29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Komu poslouží EET?

Pamatujete si na velkolepé zavedení důchodové reformy? Že je dneska už pasé o důchodové reformě hovořit, protože druhý pilíř byl zrušen?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 24.10.2016 8:33

pane Klasi

máte pravdu, že náklady spojené s výkonem práce zaměstnance platí zaměstnavatel, ale ten zaměstnavatel je může celé kompletně dát do svých nákladů a snížit si tak svůj základ daně.

Já už jsem mnoho let OSVČ zatímco dříve jsem byl zaměstnanec. A mohu tedy porovnávat a rovnou tvrdím, že z hlediska daní z přijmu jsem na tom dnes mnohokrát lépe. Už jen proto, že 60 procent mých příjmu paušálně odečítám jako náklady.

J. Prečuch 24.10.2016 8:49

Re: pane Klasi

Pane Šejno mohu porovnávat, neb jsem byl obojí. Pravdou je, že paušály se jednou hnuly ve prospěch živnostníků hodně nízko a už nebylo toho smělce, který by je vrátil zpět. Ale problém EET neřeší náklady ale příjmy, které se v restauratérství zhusta zatajují. Stačilo by aby byli lidé poctivý a přiznávali příjmy, správně je danili a stát s nimi rozumně hospodařil.

J. Lepka 24.10.2016 9:46

Re: pane Klasi

To pořadí priorit je chybné. Poslední věta, tedy : "stát s nimi rozumně hospodařil" je základní premisou celého problému. Jelikož stát utrácí jak vožralej námořník a vládnoucí partička si přihrává voliče budováním dalších a dalších míst ve státní správě, furt máme rozpočtové manko a další vize spasitelů ve vyšší zdanění.

M. Vondráček 24.10.2016 8:39

Re: vysoké daně?

Máte to s těmi daněmi nějak popletené :-)

M. Šejna 24.10.2016 9:03

Vondráčku

tak nám to tu s těmi daněmi vysvětlete. Lepším argumentem je vysvětlit to popleteným, než jim tvrdit, že to mají popletené.

B. Uhlich 24.10.2016 8:40

Re: vysoké daně?

Tady jednoznačně souhlasím, daně vpodstatě nejsou vůbec problém OSVČ... už tím, že se k jejich placení velká část OSVČ vůbec nedostane právě z toho důvodu, že na to svým příjmem nedosáhnou. Tedy živnostníky spíše moří výdaje na pojistné, poplatky a pochopitelně DPH, když nejsou plátci... ale daň z příjmu to fakt není. Proto je taky naprostý nesmysl neustále blábolit něco o neplacení daní živnostníky, protože drtivá většina živnostníků nebude platit daně ani po zavedení EET, jednoduše proto, že na to opět svým příjmem nedosáhne, ale je fakt, že to bude oficiálně ověřené... jenže kde se pak vezme těch 18G to nevím..... :)))

R. Jonák 24.10.2016 8:47

Re: vysoké daně?

MOhl byste vysvětlit jak pomocí EET bude stát kontrolvat fiktivní faktury mezi podnikateli? Nepopletl jste si to s kontrolním hlášením? Tím se pochopitelně nezastávám EET.

M. Šejna 24.10.2016 8:59

pane Jonáku

kontrolní hlášení se týká podvodů u vratek DPH a nikoli podvodů u daně z příjmu.

P. Baubín 24.10.2016 18:37

Re: vysoké daně?

Pane Šejno, bohužel nevíte o čem mluvíte. U živnostníků se například do výdajů nepočítají odvody sociálního a zdravotního pojištění. Takže i z nich platí živnostníci daně. V letošním roce tak každý z nich zaplatí daň ze cca 48 000 (na základě předepsané minimální povinné výše těchto odvodů), které už před tím odvedl státu. Takže jen letos se jedná o cca 7200 Kč a příští rok to bude opět více. Další zvláštností je, že v těch minimálních odvodech není žádné nemocenské pojištění. Takže každý živnostník zaplatí povinně každý měsíc cca 4000 Kč odvodů na zdravotní a sociální pojištění a pokud onemocní nedostane ani korunu nemocenské. Pokud by jí chtěl, tak si musí připlatit zvlášť. Také samozřejmě nemá nárok na žádnou podporu v nezaměstnanosti atd.

