16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

POLITIKA: Podpis Lisabonské smlouvy a jeho důsledky

Událostí, které na dlouhou dobu změní osud státu a jeho obyvatel, není zase tak mnoho. Je pozoruhodné, že v případě našeho státu jsou obvykle spojeny s letopočtem končícím na číslo „8“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Alda 11.11.2019 10:12

Pan Klaus jako president měl možnost smlouvu nepodepsat. Ústavní soud by ho za to pravděpodobně odsoudil ke ztrátě funkce a k nucenému odchodu do důchodu. Tím by se jeho místo v české historii stalo věčným a byl by mnohými dalšími generacemi slaven a obdivován a dokonce by vznikaly odbojové skupiny a partisánské brigády zaštiťující se jeho jménem. Stal by se novověkým Husem. Žel, nevydržel, ač mu hranice a rozptýlení popela do Rýna nehrozilo.

A. Alda 11.11.2019 10:08

Z toho průšvihu se můžeme vyhrabat jen vystoupením z EU.

S Evropským svazem jak s jedovatým plazem!

A. Alda 11.11.2019 10:07

Stejně jako jsem byl proti vstupu do EU, byl jsem i proti přistoupení k Lisabonské smlouvě.

Ale bylo mi to how.o platné.

Politici mne zradili.

Z. Rychlý 11.11.2019 10:03

:-) - to se povedlo! Ta netáhla, to sedí!

Z. Lapil 11.11.2019 9:38

Já bych mu přihodil trochu zrní. Tohle bude z hladu.

V. Klepetko 11.11.2019 9:37

Z tohoto průšvihu se můžeme vyhrabat, jen pokud se podaří přesunout azylovou a migrační politiku na úroveň výhradní pravomoci národních států! Aby nebyl ohrožen volný pohyb osob, bylo by dobré prosadit v EU výrazné prvky tzv "domovského práva", běžného kdysi v Rakousku - Uhersku a dnes v Rakousku a Švýcarsku. Pokud by to bylo v těchto letech na úrovni EU politicky neprůchozí, MUSÍME SI JAKO ČR VYVZDOROVAT VÝJIMKU z jednotné politiky v této oblasti, jako má například Dánsko. Mělo by se to nastolit při první příležitosti, kdy bude EU nutně potřebovat náš hlas ke schválení čehokoliv, co vyžaduje souhlas VŠECH států. Tento požadavek ale musí nastolit nějaká koaliční vláda, a buďme realisté, taková věc by musela být v programovém prohlášení budoucí vlády! A kdyby tato vláda vznikla na půdorysu ANO s možnou další účastí Trikolóry, ODS, případně i lidovců, tak by dohoda na této zásadní věci byla možná - i s podporou dalších parlamentních stran, včetně KSČM a SPD, podobná věc vyžaduje širší konzensus! Trikolóra by mohla udělat z tohoto požadavku svou vlajkovou loď společně s obnovou zemského uspořádání, získat hodně procent a podmínit tím svou případnou účast v koalici...

Ze dohody o výjimce lze předem vyloučit jen Piráty, Starosty a TOP09. Nebo snad je tu nějaký jejich volič, který by s podobnou výjimkou souhlasil?

V. Klepetko 11.11.2019 9:36

Některé země EU ovladaly v minulosti rozsáhlá koloniální území, což znamená jednak výraznou kulturní vazbu a druhak silný sentiment viny, vázaný na někdy až genocidní minulé praktiky (viz třeba Belgické Kongo). Jiné země trpí komplexem ze vzpomínek na nacionalistické běsnění svých otců a dědů, takže se snaží tvrdě potlačovat cokoliv co by závanelo etnickou složkou národní identity. Jsou i takové případy jako Švédsko, kde se politikům podařilo v poslední čtvrtině minulého století sjednotit cca 95% lidí kolem vize multikulturní budoucnosti. V EU jsou ale nejen bývalí kolonizátoři, ale i země, které naopak byly po staletí objektem kolonizace, se vším dobrým i zlým, co to přináší. Nebo čelily rozpínavosti právě z těch oblastí, které se nyní dávají migračně do pohybu... Co s tím? Migrační krize nám již v roce 2015 ukázala, že za těchto okolností je pokus v praxi prosadit v souladu s Lisabonem nějakou jednotnou azylovou a migrační politiku vede jen k destruktivním rozbrojům, schopným EU úplně rozložit. Je to jak dialog hluchých - tam kde jedni vidí "solidaritu", jiní spatřují násilné etnické transfery a útok na kulturní identitu "zdroje veškeré moci". Ty rozpory jsou nepřekonatelné - nepramení totiž z rozdílného chápání evropských hodnot, které by se dalo překonat osvětu ale z rozdílných historických zkušeností s obrovskou vnitřní silou a setrvačností...

Z. Lapil 11.11.2019 9:36

Já vím, ale když já si nemůžu pomoct :-).

P. Dvořák 11.11.2019 9:34

No právě. U nás voli mluví a jsou netáhla.

P. Lenc 11.11.2019 9:33

Ano Valento.Ten Klaus musí něco takového jako jste vy a vám podobní Polákové ve své levičácké dušičce plní nenávisti ke všemu co je násobně inteligentnější než vy a vám podobní budit ze spaní.Jste takoví Corbinové v české malosti.Ubohost z vás smrdí přes obrazovku.

M. Valenta 11.11.2019 9:30

Můžete mi sdělit co v mém příspěvku nesedí nebo ještě lépe, proč to tedy Klaus tehdy vlastně podepsal.

Š. Hašek 11.11.2019 9:28

Chcete zu moc, pane Lapile.

M. Prokop 11.11.2019 9:27

No jo, Tomáši, je to tak. Co na to ODS?

Š. Hašek 11.11.2019 9:26

Též pane Valento, nehrajete šachy.

Ale možná Vám křivdím. Šachy hrajete ..... ale potom zas fest plavete v Ústavě ČR. Podívejte se, co by se tehdy dělo.

Já mám tu ústavu v záložkách. Samozřejmě tím netvrdím, že do toho budu kecat/rozumím těm jemnostem ......

Taky mám vždycky nový státní rozpočet po ruce. To byste nevěřil, co blábolů je neustále slyšet mezi lidem stran toho rozpočtu ..... A vědí prdlajs, nebo to, co jim nakukal Moravec.

M. Prokop 11.11.2019 9:23

Rozhoduje tím, jak moc migranty "krmí". Kdo nekrmí, u toho se migranti nedrží. Proto už jsou snahy krmení sjednotit a vypovězení ryze kriminálních připrchlíků znemožnit.

Š. Hašek 11.11.2019 9:21

Ale uznejte, pane Dvořáku, i ůl je užitečné zvíře!

Když budete v zapadlých údolích Rumunska - tam tahají volkové furt těžké/ty nejtěžší povozy. Místo dvou volků by snad musel přijet tank T55. Táhnou ..... a nemluví ....

M. Prokop 11.11.2019 9:20

Vaše hloupá nenávist k panu expresidentovi vám zřetelně brání byť i jen zaznamenat, že článek je o něčem jiném (mimo krátké zmínky o tom, že Klaus měl tehdy pravdu).

M. Valenta 11.11.2019 9:14

Klaus sice nechtěl podepsat, ale život bez funkcí si představit nedovedl. Je to jako s tím Grebeníčkem, jak píše pan Polák. Klaus chtěl být tak moc prezidentem, že to odnesl nejen lánský balkon, ale všichni antikomunisté v zemi, což jak bylo soudruhům před volbami vysvětleno, Klaus není. A po zkušenostech s ním, dlužno dodat, nikdy nebyl a nikdy nebude.

P. Dvořák 11.11.2019 9:12

Z jakéhokoliv obskurního spolku lze vystoupit. Británie o tom ví nejlíp.

P. Dvořák 11.11.2019 9:10

Ježiš to je vůl. Seno stačí.

Z. Lapil 11.11.2019 9:08

Blbý je, že těch hlasování je víc, takže nemluvíte o dvou územích, ale o jejich spoustě: pro imigranty a proti nim, pro rovné okurky a proti, euro/antieuro...

Čistě matematicky - počítám, že během patnácti dvaceti hlasování by bylo víc skupin než lidí. Faktoriál je sviňa. Protože 12! je skoro 50 miliónů; počet oblastí je několikrát(???) menší, jelikož nezáleží na pořadí, ale už je to pár desítek let, co jsem to viděl naposledy, a i tehdy jsem se to naučil jen pro nejbližší písemku.

I kdyby šlo jen o volby - vám by se chtělo co čtyři roky absolvovat stěhování?

P. Polak 11.11.2019 8:57

S temi sachy jste si spatne tipnul, jako mladeznik jsem je hraval zavodne a podle ziskanych trofeji snad ne spatne...

Nevim nic o tom, ze by LS podepsala Roithova, ta zodpovednost zustava na Klausovi. Pokud mel jiny nazor, nemel podepisovat, tecka. Ten Putinuv pacholek se ale toci jako korouhvicka a neumi stat za svym nazorem, pokud mu hrozi byt male nebezpeci...

Z. Lapil 11.11.2019 8:55

Tečka možná ano, ale vzpomeňte si, co předcházelo.

Z. Lapil 11.11.2019 8:53

I vy máte pravdu. Mně z toho vyplývá, že EU je přinejmenším diskutabilní nápad.

Připomínám, že alternativou (částečného) sjednocení není válka, jak mi nejspíš bude - doufám, že ne vámi :-) - za chvíli namítnuto.

Z. Lapil 11.11.2019 8:50

Pan Pospíšil nenaznačuje, ale konstatuje. A má pravdu. Být podřízen vyšší moci, byť sebelepší, není suverenita.

Můžeme se bavit (a neshodnout se) o tom, je-li toto předání suverenity k dobrému či nikoliv, ale nemůžeme říkat, že to předání suverenity není.

S. Sidlichovsky 11.11.2019 8:46

Juncker to říkal jasně - žádná demokratická volba nemůže jít proti evropským smlouvám (myslel tím samozřejmě EU smlouvy, to se těm anti-demokratům plete často)

Š. Hašek 11.11.2019 8:46

Je vidět, že příliš sledujete televizní družstvo spacákové.

Jen se zeptám. Říkají Vám něco jména Roithová, Schw., ....... Ústavní soud, ...... . Povězte nám, jak bylo možné v té době "jásavě štrasbruselské" možno nepodepsat. Dnes asi ano, jen by se muselo vydržet hereckohysterické ječení z Letenské pláně.

Varianta byla pro presidenta Klause připravena v podobě nastražené oprátky. Nepodepíše, abdikuje. Podepíše se "náhradně" dle Ústavy ČR. A vyrobil by se "bruselštější president".

Je vidět, že nehrajete šachy, to je hra bystřící mozek. Ale možná si děláte legraci .....

Z. Lapil 11.11.2019 8:44

Dalo by se říct, že máte pravdu a jen přidat připomínku, že cokoliv se může stát, to se stane. Viz brexit a všichni proti Velké Británii. Viz aktuálně řešená žaloba (Evropská komise žaluje ČR a tuším Polsko a Maďarsko skrz nepřijímání imigrantů podle kvót; taky tomu nerozumím).

Co mi přijde důležitější a co v článku není: zastánci Lisabonské smlouvy důrazně a opakovaně tvrdili, že nedojde k omezení suverenity ČR, přičemž už tehdy(!) bylo evidentní, že k omezení suverenity dochází. Nechci tady řešit, jestli je to dobře nebo špatně, ale podřízením ČR nadřízenému celku k omezení suverenity jednoznačně došlo.

J. Schwarz 11.11.2019 8:39

To vy ji dobrovolně předáváte, já ne.

J. Schwarz 11.11.2019 8:38

Kupodivu se stále dává přednost "jednotě", tedy řešení kdy 51% "bere vše" a poražená menšina ostrouhá zatímco se nabízí mnohem přijatelnější řešení než neustálý boj o mocenskou převahu. Ať se každá ze stran sestěhuje do "své" části země a tam se zařídí podle svého. Co brání straně "remain" zůstat členem EU prostě tak, že se dotyční vystěhují do Evropy a požádají třeba o německé, francouzské, holandské nebo belgické občanství? Ti skvělí, přátelští evropané je určitě s radostí přivinou na hruď, když už tak činí s africkými migranty...