27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

DOKUMENT: Projev Viktora Orbána

Premiér Orbán vystoupil s tradičním projevem na maďarské letní univerzitě v Transylvánii. Zkritizoval protiruské sankce, válka podle něj vypukla i proto, že Evropě chybí Angela Merkelová. Věnoval se i budoucnosti západní civilizace, která se dle něj kolem roku 2030 rozpadne.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Tulejová 1.8.2022 7:31

Děkuji. Pošlu dál.

V. Němec 1.8.2022 6:36

Tak se na to podívejme: Originální proslov, odkaz na něj níže uvádím, obsahuje 7567 slov.

Tento, s politicky vysvětlujícími komentáři, 693. Prostě svodka toho, co autor uvést chtěl, a ještě patřičně obohacena vlastními názory. Nic, co by se podobalo nestrannosti. Asi jako nám Husák v rudém Právu vyprávěl obsah Charty 77 prostřednictvím tehdejšího šéfredaktora.

Autore, nesaháte Orbánovi ani po paty.

Zde je ten proslov:

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2022/07/30/projev-premiera-viktora-orbana-na-31-letni-univerzite-a-studentskem-tabore-balvanyos/

J. Poláček 27.7.2022 23:11

V. Orbán možná v něčem pravdu i má, ale to řešení mi nedává smysl. Co vlastně chce ? Ne migranti (ok, souhlasím), ale vyšší porodnost se nedostavuje. Takže - stajně jako i ostatní národy západu, Maďaří prostě implodují dovnitř. Tohle nemá praktické řešení z tohoto světa .

H. Lukešová 27.7.2022 21:34

Ano mně také. Proto prosím pochopte, že nejsou všichni Židé stejní. Ti praví, věřící, vlastenecti, roduverni jsou jiní, než ti levicoví darebáci.

D. Laurencikova 27.7.2022 21:10

Proto ctu take "Jüdische Rundschau", abych si spravila naladu a uvedomila si, ze jsou i jini Zide, nez ta jezibaba Knoblochova z Centralni rady, kterou vsude porad ukazuji v televizi a strkaji ji pod nos mikrofon, aby odsuzovala AfD, srovnavala je se starymi nacisty (!), vitala islamske "uprchliky" a bojovala "gegen rechts". Z toho je mi take nanic!

D. Laurencikova 27.7.2022 21:04

Pani Lukesova, tito lide jsou chudi duchem. Takovi ani me, ani vas urazit nemuzou.

To je proste nedostatek mozkove kapacity. Nemaji co rict, tak si vypomuzou "rusofilckou" a "ruSSkym trolem". Tim vypovidaji cosi o sobe a vlastnim dusevnim stavu.

Jisteze pro me Rusko tolik neznamena, jako pro vas Izrael. Rusko mi proste nevadi. Mela jsem vzdycky rada ruskou kulturu, ruske pohadky, rusky folklor, melancholicke pisne, temer vsechny v molu.... Na gymlu jsme meli sbor, tridni teleso a zpivali jsme ruske pisne. Umim je dodnes. O tom jsem myslim uz psala. Nehodlam ted behat s davem a plivat nenavistne na Rusko, protoze tu nenavist proste necitim. Tot vse.

H. Lukešová 27.7.2022 21:03

Ale tak jak jsem hrdá na Izrael, který tolik moc miluji, na kterém mi moc záleží, tak se na druhé straně stydím za některé levicové Židy v diaspoře.

Nejvíce za některé ty americké a v Německu za Ústřední radu Židů. Jsou to levicoví panaci. Potraty, homo, vítacstvi je v rozporu s židovskou tradici, Tora říká, že potrat je vražda, homo v rozporu s rodinnými tradicemi.

A starosti Židů by měla být především starost o samotné židovské záležitosti a Izrael, ne progresivní agenda. Pravý judaismus je vlastenecký, ctici rodinu. A když nějaký levicový Žid háji potraty, multikulti, vítání muslimů, jo to mě berou na nože.

D. Laurencikova 27.7.2022 20:52

Ja slovo "tolerantni" uz nemam rada. To je v poslednich letech prilis strapacirovane, prilis inflacni. "Toleranz" tady visi na kazdem plote a vesi to tam ti, kteri nic krome sebe sama netoleruji. Obzvlast jiny nazor ne. Ted myslim na ty obzvlast netolerantni levicove.

Vase nadseni mi opravdu nevadi. Ja jsem v Izreali byla, je to fascinujici zeme. Na me tam udelalo vsechno ohromny dojem. Byla jsem u Mrtveho more, v Jeruzaleme, v pousti Sodom und Gomorra, u Zdi narku, v Betleme, na Tempelbergu.... to je neco uzasneho!

Hotelerie byla take uzasna, jidlo fantasticke, krasna, ziva hudba, zajimavi lide, navazala jsem spoustu novych pratelstvi.... To snad byla nejzajimavejsi dovolena meho zivota. Do dneska si dopisuji z jistym Raffaelem, ale to na me nerikejte ;-).

H. Lukešová 27.7.2022 20:46

A to Vás lidé urážejí do "russofilcek", kolaborantce s Ruskem, ruské propagandisce a spousty jinými nadávkami. To už by bylo reálnější mně nadávat do."židofilcek"..., protože pro Vás Rusko rozhodně tolik neznamená, jako pro mě Izrael.

D. Laurencikova 27.7.2022 20:37

Dekuji, pani Lukesova. Ale to je pro me to nejsnadnejsi na svete. Jsem jako vy. Mne nikdo nezvikla, nejsem korouhvicka ve vetru. Mam urcity vnitrni kompas, mam usudek a nejsem odkazana na "klasifikace serioznich organu". Moje zkusenost je dokonce takova, ze nekde jsem, neco prozivam na vlasti kuzi a pak se v novinach doctu nebo ve zpravach slysim neco uplne jineho!! Neco, co neni pravda, co se tak nikdy neudalo! Muj respekt se pak drzi hodne v mezich. Take k tem lidem, kteri to sice vidi spravne, ale nemaji odvahu rict, co si mysli, nebo dokonce protestovat. Takoveho se ptam: "Kdyz ty nemas odvahu, brat se za sve vlastni zajmy, kdo myslis, ze to udela za tebe?"

H. Lukešová 27.7.2022 20:34

A ještě Vám řeknu, že mě se ještě více dotýká popírani práva Izraele na existenci než popírani holocaustu, který byl strašný, němečtí nacisté chtěli do jednoho vyhladit židovský národ, vyhladili 1,5 miliónu židovských dětí, zbytečné okecavat, ale je to strašná minulost, tu již nezměnime, mrtvým lidem život nikdo nevrátí.

Ale Stát Izrael je živý stát, žije v něm přes 7 milionů Židů, téměř polovina všech Židů na celém světě, Izrael je garancí přežití židovského lidu a když ti levicoví zločinci chtějí Židům vzít domov, to tedy snést nedokáži. A také Vám děkuji, že Vám mé sionistické nadšení nevadí. Ne všichni jsou tak tolerantní jako Vy.

H. Lukešová 27.7.2022 20:25

Já Vás také obdivuji, že žijete v Německu, tak zasaženého nyní neomarxismem, islámem, multikulti a že jste si uchovala zdravý rozum.

Slyšíte jenom ty multikulti neomarxistické nesmysly, čtěte jenom o tom a že víte, že to není správné a že máte smysl pro národ, vlastenectví a víru. Když vidím, jak jsou někteří lidé tou novou ideologii zasaženi.

D. Laurencikova 27.7.2022 20:11

Gayove a sem tam nejaka ta tranze, to tady bylo vzdycky. Tito lide normalne zili mezi nami a nikdo jim nic nedelal. Ja osobne si z meho detstvi pamatuji jednu jedinou zenu, ktera vypadala ponekud muzsky a jako deti jsme "ji" ocumovali... No nic. Na te dnesni dobe je hrozne to, ze se porad musi kdosi outovat, porad musi nekdo sdelovat, ze je schwul, nebo lesbisch a vsichni to musi oslavovat a shledavat toll! Mne sexualni orientaci jinych lidi absolutne nezajima, ja sama take nebeham a neotravuju kde koho s tim, ze jsem hetero. At mi s tim proste daji pokoj. Pro me neni clovek zredukovany na jeho sexualitu, aby ji porad pres sebou musel nest jak jakousi vizitku. Sexualita je soukroma vec!

Ted se blblo na kvadrat s temi Pride Weeks, vsude odpovidajici vyzdoba ve verejnem prostoru, v centru na radici, dokonce na nasem ministerstvu vnitra vlaje vlajka v duhovych barvach, levicovi i "konzervativni" politici a cirkve blbnou s polonahymi zmalovanymi postavami, ktere naplnuji to nejhorsi klise.... Co je moc, to je prilis. Mne by odkazy na Izrael a judaismus nebo cokoliv jineho, byly take milejsi, verte mi.

D. Laurencikova 27.7.2022 19:56

Nevim, o cem mluvite, jaky Piyervyj kanal. Ja sleduji diskuze predevsim na rakouskem Servusu, protoze tam je diskuze vubec jeste mozna! Tam se diskutuje kontroverzne a bez cenzury. A samozrejme internet. Take abonuji par (nemeckych) novin a casopisu moji duvery.

V Nemeckych televiznich rundach se vlastne nejedna o diskuzi, ale o autosugesci. Jsou zvani porad ti sami hoste, a opakuji porad ty same nazory. Naprosta nuda! Jiny nazor neni pripusten, a tak je to tady uz leta. Vylouci z diskuze vsechny nepasujici nazory a tomu pak rikaji "demokracie". Jiny nazor je pak "populismus".

Samozjreme, ze Zelensky take lze. Nebyl to vlastne on, kdo prvni zastavil dodavky plynu do Nemecka? Ale to se tady preslo tak mirne, ze to je jenom 30% a ze to nevadi.... Zelensky dela z vlastniho problemu problem celeho Zapadu. Snazi naprosto bez skrupuli zatahnout do teto valky uplne vsechny, bez ohledu na ztraty. Tak nejedna prozretely statnik, ktery ma zodpovednost. Tak jedna dobrodruh, ktery hraje va banque.

H. Lukešová 27.7.2022 19:51

Tak teď Vám napíši tragikomickou příhodu. Jak si na You-tubku poslouchám izraelské a židovské písně, tak mi ten pitomec You tube předhodil reklamu s duhovým obrázkem s milým nápisem "AM I GUY"... , nic principu proti homo lidem, ale to jak se to tlačí a přehání.

Nebo mi jindy hodí reklamu s vousatou ženou "babochlapem"..., přitom já jsem nikdy na guy stránkách nikdy nebyla, aby si o mně gůgl dělal profil. Nechápu, nerozumím. Když už tak si čtu židovské a izraelské stránky a odkazy na Izrael a judaismus mi You-tube neháže a to bych brala raději...

D. Laurencikova 27.7.2022 19:42

Ja si nemyslim, ze pani Rybnicka v neco veri. Ona prosto papouskuje jakousi propagandu. Bezi s mainstreamem, nic vic a nic min. Kdybyste po ni chtela nejake vysvetleni, aby vam svoji viru popsala vlastnimi slovy tak, jak to delate vy, to by bylo ticho.

H. Lukešová 27.7.2022 19:27

Mám jiný názor v mnoha věcech, než paní Rybnická, ale diskutérka je slušná. Já věřím v ideu národního státu, paní Rybnická ne, ale to nevadí.

Já pevně věřím v své ideály, věřím v židovský stát a přiznávám toto právo všem existujícím národům. Tak jak já nebo Vy pevně v něco věříme, tak i paní Rybnická a pan Mařák. Proti víře se bojovat nedá, nikdo mě nikdy nezlomí, nikdy, tak ani já nechci nikoho lámat.

L. Kuča 27.7.2022 19:12

Jo, jasný, já Vás nepodezřívám, že jste přilepená na Piyervom kanale. Bohužel pro mnoho západoevropských zpravodajských webů a televizních relací to do určité míry zdroj je. V ČR, Polsku, Slovinsku a Pobaltí je to zdroj, kterého by se nedotkli třímetrovou tyčí.

Rusko skutečně vede válku už od roku 2014 a usilovně se snaží tvářit, jakože v tom žádnou roli nehraje. V opačném případě bychom museli tvrdit, že Ukrajina přepadla Rusko a vede útoky v jeho pohraničí (ve skutečnosti to v malé míře dělá, ale to je až od letošního roku). Jenže ono to vypadá přesně naopak. Odkud berou údajní "separatisté" zbraně? To si je sami vyrábí?

