19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Hledání Antizemana

Podpora doposud známých prezidentských kandidátů v průzkumech vykazuje značnou stabilitu. Končící prezident Klaus nedávno veřejně podpořil kandidaturu Miloše Zemana, postupně se dotahujícího ze třetího na druhé místo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Zelenka 24.6.2012 9:01

Mýlíte se!

Mýlíte se, a to v tom, že ačkoliv do naší kultury přímá volba prezidenta nepatří, my si ji zasloužíme.

Politická nekultura této společnosti je jen odrazem nekulturnosti tohoto národa, národa, který měl o sobě do roku 1989 mínění, že je o mnoho lepší než okolní státy. K dokonání vystřízlivění je právě přímá volba zapotřebí. Pak již dosedne národ na dno morálního bahna a možná se přesvědčí, že morálka je důležitější než jen honba za mamonem a mocí.

A právě přímá volba bude zároveň jasným ukazatelem vyspělosti či malosti národa.

Parlamantní volba je levnější, je racionálnější, k významu funkce, ale po vypočítavých volbách jak Havla, kde se většina obávala být proti, tak i Klause, kde se kšeftovalo oranžový, modrý, červený, kde i sám Velký se ponížil u komunistů, ale ukázalo se, že přímá volba nebude o nic horší, populismus versus kalkul.

A. Reček 24.6.2012 18:56

Re: Mýlíte se!

Souhlasím pane Zelenko.  Volby prezidenta poslanci a senátory se staly špinavým kalkulem a kšeftařením.  Přímá volba nemůže být horší a koho lidé zvolí, toho budou mít. Nikdo nebude moci se na něco nebo někoho vymlouvat.