Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

POLITIKA: Volby budou povinné

Ukázaly vůbec něco poslední volby? Ano. Brutální nezájem Čechů a Slováků o politiku. Takový nezájem, že prezident Zeman na něj reagoval. A nechal se slyšet, že je zastáncem toho, aby účast v domácích volbách byla povinná. Připomněl, že za první republiky bylo volit povinné.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
D

Davidito

3. 6. 2014 0:02
K volbán povinně!

Jsem pro, sám k volbám posledních 20 let chodím. Jsem pro, a navíc jsem pro snížení věku na 16 let. Jsem pro možnost volit od 16 let, od 18 do 65 povinně. Sankce bych nehrotil, ale za několik (2-3) neúčastí u všeobecných voleb bych byl pro odejmutí volebního práva.

Asi bychom se divili, kdyby šly volit masy adolescentů a jinak nevoličů...           

Někde povinné volby mají. V Evropě v Itálii, i když z neúčasti nevyplývá žádná sankce. Nebo v Belgii. Tam můžou přijít o právo volit, pokud se 4x nezúčastní voleb. V Lucembursku za neúčast u voleb zaplatí až 1000 €, na Kypru 200 kyperských liber. Ve světě třeba v Austrálii, v Argentině jsou volby povinné pro voliče od 18 do 70 let, pro voliče od 16 do 18 a nad 70 let nepovinné, (podle typu voleb se pak za neúčast  platí pokuta 50-150 pesos). Další země, kde je vymáhána volební účast jsou: Peru, Brazílie, Uruguay, Ecuador, Singapur a další a rovněž i jeden kanton ve Šýcarsku. Někde je volební ůčast povinná jen pro muže (Libanon). Naproti tomu Chile zrušilo povinnou účast u voleb r. 2011.

0 0
možnosti
JJ

J. Jurax

2. 6. 2014 20:02
Velice se mi líbí

předposlední odstavec.

Poslanci nebudou v práci chlastat (kdo nadýchá, dostane ztrátu důvěry a vyhazov), na pracovišti se jim nebude prodávat alkohol, budou povinně sedět na schůzích (a nosit omluvenky, přičemž omluvou budiž pouze a jedině choroba či úraz; za řekněme 24 neomluvených hodin - to jsou tři směny - ztráta důvěry a vyhazov).

A poslanec nebude smět být zároveň ministr ani hejtman - aby měl na to odpovědné zákonodárčení čas i kapacitu.

Vedle hlasovacího tlačítka by měl být náůstek alkoholtesteru. Před každým hlasováním by se dýchlo a kdo by měl špiritus, tak nesmí hlasovat (přece nechceme, aby o nás rozhodoval ožralý). A dýchalo by se jinak kdykoliv na výzvu řekněme předsedy parlamentu a kdykoliv by poslanec hodlal přistoupit k řečnickému pultíku a mluvit. Přece jak by k tomu přišli ostatní střízliví poslanci, když by měli poslouchat žvanění nějakého ožraly?

Jenže - všechno tohle ani omylem nehrozí. Protože by si to zastupiči museli sami odhlasovat - a tak moc alternativně inteligentní zastupiče přece jenom nemáme.

0 0
možnosti
IT

2. 6. 2014 19:54
Déjà vu

V 1980(?) sme v Hradci Kralove ako vojaci napochodovali do volebnej miestnosti a za starostliveho dozoru sudr. majora sme si povinne "odvoli". EUSSR by si mala vziat priklad z minulosti, naapokon jej sefuju ludia s rovnakym svetonazorom.)

0 0
možnosti
PM

2. 6. 2014 15:10
ˇIsť k voľbám je dobré, ak chcete naštvať politické strany.

Neviem ako v ČR, ale na Slovensku vhodenie neplatného lístka do urny znamená, že za váš hlas nedostane ani jedna z parazitných strán peniaze z rozpočtu. V tom vidím zmysel účasti, ak si nemám z čoho vybrať (čert ako diabol, či sa tvári ako ľavica, či pravica). Ak sa volieb nezúčastníte, vašu neúčasť štát stranám preplatí. Je taký fajn pocit, aj keď tá banda určite zmení zákon, keď ju to potrafí :-)

0 0
možnosti
MP

2. 6. 2014 18:00
Re: ˇIsť k voľbám je dobré, ak chcete naštvať politické strany.

Na Slovensku bych volil Sulíka.

0 0
možnosti
VV

2. 6. 2014 13:24
Dnes souhlas

a pomstychtive jeste uvedu, ze za nos by se meli chytit vsichni ti, kteri toho ubozaka na hrade volili, a jeste vice ti, kteri jej tam protlacili a jeste vice ti, kteri se s nim po volbach libali, jako nase narodni Sloufka, snad nemusim rikat, ktera.

0 0
možnosti
MP

2. 6. 2014 14:54
Re: Dnes souhlas

Jenže těm, kteří toho vola volili, to nejspíš ani nepřijde blbé. Dokud kvůli tomu nebudou moci odjet na chatu nebo tak něco.

0 0
možnosti
PV

2. 6. 2014 11:50
Zase ta mantra

Zase ta mantra "nezájem českých voličů o volby/politiku".

A ti kritici nemohou pochopit, že onen nezájem nezpůsobuje nějaká lhostejnost, ale vědomí marnosti volebního počínání: Výběr kandidátů je tristní a i kdyby se nějakým zázrakem povedlo za všechny kandidáty zvolit osobnosti, které by se ze všech sil braly za zájmy většiny voličů a které by, považte to sci-fi!, táhly za jeden provaz, tak na dění EU nebudou mít sebemenší vliv.

Ostatně, kdyby volby mohly něco změnit, EU by je zakázala.

0 0
možnosti
JH

J. Holič

2. 6. 2014 13:19
Re: Zase ta mantra

Víte kdo v EP navrhnul a prosadil pravidlo o reciprocitě zavádění vízové povinnosti se státy EU, což mělo za následek ukončení vízové povinnosti Kanady pro ČR? Byla jedna poslankyně, která dokázala sehnat podporu pro svůj návrh. Uvědomte si, že nehlasují jen Češi a správná rozhodnutí nejsou nutně ta, která posilují české zájmy na úkor ostatních zemí EU.

Kdyby nebyly ryby...

0 0
možnosti
LD

2. 6. 2014 10:32
Když povinnost, tak povinnost !

Mohlo by se také obnovit třebas právo první noci !

Vykonávala by jej vždy místně příslušná politická šlechta.

0 0
možnosti
JB

2. 6. 2014 10:30
Ovara nelze brát vážně

vždyť je už dávno dementní.

0 0
možnosti
JP

J. Plzák

2. 6. 2014 10:21
Začněme maličkostmi.

Zakažme našim politickým elitám chlastání v parlamentu. A když ani to neprojde, tak se můžeme alespoň domáhat vyrovnání cen v parlamentní kantině na ceny "v kraji" obvyklé, tedy ceny které se platí za pivo a jiné alkoholické nápoje a jídla na a kolem dokola Malostranského náměstí.

To není bezvýznamné. Politici si musí především všimnout, že si něco přejeme.

Důvod, proč to všechno, je jasný: každý řidič MHD musí při příchodu do práce "dýchat" aby svým jednáním, ovlivněným alkoholem, neohrozil účastníky veřejné dopravy. Dopad činnosti politiků je daleko větší, tedy tím spíš je potřeba jim jejich chlastání zatrhnout.

0 0
možnosti
JH

J. Holič

2. 6. 2014 10:30
Re: Začněme maličkostmi.

Když přijde opilý poslanec do sněmovny, pokud v takovém stavu nebude většina, nebo tak nebude vypadat pořád, následky nemusí být fatální. Když budě řidič MHD pít, může zabít dost lidí. Rozdíl bych v tom viděl.

0 0
možnosti
JK

2. 6. 2014 10:16
Jsem pro aby volby byly povinné

Pro každý demokratický stát jsou volby důležité a je důležité, aby se jich zůčastnilo co nejvíce voličů. K důvodům proč k volbám do EP přišlo tak málo lidí patří také nezájem a neznalost prostředí EU a její struktura. V případě neúčasti by byla povinná pokuta plus z které by se zapletilo zvláštní povinné školení o systémech EU a jejích  činnostech, zakončené zkouškou.. Byla by to kultivace občanů a tato kultivace je nutná, jako je nutná povinná školní docházka o které  nikdo nepochybuje. Když občané nevědí co je jejich demokratická povinnost, tak se jim to musí zkrátka připomenout, demokracie, nedemokracie.

0 0
možnosti
JB

2. 6. 2014 10:36
Re: Jsem pro aby volby byly povinné

Pro povinné volby nejsem. Možná by pro zvýšení volební účasti ori začátek stačilo, kdyby různá nablblá či podplacená media přestala politiku a politiky skandalizovat a stále psát, jak jeu nás všechno špatně. Až tomu osvícený lid uvěřil.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz