneb rozličné věci nazývají stejným jménem."

L. Žaloudek 14.5.2024 8:28

Docela často se stává, že konkrétní jedinec svého rozhodnutí později lituje. Po chirurgickém zákroku se však obtížně dosahuje předchozího stavu...

P. Diviš 14.5.2024 8:48

A proč by mělo?

D. Laurencikova 14.5.2024 9:08

Protoze hodne postizenych sveho rozhodnuti pozdeji lituje a radi by je vzali zpet? Zkuste na prispevky odpovidat az pote, co je pochopite. Ale to byste toho moc nerekl.

P. Sura 14.5.2024 13:40

A pochopila jste VY tu Divišovu otázku??

D. Laurencikova 14.5.2024 14:03

Vy ne?

A. Teplý 14.5.2024 14:50

Já bych ji chápal snad jen ve smyslu Zemanova bonmotu (prý původně Churchillova):

"Jen idiot nemění názory"

No a pan Diviš si neumí představit, že někdo může změnit názor.

V. Církva 14.5.2024 16:12

Tak to je takové liberální pojetí společnosti. Nechat lidi ať si dělají co chtějí. Pozitivem je větší zodpovědnost lidstva. Negativem, že liberálové nechápou že lidé jsou různí, nezodpovědní stádní i hloupí. A tam extrémní liberalismus selhává. Samozřejmě že extrémní spoléhání na stát selhává ještě víc....

P. Gabriel 14.5.2024 8:12

US řešil a řešil a řešil.... a mezi tím mu uniklo, že změna pohlaví není fakticky možná. Chromozomy jsou každému dány a nikdo si je nevymění.

M. Pivoda 14.5.2024 8:35

Pohlavní chromozom (též allosom, gonozom či heterochromozom) je takový chromozom, který se podílí na chromozomálním určení pohlaví. U člověka mezi pohlavní chromozomy patří chromozom X a chromozom Y; ženy jsou homogametického pohlaví, tzn. mají dva stejné chromozomy (XX), mužské pohlaví je u člověka heterogametické (XY). U jiných živočichů však existuje i pohlavní chromozom W nebo například chromozom Z. Chromozomy nepatřící mezi pohlavní se označují jako autozomy.

P. Gabriel 14.5.2024 9:16

Není co dodat. Vzhledem k tomu, že člověk není "jiný živočich" a že chromozomy nevysmrká, je pohlavím buď muž a nebo žena a nic s tím neudělá, než že to příjme, jako životní roli.

P. Kučera 14.5.2024 9:38

Před pár dny proběhla médii zpráva o rozhodnutí Ústavního soudu, podle kterého není ke změně pohlaví nutná kastrace. Konzervativní lidé nad tím kroutili hlavami, aktivisté jásali, žalobce si pochvaloval/a, že už se nebude rozpakovat vytáhnout občanku, když se někde bude představovat mužským jménem.

Podle mne se jedná o názornou ukázku chybného chápání faktů. V orwellovském světě není pravdou to, co odpovídá realitě, ale to, co je někde napsáno a orazítkováno a tak to zjevně bere žalující i aktivisté. Jenomže – fakta jsou fakty, i když je budeme popírat. Jak nás kdysi učili ve škole, pravda je objektivní realita, nezávislá na lidském úsudku.

Pohlaví je biologická vlastnost, je to fakt daný přírodou, nikoli zápisem v nějakém lejstru. Naše pohlaví, věk, barva pleti, to jsou věci, které lze maskovat, ale nelze je změnit. Jsou zapsány v naší genetické informaci, v každé naší buňce. Ústavní soud má jistě pravdu, když říká, že k zápisu odlišného, než biologického pohlaví není nutný chirurgický zákrok. Ten totiž pohlaví nezmění. Muž s odstraněnými varlaty se nestává ženou, je to kastrát, stejně tak žena i po odstranění dělohy není mužem, je jednoduše ženou s odstraněnou dělohou (kterých je, bohužel, kvůli léčbě onkologických nemocí dost a dost). Problém totiž není v těle, problém je v hlavě. Odmítat své skutečné pohlaví a tvrdit, že mám jiné je problém psychický, stejný, jako když si o sobě někdo myslí, že je Napoleon nebo mimozemšťan a žádným chirurgickým zákrokem ani žádným zápisem v jakémkoliv dokumentu se nevyřeší. Ve skutečnosti by bylo řešením neměnit tělo ani zápis v dokumentech, ale léčit mozek – což dnes, zřejmě, neumíme.

Pokud se někdo domnívá, že lživým zápisem v dokladech problém s chybnou sexuální identifikací vyřeší, pak se hluboce mýlí. Protože realitu nelze změnit, stále má ve skutečnosti své biologické pohlaví a lidé na něj budou takto pohlížet. Žena, která má v dokladech napsáno, že je muž o svém mužství v pánské šatně nebo mužské části věznice nikoho nepřesvědčí, ani k

J. Pokoutný 14.5.2024 8:09

R^

M. Pivoda 14.5.2024 7:49

Cituji z článku: "... Problém totiž není v těle, problém je v hlavě. Odmítat své skutečné pohlaví a tvrdit, že mám jiné je problém psychický, stejný, jako když si o sobě někdo myslí, že je Napoleon nebo mimozemšťan ..."

Komentář

I Sametová revoluce 1989 proběhla tzv. sametově, tzn. bez prolití krve (tedy až na poručíka Zifčáka), jen jakýmsi problémem psychickým. Stále žijí pamětníci, Ústavní soud toto téma ale dosud neřešil.

R. Langer 14.5.2024 9:49

Jo, a potom jsi vytáhla ruku z nočníku, co, ty naše malá hloupoučká UI? ;-D

F. Navrátil 14.5.2024 7:45

Baxova parta není soudem a nemá toho mnoho společného s ústavou. Ani s přírodními zákony. Je to politická instituce, která své výnosy formuluje podle požadavků degenerovaného Bruselu.