Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

POLITIKA: Co s nízkou volební účastí do EP

Politice se snaží, rozpočty se nafukují, reklamní agentury zoufale vyvíjejí činnost, peníze létají… a voliči se na to vykašlali. Něco není v pořádku, zjistili i profesionální komentátoři a analytici.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

30. 5. 2014 18:20
Politice se snaží

Něco není v pořádku!

0 0
možnosti
JJ

J. Jurax

30. 5. 2014 17:37
No,

u nás se jak známo a vyzkoušeno dá volič koupit za tři pětky. Takže za 50 korun u nás nebude volit skoro nikdo ...

0 0
možnosti
ŚS

30. 5. 2014 15:20
Chybí emoce.

Připadá mi, ze spousta spoluobčanů je tak otupělá vůči téměř všemu, že pokud nejsou ve hře silné emoce (Havel x Klaus, Zeman x kníže, Putin x Ukrajina), tak jim nestojí za to vyvinout nějakou iniciativu. Ona ani ČT neinformuje o tom, co se zas v Bruselu rodí za blbost a jak se k tomu kteří poslanci staví. V duchu propagandy ukazuje jen jak se všichni plácají po ramenech a předmětem kritiky je leda kdo si zřímnul a kolik za to bere.

0 0
možnosti
KL

30. 5. 2014 11:38
S těmito volbami mám opravdu problém

Je to totiž celé jaksi asymetrické. Když někomu pomůžu do Bruselu, tak mu zajistím příjem cca 200.000 Kč/měsíc. No dobře, ale co z toho budeme mít já! Odpovím si sám: No, nic, vůbec nic! Takže proč bych měl já, který beru dejme tomu cca 15.000 Kč/měsíc, někomu dopomoci k platu 200.000 Kč/měsíc, když z toho vůbec, ale vůbec nic nebudu mít? No nenasralo by Vás to?

Osobně si totiž myslím, že každá zpráva v TV týkající se platu EUposlanců mohla snížit účast ve volbách tak o 1 - 2 %.

0 0
možnosti

30. 5. 2014 12:03
Re: S těmito volbami mám opravdu problém

Toto není nic jiného, než odsouzeníhodná závist malého Čecháčka. Zastupuje-li někdo stát v mezinárodní organizaci, má mít (to je velmi důležité) velkou odpovědnost. S tím souvisí i výše platu. Ale pozor! Pokud někdo této odpovědnosti zneužívá, na jednáních EP spí a nebo se jich bez omluvy neúčastní, potom musí mít občané možnost takovéhoto člověka s okamžitou platností odvolat, ev. prosadit snížení jeho platu až na úroveň ve státě platu minimálního. Pokud by systém fungoval takto, potom klidně budu souhlasit pro takového člověka s platem i vyšším než má dnes.Je totiž nutno si uvědomit, že důležitost práce zástupce státu a třeba zedníka či dojičky se nedá srovnávat. To jsme tady již jednou měli, že?

0 0
možnosti
VV

30. 5. 2014 11:23
Radikalni zvyseni volebni ucasti

by dle meho nazoru pomohlo zavedeni 'negativniho' hlasovani. Kazdy hlasovaci listek by mel policko, jehoz zaskrtnuti by negovalo jeden pozitivni hlas (listek bez toho zaskrtnuteho policka), anebo minimalne by to nemelo jiny dopad, nez zverejneni takto nesouhlasnych hlasu spolu s vysledky voleb. Jiste by se nasel nejaky zpusob, jak ty negativni hlasy ve volbach vyuzivat.

Jsem si prakticky jisty, ze v pripade takove nejake moznosti by se k volbam dostavil prekvapujici pocet volicu. Plno tech, kteri ted zustali doma by dozajista k volbam sli. Mozna pro kazde volby by se urcila role negativniho hlasu v referendu (ne nutne referendum pro kazde volby jednotlive, ale pro kazdy druh volby (do naseho parlamentu, presidentske volby, volby do EU atd)  jedno referendum naporad, nebo nez by vzniklo mineni, ze je treba nove referendum. Muselo by to byt referendum, protoze politici by si roli toho negativniho hlasu upravili tak, aby jim to vyhovovalo.

0 0
možnosti
JD

30. 5. 2014 11:17
co s nízkou volební účastí do EP

..nepláču nad volební účastí...v netečnosti voličú nevidím ohrožení budocnosti demokracie - o stupínek výš a jsme a barikádách....v zásadě spokojený občan se nesere do věcí který obtížně rozumí..a z EU se jistá část voličstva zrušení poplatků u lékaře nedočká...ájhevedrým že k paramentním volbám přijdou jen komunisti a povinně členové politických stran... tenkrát bude u nás fajn...žejo  ;-)

0 0
možnosti
DP

30. 5. 2014 10:44
Nevykašlali,

jenom je v celku jedno, koho tam máme. A je jedno zda dotyčného zvolí 1000 nebo 10 000 voličů. Nemluvě o tom, že si Brusel žije svým životem.

