29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Komu poslouží EET?

Pamatujete si na velkolepé zavedení důchodové reformy? Že je dneska už pasé o důchodové reformě hovořit, protože druhý pilíř byl zrušen?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Svoboda 24.10.2016 18:10

Re: "možností, že bude EET velmi úspěšné"

Patláma, patláma, soudruhu. jen si laskavě uvědomte, kdo a podle čích regulí má podnikat! Kdo bude štvavý a kdo naopak 3tvenac. Běžte si koupit inkoust do tiskárny a možná se vám rozbřeskne.

R. Brzák 24.10.2016 21:26

Re: "možností, že bude EET velmi úspěšné"

i když přistoupím na oprávněnost regulí - kam že zmizí takový neumětel? Do sqadry příjemců dávek! A tak, namísto zkrácené daně (jak to v případě živnostníka předpokládáte "a priory") stát nedostane nic, naopak připlatí do sociální kapituly...

J. Pospíšil 24.10.2016 21:42

Re: Jedno je docela zábavné, tedy u ekonomky

Zavedená daň, poplatek, pokuta a administrativa se nikdy neruší, zcela bez ohledu na její efekt, neúspěšnost a náklady s ní spojené.

Z. Švrček 24.10.2016 15:44

To: J.Pražák

Napsal: "Využívají (parazitující živnostníci) silnice, zdravotnictví, penze,.., ale odvádějí daleko méně, než spotřebují."

Využívají silnice - platí silniční daň, berou palivo zdaněné obrovskou spotřební daní, za svoje výkony spojené i s převozem zboží a materiálu platí DPH... je to parazitování?

Využívají zdravotnictví - marodí minimálně, protože by připravili sebe i své zaměstnance o zakázky. Znám jich spousty, kteří i s chřipkou, nemohou-li rajtovat po zakázkách, sedí aspoň v kanclu, dispečersky řídí firmu, jsou v kontaktu s partnery a dodavateli a aspoň se k tomu věnují papírům - ano i těm navíc, co jim stát pořád přidává.

Využívají penze - probůh jak velké asi budou mít ty penze, když odvádějí minimum? Je jim jasné, že co si nenaspoří, to v důchodu - budou-li mít vůbec jaký - budou muset zafinancovat z úspor z dobrých časů.

Větší blákotinu už nemáte, pane Pražáku?

B. Veltrubský 24.10.2016 19:12

Re: To: J.Pražák

Palivo platím stejnou daň do práce to mám denně 70,- km. Chřipku běžně já a moji kolegové přecházejí protože je nás v práci tolik, že je běžné falšování píchaček, nevíte jak to chodí u státního podniku.

V. Mlich 24.10.2016 15:16

Letadlo

Dobré je mít restauraci ve vyřazeném letadle. Na prodej v letadle se EET nevztahuje.

M. Prokop 24.10.2016 17:24

Re: Letadlo

Ovšem co je letadlo, to rozhoduje zase berňák.

A. Alda 24.10.2016 14:29

Nejsem příznivcem EET

a ta odporná reklama, co na ni v televisi běží, mne přivádí k šílenství. Je to odporné.

Ovšem na druhou stranu je třeba připravit se na příval migrantů, kteří tady chtějí "podnikat" svým africkým a předoasijským způsobem - právě EET nám pak může pomoci. Proto jsem ochoten ji dočasně strpět.

M. Prokop 24.10.2016 14:33

Re: Nejsem příznivcem EET

Pozoruhodná teorie. Řadím si mezi skutečné kuriosity.

J. Pražák 24.10.2016 11:06

Paní Šichtařová, to je zcestná argumentace.

„..druhý pilíř byl zrušen, také si nikdy nezískal oblibu, a co hlavně: nikdy ani neměl být zaveden, jelikož se v čase ukázal být slepou vývojovou větví, která budoucím důchodcům žádný přínos ve většině případů většinou nepřinesla..“. To je ukázkový blábol!!

Byl zrušen proto, že (a)sociálním inženýrům by mohla uniknout část peněz, které si lidé chtěli uložit jinam a nemohli by je přerozdělovat vyčůránkům, líným a hloupým. Podívejte se, jak jsou ti, kteří odvádí z většího platu na důchod státem okrádáni. Proto živnostníci platí jen minimální odvod a dostanou rozdíl od státu doplacen.. Kdyby se stát o penze nestaral, ale nechal občany, aby se zařídili sami a vybíral od všech stejně na minimální důchod, tk ano.

