Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

POLITIKA: Co s nízkou volební účastí do EP

Politice se snaží, rozpočty se nafukují, reklamní agentury zoufale vyvíjejí činnost, peníze létají… a voliči se na to vykašlali. Něco není v pořádku, zjistili i profesionální komentátoři a analytici.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

30. 5. 2014 8:19
Demokracie, jak jsme si ji vymysleli?

Kdo je to "my" ? Kdo si takovou "demokracii" vymyslel? Nejsme to   m  y     občané České republiky. Nejsou to, s vyýjimkou politiků a ovčanů, ani lidé ČR. Jsou to zejména politické strany a jejich politici, podporovaní ovčany, lidmi línými přemýšlet nad věcmi obecnými a docela rádi se vzdávajícími své svobody rozhodování, výměnou za iluzorní sliby politiků. SPOLEČENSKÝ  SYSTÉM V ČR NENÍ DEMOKRACIÍ. Tento systém není (demos krates) vládou občanů ČR nýbrž vládou a mocí politických stran, vycházejících z čl.5 ústavy. Vycházející z t.zv. "volné soutěže" politických stran. Ona "volná soutěž" totiž generuje t.zv. vítězství některé z politických stran v t.zv. svobodných volbách a je příčinou ovládnutí téměř všech demokratických mocí politickými stranami. Moci zákonodárné (poslanecká sněmovna), výkonné (vláda) a soudní (Ústavní soud), které mají být podle čl.2, odst.1 v rukou lidu, lépe řečeno občanů. Celý politický systém v ČR je postaven na ovládnutí všech demokratických mocí politickými stranami a jejich politiky a tomuto je podřízeno veškeré dění ve státě. Zejména zarážejícím faktem je skutečnost, že občané ČR nemají ve svých rukou naprosto žádný nástroj, pomocí něhož by mohli prosazovat svou většinovou, demokratickou vůli.Volby podle zásad poměrného zastoupení, kdy nejsou voleni přímo kandidáti, ale opět politické strany, které nemohou být zástupci občanů, tímto nástrojem nejsou a ani býti nemohou, protože ze své podstaty jsou výrazně menšinové, produkující    v  ž  d  y    vůli naprosté menšiny občanů a jejich vládu. To ovšem výrazně odporuje demokracii jako takové, která je postavena na vládě a moci většinové vůle občanů. Lidé v ČR jsou politiky bezostyšně obelháváni. Tito lidé však nejsou hloupí, prohlédají hru politických stran a jen z toho pramení nízká volební účast. Je to totiž jediný způsob obrany občanů proti zvůli politiků a    j  e  j  i  c  h    politických stran.

0 0
možnosti
KF

30. 5. 2014 8:34
Hluboce se mýlíte.

Jsme to MY! Politické strany jsme MY, i ta "správná" hnutí jsme MY :-)). Politiku v ČR dělají občané této republiky, tady pokud nám nevelí Velký Bratr.

A kolovrátek přede dál.... :-).

0 0
možnosti
KN

30. 5. 2014 8:13
voliči nejsou tupí

Voliče třeba napřed přesvědčit že když budou někoho volit tak tak to k něčemu bude, zatím výběr mezi kandidáty byl jen mezi blbými a nebo úplně blbými, protože tam byli navrhování ve většině případů lidé co byli k ničemu, nanejvýše když už za nějaké zásluhy tak aby měli jak zaplatit své dluhy. Ono se něco podobného dělo i v ostatních zemích unie, takže se nemůžeme divit té spoustě nesmyslů co se na nás hrnou, začala docházet trpělivost i voličům z jiných zemí, volby jsou o možnosti výběru, proto je euro skeptické hnutí, není to zrovna to nejlepší ale když nic rozumného z Bruselu nechodí tak co mají voliči dělat? Takové volby jsou skutečně na nic a těžce to připomíná totalitní časy kdy nebylo rovněž na výběr, jen ta účast byla větší neboť to bylo více méně nařízeno, jak správně podotkl Zeman, hnát voliče k volbám i když to k ničemu není. Snad se to začíná pomalu měnit, měli by si v Bruselu uvědomit,  že jestli nepřestanou škodit, tak s tama vypadnou, už se tam ale dobře zakopali, na to jsou chytří dost.

