15.6.2024 | Svátek má Vít


Diskuse k článku

POLEMIKA: Tragédie, realita a ruská propaganda

Zjevnou sympatii a vstřícnost k ruským přáním se autor pokouší maskovat právě onou tragickou scenérií vypůjčenou od pana Vlka a následným přidáním směsky rádoby objektivních důkazů úpadku Západu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. De Winter 2.4.2024 12:55

Jo, jo, tomu Napoleonovi se to povedlo tak úspěšně, až ruská armáda okupovala Paříž. :-/

A. Pašata 2.4.2024 12:59

Motáte dohromady ruskou invazi do Evropy, kdy je Napoleon opravdu opakovaně úspěšně vyhnal, s invazí Francouzů do Ruska. Invazi do Ruska dnes nikdo nechce, jen aby odtáhli zpátky za své hranice kam patří. Moskvu nikdo dobývat a obsadit neplánuje.

F. De Winter 2.4.2024 13:03

Tak jestli chcete, aby se stáhli na hranice, kam patří, tak si přejete, aby sousedili se Slovenskem. Mě by stačilo, aby zůstali tam kde jsou.

A. Pašata 2.4.2024 14:25

Ne. Mezinárodně uznávané hranice Ruska jsou jasně dané a Ukrajina do nich nepatří, ani Krym. A dokonce ani Kurily, které okupují od 2. světové války.

V. Kuhaj 2.4.2024 10:57

Za jakou cenu byste to vypráskání chtěl realizovat? Za každou? A možná zkuste být konkrétnější, jak byste si to vypráskávání představoval.

A. Pašata 2.4.2024 11:04

Za cenu nasazení vojsk NATO na Ukrajině. Vzhledem k tomu, že Rusové nejsou už třetím rokem schopní porazit Ukrajince kteří používají starou techniku vymetenou ze skladů, neměli by proti silám NATO šanci.

V. Kuhaj 2.4.2024 11:11

Takže za jakoukoli cenu. Díky za názor. Doufám, že nejste členem vlády.

A. Pašata 2.4.2024 11:19

Hitlera bylo taky nutné porazit za jakoukoli cenu. Nebo bylo lepší nechat mu většinu Evropy a kus SSSR?

V. Kuhaj 2.4.2024 11:37

Putin bojuje na Ukrajině. Co dělal Hitler, si přečtěte níže. Je to kdyžtak na wikipedii. Analogii může najít jen naprostý ignorant nebo ideolog. Kam patříte vy?

Hitler vsadil na nacionalismus a antisemitismus, které se v poválečných podmínkách v Německu rozbujely. Jeho program vycházel z odmítnutí versailleského systému. Pod jeho vedením Německo znovu vyzbrojilo armádu a začalo ji rozšiřovat, obsadilo demilitarizované Porýní, připojilo k Německu zpět Sársko. Otevřeně začalo hovořit o spojení se s Rakouskem a tohoto svého cíle v březnu 1938 napůl násilně dosáhlo (tzv. Anšlus). Ve stejném roce začalo Německo vznášet územní nároky proti Československu a po jejich prosazení (Mnichovský diktát) pak v roce 1939 i proti Litvě a Polsku. S každým uskutečněným krokem tohoto plánu, který byl doprovázen ústupky ze strany Anglie a Francie, rostla Hitlerova popularita a podpora mezi německým lidem. Velmi dovedně přitom využíval sporů a bolavých ran mezi svými nepřáteli, jako byl spor o Těšínsko mezi Československem a Polskem a také vzrůstající nacionalismus Slováků, kteří chtěli autonomii, později samostatnost. Definitivní důvěru vlivných kruhů v Německu a absolutní moc získal v březnu 1939, když bez boje a za skoro již směšných protestů Francie a Velké Británie definitivě zlikvidoval Československo a na českém území zřídil Protektorát Čechy a Morava. S podporou Itálie, Maďarska a dalších satelitů Hitlerova odvaha ještě vzrostla, a když se mu podařilo dohodnout se o dočasné rozdělení sfér vlivu s vůdcem Sovětského svazu Stalinem (viz Pakt Ribbentrop–Molotov a s ním související smlouvy a dodatky), byla pro něj cesta k velké válce otevřena. První obětí, která se bránila, bylo Polsk

A. Pašata 2.4.2024 11:44

No a ve spoustě věcí se současné Rusko s hitlerovským Německem shoduje. Sází na nacionalismus a nadřazenost Rusů světu, na militarizaci obyvatel, snaží se násilně obsadit ukrajinské území a neuznává existenci ukrajinského národa stejně jako Hitler neuznával Československo. Ústupky Hitlerovi vedly k mnohem větší válce. K čemu by asi vedly další ústupky Putinovi? Rusko mělo dostat po čuni hned po obsazení Krymu, stejně jako to měl dostat Hitler po obsazení Sudet, a dneska by nebyla válka na Ukrajině a kdysi válka světová.

V. Kuhaj 2.4.2024 12:08

Já vám rozumím, pane Pašato. Ale víte, ona celá slavná EU sází naopak na internacionalismus a nadřazenost ideologických žvástů Evropské komise a europarlamentu nad jinými názory, snaží se nám je násilně nacpat, a ústupky jejich mocenským ambicím se nám hrubě nevyplácejí. Přesto nevolám do ozbrojeného boje proti EU!

A. Pašata 2.4.2024 12:56

Jenže ta slavná EU jsme i my, v europarlamentu máme volené zástupce a o všem spolurozhodujeme. Násilím nás nikdo nedrží a za nesouhlas k nám nevtrhnou tanky jako v roce 1968.

V. Kuhaj 2.4.2024 14:59

Tanky. Ne. Ale na dotacích bychom byli bití tak, že bychom si to příště rozmysleli. A EU nevadí, když tu a tam přijde o práci někdo, kdo ji kritizuje.

J. Jurax 2.4.2024 16:15

Daleko lepší by bylo společně vypráskat Rusy zpět za mezinárodně uznané hranice Ruska, pravíte.

Máte pravdu. Ovšem jak to realizovat je otázka dosud nezodpovězená. Zejména jak to realizovat bez otevřeného konfliktu NATO-Rusko a vážné hrozby použití ZHN.

Zdá se být zjevné, že Ukrajina sama s pouhou pomocí tzv. Západu (povýtce hlavně rétorickou a jen nedostatečně materiální - Evropa nemá dost výkonný zbrojní průmysl a nemá z různých důvodů moc vůle to změnit a zbrojit na úkor vlastní životní úrovně a boje proti CO2) tenhle úkol nezvládne.

P. Diviš 2.4.2024 9:30

Pan Bartoň se nechal zblbnout ruskou propagandou, nepříliš odlišnou od byvší sovětské. Jediný rozdíl snad je, že SSSR bylo možno s přimhouřením oka považovat za velmoc, Rusko je velmocí jen ve dvou věcech: Sedí v RB OSN a má atomové zbraně.

Vlastně ve třech: Kromě předchozích dvou promyšlenou a procvičenou propagandu a schopnost podpory všelijakých pátých kolon. Není divu, že lidé, vychovávaní v lásce a obdivu k SSSR podlehnou i dnes.

P. Diviš 2.4.2024 9:31

A hned se objevila názorná ukázka, "Pařát" Pokorný, oddaný a letitý ruský slouha.

V. Pokorný 2.4.2024 9:07

Další protiruský fanatik s protiruskou agitkou. Ano, myslím tím autora tohoto spisku. A ano, první slovo v titulku stačí. A tvrzení autora, že tohle není zástupná válka podrazáckých USA a jejích posluhů v Evropě a dalších slouhů proti Rusku, je jen k smíchu. Je zajímavé, že vrchní špión z Česka, teď už bývalý komunistický lampasácký jenerál z Hradčan, sežene nějaký patrony. Tedy...možná. Fuj.

V. Kuhaj 2.4.2024 11:06

R^!

M. Valenta 2.4.2024 8:22

Čtu místní Bartoňovy proputinovské výlevy stejně. Díky za článek.

S. Ševeček 2.4.2024 8:13

válka USA proti Rusku na Ukrajině je názornou ukázkou toho, jak bychom dopadli, kdybychom frajersky odmítli Mnichov.

P. Diviš 2.4.2024 9:33

Dopadli bychom blbě právě proto, že by nám nikdo nepomohl, byli bychom "kazišuky" toho skvěle dojednaného "míru". V tomhle je na tom Ukrajina lépe, je jasné, kdo je agresor a nějaká pomoc se najde, ač ne dost a včas.

A. Teplý 2.4.2024 18:27

Ano, Rusko je agresor.

Jenže válku vyvolaly USA - tak co s tím ?

F. Navrátil 2.4.2024 7:51

Proxy válka na Ukrajině neskončí dokud nebude obnovena důvěra v mezinárodní právo. Tato důvěra byla zničena, když USA bombardovaly Srbsko a následně ukradly Kosovo. Po Kosovu už žádné mezinárodní právo neexistuje, dohody jsou cárem papíru a existence mezinárodně uznávaných hranic iluzí. Spory se už neřeší dohodami, ale zbraněmi.

M. Kocián 2.4.2024 7:54

Kdy přesně fungovalo nějaké mezinárodní právo?

P. Diviš 2.4.2024 9:40

Když měl někdo sílu ho prosadit. Takže jen občas a nedokonale, třeba po druhé světové.

J. Hudec 2.4.2024 11:01

Z jedné klasické knihy:

"Kdo má šavli, má i právo!"

;-)

V. Kuhaj 2.4.2024 11:08

Od jednoho bývalého komunistického hlavouna okresního formátu: "Větší pes jebe!"

:-)

M. Kocián 2.4.2024 11:59

Já jenom že tu někdo psal o obnově důvěry v mezinárodní právo.

V. Kuhaj 2.4.2024 12:04

Jo, v pohodě. Jen jsem řekl jinými slovy totéž, co vy.:-)

J. Kostelanský 2.4.2024 7:29

Článek chápu jen jako nutnou zátěž pro zachování rovnováhy pro- a protiukrajinských názorů na Neviditelném psu. Tím jeho význam začíná i končí...