26.4.2024 | Svátek má Oto


GLOSA: Nový, lepší...

7.7.2021

Neviditelný pes publikoval 3.7. článek Ladislava Jakla O čem budou volby? A budou vůbec o něčem?. Pan Jakl v něm dochází k závěru, přibližně vyjádřeným čtenářem mého provokativního článku Zrušme volby!: „Faktem je, že parlamentní volby mohou spolehlivě změnit jediné – obličeje politiků, které budeme častěji vídat v TV.“

Současná vláda odložila rozhodnutí o dostavbě Dukovan. Nejvyššího státního zástupce taky zřejmě vybere až příští vláda. Jak dopadne stavební zákon, je zatím ve hvězdách, možná ale bude taky čekat až na příští vládu. O tom všem a ještě o mnoha dalších věcech budou volby. Podstatná rozhodnutí se už teď odkládají a je otázka, jestli je to dobře, vzhledem k tomu, že by byl malý zázrak, kdyby vláda vznikla ještě letos. Dávám ANO zcela výjimečně za pravdu, kdyby znamená pozdě...

Problém ovšem není jenom v čase. Vidím ho taky v tom, že víc jak polovinu z preferenčního koláče zabírá hnutí ANO, Piráti a SPD, což nejsou ani strany, ani hnutí, jak se prezentují navenek, ale uprchlické tábory pro migranty z tradičních politických stran. (Jen pro úplnost, pan Jakl píše: „Opatrnými kritiky eurocentrismus jsou jen malé okrajové strany...“ Není to pravda, SPD je výrazně proti eurocentrismus, přitom je to politický subjekt střední velikosti.) Nejnověji se k nim řadí Přísaha, což je sběrný tábor pro uprchlíky z uprchlických táborů - Šlachta přivede Babišovi ty zaběhnuté ovečky zpět! Mimochodem, je jistě jen náhoda, že nové webovky Přísahy vypadají přesně stejně jako stránky, na kterých má ANO svůj detailní program.

Migrující volič není jev nijak překvapivý, zvlášť když se vedení zrudlé ČSSD na poslední chvíli rozhodlo, že se rozhádá, takže svou stranu nejen pohřbí, ale taky zakope pořádně hluboko. O ODS toho bylo napsáno dost, ostatně je na tom přece jen lépe než ČSSD.

Ti, kteří od voleb čekají nový a lepší svět, budou zklamáni. Nový a lepší svět nebude. Dají se totiž čekat další vlny nakažlivé nemoci, do toho sem tam nějaké to tornádo. Jiná a lepší vláda by být mohla. Pak by mohl být i lepší stát. Vzhledem k současnému stavu si dokonce myslím, že by to nemusel být až tak velký problém.