26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Dohled nad církevními restitucemi

Zákon umožňující majetkové vyrovnání státu s církvemi platí. Příslušné smlouvy jsou podepsány. Žádosti o navrácení některých budov, pozemků či lesů jsou podány. Přesto patří tzv. církevní restituce stále k jedněm z nejdůležitějších politických témat posledních měsíců.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Kohout 12.2.2014 21:57

Josef II

Chtělo by to Josefa II a diskuse by nebyly ani restituce.

J. Novak 12.2.2014 15:28

Řádné schválení parlamentam?

De jure bylo to schálení z hlediska práva v pořádku, ve skutečnosti se lale jednalo o obrovský podvod. Předně, pokud vím, tak žádná ze stran koalice před volbami nevystoupila ve svém programu s tím, že bude tyto restituce navrhovat. Čili se dopustila masového podvodu na voličích. A o tom, že byl příslušný zákon protlačen pomocí (politické) korupce, možná chráněné silně pochybnou poslaneckou imunitou a proto údajně beztrestnou nepochybují v ČR ani dvouleté děti. Každopádně se něco takového jako je čest naprosto vytratila minimálně ze všech členů, příznivců a hlavně politických představitelů ODS, TOP 09 a nikým nevolených LIDEM. Takže se nedivme, že je dnes snaha tento podvod na občanech ČR a voličích nějakým způsobem řešit.

R. Hroza 12.2.2014 12:06

umonitorovavsi se

a kdo bude monitorovat monitorovaci tym a pana Sobotku?

L. Severa 12.2.2014 13:42

Re: umonitorovavsi se

Sakra, přece  tu administrativu nějak omezovat musíme !

J. Plíva 12.2.2014 11:16

Máte krátkou paměť

Vzpomeňte si, jak se o tom vyrovnání státu s církvemi hlasovalo. Bylo to evidentně zmanipulované hlasování. Jak by takové hlasování dopadlo dnes? Kdyby se dnes hlasovalo, pravděpodobně by vyrovnání s církvemi neprošlo. Které hlasování by mělo platit?

ČSSD v předvolební kampani využívalo nespokojenost voličů s tímto "vyrovnáním". Po volbách se to snaží zamlžit. Proč nevyvolá nové hlasování?

S. Ševeček 12.2.2014 11:15

Dohled je dobrá věc

On tam měl asi dvě pastorační asistentky, které podle svých představ oblékl do nějakých 'pseudo hábitů'

O. Malstoka 12.2.2014 9:35

Konečně reálný pohled

Pane Hartmane, velice vám děkuji za dnešní článek. Je to po dlouhé době reálný pohled na snahu vtáhnout "Restituce" do politiky. Jednak se nejedná o restituce, ale o vyrovnání státu s církvemi a to je podstatné, protože kdyby se jednalo o restituce tak by stát skutečně zaplakal. Nejsem věřící, ale je spravedlivé, že co bylo ukradeno má být vráceno. Tak vyřvávaná částka cca 60 miliard zní na první pohled hrozivě, ale při rozložení do 30 let už tomu není tak. Když odečteme ještě peníze, které jsou dnes církvím na jejich činnost dávány (1,5 miliardy ročně) a budou do 18 let úplně zrušené tak najednou nám vychází, že stát ve skutečnosti vyplatí ještě cca o 25 miliard méně, takže jde vlastně jen 35 miliard. Pochopitelně tyto argumenty se nikde neuvádí, protože hlavním cílem je jen v lidech pěstovat závist, zlobu a nenávist.

J. Novak 12.2.2014 15:32

Re: Konečně reálný pohled

Váš názor, že se nejedná o restituce je správný. Jde o neoprávněný dar, protože již od vlády Josefa II. byl spolumajitelem církevního majetku stát, který o jeho využívání, nabývání i prodeji spolurozhodoval. Čili jej církev nevlastnila, rozhodně ne v takové formě, v jaké se jí ho dostává dnes tímto podvodně protlačeným zákonem.

B. Brousková 12.2.2014 18:53

Re: Konečně reálný pohled

Pokud by byl od doby Josefa II "spolumajitelem stát", proč komunisti vůbec vydávali zákon o znárodnění církevního majetku? Podniky do 50 zaměstnanců totiž zabavili  a ani se nenamáhali vůbec nějaký potřebný zákon, který by to posvětil vydávat. Josef II nic neznárodnil , pouze vydal patent, že církevní majetek může být PRODÁVÁN pouze s jeho souhlasem. Odůvodnil to tím, že chce zabránit rozprodávání majetku po částech.Tehdy byly z výnosů tohoto majetku placeny opravy budov stojících na církevních pozemcích a po  rozpalcelování pozemků na části ,by vznikl problém kdo a jakým dílem se bude podílet na případných opravách. Pozemky byly dál psány na původní majitele. To znamená jednotlivé farnosti, kláštery či biskupství atp.Možná to pro vás bude neuvěřitelné, ale opravdu je to tak, že jako majitel tam nikdy a  nikde neni zapsán ani Vatikán ani papež, aní církev jako taková. O Josefu II ani nemluvě.

M. Hanko 12.2.2014 6:20

je to jinak

Píšete: "Člověk z toho všeho může nabýt dojmu, že se představitelé církví snaží zcizit majetek státu a je potřeba jim v tom zabránit."

Ne. Ve skutečnosti nabývá člověk dojmu, že se naše milé politické elity snaží (úspěšně se snažily) církvím z veřejných peněz poskytnout co nejštědřejší dáreček.

K. Frauknecht 12.2.2014 8:27

To máte těžký.

Když si bolšan dal znárodněním nejen církevních majetků štědrý dáreček musí naše "elity?" teď cálovat. Jináč to nejde :-))).

T. Pansky 12.2.2014 0:56

Rozdil mezi kom-isty a dnesni sobotkovskou casti ...

... neni vubec zadny.  Moderni socialni demokracie se snazi udrzovat statni zadluzeni velmi minimalni a ve statni spotrebe kladou duraz na stredni a nizsi vrstvu obyvatel.  To v Cechach v podstate neexistuje.  Sobotka o vysi statniho dluhu nema zajem a penize rozhazuje, protoze muze a on se ma dobre.  Dluhy potom stejne zaplati hlavne stredni trida, ale on uz tu nebude nebo nebude predsedou vlady. ...  CSSD nam chce "ukaza", jak pecuje o nase penize.  To je jedna z nejvetsich lzi za poslednich dvacet let a ti, kdo tomu veri jsou velmi naivni a jednodussi lide.  CSSD znevazuje navraceni ukradeneho majetku statem puvodnim vlastnikum.  CSSD spolu s KSC se snazi zakryt fakt, ze stat zil z ciziho majetku a ted ho pouze vraci a to v neuplne a ponicene forme.  CSSD zamlcuje, ze stat po 70 let uzival zici majetek a zil z neho.  To je drzost nejvetsiho kalibru.  Zaroven CSSD zakryva fakt, ze zakon o obnovitelnych zdrojich z pera ceske levice po dalsich asi 15 let vytahuje penize z nacich kapes a nasi ekonomiky a cpe je nekomu uplne jinemu, koho mnohdy ani nezname.  Tato kradez !!! je asi dvacetkrat vetsi, nez cena navraceneho majetku, ktery nam nepatri.  Tady se deje skutecna kradez nasich penez, coz posvetila CSSD a co se snazi zakryt, od ceho se snazi odvest nasi pozornost pomoci pseudoproblemu s navracenim cirkevnich majetku.

P. Vaněk 12.2.2014 10:31

Re: Rozdil mezi kom-isty a dnesni sobotkovskou casti ...

Svatá pravda.