EET je úplně jiný problém. Podívejte se na strukturu příjmů státního rozpočtu. Živnostníci parazitují na zaměstnancích. Využívají silnice, zdravotnictví, penze,.., ale odvádějí daleko méně, než spotřebují. EET alespoň částečně parazitismus napraví a udělá rovné postředí pro ty poctivé.

P.S.: Jisté je, že jinde uniká daleko více peněz. Např. v placení daní v zahraničí a převod zisku do zahraničí.

M. Prokop 24.10.2016 11:46

Re: Paní Šichtařová, to je zcestná argumentace.

Tak to tedy nevím, jak EET napraví odvody živnostníků. Napovíte?

J. Pražák 24.10.2016 12:22

Re: Paní Šichtařová, to je zcestná argumentace.

Odvody na "sociální, zdravotní a penzijní " e vypočítává dle přiznaného výdělku. Myslíte si, že EET nedokáže zabránit zapírání tržeb, práci na černo...?

M. Prokop 24.10.2016 13:28

Re: Paní Šichtařová, to je zcestná argumentace.

Jistěže ne.

Co minimální měsíční vyměřovací základ?

J. Pražák 24.10.2016 13:35

Re: Paní Šichtařová, to je zcestná argumentace.

Ano, ten je jako pojistka proti těm největším podvodníkům. EET přispěje, že se bude počítat podle skutečného účetnictví.

R. Langer 24.10.2016 13:35

Re: Paní Šichtařová, to je zcestná argumentace.

Já si to nemyslím, já to přímo vím. :-P

J. Pražák 24.10.2016 13:39

Re: Paní Šichtařová, to je zcestná argumentace.

To se uvidí, až se EET spustí.

R. Langer 24.10.2016 13:45

Re: Paní Šichtařová, to je zcestná argumentace.

Ano, přesně to se uvidí. ;-)

M. Šejna 24.10.2016 14:51

pane Pražáku

pokud jste chtěl spořit na důchod mimo standardní systém sociálního zabezpečení, mohl jste už dávno před 2.pilířem používat 3.pilíř, což je penzijní připojištění. Máte tam dokonce státní podporu a možnost odečíst si z daní všechno, co si uspoříte nad částku 12.000,- Kč.

Takže kdo chtěl spořit soukromě na důchod, nemusel čekat na 2.pilíř.

J. Pražák 24.10.2016 16:23

Re: pane Pražáku

jenomže ani 2. ani 3. pilíř neodstraňoval státní diktát - okrádání a zotočení občana. Proč si musí každý zaměstnanec nechat povinně strhávat na penzi a pak mu stát když odvádí povinně z vyššího platu, milostivě dá 17% toho, co odvedl? To je loupež organizovaná hlavně socany. 2. pilíř chtěl alespoň částečně této loupeži zabránit.

Proč si každý nemůže spořit na penzi tak, jak uzná za vhodné. Např. jít do penze v 50 letech. Mělo by to být pojištění jako u auta nebo domu. Absurdita vyplyne např. u toho, kdo má dědičnou smrtelnou nemoc a zemře ještě před tím, než se dožije socany určenému penzijnímu věku.

J. Macků 24.10.2016 10:51

Smysluplnost EET

Je jasné, že projekt EET bude drahý, řádově v miliardách, přínos je spekulativní, osobně spíše očekávám nulu, po započtení nákladů ztrátu. Velké firmy s ní mít problémy nebudou, pokud se bude chovat finanční správa alespoň trochu mravně a nebude zbytečně šikanovat, pravidla EET jí k tomu dávají nejen možnosti, ale i povinnost, pravidla i pokuty mají spíše šikanózní charakter. Lepší výběr daní nelze očekávat, pokud nemají být rozkradeny zaměstnanci, musí mít vytvořen nějaký interní řád i bez EET. Drobné firmy spíše problém mít budou, hlavně ty s nízkými tržbami, kdy zisk majitele se blíží minimální mzdě. Pak buď zvýší ceny a ustojí to, nebo to vzdá, možná přejde do šedé ekonomiky, těžko lze očekávat nějaký výrazný prospěch pro stát. Možná jsou obory, kde se daně neplatí, jako zde uvádění taxikáři, obávám se, že desetiletí trvající boj státních orgánů s tímto oborem EET nevyřeší.

J. Kratochvíl 24.10.2016 10:45

Nesouhlasím s článkem,

že živnostníci jsou chudáci a musejí se starat o zakázky zaměstnance atd.

Za prvé ze svého okolí vím, že daně opravdu neplatí a kdo je platí jsou výjimky.

Za druhé nesouhlasím z názorem, že když nebudou podnikateli budou na soc. dávkách. Podnikaní si vybrali dobrovolně a placení daní a vyúčtovavání k tomu přece patří. V případě, že na to nemají mohou se přece nechat zaměstnat jako každý jiný zaměstnanec.

Prevence je v tomto případě na místě. Nedokážu pochopit, proč se proti takovému to opatření brání hlavně pravicové politické spektrum. Toto opatření nemá s omezováním svobody nic společného !!!

V. Kain 24.10.2016 10:59

Re: Nesouhlasím s článkem,

Pokud chceme něco zavést,tak se musíme přesvědčit zadali to skutečně funguje tak jak její tvůrce prosazuje.A ona to není tak docela pravda.Brát si příklad z Chorvatska je nesmysl a navíc ani tam to nefunguje a mnoho podnikatelů skončilo.Bude to stát jenom mnoho peněz a růst byrokracie.Tak kde bude ta úspora?

R. Langer 24.10.2016 13:37

Re: Nesouhlasím s článkem,

Přesně tak, to by mě zajímalo, o kolik víc se v tom Chorvatsku vybralo. Nebo v Itálii.

P. Götze 24.10.2016 11:07

Re: Nesouhlasím s článkem,

Vite, jenze vy podle svého okoli posuzujete ostatní. Když to prezenu, pokud je vase okoli zledej vedle zlodeje, pak to asi vypovida i něco o vas. Ja se tedy mezi zlodeji nepohybuji, i když ti lide podnikaji. Optimalizuji dane, jako každý jiny v ramci zákona, rozhodne nekradou. A druha věc je, stejného vysledku lze dostaaat i jinými zpusoby. jednoduche a nizke dane ve finale nenuti lidi vymyslet kraviny a stat nemusi platit za další kraviny. Win-win situace, který podporuje pravicovy pohled. Takze tak nejak.

M. Prokop 24.10.2016 11:47

Re: Nesouhlasím s článkem,

Je zbytečná buzerace omezováním svobody, nebo ne? Podle mne ano.

J. Anděl 24.10.2016 12:43

Re: Nesouhlasím s článkem,

Dokonce i nezbytná buzerace je omezováním svobody. Ta zbytečná pak zbytečným omezováním svobody ;-)

M. Prokop 24.10.2016 13:28

Re: Nesouhlasím s článkem,

Velmi přesně, ovšem.

D. Polanský 24.10.2016 10:12

Autorka se tváří, že jí jde o objektivní

pohled, ale přitom EET podle ní nemá žádnou výhodu, přesněji ani jednu neuvádí. Argumentovat tím, že bude SW, které platby z EET ošulí... To stejné by člověk mohl uvést o jakémkoliv programu, tedy pokud by chtěl postrašit. Část podnikatelů EET i vítá, je zajímavé, že jsou to většinou ti, co poctivě daně platí. Asi proč?

Pokud jde o důchody, živnostníci dobře ví, jak to chodí. Často si neplatí ani tolik, aby dosáhli na takový důchod, aby se jim nemuselo doplácet do životního minima. Osobně si živnostníky vážím a některé osobně znám, ale autorka to vzala dnes vyloženě populisticky, aniž si pořádně věci nastudovala. I výška daně, přece je u OSVČ 15%. Jaká by měla být, žádná?

M. Prokop 24.10.2016 10:37

"Část podnikatelů EET i vítá..."

Ta část, která dodává pokladny?

P. Vaňura 24.10.2016 9:47

Pravda je, že i vyplnění normálního daňového přiznání

může být pro živnostníka časově dost náročné a pokud potřebuje pomoc, i drahé.