0 0
možnosti

30. 5. 2014 8:29
Re: voliči nejsou tupí

Voliče v našem volebním systému není možno přesvědčit, že "když budou někoho volit", že to bude k něčemu dobré. Z jednoho prostého důvodu. V našem volebním systému do Poslanecké sněmovny a zastupitelstev krajů a obcí totiž voliči nevolí "někoho", ale "něco". Voliči nevolí své zástupce (kandidáty), ale politické strany a jejich kandidáty, kteří jsou těmito stranami umístěni na t.zv. volitelných místech kandidátek.  Volby tak v ČR jsou výrazně nesvobodné a nápadně se podobají volbám z doby před listopadem 1989.Občané proti zvůli politických stran mají pouze jedinou obranu, aby aspoň před svým svědomím mohli býti čistí. Nevolit.  Nevolit jako výraz nesouhlasu se systémem obecně. Se systémem, který vždy jen konzervuje nežádoucí dění a s ústavou, která toto vše předjímá. Proto klesá volební účast a pokud někdo tvrdí něco jiného tak jen lže občanům, ale i sám sobě.

0 0
možnosti
KV

K. Vážný

30. 5. 2014 4:31
Tupost voličů a tupost novinářů

a zřejmě i autora. Klíčový problém je, že si voliči vůbec neuvědomují, že 80% legislativy jde z Bruselu, a že TAM je náš parlament.

Proč? Ano, je to o něco složitější, než doma, ale volič často neví ani jak probíhá legislativní proces doma. On průměrný volič sotva ví, kde je Brusel a Štrasburk. A to souvisí s neprosto nepokrytím EU našimi novináři, a nejen EU ale i třeba Německa, jakožto největšího partnera. Klíčové jsou dvě věci: Jazyková neznalost a snaha česky ušetřit na nákladech děj se co děj.

Jenže země, které se nestarají o své zájmy v dějinách vždy spravoval někdo jiný - a říkalo se jim kolonie.

0 0
možnosti
JH

30. 5. 2014 6:20
Re: Tupost voličů a tupost novinářů

Já vím moc dobře, kde je Brusel i Štrasburk. Znám také dobře zákonodárný mechanismus EU - členské státy a absolutně s ním nesouhlasím. Já nechci mít český parlament nikde jinde než ve své vlasti. Volit jsem byl, a to Svobodné. Nadávat voličům ignorujícím škodlivou, v lepším případě neužitečnou instituci do tupců svědčí o úrovni pana Vážného.

0 0
možnosti
JV

30. 5. 2014 0:59
Žádná povinná účast

Žádná povinná účast. Naopak, voliči by měli za volby platit. Komu nestojí jeho hlas za 100 Kč, ať nevolí.

0 0
možnosti
DP

30. 5. 2014 10:48
Re: Žádná povinná účast

Sice progresivní názor, ale zcela nerealistický.

0 0
možnosti
TP

30. 5. 2014 0:36
Pan Hampl ma pravdu ... ale co nebylo receno: Co nam ...

... take nizka ucast volicu rika?  Volici EU nerozumi.  Ze jsou nevzdelani???  Politika ci instituce nesmi byt jen pro "vzdelane", musi byt pro vsechny.  Jenze oni i ti vzdelani EU nerozumi.  Cela ta EU masina je tak tezkopadna a prebyrokratizovana, ze naprosto ztraci sve puvodni poslani: z ekonomicky vyhodne spoluprace se nam prerozdila v socialistickeho Otesanka.  Co s tim?  Nechozeni k volbam nepomuze, bez jakekoliv opozice nam bude Otesanek jeste vice tloustnout.  K volbam chodit musime, abychom Otesankovo tloustnuti zpomalili, anebo budeme muset Otesanka zabit, pokud jeste muzeme.  Jinak nas proste EU Otesanek sezere ....   top0625top@live.com

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz