Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

POLITIKA: „Vyrobíme nezaměstnatelné!“

Jak se blíží volby, politici vymýšlí, jak ulovil voliče. A čím mají horší preference, tím zoufalejší nápady. Tento týden perlil volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

21. 8. 2017 23:58
Slušná mzda je když:

Záleží z čího pohledu.

Podnikatel: Tolik, kolik je průměr v daném odvětví.

Zaměstnanec: Tolik, kolik mají jiní za tutéž práci.

Zaměstnanec - odborář: Víc než mám, a víc než jsou mi ochotní dát.

0 0
možnosti
MB

21. 8. 2017 21:05
To nejdůležitější k probírané problematice napsal ....

.... níže sub (10:24 / 17:51) stručně pan Novák 475:

Kdyby komunisti všechno po roce 1948 nezestátnili likvidací soukromého vlastnictví výrobních prostředků, mohli jsme být úplně jinde.

Takže bolšáni, ne Václav Klaus!

0 0
možnosti
MP

21. 8. 2017 21:06
Re: To nejdůležitější k probírané problematice napsal ....

Ovšemže. Klaus se jen snažil (celkem úspěšně) napravit jejich řádění.

0 0
možnosti
AT

21. 8. 2017 20:49
Úžasné

"Automobilka Daimler postaví u Prahy sklad, zaměstná asi 900 lidí. Dokončí ho v roce 2020."

Další sklad. Další zábor zemědělské půdy. Další zastavěná plocha. Hlavně když voda po dešti co nejrychleji odteče.

Další úžasné pracovní příležitosti s "vysokou přidanou hodnotou".

Hlavně nezvyšovat minimální mzdu, nebo tak kvalitní investor uteče.

0 0
možnosti
MP

21. 8. 2017 20:54
Re: Úžasné

Kolik lidí zaměstnáte vy?

0 0
možnosti
JK

21. 8. 2017 20:42
ČSSD je strana asociální.

Je to strana která chudobnějším bere, ve formě vysokých daní. Bohatým dává, ve formě různých dotací, grantů, podpůrných fondů,atd. Peníze nejdou k lidem, kteří se dostanou do zdravotních a jiných problémů. Socialistická vláda je něco jiného jako vláda, která dělá sociální politiku. Taková vláda se snaží dávat lidem, kteří se ocitli v životní nouzi.

Socialistický stát je z nespravedlivý, neboť 1/ zvýhodňuje určité vrstvy společnosti a těží z něho ti, kdo v tom „umějí chodit“. 2/ Chudobnějším bere peníze a rozdává je svých bohatším spoluobčanům ve formě dotací, grantů, atd. 3/ Dává lidem služby o které nemají zájem. 4/ Pracující odvádějí státu vysoké daně a to je příčina toho, že se dostávají do existenčních problémů. Lidé s podprůměrnými příjmy těžko přežívají a o nějakém šetření na dobu, kdy ztratí zaměstnání, stáří, nemůže být řeč.

Násilné přerozdělování majetku cizích lidí se množství prostředků nezvětší. Přerozdělování spotřebovává prostředky bez užitku. Nikdo přece nikomu nebrání, aby se rozdal pro druhé, aby daroval to, co má. Proč to tak málo lidí dělá? Člověk s hypertrofickým cítěním by mohl pouze vše rozdat, ale pouze ze svého.

0 0
možnosti
MP

21. 8. 2017 20:56
Re: ČSSD je strana asociální.

Jo, ale levičákům to nevysvětlíte.

0 0
možnosti
KV
To je masáž, ekonomové perlí a dělají z lidí hlupáky.

Tedy z těch, co těm ekonomickým blábolům uvěří. Závory na letišti do parkoviště byly instalovány bez ohledu na nějakou minimální mzdu, stejně i u všech parkovišť v supermarketech a podobně. Je to trend doby, že některé stále se opakující úkony se automatizují a odkazovat na to, že je to následek zvyšování minimální mzdy, je od ekonomů trochu úlet. Automatizace, robotizace, vůbec nasazování všemožných systémů IT nemá co dělat s minimální mzdou, ale se spolehlivostí kterou nezajistí žádný člověk, i kdyby dostával jakoukoliv malou mzdu.

Ekonomka Šichtářová by měla svojí ekonomickou pozornost zaměřit spíš na to, proč máme takovou velkou vrstvu obyvatelstva na tak nízké úrovni vzdělání a odbornosti, že se pro ně nenachází uplatnění. Pozornost na naše školství, vyčerpané neustálou řadou reorganizací, reforem a obsahem výuky.

Mimochodem, zvýšení minimální mzdy má i přínos v tlaku na mzdy ostatní. Spoléhat se na podnikatele, že se budou dělit o ziskovou část se zaměstnanci sami od sebe je naivní.

0 0
možnosti
LN

L. Novák 475

21. 8. 2017 19:15
Re: To je masáž, ekonomové perlí a dělají z lidí hlupáky.

Chcete snad konkurovat Šichtařové bláboly komunistickými? :-)

0 0
možnosti
PK

P. Klíma

21. 8. 2017 17:50
Roboti už nakopali do zadku

zaměstnance McDonald's v USA - vystávkovali si minimální mzdu 15 USD.

Výdej jídel teď probíhá automaticky, podobně jako u schránek na dopisy v paneláku - zákazník si otevře box, třeba B7, a odebere svoji objednávku. Většina frajerů v McDonald's tak přišla o práci .

0 0
možnosti
LN

L. Novák 475

21. 8. 2017 17:31
Roboty práci lidí nenahradí. Jsou drahé a jednoúčelové.

Navíc, mohou vykonávat jen relativně jednoduchou a snadno opakovatelnou práci v sériové výrobě, jinak jsou nepoužitelní. U firmy, kde pracuji, jednoho robota mají. Je jim sice k ničemu, opravy stojí šílené peníze, tak si ho udržují ve funkčním stavu, aby ho mohli ukazovat důležitým návštěvám jako příklad zavádění moderní techniky. Ekonomicky to musí být naprostá katastrofa.

Hehe, ona paní Šichtařová z té výroby mnoho asi neviděla, stejně jako Zaorálek s oběma rukama levýma... :-P

0 0
možnosti
MP

21. 8. 2017 18:36
Re: Roboty práci lidí nenahradí. Jsou drahé a jednoúčelové.

Naštěstí jsou i jiné, nejspíš lepší firmy, než ta vaše.

0 0
možnosti
JK

21. 8. 2017 17:21
Proč máme v Česku ty nekonkurenceschopné

montovny? To je argument níže v diskuzi -

Poučení z 20 let postkomunistické transformace: Starého psa novým kouskům nenaučíš.....Autor: Redakce, Patria -https://www.patria.cz/zpravodajstvi/2004405/pouceni-z-20-let-postkomunisticke-transformace-stareho-psa-novym-kouskum-nenaucis.html

"Byl jsem požádán o zamyšlení týkající se ponaučení z ekonomických reforem, kterými prošla východní Evropa a bývalý Sovětský svaz v posledních 20 letech. Je to výzva, ale seznam toho, co se vyvíjelo jinak, než jsem jako ekonom původně předpokládal, může být přínosný i pro dnešní ekonomiky s velkým vlivem státu. Zde následuje sedm hlavních bodů:"

1. Ekonomická aktivita ve vých. Evropě a bývalém SSSR na počátku transformace výrazně klesla. Síla a délka propadu v Rusku překvapila. Země, které prodělaly největší šok v oblasti obchodu (Polsko a Československo), prošly mírnějším propadem. Skutečný pokles byl ale všude nižší, než ukazovala oficiální čísla, protože šedá ekonomika expandovala a komunistické země nadhodnocovaly velikost svého produktu. I tak tu ale byl pokles stojící v protikladu se základní teorií, která říká, že uvolnění cen by mělo okamžitě zlepšit alokaci zdrojů. Při reformách bychom tak neměli spoléhat na okamžitý růst, vyžadují totiž čAS. (Stačí vzpomenout důvod, proč RVHP vlastně padla na ústa - silný ekonomický propad)

