17.4.2024 | Svátek má Rudolf


Diskuse k článku

POLITIKA: Polovina Čechů proti systému?

Mí Pražané mi rozumějí, řekl svého času Wolfgang Amadeus Mozart, když zaznamenal u pražského publika další úspěch. Podobně by mohl říci Andrej Babiš, že jeho Češi mu rozumějí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Schwarz 31.10.2017 18:57

Váš článek

je názornou ukázkou demagogie a vymývání mozků. Zaprvé nejde o dělení na oblasti s "upadajícím průmyslem" a "prosperující města s dobrou infrastrukturou" ale spíš o dělení na oblasti, kde se pracuje a na oblasti, kde se koncentruje t.zv "služebná třída". To jsou úředníci, novináři, různí poraděnkové, "analytici", politilogové a humanitní vzdělanci vůbec, pobírající vskutku slušné platy za lezení do (_._) současným elitám a za obhajobu jejich politiky. Tato vrstva předvádí hru na demokracii, jakmile by něco mohlo dopadnout jinak než si přeje okamžitě se vzedme vlna obav o "demokracii". Nějak mi to připomíná časy socialismu, kdy taky jakýkoli opoziční názor byl "ohrožením Míru a blahobytu Lidu". Je to vidět i na současné obhajobě "jednoty Španělska" a ohánění se tamní ústavou. Jenže tamní ústava má v sobě klauzule o nedělitelnosti Španělska především proto, že bylo třeba získat souhlas tehdejších příznivců generála Franca, který si na jednotu velice potrpěl. Zároveň to ukazuje do jaké (_!_) bychom se dostali začleněním se k "jádru" EU.Protipříkladem jsou volby v Keni, kde jistě mají taky "ústavu". Ale v zemi, kde každý volí svůj klan znamená podobná "ústava" zákonem posvěcené okrádánímenšinových klanů tím nejpočetnějším - pokud není možné rozdělení země. Nebo soutěž v porodnosti - kdo se bude množit nejrychleji, vyhraje volby a bude pánem! Ať žije jednota! Je v ní síla!

J. Jurax 31.10.2017 20:42

Re: Váš článek

"... ale spíš o dělení na oblasti, kde se pracuje a na oblasti, kde se koncentruje t.zv. "služebná třída". "

No, je to jeden úhel pohledu; druhý je "... ale spíš o dělení na oblasti, kde se pracuje a na oblasti, kde se koncentrují t.zv. "příjemci dávek". "

J. Rechnovský 31.10.2017 11:29

Antisystémové strany?

Za prokazatelně antysystémové, parlamentní strany je možné považovat pouze ODS, ČSSD a KSČM. U KSČM je to z ideologických důvodů. Zbylé dvě pak atrofovaly na jakési politicko-podnikatské skupiny, jejichž skutečným smyslem existence je vykrádání státních zakázek a udžováním moci obsazováním postů ve státem ovládaných organizacích a firmách.

Všechny tři jsou pro demokratický systém velmi nebezpečné.

U ANO a SPD to lze zatím jen odhadovat.

J. Jurax 31.10.2017 20:50

Re: Antisystémové strany?

" ... atrofovaly na jakési politicko-podnikatské skupiny, jejichž skutečným smyslem existence je vykrádání státních zakázek a udžováním moci obsazováním postů ve státem ovládaných organizacích a firmách. "

No, možná. Takhle ovšem atrofuje každá strana, která se na dost dlouho významně dostane k moci a penězovodům a má perspektivu, že si je nějakou dobu udrží. Proti této atrofii je jediným lékem být v opozici nebo být nevýznamným přívěškem vládnoucí koalice. Dnešní situace je nová jen v tom, že ANO a SPD jsou strany nové, jimž se moci a vlády nad penězotoky nedostalo buď vůbec (SPD) nebo jen částečně a jen jedno volební období. Nicméně ANO je politicko-podnikatelská skupina jaksi již od narození.

J. Chaloupka 31.10.2017 10:38

Tak prý Charles De Gaulle referendy překračoval

parlament a nikdo z fialů nepsal o Francii a De Gaullovi jako nedemokratickém. Tak proč dnes se píše o Okamurovi, Babišovi a Pirátech jako nesystémových stranách? Ostatně pamatuji, když V. Klaus odpovídal kritikům, aby si založili strany a prošli volbami. Pak prý mohou kritizovat. No jak Babiš, tak Okamura i Piráti udělali, co jim radil. Tak jakápak nesystémovost? Jedině, že narušil ty "systémové" toky peněz.

V. Kotas 31.10.2017 12:02

Re: Tak prý Charles De Gaulle referendy překračoval

Tak proč ? Protože jim jde o korýtka.

J. Jurax 31.10.2017 20:53

Re: Tak prý Charles De Gaulle referendy překračoval

"Jedině, že narušil ty "systémové" toky peněz" ... ehm, Piráti a SPD nenarušili dosud nic, a Babiš - ten iba čerpá dotace ...

J. Ráž 31.10.2017 10:08

Pražané mi rozumí, může říkat i Babiš

ANO totiž zvítězilo i v Praze a druzí byli Piráti. Tedy dvě zcela nesystémové strany, slavily úspěch.Získaly v Praze 38%!!! A připočteme-li k tomu skoro 6% hlasů Okamurovi i to, že TOP09 dostala 12,6% hlasů díky zcela "nesystémovému" Ferimu, dala i Praha jasně najevo, že má "tradičních" stran plné zuby a "systémoví" politici,ani obehraní kavárenští mudrlanti, už neoslovují ani Pražáky. Voliči i v Praze zkrátka dali zřetelně najevo, že si přejí "scandisc" stávajících politických stran, některé z paměti vymazat a následně provést restart české politické scény.

M. Pivoda 31.10.2017 9:33

Ceský prekariát chce změnu přes kohokoliv

Udělat revoluci je ta snadnější část českého problému. Obtížnější část problému je ale vytvořit novou hodnotu.

O budoucím problému ale prekariát nemá tušení.

Pomineme-li spornou slovenskou minulost dnešního nositele českého pokroku, stále je tu podstatná sporná budoucnost.

K. Kořinek 31.10.2017 8:21

Sporna minulost;-)) Co bychom rikali na Havla, kdyby byl zverejnen jeho Svazek ?:-))

M. Prokop 31.10.2017 8:59

Re:

Nepřejte si slyšet, co bych říkal na vás.

I. Schlägel 31.10.2017 10:00

Re:

Hm, Vy jste ho četl?

P. Han 31.10.2017 11:59

Re:

Možná ho psal.

M. Valenta 31.10.2017 11:32

Re:

Hloupost má opravdu tuhý kořínek.

M. Mikulec 31.10.2017 8:14

Zase ty průměry!

Na průměrný celorepublikový plat nedosáhnou 2/3 lidí! Praha volí vždycky jinak a v zásadě každý průměr zkazí. Potom je zbytečné mudrovat.

Jediná protisystémová strana je SPD a nevím, co je špatného na přímé demokracii, kromě toho, že ostrouhá bezmezné pravomoci politiků a připomene jim, že nemají nulovou zodpovědnost. Proto politici tak ječí, i přes média.

M. Valenta 31.10.2017 8:39

Re: Zase ty průměry!

Co je špatného na přímé demokracii? Že člověk nikdy neví, kdy bude na řadě právě on. ČAU.

J. Schwarz 31.10.2017 19:03

Re: Zase ty průměry!

Jenže je třeba nějak ošetřit eventualitu, kdy jsou zvolení politici postaveni před rozhodnutí ve věci, kterou v programech neměli a přesto se domnívají že mají "mandát" rozhodnout třeba i proti vůli většiny obyvatel. Přitom politici žádní "odborníci" nejsou a když, tak na manipulace a zákulisní čachry.

J. Jurax 31.10.2017 21:29

Re: Zase ty průměry!

No jo, nikdo nemůže získat konkrétní mandát na řešení konkrétních věcí, jejichž výskyt nebyl v době udílení mandátu předpokládán, takže ve volebních programech nejsou.

A i takové věci mohou nebýt řešitelné referendem prostě proto, že na ně není odpověď ano - ne, protože jsou příliš odborné a protože přímá demokracie je zoufale nepružná - referendum neuděláte do týdne. Navíc referendum je nezřídka alibi pro politiky při řešení problémů, do nichž se nikomu nechce, protože jakékoliv řešení je nepopulární a ubéře politické body. Kdežto lid když rozhodně, hlas boží se ozval, i kdyby rozhodnutí svou hloupostí bilo o nebesa, politici pokrčí rameny, my nic ...

A proti vůli většiny obyvatel - doporučují každému k uvážení příklad rakouské JE Zwentendorf a projev vůle obyvatel, jež byl pyramidálně pitomý.

Politici jistě nejsou odborníci na všechno a s blbostí jejich rozhodování je nutno počítat jak s faktem, ovšem lid není odborník taky - nemá čas studovat problematiku, ne každý je k tomu erudován a je toho vůbec schopen. Politik si přece jen může - ryze teoreticky - aspoň od odborníků nechat poradit - je za to placen a může si ty odborníky taky zaplatit. Lid může tak nanejvýš rozhodovat, zda v den Páně mají být uzavřeny hypersupermarkety i jakékoliv jiné obchody a případně i nálevny. Nebo jestli czexit či euro. Nemůže ale rozhodovat třeba o energetické politice nebo o organizaci ochrany proti epidemiím.

Politik je zlobovatelný, podplatitelný a podléhající diplomaticky řečeno tlakům. Lid je zblbitelný cílenou kampaní - to je v podstatě otázka peněz, kolik do přesvědčování lidu investujete - a taky podléhá tlakům a demagogům přinejmenším stejně jako politici. Nevyberete si.

M. Mikulec 31.10.2017 22:06

Re: Zase ty průměry!

Nojo, je to těžký, kdy se lidem už přestane lhát, aby se mohli kvalifikovaně rozhodovat?

J. Jurax 1.11.2017 0:05

Re: Zase ty průměry!

Lidi nemůžou kvalifikovaně rozhodovat o mnohém, i když se jim nelže. Nerozumí problematice a nemají čas a erudici si ji nastudovat.

A požadavek, aby se jim nelhalo, je vcelku nesplnitelný. Protože za lež zde lze považovat i neúplnou pravdu, jež zamlčením jednoho a zdůrazněním druhého postrčí žádoucím směrem.

A poskytnutí úplné informace - myslíte si, že lidi budou studovat byť i jen padesátistránkový výcuc plný grafů, čísel a neznámých termínů, aby vyzískali jakž takž úplnou informaci o vcelku nějakém problému?

M. Prokop 31.10.2017 9:02

Re: Zase ty průměry!

To je holt vlastnost průměrných platů. Vždycky můžete užít medián.

Máte pravdu v tom, že ANO není protisystémo vá strana, ale protisystémové hnutí a také jste zapomněl na komouše.

Přímá demokracie je někdy docela užitečný nástroj. V podání SPD je to paskvil.

I. Schlägel 31.10.2017 10:01

Re: Zase ty průměry!

Na průměrný plat nedosáhne 2/3 lidí plus mínus ve většině standardních zemí, včetně těch nejbohatších.

J. Jurax 31.10.2017 20:56

Re: Zase ty průměry!

No, přímá demokracie ... přemýšlejte a za líbivými frázemi toho najdete špatného dost.

M. Šurgot 31.10.2017 7:14

Jak to mohl rozhlas odvysilat?

Copak jsou Pirati "tradicni demokratickou stranou"?

To uz se neda oznacit ani jako agitku z doby Rudeho Prava pred pulstoletim.

Je to jen obycejna hloupost.

Je jen divne, ze to prevzal i Neviditelny pes.

J. Jurax 31.10.2017 21:30

Re:

No, Piráti přinejmenším nejsou tradiční ... :-)

D. Krajíček 31.10.2017 7:04

Žasnu

Piráti se přes noc stali státotvornou, neprotestní stranou a nikdo je k ANO, SPD, KSČM, Svobodným a Zeleným nepočítá.

Jak je to možné?

V. Kotas 31.10.2017 5:27

Zastupoitelskou demokracii tady nikdo neodmítá,

jen chce, aby pracovala efektivně ve prospěch lidí, státu. A proto musí státní správa pracovat jak v soukromé firmě, což doposud není. A parlament jí k tomu má připravit podmínky, což se také pořádně neděje.

V. Kotas 31.10.2017 5:28

Re: Zastupoitelskou demokracii tady nikdo neodmítá,

Zastupitelskou

M. Těhanová 31.10.2017 8:48

Re: Zastupoitelskou demokracii tady nikdo neodmítá,

Měli na to roky. Copak ve firmě, aby měla lepší výsledky narůstá počet neproduktivních úředníků?

A tady, za ty roky narostla jenom byrokracie a jejich platy. Z toho opravdu obyčejní lidé nemají žádný prospěch.

Akorát se perfektním marketingem podařilo je přesvědčit, že za to mohou ti, kteří vytvářejí nějaké hodnoty.

Pěkná pitomost!

M. Těhanová 31.10.2017 8:48

Re: Zastupoitelskou demokracii tady nikdo neodmítá,

Vypadly mi tam 4 roky