30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


GLOSA: Tři čísla, která děsí

14.10.2021

Šlachta mezi mafiány započítal i ANO

Různá společenská dění přinášejí nečekané paradoxy. Paradoxem právě proběhlých voleb je, že tu v rámci boje proti oligarchovi došlo k monopolizaci moci. Člověk se sice může radovat z toho, že z Poslanecké sněmovny vypadly tak odpudivé strany jako KSČM a ČSSD, ve společnosti ovšem zůstane 444.093 lidí bez politického zastoupení. Ve skutečnosti je takových občanů mnohem víc. Je to 35 procent potenciálních voličů, kteří své volební právo nevyužili, často z obavy, že by jimi volená uskupení nezískala dostatečný počet hlasů pro vstup do Poslanecké sněmovny.

Připočítáme-li dalších asi 5 procent občanů, které tento osud potkal, tj. voleb se sice zúčastnili, jimi volená uskupení ale dostatečný počet hlasů nezískala, ukáže se, že v naší Poslanecké sněmovně má své zástupce jen asi polovina občanů! Myslím, že nazrál čas na další změnu volebního zákona - hranice pro vstup do Sněmovny by měla být snížena, např. na 3 procenta.

Oprávněnou námitkou proti takové změně může být, že vstup tříprocentního uskupení příliš rozmělní diskuzi. Domnívám se, že současné řešení, které z politického rozhodování de facto vylučuje tak velkou část občanů, je mnohem horší.

Potměšilý úsměv Maláčové

Druhým děsivým číslem je 1 458 140. Je to počet hlasů pro ANO, rozuměj pro Babiše. Když Babiš kandidoval v roce 2017, prezentoval se jako úspěšný podnikatel se vzorně vedenou rodinou a originálními myšlenkami. Všechny tyto skutečnosti se ukázaly jako pochybné: Je to člověk s podivnou minulostí, divnými podnikatelskými způsoby a podivnými rodinnými poměry. Jaké nároky kladou ti, kteří ho volili, na možného budoucího premiéra?!

Asi nejbizarnější uskupení těchto voleb - Volný blok

Třetí děsivé číslo vzešlé z těchto voleb, je číslo 251.562. Je to počet voličů Přísahy, resp. Šlachty. Tedy počet těch, kteří v těchto volbách dali svůj hlas subjektu s asi půlroční historií na základě neurčitých řečí o korupci. Dobře si to číslo zapamatujte, je to skoro oněch požadovaných 5 procent!

Fota připomínají ty, které nejspíš dlouho, možná už vůbec, neuvidíme.