B. Uhlich 24.10.2016 0:43

Použití nějakého ilegálního software považuji za nepravděpod

Daleko pravděpodobnější zjevně bude, že se na to velká část OSVČ prostě vykašle... u nás v obci na zastupitelstvu se už řešilo, že v obci nebude od 1.1.17 žádný krám a hospoda taky přejde jen na sezónní provoz... Já zatím budu pokračovat jen proto, že se mě (zatím) EET netýká...a asi týkat nebude, protože nemám a nebudu mít příjmy v hotovosti.. Pokud by se mě to mělo začít týkat taky - činnost ukončím.. já prostě nehodlám zatěžovat svůj už tak chatrný rozpočet tím, že budu někoho podporovat takovouhle kravinou... A docela se těším na tu slibovanou armádu babišových "poctivých" podnikatelů jak nahradí všechny ty "nepoctivé" a končící... hehehe.

Jako v téhle vlně se asi k EET přihlásí poměrně dost podnikatelů..byť to tak zatím nevypadá a to hlavně z prosperujících živností, které už dnes vydávají účtenky naprosto automaticky... zajímavější to bude až přijdou na řadě opravdu drobní obchodníčci, služby a řemesla...tam jsem opravdu zvědavý, kdo bude dál pokračovat... .. jako abychom si rozuměli to není ideologie ..to je matematika..., protože pak se podnikání v celé řadě oborů..hlavně služeb prostě nevyplatí..., ale třeba vzniknou Babišovy okresní podniky služeb (BOPS) a ti hravě veškeré "díry" na trhu zaplní k plné radosti všech koblihářů... :-))))

M. Šejna 24.10.2016 7:29

pane Uhlichu

podle vyjádření výrobců EET existuje už teď software, který umožní vystavit účtenku, ale nepošle ji dál do centrálního registru. Takže vlk se nažere a koza zůstane celá.

B. Uhlich 24.10.2016 8:30

Re: pane Šejno

Já s Vámi nechci nijak vášnivě polemizovat, ale to pak ovšem nebude fungovat ten kontrolní řetězec, tedy když pak agilní zákazník... se třeba zúčastní účtenkové loterie tak se na to asi dost rychle přijde... pak mě tedy připadá daleko jednodušší a zjevně pravděpodobnější, že se nebudou... třeba známým... vydávat účtenky vůbec.Tak,že vlastně nic nového, že?

M. Šejna 24.10.2016 8:35

pane Uhlichu

ta účtenková loterie se bude pořádat právě proto, aby se zamezilo fintivním účtenkám, které by nebyly zaevidovány.

B. Uhlich 24.10.2016 8:44

Re: pane Uhlichu

Myslím, že nakonec nejefektivnější budou provokační nákupy prováděné FÚ. Na to já se těším, alespoň si jednou za čas někdo odemne něco koupí... :))))))

J. Lepka 24.10.2016 9:55

Re: pane Uhlichu

Pane Šejno. obhajujete neobhajitelné a nejhorší je, že nejste tak hloupý, abyste to nevěděl. Ostatně problém výběru daní od živnostníků je problém všech vyspělých ekonomik, viz šedá zóna v Itálii sedmdesátých let nebo, a to zdůrazňuji, i v literatuře zaznamenaný problém poválečného Německa: Heinrich Böll - Konec jedné služební jízdy.

( jen pro úplnost< abyste se nemusel nejprve zdržovat čtením, šlo o případ, kdy berní úřad nebyl schopen vstřebat fakt, že vesnický truhlář vyrobil vybavení pro místní hospodu v barterovém režimu, za celoroční obědy pro sebe i syna )

Z. Lapil 24.10.2016 10:21

Re: pane Uhlichu

Velmi dobře si umím představit "plnohodnotnou" účtenku s dohodou "nedávat do loterie". Protože upřímně - jaká bude pravděpodobnost výhry?

Přinejmenším já si nekupoval losy ani za desetikorunu (asi už jsou dražší), takže ušetří-li mi neslosovatelnost účtenky zhruba tu pětku, tak to beru. Čistě z finančního hlediska, samozřejmě, ještě je tady přinejmenším otázka záruky na zboží a morálně volních vlastností zúčastněných.