29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: S EET vzad levá, kupředu ni krok!

Pamatujete si ještě na nekonečné problémy s centrálním registrem vozidel? Spousta lidí tehdy upřímně v duchu prosila: Když to stát neumí, ať se probůh do informační techniky nehrabe!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Uživatel 5.12.2016 12:02

Uživatel požádal o vymazání
M. Sedláček 5.12.2016 12:00

Re: Ať už si o EET a jeho přínosech myslíme cokoli,

Čong mi poskytuje užitečnou službu. Proč bych ho měl proboha udávat státu, který mi sebere přes polovinu vydělaných peněz a neposkytuje prakticky nic?

Závist je spíš Vaší parketou, jak je vidno.

J. Pražák 5.12.2016 12:00

Re: To snad nemyslíte vážně !!!

Zdroj máte např. na www.mfcr.cz/assets/cs/media/Informacni-letak_2015_Statni-rozpocet-v-kostce.pdf

nebo zde:

http://monitor.statnipokladna.cz/2013/analyza-info/

Věřím, že budete schopen orientace v podkladech.

Ale pro rychlou rozvahu: najděte si kolik se dá např. jen do rekonstrukcí silnic přes Fond dopravní infrastruktury, kolik stojí školství zdravotnictví. Máme cca 5 milionů plátců daní, kteří platí tento servis pro 10 milionů lidí. Z toho cca 1 milion osvč. Zjistíte to, co jsem psal.

J. Lepka 5.12.2016 11:58

Re: Ať už si o EET a jeho přínosech myslíme cokoli,

Vyjádřete se také k šetření OLAF.

J. Lepka 5.12.2016 11:55

Re: Paní Šichtářová, nezlobte se,

Milý Atásku, analogicky stejný problém jsme měli zde v okolí. Sice nevím přesně kdo, asi ŘSD nechalo zbudovat přes soukromé pole technickou komunikaci při budování dálničního tunelu, to by ještě prošlo, ale asi místní úřad ji osadil cedulí se zákazem vjezdu a vyslal Městapo kasírovat, přestože cesta nebyla zkolaudovaná a jediný k tomu kompetentní byl majitel pozemku. Byl z toho docela pěkný mazec, od té doby se Městapo tváří, že silnice neexistuje.

A nyní k EET, musím postupně, abyste pochopil. Stát, zde MF, vynucuje používání internetových připojení, které jsou ovšem v absolutní většině soukromým majetkem poskytovatelů, ano i to O2 je soukromé, pokud to nevíte a MF nutí živnostníky používat cestu, nad kterou nemá kontrolu a to ještě pod likvidační sankcí.

Už jste to POCHOPIL ???

P. Švejnoch 5.12.2016 11:47

Re: Ano, EET je nástrojem pro přivlastnění lidí, nazývaných

Vy jste učiněný vtipník, to se nedá nic dělat.

J. Lepka 5.12.2016 11:44

Re: To snad nemyslíte vážně !!!

To mu řekli na schůzi ANOfertu, tak to jen bezmyšlenkově papouškuje. Že živnostníci platí, na rozdíl od něj i silniční daň, mu uniká, stejně jako, že i živnostníci platí DPH, spotřební daně a já nevím ještě co dalšího.

J. Lepka 5.12.2016 11:41

Re: To snad nemyslíte vážně !!!

Až si vy nastudujete praktiky FÚ, asi zjistíte zajímavé věci. V polovině devadesátých let jsem měl dvě zaměstnání a k tomu živnost a zdravotní a sociální pojištěná jsem musel platit třikrát (!!!) bez pardonu. Navíc dnes jsou některá data z té doby v archivech nedohledatelná

Penzijní reformu, která měla tyto disproporce odstranit tato "osvícená" vláda zrušila. Proč asi ???

P. Švejnoch 5.12.2016 11:40

Re: To snad nemyslíte vážně !!!

A co kdybyste nám ty Vaše údaje (spolu s nějakým hodnověrným zdrojem) předložil Vy, pane Pražáku?

Zejména bych byl zvědav, z jakého údaje se vyčte, že živnostníci "neodvedou na daních, penzijním a zdravotním (povinném) "pojištění" ani tolik, aby si zaplatili za servis, který jim stát poskytuje-např. školy pro jejich děti, údržbu silnic".

Nuže?

P. Švejnoch 5.12.2016 11:32

Re: Paní Šichtařová,

... tak ať Franta s Máňou jdou dělat na hospodu, když zdražit je tak snadné, přeci, no ne?

A jestli se živnostník snaží nedat tomuto státu nic, co není nezbytně nutné, tak to není opovrženíhodné, ale zcela logické - já, kdybych nemusel, tak nedám Burešovi taky ani vindru. A v tomto případě to dáváme všichni dokonce Burešovi osobně - byť obezličkou přes dotace.

A Vy a Vám podobní, místo abyste (alespoň, když už nic jiného) nadávali, že nás tento stát nestydatě okrádá, tak nadáváte živnostníkům. No, to mi přijde naprosto k uzoufání...!

V. Dostál 5.12.2016 11:25

Re: Paní Šichtářová, nezlobte se,

Rakouský systém je kontrolní a ne informační jako u nás. Doufám, že chápete rozdíl. Je Vám jasné, že přes veškerá ujišťění má vládce Agrofertu možnost sledovat veškeré prodeje a nákupy v republice, včetně své konkurence?

V. Dostál 5.12.2016 11:21

Re: Ať už si o EET a jeho přínosech myslíme cokoli,

Milý pane, pokud by stát hospodařil s vybranými penězi dobře, k prospěchu všech a odvod nebyl zbytečně vysoký, pak problém s neplacením daní nebude existovat. Ovšem když celkový odvod je téměř 50 procent včetně sociálního a zdravotního pojištění a příspěvkem zaměstnavatele) a při pohledu na stav silnic a armádu nevýkonných líných státních zaměstnanců pak samozřejmě myšlenka na zbytečně utracené peníze je logická.

Vím bezpečně, že miliarda je tisíc milionů. A Bureš k tomu jistě přišel poctřivě, ostatně to bylo v době kdy všichni kradli a jen on se živil poctivě, Je toriž 10 000 krát schopnější, než normální český milionář.

Na kontrolu placení a neplacení daní by stačilo, aby Burešovi zaměstnanci z kontrolních oddělení FÚ pracovali tak, jak mají

B. Michal 5.12.2016 11:19

Re: Paní Šichtářová, nezlobte se,

To ovšem není pravda, nemáte společnou pokladnu s FÚ. FÚ jen okamžitě (s možností drakonických sankcí byť za neúmyslné pochybení) vidí veškeré hotovostní příjmy, ale ne nutně vaše. Nemá to nic společného s účetnictvím.

Ilustrativní příklad: dopravce vybírá dobírku za doručenou zásilku, vystavuje na místě (v terénu) EET doklad se svým IČ a DIČ, ačkoliv to vybírá ve prospěch někoho jiného, kterému to pošle bezhotovostně (a tedy bez EET skutečného příjemce).

A jako třešnička na dortu, Česká Pošta je této povinnosti zproštěna, protože by to nezvládla a bylo by to moc drahé.

V. Dostál 5.12.2016 11:08

Re: No já nevím

Jenže důvodem pro zdražení je zvýšení nákadů. A aby mohlo podnikání fungovat , mělo by přinášet zisk.

P. Harabaska 5.12.2016 11:08

Re: Ať už si o EET a jeho přínosech myslíme cokoli,

Ale, pane Dostále, nevykládejte mi pořád jenom o Burešovi. Víte-li bezpečně, že kradl, proč ho neoznámíte? Vy sám víte o spoustě lidí, kteří daně řádně neplatí, například Čong vedle ve večerce, oznamte ho. Nebo se stydíte, že byste byl udavač? Okrádat stát není trestný čin, tak ho není třeba pranýřovat? A od kterého trestného činu se nebudete cítit jako bonzák, když ho oznámíte? Od těžkého ublížení na těle, nebo až od vraždy? To vědomí, že jste potenciální udavač, vám chtějí do mysli implantovat ti, kde nechtějí, abyste udal je. Tak si potom nestěžujte, že lump Franta od vedle jezdí mercedesem, zatímco vy jezdíte jenom škodovkou (byť i novou).

K. Vyšata 5.12.2016 11:03

Re: Paní Šichtářová, nezlobte se,

Nějak nechápete, že tím, že jste přihlášen k EET máte "společnou" pokladnu s FÚ. Koukáme všichni, včetně Babiše na cizinu. Co takhle se věnovat domácím problémům. Rakušáci si určitě poradí, ale i jejich starosti jsou důkazem, že s přiznáváním tržeb je problém i jinde.

Třeba se stane z dobře vypracovaného systém EET dobrý vývozní artikl, a budeme zase slavní jako když jsme vynalezli "tunel".

P. Harabaska 5.12.2016 10:57

Re: Paní Šichtařová,

V české společnosti spíše převažuje, alespoň tedy u lidí, kteří tuší, z jakých elementů se skládá hospodářský život státu a občanů, bohudík, názor, že (mnohý) živnostník NĚKOHO okrádá. Jestliže mi malíř pokojů řekne, že kuchyně bude vymalována dejme tomu za tisíc bez účtenky a nebo za dva s účtenkou, mohu si být jist, že živnostník chce okrást buďto stát (na dani) nebo zaměstnavatele (na příjmu). Nemohu si být jistý, zda také neokrádá mě, protože ta cifra tisíc je příliš kulatá. Stejně jsou kulaté ceny i v konzumu, kde všechny končí na -,90 Kč. Mistrem je ovšem konzum Qanto v Letohradu, tam ceny končí na -,99 Kč. (Prostě ceny od blbců pro blbce). Je tomu tak proto, že v tomto státě cena není vyjádřením hodnoty (práce, produktu). Jen proto za kabát, který na jaře prodávali za 10 tisíc, mohou chtít na podzim jen 3 tisíce. Jen proto lze si přečíst názor, že hostinští zdraží přinejmenším proto (byť se vymluví na zavedení EET), že stejně už dlouho nezdražovali! Probůh, Franta ve fabrice a Máňa v kanceláři přece taky už dlouho nezdražila svoji práce. A tady vynikne ta nesouměrnost vztahů: hospodský si klidně může zdražit, Franta a Máňa ne. Jinými slovy: Buďtež šťastní vy, kdo máte povolání, kde můžete zdražovat bez ptaní. Vy ostatní plačte.

D. Green 5.12.2016 10:55

Re: Ano, EET je nástrojem pro přivlastnění lidí, nazývaných

Hop, idiote, hop! Jste jako pominutý pes, honíte se za svým ocasem namočeným v spontánním kompostu. Vas rotundum. Lynx hic potat. Hic est carrus. Palum motat.

V. Dostál 5.12.2016 10:53

Re: Ať už si o EET a jeho přínosech myslíme cokoli,

Vši kradli a jediný poctivý si v té době vydělal miliardy, Lže nám všem Bureš a tupější část národa mu to věří

J. Pražák 5.12.2016 10:53

To snad nemyslíte vážně !!!

Paní Šichtařová, vygooglujte si příjmy a výdaje státního rozpočtu a zjistíte, že osvč neodvedou na daních, penzijním a zdravotním (povinném) "pojištění" ani tolik, aby si zaplatili za servis, který jim stát poskytuje-např. školy pro jejich děti, údržbu silnic, zdravotnictví,.. A ty penze jsou obzvlášť veliké zlo. Když někdo odvádí na důchodovém "pojištění" 2 nebo 3 násobek co jiný, tak nedostane 2 nebo 3násobnou penzi, jako je to třeba i v Německu, ale všichni dostanou skoro stejně. Asociální stát totiž sebere těm, kdo si zaplatili více a přerozdělí to těm, kdo platili méně, tedy i osvč.

Až si to nastudujete, tak prosím napište opravu. Děkuji.

V. Dostál 5.12.2016 10:51

Re: Paní Šichtářová, nezlobte se,

Uý samotné zavádění EET provázejí lži, například o Rakousku, kde údajně funguje. Ovšem to není EET. Když se chce FÚ podívat do pokladny on line, musí to dát vědět předem.

K. Vyšata 5.12.2016 10:45

Paní Šichtářová, nezlobte se,

ale začínáte se podobat Boženě Němcové. Sesbíráte drby, od různých účelově placených novinářů jako je Petr Holub, sem tam něco od postižených a sesmolíte pohádku o zlu.

Registr vozidel nefunguje? A proč Vás nezajímá? Proč asi už pátý den funguje EET systém spolehlivě? Není to spíš v těch co něco zvorali? A dodáte nekompromisně, nebude fungovat. Hloupý tip od ekonomky.

Navážíte se do systému že je postaven na staré technologii? Není spíš důležitá funkčnost a spolehlivost?

Uvádíte, že EET rozdělilo národ na zaměstnance naštvané, že musí platit daně a podnikatele. To je účelová nepravda, stačí se podívat jak se dramaticky snížil postupem let daňový výnos od OSVČ. Někdo jim udělal prostředí, kde se vyplácí nepřiznávat příjmy, ale většina je poctivě přiznává, otázkou je jak je velká ta většina. Podnikatelé se chovají pragmaticky, zdá se že ve všech ohledech, tedy i v možnostech. No a stát, jim do toho příjemného prostředí hodil klacek, tedy překážku o kterou si spousta z nich koledovala. Jak jste již v jiném článku vtipně podotkla, že když se nakrade víc než je pokuta, tak proč ne, že?

A zase jedna účelová manipulace s nějakou imaginární prodavačkou zmrzliny 70+, neschopnou pochopit jednoduchý systém. Jak asi pochopila hygienické požadavky při prodeji potravin, ta jednoduchá paní v letech, to Vás nenapadlo jaký házíte trapný argument? Nebudu zbytečně další Vaše strašidelné argumenty odrazující každého od podnikání dál vypisovat. Jako ekonomka jste zklamala, jako pohádkářka jste se dostala na slušnou úroveň.

P. Harabaska 5.12.2016 10:43

Ať už si o EET a jeho přínosech myslíme cokoli,

spousta argumentů proti je naprosto nesmyslná. Jde jen o snahu popřít základní skutečnost, že daně mají platit všichni, kdo jsou podle zákona daňovými plátci, a platit je mají řádně. Popírat nebo relativizovat některé z těch dvou slov "všichni" a "řádně" je cesta do pekel. Pokud ubereme na závaznosti jednoho z nich, okamžitě se ztratí závaznost i toho druhého. Jako OSVČ vykonávám pro podniky práce, po jejichž provedení vystavím firmě fakturu, kterou mi firma proplatí na bankovní účet. Z toho, co do banky přijde, zaplatím daň. Jiné příjmy nemám. Takže platím daně. Řádně. Proč by je neměl platit, také řádně, kdokoli jiný, kdo má také příjmy? Nevymlouvejte se na internet, počítač, odezvu systému, a spoustu těch dalších prkotin, o nichž je zde řeč. Jde jen o to, že někomu se nechce platit to, co zaplatit má. Tečka. Od paní Šichtařové jako ženy vzdělané bych očekával v tomto ohledu stanovisko pevné a neuhýbající před oportunními výmysly těch, kdo si jen nějaký důvod pro neplacení chtějí najít.

D. Šimáček 5.12.2016 10:41

Re: Názor je OK, některé argumenty ne

samozřejmě, že to ztatím funguje Bureš totiž není neschopný jak zbytek vlády, ale bohužel je na rozdíl od nich schopný všeho! pokud chce narovnat podnikatelské prostředí, ať zruší veškeré dotace!

J. Lepka 5.12.2016 10:11

Re: pane Vašátko

Jistěže, milý Šejno, ale říkáte li A, musíte dodat i B. Zkuste si prostudovat některé ohlasy, náklady na EET, na připojení, ostatně vyžadovat od státu hlášení pod hrozbou citelné sankce, aniž je majitelem přenosové sítě, to zavání docela masivním nárůstem žalob, až a pokud se stát pokusí své sankce vymáhat. A argument, že se dají náklady odepsat z daní, jen dokazuje vaši neinformovanost, ty peníze se musí nejprve vydělat, pak se dají odepsat do daní ze zisku. Velmi bych vám také doporučoval např:

" Co je ještě pozoruhodnější, mezi podniky, které zdražily denní menu, patří i mateřská jídelna vydavatelství Mafra, vlastněného Agrofertem.

Mladá fronta zjistila, že cena polévky tu stoupla o 5 korun, zatímco ceny hlavních chodů v průměru o 15 korun, tedy o 20 procent. Pokud bychom tedy použili příměr ministra financí, „kradlo se“ a neplatilo daně i v jeho firmě. " (http://svobodneforum.cz/start-eet-konec-tisicu-hospod-udavani-zdrazuje-i-babisova-mafra/)

Další argument je naprostá neschopnost systému udržet přes poledne dostatečnou přenosovou rychlost, nebudu se zdržovat vyhledáváním odkazů, beztak je znáte stejně dobře jako já, stejně jako argument jednoho restauratéra - zdražení jde na plat dalšího člověka, kterého jsem musel přijmout, kvůli nepružnosti a pomalé odezvě z MF nemají ostatní čas civět do počítače místo obsluhy hladových hostů.

A jen tak mimochodem, na to si stěžují i sami hosté, protože když mají omezenou pauzu, nebudou na účet čekat déle než na jídlo.

D. Ondrejkovič 5.12.2016 10:10

Názor je OK, některé argumenty ne

Názor nechť má každý jaký chce - ten, který prezentuje autorka je zcela legitimní. Ovšem jakýkoli názor značně znevěrohodňuje používání zjevných nepravd, polopravd a argumentačních klamů. Zde například: *** 1) Srovnání s registrem vozidel je nepřípadné - účtovat na EET lze i když internet zrovna nejede (vyšší odezva než 2 vteřiny - zatím nepřekračuje 0,5 vteřiny - viz www.hlidaceet.cz)

2) Když nejede skoro celý internet kvůli tomu, že nejede Google (a že každý používá jeho DNS s ohledem na jeho vysokou spolehlivost), nemůže za to EET a dále viz bod č. 1) *** 3) Pro malé živnostníky je několik programů na EET zcela zdarma a bez jakéhokoli paušálu (Kasa FIK nabo EET Plus). Ovládají se úplně stejně jako kalkulačka. Kdo neumí ovládat kalkulačku, ať to neklade za vinu EET. *** 4) Žádný datový paušál pro ty nejdrobnější prodejce není třeba - zákon umožňuje těch "pár prodaných lahváčů" nasázet do webové aplikace dodatečně do 5 dnů od prodeje. *** 5) Datové přenosy pro EET jsou řádově v jednotkách kilobajtů (bavíme se o těch nejmenších prodejcích s "pár lahváči"). K tomu stačí např. "Připojení na skok" od Vodafone za několik jednotek korun. *** 6) Autorka tvrdí, že EET nebude fungovat a článek zde byl publikován pátý den poté, co EET bez nejmenších problémů funguje.

P. Lenc 5.12.2016 10:06

Re: EET má rozeštvat společnost a krýt týpky ala Babiš

Asi tak, souhlasím.

P. Lenc 5.12.2016 10:04

Paní Šichtařová,

bohužel v české společnosti převáží názor, že živnostník občana okrádá.Začal s tím soudruh Mládek a fízl Babiš to přivedl k dokonalosti.Všetky kradnů, na to mnoho občanů stále ještě slyší.Že tento největší příjemce dotací lže jako když tiskne mnoho občanů nezajímá, vždyť Vodňanské chlazené kuře je díky dotacím pořád poměrně levné.Že normální živnostník nebo malý výrobce na tyto dotace většinou není schopný dosáhnout občana samozřejmně nezajímá a většina médií o této disproporci mlčí.

K. Janyška 5.12.2016 10:03

Ano, EET je nástrojem pro přivlastnění lidí, nazývaných

podnikatelé pro jejich osobní aktivitu a zodpovědnost, státem. Je to stříhání chovných a kontrolovaných ovcí podle vzoru Olaf Palme. Je to prostě socialistické, tentokrát fašistické, svinstvo... Dzp.

J. Plíva 5.12.2016 9:57

Anonymní udávání

To by mohlo být u Šichtařové "za páté":

Jste naštvaný-á na hospodskou? Pošlete anonymně vzkaz financům, že vám nedala - účtenku.

Za šesté-Věčná závist:

Poslouchám v hospodě debatu rádoby o EET - a prý má zamezit tomu, že si hospodský levně koupí zboží v supermarketu a pak ho v hospodě prodává mnohem dráž. Když se ptám, jak to souvisí s EET, neumí vysvětlit. A když se ptám, co je na takovém počínání hostinských špatného, tak prý to, že kradou. Když se ptám, koho okrádají, neví.