16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hák 24.5.2024 19:10

Domnívám se, že smysluplná korece většího měřítka už není možná.

Green Deal totiž neguje jeden ze základních postulátů demokracie, totiž otevřenou společnost. Otevřená společnost mj. nemá žádný náboženský nebo podobný "svatý cíl", jehož dosažení je možné (a vhodné) podřídit vše, který se nesmí zpochybnit. Nositelé "svatého cíle" jsou oprávněni vládnout "z Boží milosti". Jejich oponenti jsou kacíři/zločinci. Přípustnost myšlenek se posuzuje podle toho, zda jsou v souladu s vládnoucí ideologií. Nelze zpochybnit cíl, lze diskutovat pouze o tom, jak jej dosáhnout.

Typickým "svatým cílem"bylo např. směřování ke komunismu. Systém se ukázal jako nereformovatelný. Drobné reformy byly neúčinné, pokus o reformu skutečno vedl k jeho zhroucení.

Domnívám se, že EU s Green Dealem, federalizací, LBGT politikou atd. se dostala za hranu, kdy zpochybnění cíle už není legálně možné.

P. Hák 24.5.2024 19:11

...korekce... ...skutečnou...

P. Rada 24.5.2024 23:49

Pane Háku G.D. je zatím spíše jen ideový pokus o nastolení dlouhodobějšího souladu pravidel v civilizačním okruhu Evropy s přírodními zákony. Nakonec tedy i úživných možností uzavřeného prostředí rodné planety. To v souladu s celosvětovými dohodami o klimatu.... Nejedná se tedy zdaleka jen o věc Evropy.

Snad se shodneme, že bez respektu k platnosti přírodních zákonů nemůže existovat žádný reálný život - natož demokratický.

"Za hranou" proto dnes podle mého je, nadřazovat lidskou libovůli - zákonům a zákonitostem přírodním.

Za poslední 3 desetiletí se např. konzumně spotřebovalo tolik fosilů, jak za celou předcházející civilizační historii a lidé jak Souček zřejmě jaksi "věří", že planeta má zdroje neomezené a tak že není na místě uvažovat o změně kurzu.

Je např. třeba konat tak, aby překračování mezí planetární stability, kde klimatická změna je jen jedním z mnoha, kterých se už dlouhá desetiletí mocensko-chtivě dopouštíme, nenavodila pro budoucí generace příliš negativní odezvu na kvalitě životního prostředí. Proto byl např. celosvětově dohodnut limit glob. oteplení max 2C. atd.

Můžete uvést, jak jinak než změnou celospolečenské technologičnosti směrem k trvalé udržitelnosti, životadárnost udržet?

https://cs.wikipedia.org/wiki/Planet%C3%A1rn%C3%AD_meze

L. Novák 25.5.2024 0:07

Už zase blábolíš kraviny, MAGORE ZELENÝ dementní? ?Rv

P. Hák 25.5.2024 0:12

Pane Rado, já v GD moc respektu k přírodním zákonům nevidím. Konkrétně k zákonům fyzikálním.

Nemám vůbec nic proti ochraně přírody. Bohužel podle mého GD přírodu spíše poškozuje, pokud tedy nezařídí celosvětové ožebračení lidí, což není moc pravděpodobné.

Další věc je, že o ochranu přírody se zajímá především evropská civilizace. Pokud sama sebe zlikviduje, přijde příroda o hlavního zastánce.

P. Hák 25.5.2024 0:20

Ještě bych dodal, že ve jménu GD se likviduje náš průmysl a zemědělství, ale ti samí lidé podporují dovážení potravin, které bychom si mohli sami vyrobit, přes půl světa.

J. Prikner 24.5.2024 18:20

Ta deklarace nic nezmění je nutno odstranit kořen zla - evropskou unii jak je dnes prezentována. Ti bruselští úředníci si rybník nevypustí-pryč z toho bordelu!

P. Rada 24.5.2024 21:15

jsteli jen průměrným čechem pak se nejspíše máte nejlépe za celé věky - to je vám to málo?

Kam by jste se chtěl vydat//přidat? Stýská se Vám snad po sovětech?

L. Král 24.5.2024 16:56

Friedrich von Hayek :

Když do systému vložíte chybnou myšlenku, systém se časem sám rozpadne.

Ideologické systémy vládnutí vypínají zpětnou vazbu a upřednostní vždy "řešení", která jsou v souladu s ideologií. Na problémy EU je jediné řešení! Více EU.

Na ÚV KSČ sice přijali soubor ekonomických opatření, ale protože ekonomika nečetla Rudé Právo, stejně si dělala co chtěla.

.

Fridrich von Hayek :

Kdyby socialisté rozuměli ekonomice a společnosti, nikdy by nebyli socialisty.

P. Diviš 24.5.2024 17:39

Ekonomika si nedělala "co chtěla", nýbrž chcípala, až krachla.

L. Král 25.5.2024 17:37

Krachla společnost, která nerespektovala zákony ekonomie. Ekonomika si jela podle vlastních zákonitostí a protože je bolševik nerespektoval, marxismus byla ta chybná myšlenka, která se tvářila, že ví všechno nejlépe. Groupthink, Doublethink...

Myslím to tak, že ekonomika se řídila vlastními zákony a když je nerespektovali, porazilo jim to nohy. Tedy nadále se neřídí la jejich zákony, představami, ale vlastními zákony. A ty zahrnují i to, že když je nerespektujete, sytém se zhroutí

J. Majzlík 24.5.2024 21:28

Jestli dovolíte, pokus o zpřesnění: Ideologické systémy vládnutí vědomě vypínají smyčky pomalých záporných zpětných vazeb a zapínají zrychlenou kladnou zpětnou vazbu. V takto nastavených podmínkách řízení systému se každá rychlá, náhlá a neočekávaná změna jeho pracovního režimu přenese bez hlubší analýzy a beze změny její "polarity" zpět do řídících mechanismů, čímž se systém postupně rozkmitá. Tomuto scénáři je možno zabránit tím, že se včas šlápne na brzdu či že se do okruhu zpětnovazební smyčky zařadí vhodně dimezované tlumící jednotky.

J. Jurax 24.5.2024 11:45

Těžko říct.

Ale špína je už moc zažraná. Zelená i dotační.

A samozřejmě bude-li se v oné změně angažovat paní z Leyenu a vůbec údy EU, může se situace leda zhoršit.

J. Ganaur 24.5.2024 14:24

Jednou to narazit do zdi musí!;-€

P. Rada 24.5.2024 14:38

Pokud jde o "dotační špínu" tak ta je odleskem špíny mocenské a ta zas postavená na drancování naakumulovaných neobnovitelných zdrojů. Největší dotační toky příznačně doposud jdou do fosilního průmyslu:

https://a2larm.cz/2023/09/staty-g20-nalily-do-fosilniho-prumyslu-v-dotacich-pres-bilion-dolaru-klimatickym-zavazkum-navzdory/

https://www.cde-org.cz/media/object/2284/cde_fosilni_dotace_v3.pdf

J. Novotny 24.5.2024 15:06

Už jste odpověděl na to, jak ČR dotuje ty uhelné zdroje?

P. Rada 24.5.2024 15:21

Mnohokrát a máte to i v odkazech dnes uvedených. Pro Vás znovu opakuji:

https://www.cde-org.cz/media/object/2284/cde_fosilni_dotace_v3.pdf

...."Fosilní dotace lze definovat jako jakoukoliv vládní akci, která snižuje náklady na výrobu energie z fosilních zdrojů, zvyšuje cenu, kterou obdrží výrobci energií, nebo snižuje cenu, kterou zaplatí spotřebitelé energií."....

P. Diviš 24.5.2024 17:40

Takže kecy ...

P. Kubáč 24.5.2024 11:36

Aby byznysmení mohli ostře protestovat proti čemukoliv v EU - museli by odmítnout Euro-dotace a Euro-regulace a živit se opravdovou výrobou na opravdovém globálním trhu.

Nic z toho se neděje. Když jsem to ještě sledoval měl (třeba) Agrofert 1,8 miliardy zisku za 2 miliardy Euro-dotací. S takovým cash-flow můžete jen potichounku šeptat a doufat, že vás zelení gauneři nezaslechnou....

F. Navrátil 24.5.2024 8:27

Bohužel hlavní tón v euroekonomice udávají pseudopodnikatelé, kteří jsou napojeni na dotace a provozují v lepším případě fiktivní, v tom horším škodlivé, produkty a služby. Nejvýnosnějším byznysem je provoz neziskovky, které se staly perpetuum mobile na generování zisku. Antverpská deklarace není schopna rázně definovat zájmy podnikatelů a evropské ekonomiky a její text se dá redukovat na větu:"Aby se vlk podnikání nažral a Evropská unie byla celá". A to prostě nefunguje. Vlci měli kozu EU sežrat a z její kůže si vyrobit prapor.

J. Nevrkla 24.5.2024 8:08

Když jsem včera slyšel Lejnovou, že Evropané chtějí bezpečnou, silnou a prosperující Evropu a ona to jako eurokomisařka zajistí, musel jsem se smát. To nevymyslíš. Drzé čelo lepší než poplužní dvůr.

J. Jurax 24.5.2024 11:57

Pokud Evropané chtějí bezpečnou, silnou a prosperující Evropu, museli by zrušit EU a zelené exportovat na Kergueleny.

P. Hák 24.5.2024 19:13

Proboha ne!! Tam ne, víte, jak by dopadli tuleni a tučňáci?

M. Kocián 24.5.2024 7:50

Politici zejména v EU si pomalu začínají uvědomovat, že tento jejich úlet lidi nejspíš nezkousnout a na dohled je doba, kdy se začne hledat, kdo může za to, že všechno nejde tak, jak si to namalovali. Možná se k tomu připočte i účet za "covidová opatření", určitě za nezvládnutou migraci. Říká se, že revoluce požírá vlastní děti, a ta zelená nebude výjimkou.

P. Dvořák 24.5.2024 6:05

Kopecký - to byl "takyrevolucionář".

Pamatuji v TV, jak v listopadových dnech v jakémsi divadle celý "schvácený" přiběhl na pódium, drásal si hrudník, těžce dýchal, sípal ..... no zkrátka herec předváděl naučený tyátr. Jeho první slova byla "Právě jsem přijel ze SANOPZU .... "

Pro ty mladší: SANOPZ bylo před listopadem to nejprotekčnější zdravotní zařízení, kam by se snad ani řadový okresní tajemník KSČ nedostal.

A takoví Kopečtí dělali revoluci ;-€

V. Mokrý 24.5.2024 6:50

;-(

V r.1987 si M. Kopecký napravil reputaci - jako jeden z mála v té době.

R. Konečný 24.5.2024 7:59

No nevím, jak jste "dělal" revoluci vy, ale projev Kopeckého na sjezdu Svazu československých dramatických umělců se tehdy šířil mezi lidmi v nahrávce líp než samizdat. A zase vzrostla naděje, že komanči padnou. Škoda, že jsme tehdy netušili, že snad ještě horší komanči přijdou v zeleném převleku ze Západu.

P. Dvořák 24.5.2024 8:18

I ten "projev Kopeckého na sjezdu Svazu československých dramatických umělců" byl v intencích socíkovských papalášů a protekcionistů. Poslechněte si to pořádně, nic převratného, nic konkrétního. Z celkové délky dvě a půl minuty nedokáže bez papírku mluvit ani pět vteřin.

P.S. Nesmyslná otázka, kdo z 15 mil. obyvatel jak dělal revoluci. Nikdo z nás ji nedělal. Hráli jsme si na revoluci. Ti největší pitomci lítali po sídlišti s vlakou a řvali "Svoboda!" Dnes, když se na to zavede řeč, tak pokrčí ramena, zvednou ruce a řeknou něco ve smyslu "Já vím . . . ."

Revoluci dělal např. Jiří Bartoška, když na balkoně Melantrichu doslova udělal z nikoho prezidenta. Tam se vyřádil jako herec, to byl výkon!

R. Konečný 24.5.2024 8:29

Chápu, vy jste zkrátka tehdy držel hubu a krok, možná jste se někdy opatrně odvázal v hospodě u piva nebo doma před manželkou a to bylo vše. Po listopadu z vás neudělali prezidenta ani premiéra, takže vše je špatně.

V. Mokrý 24.5.2024 10:28

:-)R^!