26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Bytová krize v časech liberální demokracie

Po výrocích o „fetišizaci vlastnictví“ v souvislosti s žižkovskou Klinikou byla třikrát během letošního jara zpochybněna nedotknutelnost soukromého vlastnictví.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Rozbořil 28.4.2019 23:12

Z jiné strany

nahlíženo: investice do nemovitosti je pravděpodobně nejlepší způsob ukládání volných financí s přijatelným rizikem. Dokud s velkou pompou nabízené finanční produkty typu "spořicí účet" budou nabízet "zhodnocení úspor" dosahující někdy i polovinu inflace, nezbývá lidem, kteří všechno neprožerou a pamatují na zadní kolečka nic jiného, pokud se nehodlají nechat okrást různými "životními pojistkami" a fondy s velkým rizikem. A to nemluvím o rodinách, které se včas starají o zajištění bydlení svých potomků. Současná bytová krize je stejně z větší části zaviněna změnami v kuluře žití. Počet obyvatel v ČR se až zase tak výrazně nezvýšil a domnívám se, že bytů přibylo (o domcích nemluvě). Takže pokud bude chtít každý bydlet single, bude poptávka po bytech ještě nějakou dobu stoupat a cena bydlení s ní.

L. Novák 28.4.2019 19:07

Z vesnic mizí malé prodejny. Nevyplatí se

https://www.novinky.cz/ekonomika/503482-z-vesnic-mizi-male-prodejny-nevyplati-se.html

To je pro místního komunistického blba Kratochvíla a s ním spřízněné babišovce. :-P

M. Prokop 28.4.2019 22:10

Re: Z vesnic mizí malé prodejny. Nevyplatí se

To je přece ten odporný trh ... :-P

On se jich Bureš brzy ujme, jen co na ně bude vysazena nějaká dotace.

J. Kratochvíl 28.4.2019 16:35

Autorka ukázala nekompetentnost

Doby, kdy nás zdejší ekonomové a politici krmili Friedmanem, že všechno vyřeší trh, jsou za námi. Obyvatelstvo již dávno poznalo, že toto je nesmysl, který v případě bytů neplatí dvojnásob. Jak ukazují příklady z měst, kde jsou byty a nájmy levnější a současně příjmy několika násobně vyšší, jako např. ve Vídni a nejen tam.

Zjistilo se totiž, že na trh s byty mají vliv hlavně spekulanti s byty nejen domácí, ale hlavně zahraniční. Takovýto případ řešili např. ve Vancouvru, tím, že zavedli různé daně na byty,které majitel nevyužíval k trvalému obývání. Kupodivu ceny bytů i nájmů okamžitě začaly klesat. Pouze zdejší tržní ideologičtí magoři (viz autorka textu)těmto opatřením brání nebo je kritizují.

Ceny bytů ovlivňují spekulanti a trh to neumí řešit a ani nevyřeší.

M. Prokop 28.4.2019 17:03

Re: Autorka ukázala nekompetentnost

Spekulovat lze jen s něčím, čeho je málo. Aby něčeho bylo málo, to nejlépe zařídí různí levičáci a regulátoři.

Jediný lék na to je co nejméně omezovaný trh.

Pro komouše nepochopitelné.

J. Kratochvíl 28.4.2019 17:12

Re: Autorka ukázala nekompetentnost

Spekulativní skupování bytů a domů v Praze je příčinou jejich nedostatku. Zkuste tedy tomuto spekulativnímu obchodování zabránit, tím vaším neomezeným trhem. Cena bytů v Praze je výsledek neomezeného trhu!!!

PRIMITIVNÍ ANTIKOMOUŠÍ SVAZÁKU.

V. Petr 28.4.2019 17:51

Pokud by nebylo byrokraticky bráněno bytové výstavbě, tak by

byla nasycena i několikrát větší poptávka. Pak by byty přestaly být pro spekulanty zajímavé, protože by nebyl neustálý nárůst jejich cen. Nakonec by, pokud by byty chtěli prodat, museli jít s cenou dolů.

