4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Šemberková 22.7.2011 20:24

Re: Nešlo by to jinak?

Tím "vše" jsem měla na mysli, že by bylo procentem stanoveno, podle toho, do jaké příjmové skupiny patřím, kolik procent zaplatím  třeba v případě křečových žil. (zajisté by zde musel existovat jakýsi strop, kde už by se to zas bralo bez rozlišení na skupiny - v případě hodně drahých léčeb) Tj., že pokud patřím do skupiny 100%, tak hradím celou částku a nebo jdu rovnou do soukromé nemocnice, kde si ještě připlácím nadstandard. Dobrovolné připojištění by samozřejmě mohlo hradit i tu soukromou nemocnici s nadstandardem, ale povinné bych nechala jak bylo - myslím - před Topolánkem.

P. Boublíková 22.7.2011 20:06

Re: naprosto nechápu

Moc se vám omlouvám, ale vzhledem k tomu, že za dceru platím spoluúčast několik desítek tisíc Kč ročně, tak 1200 Kč opravdu řešit nehodlám...

J. Vacková 22.7.2011 19:32

Zapomíná se na toto,

 1. že stát skrze zdravotní pojištění musí za zdraví lidí ručit. To znamená zachytit a zadarmo vyléčit osoby s nakažlivými chorobami, i ty nepojištěné tuláky a bezdomovce, atd. Zde mám strach, že se to podceňuje.

2. že skvělá klinika, kde pacient všechno platí, nepřijme do týmu lékaře, který nemá pořádnou praxi, který se nenaučil dobře léčit na mnoha standardních pacientech. Zde nemám strach, doktoři se budou snažit, protekce nepomůže.

P. Boublíková 22.7.2011 19:22

Re: Nešlo by to jinak?

"kdo má velký příjem by si pak hradil vše" Křečové žíly zdaleka nejsou vše. Ale i z principu, i když má někdo dost peněz na cokoliv, měl by mít nárok čerpat pojistné plnění, když je pojištění povinné. Vy jste psala o dobrovolném pojištění,ale to pokud vím nikdo nechystá.

H. Šemberková 22.7.2011 19:11

Re: Nešlo by to jinak?

Proč? Když jsem na tom finančně dobře, mohu si dovolit jít do soukromé nemocnice na operaci křečových žil a předpokládám, že se mi dostane nadstandardu tj, že třeba budu moci mít u sebe v pokoji někoho z rodiny, že jedna sestra bude mít na starosti jen několik pacientů nebo i jednoho, že se o mne bude starat psycholog apod.Pokud na to nebudu mít, vděčně si lehnu do státní nemocnice, kde mne budou léčit tak jako to je dosud. A že chybějí peníze? Už jsem o tom psala, že je nutno přehodnotit priority u mandatorních výdajů. Ty jsou přece nelogicky stejné, ačkoli se okolnosti změnily v tom smyslu, že z téměř nezadluženého státu se ocitáme ve státě s velkým dluhem...

P. Gabriel st. 22.7.2011 19:00

Re: Vážený pane Okamuro,

Děkuji za reakci všem pod mým příspěvkem. Nicméně mým cílem bylo upozornit na to, že pokud přestanou krást všichni, kteří vykrádají prostředky zdravotního pojištění, pokud se přestanou dělat a pořizovat zbytečnosti a pokud se lékaři budou chovat skutečně odpovědně, je dost prostředků na léčbu všech, kteří ji potřebují, na kompenzační pomůcky, drahé léky (jsou-li potřebné ba i na tišící prostředky pro paliativní medicínu dožívajících. Jenom k tomu musí být vůle. A protože u těch, kteří stáli posledních 10 - 15 let u kormidla zdravotnictví moc není a u těch z posledních 5. let již vůbec ne, neměli bychom je příště volit! Ani je, ani jejich strany. Nikdy a nikam v žádných volbách. To je jediná cesta ke změně.

P. Boublíková 22.7.2011 18:59

Re: Nešlo by to jinak?

No ono to právě moc nefunguje. Pojiš´tovny jedou na doraz a na pacientech se šetří, kde se dá, ačkoliv jim to nikdo neřekne, když zrovna nemusí. Váš návrh, aby vysokopříjmoví platili pojištění a k tomu ještě všechno sami sobě (úplně první příspěvek na začátku vlákna), je taky dost velké vrtání :-)

H. Šemberková 22.7.2011 18:33

Re: Nešlo by to jinak?

No právě. Těch, kteří by si i takto nákladné léčení mohli platit ze svého je hrstka. Takže ať se do toho moc nevrtá, jinak se to obrátí proti nám všem. Snadno se rozvrtá něco, co jakž takž funguje, ale dát to zas do pořádku jde hodně těžko. Navíc když žiji ve státě, který je zadlužený, musím přehodnotit i mandatorní výdaje. V rodinném rozpočtu, kdy mám hypotéku, musím počítat s tím, že si musím platit dobrou životní pojistku i na úkor např. kulturního vyžití či dovolené apod...

H. Šemberková 22.7.2011 18:22

Re: Nešlo by to jinak?

Ještě jsem zapomněla, že platím také proto, že některé úkony by mohly být i nad moje finanční možnosti, a pak bych si šla vděčně lehnout do té státní nemocnice.

L. Orlita 22.7.2011 18:21

Re: naprosto nechápu

takže když budu potřebovat předělat tři plomby, tak vypláznu 1200,-? To vám připadá v pořádku? Pro mně to zrovna nejsou malé peníze, jako zřejmě pro vás.

P. Boublíková 22.7.2011 18:15

Re: Nešlo by to jinak?

S tím důchodem to stejně nejspíš dopadne tak, jak píšete - že to bude sociální dávka jen pro chudé a nikoliv náhrada mzdy, a´t se nám to líbí nebo ne.

Ale některé léčení může jít do statisíců nebo i milionů a znamenat velkou zátěž i pro lidi s vyššími příjmy (z toho důvodu bych si také každopádně platila pojištění). Do systému zdravotního pojištění bych však vůbec nemíchala solidaritu bohatých s chudými, ten má být založen na solidaritě zdravých s nemocnými.

H. Šemberková 22.7.2011 18:07

Re: Nešlo by to jinak?

Platím pro případ, že bych byla potřebná. Zdravotní péči si zaplatím v soukromé nemocnici a těch pár korun důchodu by mi bylo hamba pobírat, když jsem dobře zajištěná. Přijde mi však vhod, mít i ten malý důchod a pojišťovnou hrazenou zdravotní péči pokud o peníze a slušně placenou práci přijdu...

H. Šemberková 22.7.2011 17:54

Re: Nešlo by to jinak?

Platila bych, protože nikde není psáno, že musím mít slušný příjem napořád nebo že bych o úspory přišla.

P. Boublíková 22.7.2011 17:53

Re: Nešlo by to jinak?

Ještě bych dodala, že co se týče důchodů by to  ústavnímu soudu určitě  vůbec logické nepřišlo, nedávno řešil něco podobného - otázku poměru plateb pojištění a plnění. Říct těm,co nejvíc přispívají, aby si až onemocní trhli nohou si zatím nikdo netroufl - na rozdíl od těch důchodů...

P. Boublíková 22.7.2011 17:29

Re: Nešlo by to jinak?

To by šlo, kdyby byla účast v systému důchodového a zdravotního pojištění nepovinná. Ale povinně platit pojištění a pak nemít nárok vůbec na nic je trochu divné, ne?

D. Švik 22.7.2011 17:19

Ééééj padala bomba

nastavil jsem hubu, byla z ní plomba..asi takto si budou spravovat zuby chudí lidé. Přímo kouzelné jsou kecy o tom, že zuby se kazí jen těm, kdo se o ně nestarají.

H. Šemberková 22.7.2011 17:08

Nešlo by to jinak?

A nešlo by to tak, že ve státních nemocnicích by se léčba hradila z pojištění a v soukromých by se péče hradila ze svého kromě naléhavých případů. Také by se připlácelo podle příjmu, např. od průměrného platu výše tj, že kdo má velký příjem by si pak hradil vše. Kdo má velký příjem si navíc šetří na stáří, tj. že by nepobíral žádný důchod, leda by o své úspory přišel. Tak mi to přijde logické...

P. Boublíková 22.7.2011 16:21

Re: Vážený pane Okamuro,

Jasně, já s vámi téměř ve všem souhlasím - jenom jsem vás chtěla upozornit, že opravdu existuje méně kvalitní léčba a na druhé straně kvalitnější, důvod k závisti.

K. Podroužková 22.7.2011 15:58

Re: Vážený pane Okamuro,

Nevím, jak pan Okamura, ale já vím své. Loni právě touto dobou byl můj otec ve stejné situaci jako maminka pana O. Zjišťovali jsme různé možnosti, vše se platilo, jen základní péče zůstala, ale díky i za ni. "To je drahý lék, na ty my nemáme!", řekla sestřička a otec je přestal brát. Nevím, jestli by mu pomohl, kdybychom jej zaplatili, ale nedostali jsme tu možnost. Je to velmi citlivé, ale řekněte sama ke kompenzaci: Máte ji možnost předepsat deseti pacientům z dvaceti. Komu ji dáte a komu ne? Podle čeho se rozhodnete, podle věku? Jak vysvětlíte staršímu člověku, že on už lék nedostane, protože není perspektivní? Budete-li v pozici toho staršího a půjde-li vám o život, nebudete chtít rozumět argumentům, že mladší člověk má přednost. Proč by měl mít? Jen z titulu věku? Co když z něho vyroste grázl a jinému zkrátíte řekněme pro společnost prospěšný život? Anebo budou všichni stejně staří, co pak? Je třeba nazvat věci pravým jménem: Ano, kdo si to bude moct zaplatit, bude to mít. Je to kruté, mnohdy i nespravedlivé ale nic lepšího prostě není. Dnes je to stejné, jen zahalené do keců o bezplatném zdravotnictví a nároku na cosi, o čem ani netušíme, co to vlastně je. Děje se to dnes a denně, jen to není vidět, každý to ví, ale všichni předstírají, že je císař oblečený.

P. Boublíková 22.7.2011 15:24

Re: Vážený pane Okamuro,

A co když léčení k vyléčení nevede a jedná se jen o tzv. kompenzaci (nevyléčitelné) nemoci? A hraje se jen o kvalitu a délku života nemocného - takové nemoci existují taky. Rovněž existují kompenzační pomůcky nehrazené pojišťovnou, které si mohou koupit jen ti, co mají dost peněz. Týká se to i nemocných dětí... 20 nebo 30 let života navíc (ovšem za svoje peníze) může být důvodem k závisti.

Ovšem není to nic nového. Kupopdivu jak opozice, tak koalice tvrdí, že u nás legálně placený nadstandard neexistuje - není to pravda.

I pan Okamura by se divil, kdyby věděl, že onkologicky nemocným s některými typy nádorů lze koupit tzv. bioléky - monoklonální protilátky,na které nemocnice nemají peníze, protože jsou velmi drahé.

Ono vůbec kolem spousty věcí ve zdravotnictví panuje neuvěřiteolné množství mýtů.

K. Podroužková 22.7.2011 14:36

Vážený pane Okamuro,

jakkoli je mi Vaší maminky líto, nemohu s Vámi souhlasit. Zdravotnictví není samoobsluha, na poli zdraví si nejsme rovni ani tak, jak jsme si rovni v sámošce. Nikdy jsme si rovni nebyli a nebudeme. Zavedením standardů budete vědět, na co máte nárok, co dostat musíte. Budete-li chtít něco víc nebo lepšího či příjemnějšího, budete si to muset doplatit.  Obavy, že na obyčejné pacienty se vůbec nedostane, je nesmysl. Dnes také nejsou všechny pokoje jednolůžkové za příplatek, aby nemocnice vydělaly co nejvíc. Butete mít možnost si připlatit, dnes musíte často zaplatit zákrok celý, protože chcete-li nadstandard, pojišťovna neuhradí ani základ, ačkoli si pojištění platíte. Jinak řečeno, když máte známosti dnes, pojišťovna uhradí nemocnici za stejný zákrok vše, když je nemáte, zaplatíte si všechno sám! Nejefektivnější a nejméně riziková varianta léčby je, milý pane, pro každého bez výjimky ta nejmodernější a tudíž nejdražší, jenže na tu prostě naše pojištění nestačí, tak se musí podílet i pacient. Jinak by se muselo zvýšit zdravotní pojištění tak, aby špičková léčba byla poskytována všem. Platit víc by se nikomu nelíbilo a byl by to z mnoha důvodů nesmysl. Není lepšího řešení než zavést standard a možnost úhrady za nadstandard. Píšete o růstu sociálního napětí v důsledku levnější a méně kvalitní léčby. To je hodně odvážné. Jednak termín "méně kvalitní léčba" je zavádějící. Vede-li léčba k vyléčení, podle čeho určíte, že je víc či méně kvalitní? Léčba není automobil, který stojí před domem a může být levnější a méně kvalitní a tudíž předmětem závisti, tedy sociálního napětí.

P. Boublíková 22.7.2011 13:48

Re: Finanční prostředky jsou omezené a nikde na světě není vyřešena péče o nemocné ideálně

Můžet mi jednoduše odpovědět na otázku, co se stane s chronicky nemocnými (včetně dětí, ať se vám do toho pořád neplete jakási mezigenerační solidarita), pokud se přejde na systém komerčního pojištění? Omáčku si nechte od cesty.

J. Kulheim 22.7.2011 13:44

Re: No sláva

Páteří péče o nemocné by měla být subsidiarita.

Jedinými ministry zdravotnictví, kteří něco udělali byla MUDr Součková, která zavedla balení koblihů a kopírování receptů a MUDr Julínek, jehož poplatky přinesly 5 miliard a téměř dalších se ušetřilo na lécích.

Je dojemné jak se na tyto peníze vrhli jeho odpůrci, kteří tady nakonec zůstali, abychom nevymřeli.

P. Boublíková 22.7.2011 13:43

Re: naprosto nechápu

Nechápete, protože jste nikdy nebyl vážně nemocný a nikdo z vaší rodiny také ne. Pojištění je od toho, aby se z něj platily drahé průsery, a nikoliv prkotiny. Uvalené zrcátko u auta vám taky pojišťovna nezaplatí.

K. Podroužková 22.7.2011 13:43

Vážený pane Okamuro,

J. Kulheim 22.7.2011 13:38

Re: Finanční prostředky jsou omezené a nikde na světě není vyřešena péče o nemocné ideálně

Rozdělme péči o zfraví lídí a péči o nemocné.

Zdraví je nejcennějším soukromým majetkem, který  dostáváme. Je na každém z nás,  jak s ním hospodaříme.  Každý z nás má odpovědnost za sebe, svoji rodinu, za to co se děje kolem něho. Zdraví je stav úplné fyzické, duševní a sociální pohody. Je výsledkem vzájemného působení organismu a prostředí. Podpora zdraví zahrnuje veškeré snahy o pozvednutí celkové úrovně zdraví, a to jak posilováním plné tělesné, duševní a sociální pohody, tak i zvyšováním odolnosti vůči veškerým (infekčním i neinfekčním) onemocněním. Zdraví je  zdroj každodenního života,  nikoli jako životní cíl.

Provoz zdravotnických soustav je na celém světě stále nákladnější. Odčerpává stále vyšší procento hrubého domácího produktu jednotlivých zemích. Důvodů je pro to několik – zavádění nových, moderních, nicméně stále nákladnějších diagnostických léčebných postupů v lékařské praxi, vyšší než průměrný růst platů zdravotníků, zejména lékařů. V liberálnějších soustavách dochází ke smluvní regulaci cen zdravotnických výkonů a k zavádění takových soustav řízení a financování zdravotní péče, které vedou ke zvyšování efektivnosti jejího poskytování. Hlavním cílem péče o zdraví není léčení nemocí, ale podpora fyzického, duševního zdraví.

Prevence je výrazně podhodnocována a slabě podporována což vede k situaci, kdy 90% rozpočtů na zdravotní péči je vynakládána na léčbu a odstraňování komplikací, ke kterým by při efektivní prevenci nikdy nemuselo dojít.Vědecké poznatky ukazují, ţe více neţ 60 % všech onemocnění je způsobeno špatným ţivotním stylem Většina lidí onemocní vlastní vinou, protoţe zanedbávají prevenci a podceňují negativní vliv nevhodného ţivotního stylu, stresu, dědičných dispozic a špatného ţivotního prostředí či rizikových pracovních podmínek.

Z. Bureš 22.7.2011 13:32

Re: Dovolená pro plyšáky a nemoc maminky

Copak Vy - u Vás se to dá lehce pochopit . . . . Vy  jste totiž komunista "par excellence" !!!

J. Klepal 22.7.2011 12:46

Re: Finanční prostředky jsou omezené a nikde na světě není vyřešena péče o nemocné ideálně

Absolutní rovnost sotva někdo požaduje, k čemu však absurdní komercializace bez etiky může vést, naznačují případy vražd (pravděpodobně i českých občanů v Kosovu) s cílem prodeje jejich těl "na součástky". Kdo si takto získané ledviny, játra či srdce může dovolit pro sebe koupit? Nemůže to být Vámi zmíněný "boháč", který prokázal své kvality na trhu, snad i podobnými metodami jako Kožený, Krejčíř či Pitr?

J. Schwarz 22.7.2011 12:04

Re: Finanční prostředky jsou omezené a nikde na světě není vyřešena péče o nemocné ideálně

Vy pořád omíláte stejnou věc. Kdysi  jacísi politici něco zavedli - Bismarck státní důchody placené z daní, jiný veřejné špitály... a tyto služby hypertrofovaly a hypertrofovaly, okolnosti se měnily ale "Lid" si vynucoval jejich rozšiřování, protože každý chce dostat zpět co si "zaplatil" i s úroky, zvlášť když k tomu placení byl donucen státním násilím, bylo mu léta tvrzeno, jak je onen systém skvělý a jak o něho bude postaráno. Takovým způsobem se jedno pitomé rozhodnutí udržuje po celé generace, protože většině lidí, i kdyby byli  ideově liberály a pravičáky, pokud budou celý produktivní život státem kolektivisticky odrbáváni nezbude nakonec na stará kolena vyžadovat plění státních slibů stran "postarání se" a nepůjde-li to jinak, pak i volit ty kteří takové plnění slibují. Jenže  oni "starači"  se postarají jen tak, že okradou další generaci a tak jedeme dál, močálem černým kol bílých skal...až k hořkým koncům. Tohle změní snad jen válka nebo dopad asteroidu.

J. Schwarz 22.7.2011 11:54

Re: Finanční prostředky jsou omezené a nikde na světě není vyřešena péče o nemocné ideálně

To co tvrdíte je ptákovina, co znamená "to co umíme"? Ono to může "umět" na světě jen pár týmů a "potřebných" může být 100x víc. Má se o pozornost oněch "znalých" "spravedlivě" losovat nebo si přednostní péči může někdo koupit? Proč by to mělo být  nemorální? Většina bohatých , aby zbohatla musela osvědčit určité schopnosti oceněné jejich spoluobčany prostřednictvím trhu. Jiní jsou "oceňováni" jiným způsobem, nikdo nepopře že se politikům dostává lepší péče než bezdomovcům - ještě jsem neslyšel o případu, kdy by nad případem neznámého bezdomovce radilo lékařské konzillium sestávající z věhlasných profesorů přizvaných i z ciziny... Též se nikdo neozval, když svého času byli k akademikovi Landauovi přivoláni specialisté z USA, narozdíl od traktoristy z Kubáně. Tak kde tu máte  onu "rovnost" - nic takového neexistuje a je naprosto v pořádku, že se "společnost" stará o své členy v té míře, jak jí byli či očekává že budou prospěšní...Společnost, která nerozlišuje se může rovnou odepsat. Howgh.