19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Okamurovci, nesmutněte...

5.12.2019

Tajemství úspěšné politické strategie spočívá v úsudku, co je průchodné a co ne. Kdyby okamurovci zvolili americký přístup místo maďarského, jejich návrh zatnout neziskovkám finanční tipec mohl dostat zelenou.

Peníze jsou neutrální, ani čisté ani špinavé, na čem záleží, je použití. Mohou sloužit bohulibým cílům, nebo ďábelským. Proto by si každá země měla hlídat, komu a čí finanční prostředky do ní přicházejí, byť i ze spřátelené ciziny.

Okamurovci prohlašují, že o to jim šlo, když navrhli, aby neziskovky, které se pletou do politiky, nesměly přijímat platby ze zahraničí v hotovosti a příspěvky bezhotovostní aby musely vést na transparentním účtu. Řekněte, co je na tom nerozumného? Všechny státy chrání svoji měnu před penězi z drog a ze zločinu, tak proč by měly zavírat oči před peněžní infiltrací politiky, která může způsobit všelijaké neplechy, zvraty i převraty?

Buďme adresní. Zřejmě se jedná o lustraci podezřelého penězovodu George Sorose, na kterého Okamura ukázal prstem, a ještě více prošvihlého penězosplavu amerického Národního nadačního fondu pro demokracii, National Endowment Fund for Demoracy (NED), o němž Okamura pomlčel. Možná proto, že Soros má za sebou jen panevropský Brusel, kdežto NED světovládný Washington. Sorosova neziskovka Otevřená společnost s politickou odnoží strany Pirátů je u nás známá a netřeba ji představovat. O tom, že Soros zatlačil Zuzaně Čaputové při jejím meteorickém nanebevzetí do prezidentského ráje, vrkají holubi na bratislavském náměstí.

NED je mohovitá chobotnice financovaná vládou USA a tvoří prodlouženou rukou CIA. Má na svědomí řadu obětí v Latinské Americe, kde v této chvíli svírá v chapadlech Bolívii, a v Asii tahá čínského draka za ocas. Ve východní Evropě stáhla v tomto desetiletí ke dnu dva ukrajinské prezidenty, Viktora Janukovyče a Petra Porošenka. NED vede Carl Gershman, obdivovatel Václava Havla a přítel jeho předních následovníků. Setkal se s nimi loni na podzim v Praze a slíbil jim, že NED udělá pro Česko všechno, co je v jeho silách.

Když tohle vše uvážíme, odmítavý postoj vlády k podnětu okamurovců překvapil pouze svým odůvodněním, že jimi navrhovaný krok není v souladu s právem EU, které zakazuje jakákoli omezení volného pohybu kapitálu mezi členskými státy. Skutečná pohnutka spíše spočívá v tom, že podobný zákon, jaký chtěli okamurovci, přijalo Maďarsko a dnes z něho má oplétačky u soudního dvora Evropské unie. Pragmatická Babišova vláda proto rozhodla v duchu zásady, že když na někoho nemáš, moudře uděláš, když se k němu přidáš.

Co dál? Okamurovci se mohou pokusit zakázat zákonem jakoukoli činnost Sorose a Gershmana na našem území. Jenže tím by nás poslali do deváté díry pekla štvanců, kde je car Vladimir Vladimirovič Putin, s ním egyptský samovládce Abdel Fattah el-Sisi a kam se čínskému císaři Si Ťin-pchingovi nechce. Vlastně nechtělo, ale dnes už je v sešupu, neboť v pondělí 2. prosince postihl NED sankcemi za to, že podporuje hnutí za odtržení Honkongu od Číny.

Okamurovcům se nicméně nabízí ještě poslední možnost, o níž byla v úvodu zmínka - vydat se schůdnou a prošlapanou cestou, po níž už desítky let kráčí Spojené státy americké. Na všech směrovkách této cesty je napsáno FARA, což neznamená totéž, co v češtině, nýbrž zkratku anglického názvu Foreign Agents Registration Act, čili Zákon o registraci cizích agentů. Byl přijat před druhou světovou válkou, aby ochránil americkou demokracii před fašistickým morem, a od té doby byl již desetkrát vylepšen, aby sloužil celé společnosti jako profylaxe před nákazou nežádoucích politických myšlenek a názorů.

FARA staví mimo zákon veškerou činnost, která ovlivňuje americkou politiku či veřejné mínění ve prospěch zahraničních objednavatelů, foreign principals, jmenovitě vlád, politických stran a jiných organizací či jednotlivců. Kdo svým působením spadá pod FARA a sám se neohlásí ministerstvu spravedlnosti, může být odsouzen k pokutě deseti tisíc dolarů a pětiletému pobytu ve vězení. Po registraci musí takový agent podávat periodická hlášení o penězích, které dostal ze zahraničí a na co je vydal. Informační materiál, který rozšiřuje, musí obsahovat sdělení, že pochází od registrovaného agenta a jméno zahraničního objednatele.

Prohlašovaným cílem FARA je zdiskreditovat věrohodnost jednotlivců, organizací a spolků řízených ze zahraničí pomocí „reflektorů neúprosné publicity“.

Je to zákon jako řemen, jehož výklad může být bezbřehý. Například umožňuje federální policii, FBI, obvinit jednotlivce nebo skupinu, jako je u nás Milion chvilek pro demokracii, že jednají účelově ve prospěch zahraničního objednavatele. Případ soudí justice ministerstva spravedlnosti, která doposud téměř vždy rozhodla ve shodě s obžalobou. Prvním obžalovaným byl v roce 1951 sociolog, obhájce občanských práv a vůdce amerického mírového hnutí William du Bois. Nedávno byl statut cizího agenta přiřčen redakci televize RT v USA, která musí hlásit své příjmy. V současné době čelí obžalobě Al Jazeera.

Ve srovnání s FARA byl projekt okamurovců dětským šidítkem. Přesto nevěřím, že by u nás někdo proti české obdobě FARA něco namítal, protože originál má punc Made in America. Jistě by prošel vládou a parlamentem jako horký nůž máslem. Chcete se vsadit?