J. Kratochvíl 28.4.2019 18:04

Re: Pokud by nebylo byrokraticky bráněno bytové výstavbě, tak by

Pochybuji o tom. Spekulanti jsou dosti silní, Léta neobydlené domy v Praze na těch nejlukrativnějších místech to jen dokazují Spekulanti se jen smějí vašim tržním pohádkám, jsou chytřejší než vy.

L. Novák 28.4.2019 18:11

Re: bolševik Jiří Kratochvíl

Komouši jako ty, totálně ekonomicky negramotní, těžko pochopí, že ceny určuje zákon nabídky a poptávky. Zbytečné pokračovat. Komouši jsou nevzdělatelní a zablokovaní přiblblou komunistickou ideologií. Navenek to vypadá jako snížené IQ... :-P

J. Kratochvíl 28.4.2019 18:21

Český antibolševik L. Novák 475

Za to čeští antikomouši jsou pupkem světa. Celý svět před nimi padá na zadek.

M. Prokop 28.4.2019 22:11

Re: Pokud by nebylo byrokraticky bráněno bytové výstavbě, tak by

To komoušovi nevysvětlíte.

Vzpomíná na OPBH.

F. Chot 28.4.2019 11:30

Manipulace?!

Proč autorka vybrala dávno neplatné zákony, (Neplatné na konci doby socialismu) a argumentuje zákony ze 40. a 50. let?!

L. Novák 28.4.2019 11:54

Re: Manipulace?!

Protože poukazuje na minulost, na základě kterých zákonů v průběhu uplynulého století (komunistické) vlády omezovaly svobodu soukromých vlastníků svobodně užívat svůj majetek. Že jsou dnes již neplatné, logicky vyplývá ze zrušení podstatné části komunistických nesmyslů v českém právu.

Četl jste pozorně? :-)

Mimochodem, po roce 1984, kdy jsem koupil malý "vybydlený" domek a původní majitelka se odstěhovala jinam, se o neobydlenou nemovitost začal zajímat místní Národní výbor a zahájil jakési řízení o využití bytu, pak přišel nějaký soudruh úředník zkontrolovat velikost (malého klenutého 2x2 m) sklepa na úschovu uhlí, zda jej lze využít pro účely civilní obrany v případě války, a za povolení vykácet svépomocně léta uschlý okrasný strom na ulici před domem, který měla vykácet Technická a zahradní správa, chtěla baba z úřadu (NV) zaplatit 25,- Kčs za provedení "místního šetření" o stavu dřeviny ve státním vlastnictví... :-D Těch 25,- Kčs jsem bolševikům zaplatit odmítl a příslušná baba se objevila na seznamu "Občanského fóra" na NV po zhroucení komunistického režimu (1989)... :-P

P. Grigar 28.4.2019 14:26

Re: Manipulace?!

.. jo, tak tyhle radosti znám, sám jsem po listopadu(1989) dával do pořádku rodinné pozemkové a majetkové náležitost, souvisící se socialistickým hospodařením na nesocialistickém/soukromém vlastnictví. Některé věci se nepodařilo dořešit dodnes, a sedí na nich ti, kteří před listopadem seděli tamtéž. Jo, morem nakažené divočáky bylo možno postřílet, ale u jiných endemitů to jaksi... nejsme jako oni, dle nich jsme blbější.

L. Novák 28.4.2019 7:23

Velmi kvalitní článek včetně zpracování odkazů

To se hned tak na NP nevidí...

Díky! ;-)

M. Prokop 28.4.2019 15:22

Re: Velmi kvalitní článek včetně zpracování odkazů

Vidí.

Slečna Lipovská nebo Pavel Kohout se zde naštěstí objevují dost často.

J. Kratochvíl 28.4.2019 16:46

Re: Velmi kvalitní článek včetně zpracování odkazů

Článek není objektivní, odkazy podporují pouze nesmysly v článku slečny Lipovské a pana Kohouta. Odkazy,které článek nepodporují autorka neuvádí. Proč asi?

Trh z byty bydlení nevyřeší.

M. Prokop 28.4.2019 17:04

Re: Velmi kvalitní článek včetně zpracování odkazů

Trh z byty ne.

Trh s byty ano.

Začněte s češtinou, než se pustíte do ekonomiky a politiky.

J. Kratochvíl 28.4.2019 17:14

Re: Velmi kvalitní článek včetně zpracování odkazů

Antikomoušský geniální svazáku ty jsi se nikdy nepřeklepl, blbe.

L. Novák 28.4.2019 18:14

Re: Velmi kvalitní článek včetně zpracování odkazů

Blbe komunistický, ty tady plakátuješ vlastní negramotnost, jak pravopisnou, tak ekonomickou. Táhni do minulého století a nestraš tady! :-)

J. Kratochvíl 28.4.2019 18:16

Re: Velmi kvalitní článek včetně zpracování odkazů

Antikomoušský svazáku táhni do hrobu, ty !!!

K. Pavlik 28.4.2019 2:52

Strasny napad

A co takhle xvednou domovni dan? To by problem dost vyresilo.

Nez mne zacnete nadavat tak si uvedomte co se rikalo za komousu? Samozrejme mam vlastni nazor, ale soudruzi ja s nim nesouhlasim.

P. Grigar 28.4.2019 8:47

Re: Strasny napad

.. domovní daní máte zřejmě na mysli daň z pozemků, staveb a jednotek. Tuto daň považuji za jednu z největších státních zlodějen. Musím platit daň z čehosi, co jsem si pořídil za peníze získané prací a již jednou státem zdaněné(daň z příjmů). Při stavbě jsem kupoval materiál, platil řemeslníky, dopravní náklady, vše opět zatížené daní(DPH) atd. To je ovšem státu pořád málo, musí udržovat v klidu(uplácet..) spousty darmojedů a tak mě následně ještě trestá za moji nezávislost, že nejsem nikomu na obtíž a nekňučím o příspěvek na bydlení nebo nekvílím, že nemám kde bydlet. Co takhle místo zvednutí daní dát konečně jasně najevo:

Kdo nepracuje, ať nejí. © naše babi

L. Novák 28.4.2019 11:28

Re: Strasny napad

Z toho by byla "vzpoura na vsi". To si žádný politik v Česku nedovolí. Ani reinkarnovaný Klaus (vzpomeňme na jeho ústupky po výhružkách rudých odborů generální stávkou...) :-P

K. Pavlik 28.4.2019 14:29

Re: Strasny napad

No v jinych zemich se za to plati hasici, oprava ulic,policie, skoly a jine - proc ma chodnik pred barakem platit nekdo jiny?

V. Petr 28.4.2019 18:36

Protože po něm chodí!

V. Petr 28.4.2019 18:40

Ono by to šlo zrealizovat, ne že ne!

Protože o "důstojný život pro ty, kdo se rozhodnou nepracovat" usilují pouze darmožrouti z humanitních fakult univerzit. Žádný člověk, který pracuje o nic takového nestojí!

M. Prokop 28.4.2019 15:23

Re: Strasny napad

Nevyřešilo, jen stát (nebo obec) by měl víc našich peněz k neefektivnímu rozhazování.

K. Pavlik 28.4.2019 16:32

Re: Strasny napad

No jinde zmizely dlouhodove prazdne byty a domy.

M. Prokop 28.4.2019 17:05

Re: Strasny napad

Já si ty "dlouhodove prazdne byty a domy" za bolševíka dost dobře pamatuji, i tu bídu, když člověk chtěl bydlet a čekal několik desetiletí.

To nakecáte leda tak Kratochvílovi.