0 0
možnosti
LN

L. Novák 475

21. 8. 2017 20:14
Re: Proč máme v Česku ty nekonkurenceschopné

RVHP - "Kde není vzájemné rady, tam není hospodářské pomoci." :-)

0 0
možnosti

21. 8. 2017 16:23
no , ono to má ale háček :-)

0 0
možnosti

21. 8. 2017 16:25
Re: no , ono to má ale háček :-)

Paní Šichtařová by chtěla snížit byrokracii aby mohla růst vzdělanostní ekonomika.... ale "Aby podnikatelé mohli zvýšit produktivitu práce, potřebují méně

byrokracie, aby nemuseli sledovat tisíce nových regulací ročně, aby vše

vyřešili z mobilu, aby stavební povolení netrvalo v průměru 247 dní, aby

ze svých daní neživili o 30 000 víc státních úředníků než před čtyřmi

lety, kteří je jak drábové dozorují a šikanují novými paragrafy." tady by chtěla sama vytvořit spoustu nezaměstnatelných bývalých byrokratů :-D

0 0
možnosti
JD

21. 8. 2017 14:48
Vona ta holka Šichtařová má krapánek pravdu...

Převeďme tu ekonomii na fyziku. Thermodynamika (tím nemám na mysli gender a LGBT), ale fyzikální analogií ekonomiky, vyjádřené (možná mnou blbě) stavovou rovnicí plynů (ideální/reálný). Stavová rovnice, nebo lépe stavové rovnice, spojují základní stavové

veličiny termodynamického systému. V případě plynů jsou takovými

stavovými veličinami obvykle tlak, objem, teplota a látkové množství,

případně veličiny z nich odvozené (citace z učebnic thermodynamiky). Co je to ale ideální a reálný plyn, nu, ideální plyn se chová dle bádání fyzikálních teoretiků, kdežto reálný plyn se chová jinak, dle laboratorních praktiků. Asi tak, praktická laboratorní thermodynamika dle filmu "Škola, základ života": A jímáme nebezpečný plyn do zkumavky... Následek, zápis do třídní knihy: "Žák Žďimera, rozptýliv pozornost pedagogovu při nebezpečném pokusu, způsobil detonaci". Ona občas každá akce nemusí být zdařilá, jak v ekonomii, politice i v exaktním přístupu. Titanic i Kursk byly prý také teoreticky šífy nepotopitelné. V ekonomii i ekonomice jsou silné korelační vazby, kdy vše se vším souvisí, jenom to relevantně popsat, tedy vstupy předpokládané a výstupy očekávané, a pak to "jebnout" do matice, "přežvejknout" to přes nějakou matematicko-ekonomickou metodu, třeba pčes Critical Path Method, a nějaký výsledek nám to "vybleje". Bon, jenom se nesmí zapomenout na heuristickou nadstavbu, a tou je "selský rozum". Neočesávat ovoce, pokud není v přiměřeném stupni zralosti, pokud to CPM hlásá. Jsem technokrat, ajťák na penzi, zároveň prduch. Rád si zaplkám nějaká "moudra", ale furt se snažím udržet zdravý rozum v pytli, byť bych měl i díru v kytli. Jenom malá otázka, jak donutíte etnického spoluobčana "hákovat" za 12,2K btto, když má na "dafkach" min 15K netto, a ještě se při tom může s Eržikou "boukat" na otomanu doma, a nemusí ráno vstávat, a krompáčem fedrovat? Někde asi vězí systémová chyba. Empirika a humanictví asi není souměřitelné, nakonec i ty včely trubce v úlu usurpují, asi ví proč.

0 0
možnosti
LN

L. Novák 475

21. 8. 2017 17:43
Re: Vona ta holka Šichtařová má krapánek pravdu...

To už jsme přece říkali za komunistické totality: "Chyba je v systému, ale na ten, jak jest známo, si sahat nedáme."

No a co se od té doby změnilo? Nepotrvá dlouho, a socialismus nás zaplaví takovým množstvím blbosti vnesené do legislativy, že celý systém zkolabuje, pokud se těmito pravidly bude muset řídit.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz