29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: S EET vzad levá, kupředu ni krok!

Pamatujete si ještě na nekonečné problémy s centrálním registrem vozidel? Spousta lidí tehdy upřímně v duchu prosila: Když to stát neumí, ať se probůh do informační techniky nehrabe!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Lepka 5.12.2016 9:45

Re: Ještě jedna poznámečka,

Jistěže souvisí, pane Polanský, přinejmenším v tom, že se z takto "získaných" peněz ovlivní žádaný elektorát voličů. Lapidárně řečeno : koblihy už nebude platit Agrofert!

J. Lepka 5.12.2016 9:41

Re: Populární pohled

Jistě pane Polanský, nejde ovšem jen o registr vozidel, ostatně o ten " nepořádek" v datech se řidiči hlásící převod asi nezasloužili že. Osobní zkušenost: matka kdysi prodala auto, bylo řádně převedeno, přesto cca po roce a půl ji vyšetřovala policie, vlastně tehdy to byla Veřejná bezpečnost, kvůli spáchané dopravní nehodě a nebyli ochotni připustit svůj omyl. Jen podotýkám, že tam sedí stále titíž lidé.

Domníváte se, že takto získané hekatomby dat bude vůbec někdo schopen spravovat, ukládat a hlavně zabezpečit před ztrátou?

J. Dona 5.12.2016 9:03

Re: pane Vašátko

Museli jsme zvýšit cenu, protože musíme započítat úbytek zákazníků. Proč ubudou? Protože jsme zvýšili cenu.

B. Uhlich 5.12.2016 8:54

Re: Spousta těch argumentů jsou nesmysly...

Taky si myslím, že dost z těch, kteří dnes tvrdí, že EET není problém, že se budou divit, až se jim třeba zaměstnanec blbě přihlásí do systému a bude následovat pokuta, nebo až se na ně budou vršit anonymní udání, a nebo až s hrůzou zjistí, že ty příjmy mají tak vysoké, že je to může i položit ...pak jim asi taky dojde, že to podnikání už nebude takové jak si představovali. Osobně si myslím, že nejvíc živnostníků skončí po prvním roce fungování EET... pak se uvidí, co se bude dít dál....

K. Frauknecht 5.12.2016 8:41

Re: EET má rozeštvat společnost a krýt týpky ala Babiš

Zdravím, myslím, že ani Andrej na vyšší výběr nevěří. Argument jen pro oblbnutí jeho voličstva :-).

http://eet.money.cz/blog/miliardy-navic-do-statni-kasy-diky-eet-v-chorvatsku-se-to-nepotvrdilo

Jenže bacha :-).

http://www.zivnostenskelisty.cz/clanky/2285-ministr-ktery-v-chorvatsku-zavadel-eet-byl-odvolan-z-funkce-a-vyloucen-ze-strany

P. Švejnoch 5.12.2016 8:32

Re: jo aha ... :-D

No, jestli jste si všiml, tak v mém předchozím příspěvku byl implicitní dotaz na pana Polanského, zda tím míní řemeslníky-živnostníky. Protože pokud tím on neměl na mysli živnostníky, pak kauzalita "chybí řemeslníci, takže nevadí, když zdraží své služby" postrádá smysl.

Ale nevadí. Nehodlám zkoumat Vaše tvrzení o chybějících zaměstnancích, a budu se držet chybějících živnostníků, když už jsem s tím začal. Tedy: Já naopak nedostatek řemeslníků-živnostníků pociťuji. Projevuje se zejména tím, že na většinu řemeslných prací je třeba čekat ("nejdřív tak za tři neděle, já nevím, kam dřív skočit"), tím, že ceny za tyto práce jsou poněkud nadsazené, a zejména tím, že spousta z těch prací je odvedena tak, že by člověk zaplakal. Tohle všechno je symptomem toho, že konkurence je v tomto ohledu malá. A tím se vracím k tomu, že je na státu, aby nějak korigoval svoje abundantní a nesmyslné požadavky na sféru (zejména) živnostníků.

K. Frauknecht 5.12.2016 8:31

Všeci kradnů

jen Andrej je čistej jak lilium :-)).

http://dfens-cz.com/kolegove-zivnostnici-zdrazujme/

Z. Švrček 5.12.2016 8:21

ten nadpis není výstižný.

Spíš bych řekl, že do staru éry EET jsme stáli na kraji propasti, ale zavedením EET jsme udělali mocný krok vpřed.

Tu propast jsme si v průběhu let sami vyhrabali. Na straně příjmů vysokými daněmi s neuvěřitelnou záplavou regulací, které svazují ruce i nohy svobodě všeobecně a podnikatelské zvlášť. Proč bychom se tedy divili, že v průběhu doby pak začala vznikat šedá ekonomika? Na straně výdajů podporou veškerých nezdravých nešvarů, které podvazují chuť pracovat (vysoké podpory, bytnění dobře placené byrokracie a další státní zásahy do svobodného trhu) a které nejsou popudem pracovitým občanům k vyšší aktivitě (krmení neziskovek a podobné výdaje)

Ten mocný krok vpřed bude znamenat pouze pád do té vyhrabané propasti, protže presumpce viny, bonzáctví a další silný popud k dalšímu bujení šedé a černé ekonomiky, kterým EET je, se žádným záchranným lanem nestane.

M. Šejna 5.12.2016 8:12

jo aha ... :-D

to, že chybí 100.000 řemeslníků, na to si stěžují podnikatelé a velké firmy, které by okamžitě tyhle řemeslníky zaměstnaly. Jim chybí řemeslníci, nikoli mě, nebo Vám, pane Švejnochu. Mě tedy řemeslnící opravdu nechybějí, protože v případě jakékoli poruchy, která mě doma potká, mám vždy kam zavolat a vždy mi ochotně nějaký opravář přijede poruchu odstranit. Dokonce i na rekonstrukce mého domu seženu firmu nebo soukromníka hned.

Takže jinými slovy lidem řemeslnící nechybějí, ale chybějí firmám, aby stíhaly nárůst vyroby. Takže ta Vaše hloupá odpověď připadá hloupá i mě. Zkuste příště vymyslet menší pitomost.

V. Mlich 5.12.2016 8:05

Re: pane Vašátko

K tomu výpočtu chybí ještě dodat, že před EET OASA z každého obědu odváděla 12 Kč a po zavedení EET bude odvádět jen 10.50 - otázka je, jak se Babiš dopočítal k těm 18 mld vyššího výběru daně. Jinak ta kalkulace OASA je správná, po započtení úbytku zákazníků se jim absolutní výše zisku nezmění. Jen odvod DPH bude z menšího počtu obědů ještě nižší.

P. Švejnoch 5.12.2016 7:55

Re: pane Švejnochu

Tohle je tak hloupá otázka, že odpověď na ni musí být jasná dokonce i Vám, pane Šejno.

Ano, za to, že chybějí řemeslníci-živnostníci může samozřejmě stát. A co má stát udělat? No, samozřejmě výrazně (výrazně!!!) zjednodušit systém pro podnikání obecně (a možná pro živnostníky ještě výrazněji) - od nesmyslných předpisů až po daňové zákony.

Lidem se samozřejmě moc do živnostničení nechce, protože takový instalatér se prostě nechce zabývat nehoráznou administrativou, která nekončí vydáním živnostenského listu, nechce se nechat buzerovat tuctem úřadů - je pro něj mnohem jednodušší a pohodlnější nechat se zaměstnat jako dělník na pásu u Bosche - protože má příjem někde lehce pod průměrnou mzdou (což leckterý živnostník nemá) a přitom chodí domů s čistou hlavou.

Co Vám na tom, pro Boha, není jasného? :-o

E. Vašátko 5.12.2016 7:51

Re: pane Vašátko

Milej pane Šejna, já o voze a vy o koze. Oaza není moje milovaná jídelna, ale jediná, která je v mém dosahu do vzdalenosti 1 km. Ostatně zdražila i čínská jídelna o něco dále, takže ať to bylo jakkoliv - jako záminka pro zdražení posloužila EET. ANO bude líp.

B. Uhlich 5.12.2016 7:50

Re: Populární pohled

Mno pokud budou řemeslníci pod EET tak věřte, že to zdražení a ne malé, přijde úplně samo... problém je ovšem v tom, zda na tu jejich práci bude ještě někdo mít. Už dnes, třeba já okolo sebe vidím, že lidi si raději různé věci flikují sami, než by něco někomu zadali....

P. Švejnoch 5.12.2016 7:45

Re: EET má rozeštvat společnost a krýt týpky ala Babiš

Vidím to hodně podobně. Já bych Burešovy důvody viděl asi takhle:

1) Zalíbit se "prostému lidu"- protože živnostníci jsou paraziti, okrádají náš blahodárný stát, a ždímají své nebohé zaměstnance

2) Získat data o potenciální konkurenci

3) Získat přehled a kontrolu nad těmi, kteří jsou na státu nezávislí

4) Eventuelně vybrat o pár korun víc na daních, a tím získat další nehynoucí slávu a vděčnost "prostého lidu"

B. Uhlich 5.12.2016 7:42

Re: No já nevím

Taky si myslím, že to plošné zdražování nebude mít dlouhého trvání, protože tady není pro nějaké zdražování moc prostor. Píšu záměrně prostor, ne důvod.Vzdyť u těch hospod je to opravdu napnuté... lidi do nich přestávají chodit, no nevím čeho dosáhnou když zdraží. Jiný problém ovšem nastane až EET přivede podnikatele na hranu rentability, tam si myslím, že teprve mnoha lidem dojde, že se už nebude vyplácet podnikat a to je ten nejproblematičtější moment celého EET.

M. Šejna 5.12.2016 7:41

pane Švejnochu

chcete nám sdělit, že za chybějících 100 tisíc řemeslníků může stát? Mohl byste sdělit místnímu publiku, co má stát dělat, aby těch 100 tisíc řemeslníků nechybělo?

R. Franc 5.12.2016 7:39

Re: Ještě jedna poznámečka,

Souvisí, pane Polanský, patrně jste neviděl reklamu na možné využití vybraných 18 miliard - abych se nesmál. Takhle jsme se naposledy nasmáli na Žižkově, když zavedli v roce 2008 modré zóny s tím, že se z vybraných peněz postaví záchytná parkoviště - to se sice nepovedlo, ale například ELTODO si z našich peněz šeredí do halelujá (nejsou jediní).

Výsledek je, že za peníze motoristů se motoristům znepříjemňuje život. A je to.

M. Šejna 5.12.2016 7:38

pane Vašátko

zkuste počítat:

před zdražením ve Vaší závodce stál oběd 69 Kč při DPH 21%. takže daňový základ byl 57,02 Kč.

Dnes stojí ten Váš oběd 80 Kč při DPH 15%, takže daňový základ činí 69,56 Kč.

Vaše milovaná OASA tedy zdražila dokce o 12,54 Kč tj. o 22%.

Pokud má Vaše OASA měsíční obrat alespoň 10 milionů, pak tímto zdražením získá měsíčně zhruba dalších 1,8 milionu. Myslím, že Vámi oblíbená OASA šílí nadšením z toho, jak prudce zvýšila svůj zisk a přitom dělá, že ona za to nemůže. To ten Babiš, že?

P. Švejnoch 5.12.2016 7:37

Re: Populární pohled

Odhlédnu-li od Vaší poněkud diskutabilní představy, že pokud má stát bordel v datech a spustí registr, pak za nefunkční registr stát nemůže (a kdo tedy?), chci se hlavně zeptat na poslední dvě souvětí Vašeho příspěvku:

"Řemeslníků chybí cca 100 000. Takže pokud o něco své služby zdraží, nic se neděje."

Předpokládám, že hovoříte o řemeslnících-živnostnících, protože jinak by celá citace nedávala smysl už vůbec žádný. Tedy - jednak nerozumím tomu, jaká je souvislost mezi oběma tvrzeními. A druhak - chybí-li 100.000 řemeslníků, a ti fungující své služby zdraží, tak se nic neděje? Já myslím, pane Polanský, že se něco děje - protože máte omezený výběr řemeslníkovy konkurence. A dokonce bych řekl, že samotný fakt, že chybí 100.000 řemeslníků-živnostníků, znamená, že v celé státní ekonomice je něco zatraceně špatně...

D. Polanský 5.12.2016 7:01

Re: Ještě jedna poznámečka,

Ale to již nesouvisí s EET.

D. Polanský 5.12.2016 7:00

Populární pohled

Registr vozidel? Problém nebyl v informatice, ale nepořádku v datech. Živnostníkem se člověk stává především proto, že něco umí a že chce být nezávislý. Ani know-how ani nezávislost mu EET nebere. Řemeslníků chybí cca 100 000. Takže pokud o něco své služby zdraží, nic se neděje.

P. Boublíková 5.12.2016 6:56

No já nevím

Systém zatím nekolabuje, ale kolabovat bude. Obrovské množství živnostníků skončí, ale nikdo neví jaké. Stařečci 70+ nezvládají systém, přestože je zastaralý a s něčím podobným se zajisté mohli potkat před dvaceti lety ve věku 50+ (počítačová negramotnost by se lépe obhajovala u 90+). (Mimochodem při zavádění tricetikorun a s-karet se také argumentovalo seniory, ti se hodí vždycky.) Důchodci podnikají pro zábavu na hraně rentability, no jistě lepší než čumět na bednu, ale argument proti elektronizaci systému plateb mi to přijde, stejně jako ostatní výše uvedené, dosti chabé.

No a s tim zdražením se uvidí, zatím existují podniky, které nezdražily a pretahuji zákazníky, a čas ukáže zda budou lépe prosperovat ty levnější nebo ty dražší.

A. Bocek 5.12.2016 6:46

Ještě jedna poznámečka,

kdyby nakrásno erár vybral s odstupem jednoho roku navíc 10 mld.Kč ve kterém resortu budou tyto prošustrovány ? Bude to v dopravě, zemědělství, zdravotnictví či průmyslu ?

E. Vašátko 5.12.2016 6:35

Všechno jsou to krásné úvahy a řeči, ale

autorka má pravdu a bohužel, i přes všechny řeči opět vyhraje Bureš. Tady přece vůbec nejde o nějaké daně, ale o to, aby byl každý, kdo má odvahu se postavit na vlastní nohy evidován, aby se vědělo, jaké má příjmy, protože jednom ekonomická nezávislost je jednou z hlavních podmínek svobody. Nehledě již na to, že pan Bureš konkuruje dnes většině základních oborů nejen v potravinářství a vždycky je dobré vědět, jak hospodaří konkurenti. Ostatně účinnost EET je vidět na první pohled - od 1.12. zdražila OASA (naše závodka) obědy o 11 Kč, ze 69 Kč na 80Kč. No nekupte to, hlavně když nemáte alternativu. Ať žije ANO (ale za své). Ale voliči jsou prostě stádo a jak správně řekl kdysi Lenin, užiteční idioti.

P. Maleček 5.12.2016 5:02

EET má rozeštvat společnost a krýt týpky ala Babiš

Šichtařová se snaží proti EET argumentovat babkou prodávající o víkendech cyklistům vychlazené lahváče. Čímž sama skáče Babišovi na lep.

Tím skutečným důvodem zavedení EET je rozeštvávání společnosti a probouzení jejích temných pudů. To zejména u početné skupiny nízkopříjmových zaměstnanců, která se tak stává snadno manipulovatelnou a ovladatelnou skupinou. Zvláště pro ty, co jí dávají bídně placenou práci a ty co tvrdí, že do do úmoru těla bojují o jejich sociální jistoty. Tedy pro týpky ala Babiš a jimi uplácené odborářské bossy - viz Středula. A samozřejmě pro řadu obdobně vyčůraných sociálních demokratů.

Ti si mnou ruce blahem, že jimi zmanipulovaná veřejnost se vzteká na údajnými zlodějnami živnostníků a tak nevidí a neřeší miliardové "malé domů" velkobyznysu, často kryté v jejich prospěch zlobbovanou legislativou. A tím i v kapsách pro velkobyznys lobbujících politiků z řad ČSSD a KSČM.

Samozřejmě vítaným efektem je i oslabování poslední velké skupiny skutečně svobodných občanů, kterou živnostníci a malí podnikatelé jsou. Ty by Babiš a spol., ČSSD a komouše nevyjímaje, nejraději viděli nesvéprávně přivázané k jejich výrobním linkám či regálům a kasám velkoobchodů a tím i v rukou odborářů a sociálně lhavých vyčůránků.

J. Vintr 5.12.2016 4:38

Re: Spousta těch argumentů jsou nesmysly...

Myslím, že hlavní problém u spousty lidí, kvůli němuž skončí, jsou ty likvidační pokuty, kterými erár vyhrožuje. Kdo si může být jistý, že vyhoví všemu, co se po něm požaduje? A je snadné člověka obvinit, ale velmi těžké dokázat "nevinu". Zvláště, když je u nás běžné pravidlo, že úřad má vždycky pravdu.

B. Uhlich 5.12.2016 0:56

Spousta těch argumentů jsou nesmysly...

Myslím, že je potřeba hlavně všem těm nepříčetným obdivovačům EET říci jednu zásadní věc a sice, že svoboda pro živnostníky si určit kolik daní chtějí platit zůstává zachována..a to je asi to hlavní. My co podnikáme už nějaký ten rok, víme, že když se zvednou příjmy..tak se holt zvednou výdaje a opět jsme doma, ne? :-)

Tedy představa, že "my dělnická třída" budeme ždímat živnostníka je opravdu legrační, protože tady nikdo nikoho ždímat nebude. Jednoduše proto, že se žádný živnostník ždímat nedá. Ano, celá věc se trochu zkomplikuje, ale jen nepatrně... ty vyšší nákady se rozúčtují zákazníkům, ale výsledek je předem jasný.

Velmi se mi líbí, že se už dnes objevili politici, kteří jsou tak hloupí, že po cca několika desítkách hodin co je systém EET spuštěn radostně hýkají v médiích, že už teď vybrali víc..nevybrali nic... o tom, zda systém vybere, nebo nevybere se dozvíme až v roce 18, kdy budou OSVČ danit rok 17 tedy rok, kdy už fungovalo EET. Rovněž až v roce 20 bude patrné co systém EET dal, nebo vzal až budou všichni podnikatelé danit rok 19..tedy rok, kdy už EET bude platit pro všechny..do té doby spekulovat nad tím, zda má EET, nebo nemá význam, nemá valného smyslu.

Každopádně systém EET nijak živnostníka neomezuje v tom, aby si jako do teď určil v jakém daňovém pásmu se chce pohybovat, z tohoto důvodu nepředpokládám nějak zvláště zvýšený výběr daní. To je jen vlhká představa socialisticky pomýlených politiků a jejich ne moc chytrého obecenstva.

Dopady na živnostníky budou asi dost různé, u opravdu prosperujích živností si myslím, že se prakticky vůbec nic dít nebude a EET tam bude fungovat bez problémů. Horší to bude u živností, které se vpodstatě jen potácely..tam asi problém nastane a spousta těch živnostníků bude jasně uvažovat zda skončí, nebo ne. Samostatnou kapitolou pak budou živnosti řemeslné, kde předpokládám opravdu velké komplikace, protože tam byl zvyk dost často fungovat bez účtu, tam je předpoklad opravdu značného nárustu cen.... :-(