19.3.2024 | Svátek má Josef


LETECTVO: F-35 nebo Gripeny? Respekt nebo kasička?

1.7.2022

Česká armáda se rozhodla pořídit nové bojové letouny, které po uplynutí pronájmu stávajících 14 gripenů v roce 2027 budou tvořit páteř našeho letectva. Vzhledem k neuvěřitelně zdlouhavým výběrovým řízením na nákup vojenské techniky jako je kauza obrněných transportérů táhnoucí se již několik let, by nás tato zpráva neměla nijak vzrušovat. Jenže ministerstvo obrany chce rozhodnout již v příštích několika týdnech a tím se nákup letounů stává žhavým tématem.

Jedná se o nákup 24 bojových letounů formou mezivládní dohody (Government to Government).

Švédský a americký výrobce

Podle „dobře informovaných zdrojů“ jsou ve hře dva typy letounů. Bojový letoun F-35 Lightning amerického výrobce Lockheed Martin nebo modernizovaná stíhačka JAS-39 Gripen vyráběná švédskou společností Saab.

Zatímco švédské gripeny jsou spolehlivé stíhačky 4.generace, F-35 Lightning je nejpokročilejší a nejschopnější bojový letoun stealth 5.generace, který dnes nemá konkurenci.

Krátké video F-35 Lightning II - ZDE

Je určený k provádění pozemních útoků, průzkumu i boji ve vzduchu. Jak říká vojenský expert Lukáš Visingr „jde o absolutní špičku v oblasti elektronického boje, schopnosti unikat nepřátelským radiolokátorům.“

Modernizované gripeny mají prý stát kolem 70 miliónů dolarů za kus, F-35 Lightning mají vyjít na 85 milionů dolarů za kus. Roční náklady na provoz dvou letek F-35 by se prý měly pohybovat ve výši zhruba 500 milionů dolarů, švédský výrobce uvádí pětinové náklady.

Podle posledních zpráv švédského velvyslance výrobce gripenů nabízí zdarma bezplatný převod stávajících pronajatých letounů v případě pořízení nových modernizovaných gripenů.

1.liga nebo divizní přebor?

Válka na Ukrajině nastolila ve všech státech střední a východní Evropy téma zajištění bezpečnosti. A letectvo patří k významné armádní složce. Bez kvalitního letectva jste ve vojenské oblasti státem druhořadého významu. Porovnáme-li gripeny s F-35 (a hodnocení bude určitě bezpočet), letouny

F-35 jsou dnes technologickou špičkou, jejich pořízením by se ČR zařadila mezi leteckou elitu.

Stačí se jen podívat na tabulku objednávek letounů F-35 do února roku 2020, kdy ještě většina politického mainstreamu v Evropě počítala s utlumováním zbrojní výroby a větší válečný konflikt na evropském území si vůbec nepřipouštěla. Jenže dokonce i tehdy řada evropských států schválila nákup F-35 coby základ svých budoucích vzdušných sil. Jmenujme jen ty, co nám jsou geograficky i počtem obyvatel podobné, najdeme tu objednávky od Nizozemí (46), Belgie (34), Polska (32) a celé řady dalších. V roce 2021 oznamují Finové nákup 64 letounů F-35!

Hodně často při výběrových řízeních se dává důraz na ekonomickou stránku, ta je samozřejmě podstatná, ale mnohem důležitějším hlediskem je v současné době schopnost zajištění bezpečnosti. Jestliže máte bojové letouny schopné nést jaderné zbraně, mají z vás ostatní státy respekt. Ať již se nám to líbí nebo ne, ukrajinská krize ukázala, že státy bez funkční armády jsou nejsnadnější kořistí pro nejrůznější diktátory a uchvatitele. Bylo tomu tak v minulosti, dnes sice máme deštník NATO, ale pokud chceme mít respekt, je nákup F-35 ideální volbou.

Jen pro dokreslení, gripeny určitě mají svou kvalitu, což již měly možnost dokázat, ale F-35 je budoucností, jen operační provoz F-35 je odhadován na 30-40 let a rozvoj kosmických sil, do kterého již dnes Američané masivně investují, bude s letouny F-35 určitě počítat jako se základní složkou vzdušných sil.

Každopádně uvidíme v příštích týdnech, pro jakého výrobce se vláda rozhodne. Budeme hrát alespoň ve vojenském letectvu 1.ligu?

08

Atraktivní knižní thriller Mračna nad Evropou nyní v prodeji se slevou.