0 0
možnosti
AR

30. 5. 2014 10:52
Re: Nevykašlali,

Tak.

Palec nahoru.

.... *8-(

0 0
možnosti
JK

30. 5. 2014 9:34
K čemu jsou vůbec volby

a parlament, když 80% zákonů přichází z Bruselu? Různé anonymní rady a komise, zasedající v Bruselu, jmenují samy sebe a nelze je rozpustit. Jsou zodpovědné zase jen samy sobě. Evropská politika je koňské handlířství.

Demokracie je po tyranii nejhorší forma vládnutí. Vždy, vítězí strany, které víc slíbí voličům. O reálnosti slibů voliči často nepřemýšlí. Výsledkem je to, že celá Evropa je socialistická, státy jsou zadlužené.Vlády lidem dávají víc než by odpovídalo ekonomické výkonnosti a tím zadlužuje budoucí generace. Veřejné peníze mají tu zázračnou vlastnost, že se jich může utratit víc, než se vybere na daních. Což většině lidí nevadí. Oni se chtějí mít „dobře“, teď hned, ať jsou důsledky takového chování jakékoliv.Socialismus je všude stejný. Bere lidem svobodu.Je jedno jestli se jedná o socialismus západoevropského nebo východoevropského typu. Ten západoevropský je sofistikovanější, fikanější.

Většina lidí v této zemi je levicových a nemá o svobodu zájem. Možná kvůli historickému vývoji, možná kvůli bolševické výchově. Socialismus zbavuje člověka svobody, zodpovědnosti, zvyšuje závislost na státu. Socialistický stát si přisvojuje starat se o člověka od kolébky po hrob. Levicově smýšlející člověk si myslí, že všechny chyby společnosti lze odstranit moudrými rozhodnutími a nařízeními státu. Pokud stát bere pravomoci pro sebe, tak je musí sebrat svobodu občanům. Jinak to není možné. "Stát" nemůže rozhodovat, protože nemá rozum. K tomu potřebuje velký aparát, který stojí velké peníze. Má snahu přerozdělovat čím dál víc peněz. Peníze od těch nejchudších, které vybere na daních, rozdá bohatým ve formě pobídek, dotací, grantů a p. Dnešní budovatelé socialismu chtějí moc. K tomu potřebují zbavit lidi ekonomické a politické svobody

„Do prdele s pokrokem, chtěl bych býti otrokem, denně jíst a boty mít, spát v teple, nájem neplatit k vzteku jsem jen demokrat a nestačí mi na to plat.“ (vymylimimozek.cz)

0 0
možnosti

30. 5. 2014 11:24
Re: K čemu jsou vůbec volby

S Vaším názorem na socialismus se plně ztotožňuji. Již ne tak s Vaším názorem na demokracii. Demokracie je totiž nejlepší ze známých forem vládnutí. Zde je však nutno si uvědomit, že u nás opravdová a skutečná demokracie nikdy nebyla a není. Tam, kde je zaveden volební systém, který nikdy není schopen vygenerovat vládu a moc většinové vůle občanů nelze hovořit o demokracii, která sama je vládou většinové vůle. Skutečná demokracie (zastupitelská) existuje v Evropě pouze ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku. Blíží se jí několik málo dalších států, které mají zaveden systém obecných referend, které jako jediný demokratický institut dokáží vyvolat a prosadit onu většinovou vůli. Demokratické volby jsou jedině takové, kde voličům je předložen seznam kandidátů na jejich zástupce a oni z nich vybírají ty, které chtějí.  Zvoleni jsou ti, kteří získají většinu (nadpoloviční počet) hlasů voličů. K tomu je nutný dvoukolový většinový volební systém. Navíc nikdo a nic nesmí voličům diktovat jak mají volit a zejména koho mají volit, tak, jak je tomu u nás. Je to totiž zcela v demokracii nepřípustný nátlak na voliče  a rána do vazu demokracii a svobodě voleb. Jakého zaměření je většina občanů této země si netroufám hodnotit, protože k tomu zde neexistuje dostatek informací. Tuto skutečnost dokáže odhalit zase jen referendum a nic jiného. Žádné volby a volby v systému podle zásad poměrného zastoupení už vůbec.

0 0
možnosti
VP

30. 5. 2014 8:50
Vůbec nechci nikomu napovídat,

ale je jen otázkou času, kdy nějaký dobrák vymyslí a prosadí rovnici: neúčast ve volbách = žádné příspěvky od státu. Teprve pak bude vymalováno, soudruzi. A věřte tomu, že Ištván ani necekne.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz