Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

POLITIKA: Bytová krize v časech liberální demokracie

Po výrocích o „fetišizaci vlastnictví“ v souvislosti s žižkovskou Klinikou byla třikrát během letošního jara zpochybněna nedotknutelnost soukromého vlastnictví.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MR

28. 4. 2019 23:12
Z jiné strany

nahlíženo: investice do nemovitosti je pravděpodobně nejlepší způsob ukládání volných financí s přijatelným rizikem. Dokud s velkou pompou nabízené finanční produkty typu "spořicí účet" budou nabízet "zhodnocení úspor" dosahující někdy i polovinu inflace, nezbývá lidem, kteří všechno neprožerou a pamatují na zadní kolečka nic jiného, pokud se nehodlají nechat okrást různými "životními pojistkami" a fondy s velkým rizikem. A to nemluvím o rodinách, které se včas starají o zajištění bydlení svých potomků. Současná bytová krize je stejně z větší části zaviněna změnami v kuluře žití. Počet obyvatel v ČR se až zase tak výrazně nezvýšil a domnívám se, že bytů přibylo (o domcích nemluvě). Takže pokud bude chtít každý bydlet single, bude poptávka po bytech ještě nějakou dobu stoupat a cena bydlení s ní.

0 0
možnosti
LN

L. Novák 475

28. 4. 2019 19:07
Z vesnic mizí malé prodejny. Nevyplatí se

https://www.novinky.cz/ekonomika/503482-z-vesnic-mizi-male-prodejny-nevyplati-se.html

To je pro místního komunistického blba Kratochvíla a s ním spřízněné babišovce. :-P

0 0
možnosti
MP

28. 4. 2019 22:10
Re: Z vesnic mizí malé prodejny. Nevyplatí se

To je přece ten odporný trh ... :-P

On se jich Bureš brzy ujme, jen co na ně bude vysazena nějaká dotace.

0 0
možnosti
JK

28. 4. 2019 16:35
Autorka ukázala nekompetentnost

Doby, kdy nás zdejší ekonomové a politici krmili Friedmanem, že všechno vyřeší trh, jsou za námi. Obyvatelstvo již dávno poznalo, že toto je nesmysl, který v případě bytů neplatí dvojnásob. Jak ukazují příklady z měst, kde jsou byty a nájmy levnější a současně příjmy několika násobně vyšší, jako např. ve Vídni a nejen tam.

Zjistilo se totiž, že na trh s byty mají vliv hlavně spekulanti s byty nejen domácí, ale hlavně zahraniční. Takovýto případ řešili např. ve Vancouvru, tím, že zavedli různé daně na byty,které majitel nevyužíval k trvalému obývání. Kupodivu ceny bytů i nájmů okamžitě začaly klesat. Pouze zdejší tržní ideologičtí magoři (viz autorka textu)těmto opatřením brání nebo je kritizují.

Ceny bytů ovlivňují spekulanti a trh to neumí řešit a ani nevyřeší.

0 0
možnosti
MP

28. 4. 2019 17:03
Re: Autorka ukázala nekompetentnost

Spekulovat lze jen s něčím, čeho je málo. Aby něčeho bylo málo, to nejlépe zařídí různí levičáci a regulátoři.

Jediný lék na to je co nejméně omezovaný trh.

Pro komouše nepochopitelné.

0 0
možnosti
FC

28. 4. 2019 11:30
Manipulace?!

Proč autorka vybrala dávno neplatné zákony, (Neplatné na konci doby socialismu) a argumentuje zákony ze 40. a 50. let?!

0 0
možnosti
LN

L. Novák 475

28. 4. 2019 11:54
Re: Manipulace?!

Protože poukazuje na minulost, na základě kterých zákonů v průběhu uplynulého století (komunistické) vlády omezovaly svobodu soukromých vlastníků svobodně užívat svůj majetek. Že jsou dnes již neplatné, logicky vyplývá ze zrušení podstatné části komunistických nesmyslů v českém právu.

Četl jste pozorně? :-)

Mimochodem, po roce 1984, kdy jsem koupil malý "vybydlený" domek a původní majitelka se odstěhovala jinam, se o neobydlenou nemovitost začal zajímat místní Národní výbor a zahájil jakési řízení o využití bytu, pak přišel nějaký soudruh úředník zkontrolovat velikost (malého klenutého 2x2 m) sklepa na úschovu uhlí, zda jej lze využít pro účely civilní obrany v případě války, a za povolení vykácet svépomocně léta uschlý okrasný strom na ulici před domem, který měla vykácet Technická a zahradní správa, chtěla baba z úřadu (NV) zaplatit 25,- Kčs za provedení "místního šetření" o stavu dřeviny ve státním vlastnictví... :-D Těch 25,- Kčs jsem bolševikům zaplatit odmítl a příslušná baba se objevila na seznamu "Občanského fóra" na NV po zhroucení komunistického režimu (1989)... :-P

0 0
možnosti
LN

L. Novák 475

28. 4. 2019 7:23
Velmi kvalitní článek včetně zpracování odkazů

To se hned tak na NP nevidí...

Díky! ;-)

0 0
možnosti
MP

28. 4. 2019 15:22
Re: Velmi kvalitní článek včetně zpracování odkazů

Vidí.

Slečna Lipovská nebo Pavel Kohout se zde naštěstí objevují dost často.

0 0
možnosti
KP

28. 4. 2019 2:52
Strasny napad

A co takhle xvednou domovni dan? To by problem dost vyresilo.

Nez mne zacnete nadavat tak si uvedomte co se rikalo za komousu? Samozrejme mam vlastni nazor, ale soudruzi ja s nim nesouhlasim.

0 0
možnosti
PG

P. Grigar

28. 4. 2019 8:47
Re: Strasny napad

.. domovní daní máte zřejmě na mysli daň z pozemků, staveb a jednotek. Tuto daň považuji za jednu z největších státních zlodějen. Musím platit daň z čehosi, co jsem si pořídil za peníze získané prací a již jednou státem zdaněné(daň z příjmů). Při stavbě jsem kupoval materiál, platil řemeslníky, dopravní náklady, vše opět zatížené daní(DPH) atd. To je ovšem státu pořád málo, musí udržovat v klidu(uplácet..) spousty darmojedů a tak mě následně ještě trestá za moji nezávislost, že nejsem nikomu na obtíž a nekňučím o příspěvek na bydlení nebo nekvílím, že nemám kde bydlet. Co takhle místo zvednutí daní dát konečně jasně najevo:

Kdo nepracuje, ať nejí. © naše babi

0 0
možnosti
VP

27. 4. 2019 22:19
Liberální demokracie je synonymem pro neomarxismus.

A připomínám, že "vyvlastňování ve veřejném zájmu" měla ve svém programu už NSDAP.

0 0
možnosti
ED

28. 4. 2019 0:01
Re: Liberální demokracie je synonymem pro neomarxismus.

Vyvlastňování ve veřejném zájmu, má asi každý stát. Otázka akorát je, co je to ten veřejný zájem. A prázdé byty to určitě nejsou.

0 0
možnosti
VC

V. Církva

27. 4. 2019 21:27
Každý extrém je škodlivý

Určitě je zjednodušení pravidel výstavby a konkurence developerů správnou cestou. Ale ne jediným všespasitelným řešením. Nějaká pravidla a potlačování moci kapitálu asi taky existovat musí. Připomeňme ono slavné zrušení pravidel silničního provozu. Kupte si tank a jste za vodou. Ale pokud si koupí tanky všichni, nebo je většina mít nebude, bude pro ně zle. Takže pravidla a zásahy státu být musí. Jinak zavládne chaos a po něm jak už jsem psal despociena a feudalismus. Jde o to do jaké míry má stát zasahovat.

Automatizace mluví o regulaci, vnitřních či vnějších zpětnovazebních regulačních vazbách. I v regulaci je odolnější decentralizovaný systém, takový kdy jednotlivé jednotky fungují dost samostatně. Přesto mají nad sebou centrální systém. Pro společnost platí totéž. Nadřazený systém a jeho regulace a pravidla mají smysl, Ale nemalá část rozhodování má být na v jednotlivých jednotkách.

Soukromý majetek je dle mých zkušeností dobrá věc, přesto nedotknutelnost soukromého majetku, může být modlou a omezením

0 0
možnosti
MP

27. 4. 2019 22:17
Re: Každý extrém je škodlivý

Pravidla (stručná, jasná, nezbytná) ano. Dobroserství a buzerace ne!

0 0
možnosti
KS

27. 4. 2019 9:52
A možná

je to jinak. Byty v Karlových Varech ztrácí na ceně, protože jsou neprodejné, když se jich zbavují východní velmožové. Investice do bytů na Stodůlkách také přestává být terno, lepší jsou rovnou ubytovny. Kdo si může brát hypotéku na předražené byty? Poptávka je po levných bytech, ale developři staví raději byty drahé.

V Brně nedaleko Zvonařky byl renovován dům pro sociální byty /90.leta/. Sociálně potřebné rodiny v něm byty dostaly - v poměru 1:5ti. Už se zvedlo nájemné v bytech pražského magistrátu na tržní úroveň? Ke zlevnění bytů v českých městech vede cesta přes zlepšení dopravní infrastruktury a přestěhování digitalizovaných úřadů mimo Prahu. Znárodnění bez náhrady nic nevyřeší - vyvolá žaloby. S náhradou půjde o skrytou dotaci, která nahradí ztráty developrů z neprodaných předražených bytů.

Mimochodem - v Žitavě klesly ceny bytů tak, že jsou dostupné pro Čechy.

0 0
možnosti

27. 4. 2019 9:35
celkem dobrý článek

ceny ovlivňuje opravdu hlavně rozdíl mezi poptávkou a nabídkou. Jenže nabídka je ve větších městech omezována nejen Regulačními plány, ale i zásahy občanských iniciativ proti nové výstavbě, nebo nečinností úřadů.

Po dlouhé době bylo tento týden poučné sledovat pořad paní Jílkové, který se nedostatkem bytů zabýval. Ministryně pro místní rozvoj obhajovala novou úpravu stavebního řízení, ve kterém bude zavedena "fikce souhlasu". Nejvíce to kritizovali ti, kteří dnes brzdí výstavbu čehokoli.

Fikce souhlasu totiž předpokládá, že každá instituce má na vydání stanoviska k výstavbě jen jeden měsíc. Pokud stanovisko nevydá, je to považováno za souhlas. Dnes mnoho institucí a občanských iniciativ brzdí výstavbu tím, že stanovisko vydává pozdě nebo nevydává vůbec. A vymoci si stanovisko můžete jen správní žalobou u Správního soudu, který je ale ještě pomalejší.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz