7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Polovina Čechů proti systému?

Mí Pražané mi rozumějí, řekl svého času Wolfgang Amadeus Mozart, když zaznamenal u pražského publika další úspěch. Podobně by mohl říci Andrej Babiš, že jeho Češi mu rozumějí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 1.11.2017 0:05

Re: Zase ty průměry!

Lidi nemůžou kvalifikovaně rozhodovat o mnohém, i když se jim nelže. Nerozumí problematice a nemají čas a erudici si ji nastudovat.

A požadavek, aby se jim nelhalo, je vcelku nesplnitelný. Protože za lež zde lze považovat i neúplnou pravdu, jež zamlčením jednoho a zdůrazněním druhého postrčí žádoucím směrem.

A poskytnutí úplné informace - myslíte si, že lidi budou studovat byť i jen padesátistránkový výcuc plný grafů, čísel a neznámých termínů, aby vyzískali jakž takž úplnou informaci o vcelku nějakém problému?

M. Mikulec 31.10.2017 22:06

Re: Zase ty průměry!

Nojo, je to těžký, kdy se lidem už přestane lhát, aby se mohli kvalifikovaně rozhodovat?

J. Jurax 31.10.2017 21:30

Re:

No, Piráti přinejmenším nejsou tradiční ... :-)

J. Jurax 31.10.2017 21:29

Re: Zase ty průměry!

No jo, nikdo nemůže získat konkrétní mandát na řešení konkrétních věcí, jejichž výskyt nebyl v době udílení mandátu předpokládán, takže ve volebních programech nejsou.

A i takové věci mohou nebýt řešitelné referendem prostě proto, že na ně není odpověď ano - ne, protože jsou příliš odborné a protože přímá demokracie je zoufale nepružná - referendum neuděláte do týdne. Navíc referendum je nezřídka alibi pro politiky při řešení problémů, do nichž se nikomu nechce, protože jakékoliv řešení je nepopulární a ubéře politické body. Kdežto lid když rozhodně, hlas boží se ozval, i kdyby rozhodnutí svou hloupostí bilo o nebesa, politici pokrčí rameny, my nic ...

A proti vůli většiny obyvatel - doporučují každému k uvážení příklad rakouské JE Zwentendorf a projev vůle obyvatel, jež byl pyramidálně pitomý.

Politici jistě nejsou odborníci na všechno a s blbostí jejich rozhodování je nutno počítat jak s faktem, ovšem lid není odborník taky - nemá čas studovat problematiku, ne každý je k tomu erudován a je toho vůbec schopen. Politik si přece jen může - ryze teoreticky - aspoň od odborníků nechat poradit - je za to placen a může si ty odborníky taky zaplatit. Lid může tak nanejvýš rozhodovat, zda v den Páně mají být uzavřeny hypersupermarkety i jakékoliv jiné obchody a případně i nálevny. Nebo jestli czexit či euro. Nemůže ale rozhodovat třeba o energetické politice nebo o organizaci ochrany proti epidemiím.

Politik je zlobovatelný, podplatitelný a podléhající diplomaticky řečeno tlakům. Lid je zblbitelný cílenou kampaní - to je v podstatě otázka peněz, kolik do přesvědčování lidu investujete - a taky podléhá tlakům a demagogům přinejmenším stejně jako politici. Nevyberete si.

J. Jurax 31.10.2017 21:02

Re: Zastupoitelskou demokracii tady nikdo neodmítá,

Ehm, v soukromé firmě je jediným kritériem zisk. To u státní správy jaksi nelze.

Jinak má pan Prokop pravdu. Státní správa musí dělat to, co jí nařizuje legislativa, soukromé firmy mohou dělat kromě toho, co jim legislativa nařizuje taky to, co jim legislativa nezakazuje.

Jiná věc je, že by státní správa měla fungovat efektivně - jenže to je taky zčásti věc legislativy.

J. Jurax 31.10.2017 20:56

Re: Zase ty průměry!

No, přímá demokracie ... přemýšlejte a za líbivými frázemi toho najdete špatného dost.

J. Jurax 31.10.2017 20:53

Re: Tak prý Charles De Gaulle referendy překračoval

"Jedině, že narušil ty "systémové" toky peněz" ... ehm, Piráti a SPD nenarušili dosud nic, a Babiš - ten iba čerpá dotace ...

J. Jurax 31.10.2017 20:50

Re: Antisystémové strany?

" ... atrofovaly na jakési politicko-podnikatské skupiny, jejichž skutečným smyslem existence je vykrádání státních zakázek a udžováním moci obsazováním postů ve státem ovládaných organizacích a firmách. "

No, možná. Takhle ovšem atrofuje každá strana, která se na dost dlouho významně dostane k moci a penězovodům a má perspektivu, že si je nějakou dobu udrží. Proti této atrofii je jediným lékem být v opozici nebo být nevýznamným přívěškem vládnoucí koalice. Dnešní situace je nová jen v tom, že ANO a SPD jsou strany nové, jimž se moci a vlády nad penězotoky nedostalo buď vůbec (SPD) nebo jen částečně a jen jedno volební období. Nicméně ANO je politicko-podnikatelská skupina jaksi již od narození.

J. Jurax 31.10.2017 20:42

Re: Váš článek

"... ale spíš o dělení na oblasti, kde se pracuje a na oblasti, kde se koncentruje t.zv. "služebná třída". "

No, je to jeden úhel pohledu; druhý je "... ale spíš o dělení na oblasti, kde se pracuje a na oblasti, kde se koncentrují t.zv. "příjemci dávek". "

J. Schwarz 31.10.2017 19:04

Re: Zastupoitelskou demokracii tady nikdo neodmítá,

Ty úředníky nabírali hlavně socani...

J. Schwarz 31.10.2017 19:03

Re: Zase ty průměry!

Jenže je třeba nějak ošetřit eventualitu, kdy jsou zvolení politici postaveni před rozhodnutí ve věci, kterou v programech neměli a přesto se domnívají že mají "mandát" rozhodnout třeba i proti vůli většiny obyvatel. Přitom politici žádní "odborníci" nejsou a když, tak na manipulace a zákulisní čachry.

J. Schwarz 31.10.2017 18:57

Váš článek

je názornou ukázkou demagogie a vymývání mozků. Zaprvé nejde o dělení na oblasti s "upadajícím průmyslem" a "prosperující města s dobrou infrastrukturou" ale spíš o dělení na oblasti, kde se pracuje a na oblasti, kde se koncentruje t.zv "služebná třída". To jsou úředníci, novináři, různí poraděnkové, "analytici", politilogové a humanitní vzdělanci vůbec, pobírající vskutku slušné platy za lezení do (_._) současným elitám a za obhajobu jejich politiky. Tato vrstva předvádí hru na demokracii, jakmile by něco mohlo dopadnout jinak než si přeje okamžitě se vzedme vlna obav o "demokracii". Nějak mi to připomíná časy socialismu, kdy taky jakýkoli opoziční názor byl "ohrožením Míru a blahobytu Lidu". Je to vidět i na současné obhajobě "jednoty Španělska" a ohánění se tamní ústavou. Jenže tamní ústava má v sobě klauzule o nedělitelnosti Španělska především proto, že bylo třeba získat souhlas tehdejších příznivců generála Franca, který si na jednotu velice potrpěl. Zároveň to ukazuje do jaké (_!_) bychom se dostali začleněním se k "jádru" EU.Protipříkladem jsou volby v Keni, kde jistě mají taky "ústavu". Ale v zemi, kde každý volí svůj klan znamená podobná "ústava" zákonem posvěcené okrádánímenšinových klanů tím nejpočetnějším - pokud není možné rozdělení země. Nebo soutěž v porodnosti - kdo se bude množit nejrychleji, vyhraje volby a bude pánem! Ať žije jednota! Je v ní síla!

J. Pospíšil 31.10.2017 13:22

Re: Zastupoitelskou demokracii tady nikdo neodmítá,

Státní správa nesmí pracovat jako firma. Firemní úředník musí pracovat ve prospěch firmy, dělá to, co je firmě prospěšné. To státní úředník jen málokdy smí. Tiremní zaměstnanec má vyhovět zákazníkovi, když to něco firmě přinese. Státní úředník musí vyhovět občanovi, když mu to dovoluje zákon. Švýcaři jsou důslednější, tam úředníci říkají, že že když vyhovět mohou, tak vyhovět musí. A to i tehdy, když z toho stát nemá vůbec nic.

Stát nevyvíjí svou činnost za účelem zisku.

V. Kotas 31.10.2017 12:02

Re: Tak prý Charles De Gaulle referendy překračoval

Tak proč ? Protože jim jde o korýtka.

P. Han 31.10.2017 11:59

Re:

Možná ho psal.

M. Valenta 31.10.2017 11:32

Re:

Hloupost má opravdu tuhý kořínek.

J. Rechnovský 31.10.2017 11:29

Antisystémové strany?

Za prokazatelně antysystémové, parlamentní strany je možné považovat pouze ODS, ČSSD a KSČM. U KSČM je to z ideologických důvodů. Zbylé dvě pak atrofovaly na jakési politicko-podnikatské skupiny, jejichž skutečným smyslem existence je vykrádání státních zakázek a udžováním moci obsazováním postů ve státem ovládaných organizacích a firmách.

Všechny tři jsou pro demokratický systém velmi nebezpečné.

U ANO a SPD to lze zatím jen odhadovat.

J. Chaloupka 31.10.2017 10:38

Tak prý Charles De Gaulle referendy překračoval

parlament a nikdo z fialů nepsal o Francii a De Gaullovi jako nedemokratickém. Tak proč dnes se píše o Okamurovi, Babišovi a Pirátech jako nesystémových stranách? Ostatně pamatuji, když V. Klaus odpovídal kritikům, aby si založili strany a prošli volbami. Pak prý mohou kritizovat. No jak Babiš, tak Okamura i Piráti udělali, co jim radil. Tak jakápak nesystémovost? Jedině, že narušil ty "systémové" toky peněz.

J. Ráž 31.10.2017 10:08

Pražané mi rozumí, může říkat i Babiš

ANO totiž zvítězilo i v Praze a druzí byli Piráti. Tedy dvě zcela nesystémové strany, slavily úspěch.Získaly v Praze 38%!!! A připočteme-li k tomu skoro 6% hlasů Okamurovi i to, že TOP09 dostala 12,6% hlasů díky zcela "nesystémovému" Ferimu, dala i Praha jasně najevo, že má "tradičních" stran plné zuby a "systémoví" politici,ani obehraní kavárenští mudrlanti, už neoslovují ani Pražáky. Voliči i v Praze zkrátka dali zřetelně najevo, že si přejí "scandisc" stávajících politických stran, některé z paměti vymazat a následně provést restart české politické scény.

I. Schlägel 31.10.2017 10:01

Re: Zase ty průměry!

Na průměrný plat nedosáhne 2/3 lidí plus mínus ve většině standardních zemí, včetně těch nejbohatších.

I. Schlägel 31.10.2017 10:00

Re:

Hm, Vy jste ho četl?

M. Pivoda 31.10.2017 9:33

Ceský prekariát chce změnu přes kohokoliv

Udělat revoluci je ta snadnější část českého problému. Obtížnější část problému je ale vytvořit novou hodnotu.

O budoucím problému ale prekariát nemá tušení.

Pomineme-li spornou slovenskou minulost dnešního nositele českého pokroku, stále je tu podstatná sporná budoucnost.

V. Kotas 31.10.2017 9:24

Re: Zastupoitelskou demokracii tady nikdo neodmítá,

Takže si státní správa užívá socialismus, bez jakékoliv odpovědnosti. Aby dělala, co má nařízeno, musí fungovat jako je to v soukromé firmě.

M. Prokop 31.10.2017 9:03

Re: Zastupoitelskou demokracii tady nikdo neodmítá,

Státní správa z principu věci nemůže pracovat jako v soukromé firmě. Měla by dělat jen to, co má výslovně nařízeno. Soukromá firma může dělat vše, co není výslovně zakázáno.

M. Prokop 31.10.2017 9:02

Re: Zase ty průměry!

To je holt vlastnost průměrných platů. Vždycky můžete užít medián.

Máte pravdu v tom, že ANO není protisystémo vá strana, ale protisystémové hnutí a také jste zapomněl na komouše.

Přímá demokracie je někdy docela užitečný nástroj. V podání SPD je to paskvil.

M. Prokop 31.10.2017 8:59

Re:

Nepřejte si slyšet, co bych říkal na vás.

M. Těhanová 31.10.2017 8:48

Re: Zastupoitelskou demokracii tady nikdo neodmítá,

Vypadly mi tam 4 roky

M. Těhanová 31.10.2017 8:48

Re: Zastupoitelskou demokracii tady nikdo neodmítá,

Měli na to roky. Copak ve firmě, aby měla lepší výsledky narůstá počet neproduktivních úředníků?

A tady, za ty roky narostla jenom byrokracie a jejich platy. Z toho opravdu obyčejní lidé nemají žádný prospěch.

Akorát se perfektním marketingem podařilo je přesvědčit, že za to mohou ti, kteří vytvářejí nějaké hodnoty.

Pěkná pitomost!

M. Valenta 31.10.2017 8:39

Re: Zase ty průměry!

Co je špatného na přímé demokracii? Že člověk nikdy neví, kdy bude na řadě právě on. ČAU.

K. Kořinek 31.10.2017 8:21

Sporna minulost;-)) Co bychom rikali na Havla, kdyby byl zverejnen jeho Svazek ?:-))