Rozdat zbraně (rozhodně ne všem, mužům v určitém věkovém pásmu) je v situaci, která nastala, přirozené. Takže žena vlekoucí tašky z obchodu, stařec o holi nebo dítě na pískovišti se žádnými vojenskými cíli nestali. Ani mládež táhnoucí ve skupinkách městem. Fronta není všude. Zelenský po herecku přehání, předpokládám, že zcela vědomě, aby povzbuzoval bojovou morálku, ale neodvážil bych se tvrdit, že je lhářem. To ta bonsaj z Kremlu, která kdyby měla hrát Hamleta, tak by ji suverénně přehrála i lebka tvrdí jeden den jedno, druhý den ono, pak se to zase změní, potom se změní celý narativ, atd .... prolhané žvanění mu jde na jedničku.

Stejně nejlepší herec by R. Reagan

D. Laurencikova 27.7.2022 19:03

Madary se citi ohrozena neomarxisticka EU. Takovych Orbanu vic, a fuc je jejich sen o sesti stovkach pohlavi a o novem typu cloveka, rizeneho pudy, nemajiciho zadne koreny, zadnou integritu a tudiz x-beliebig manipulovatelneho. Zamenitelneho konzumenta.

D. Laurencikova 27.7.2022 18:59

Prosim vas, hlavne o sobe nepochybujte. Vy vnimate situaci spravne a pani Rybnicka vubec nevi, co mluvi.

D. Laurencikova 27.7.2022 18:55

Pani Lukesova je normalni clovek, ktereho nematou mysly a ktery si umi sam udelat zdravy usudek. To vsechno se o vas rict neda. Samozrejme, ze Orban neni zadny antisemita, stejne tak, jako neni zadny homophob. Take od nej zadni volici neocekavaji, ze bude vest nenavistne antisemitske reci. Co je to za nesmysl?? Nevim, jak muze osoba ve vasem veku byt tak ovlivnitelna jakousi lacinou propagandou.

V Madarsku si klide ziji homosexualove a nikdo neporada pogromy na Zidy. Zkuste pouzivat vlastni mozek a neschovavat se za ucelove vyroky jakychsi "serioznich" organu.

D. Laurencikova 27.7.2022 18:46

Orban rekl, ze jsou Madari nadrazena rasa?? Narodni stat ze neexistuje? A kde vy to vlastne zijete? Ja jsem myslela ze v narodnim state Ceska republika. Ano, to je NARODNI STAT, porad jeste. Narodni stat je prehledny ramec, ve kterem muze fungovat demokracie. Na urovi EU v nejake EUSSR, nebo dokonce pod svetovou vladou UNO zadna demokracie neni mozna. Tendence v EU je prave likvidace narodnich statu a vypestovani "noveho cloveka". To se nelibi nejen Orbanovi, ale zadne konzervativni strane v EU. Ctete vy vubec po sobe, co pisete?

D. Laurencikova 27.7.2022 18:34

Pane Kuca, ja vubec nectu a neposloucham ruskou propagandu. Ctu nemecky a rakousky tisk a sleduju zdejsi diskuze. Ani ceske ne, nemam ceskou televizi a ani mi nechybi.

Ze Nemeci delaji dementni politiku sleduju uz minimalne dve desitky let. Spis tri. Blbost se stale stupnuje a neni sily, ktera by tomu zabranila.

Co Ruska se tyka, tak to si pro sebe vyhrazuje jenom to, co pro USA je naprosta samozrejmost. Ta fales me rusi, to pokrytectvi, to mereni dvojim metrem. Rusko vede valku uz od roku 2014? Zrovna tak se da rict, ze Ukrajina vede valku proti Rusku uz od roku 2014. Co rajtuje herce Zelenskeho, ktery misto snahy o mirove souziti s Ruskem, leta vede Ukrajinu na kofrontaci s vetsim a silnejsim sousedem?

Aoropos civilni obeti... V dobe, kdy Zelensky rozdal zbrane uplne vsem, dokonce i tezkym kriminalnikum, a prakticky ze vseho udelal vojensky cil, narikat nad "civilnimi" obetmi, je take ponekud nerealne, nemyslite? Lhat a lhat a lhat umi pan Zelensky a jeho kumpani take velmi dobre. Je to nakonec herec!

H. Rybnická 27.7.2022 18:32

Fakta jsou všem jiná, paní Lukešová. Faktem je, že pronesl - dle klasifikace seriozních orgánů - nenávistný a antisemitsky projev. Možná jen proto, aby se zalíbil voličům, kteří právě toto očekávají A to ne poprvé.

J. Karza 27.7.2022 18:27

Historický a sociální kontext míšení ras v Evropě v první polovině 20. a 21. století je diametrálně odlišný. Jiné jsou jsou i jeho příčiny, důsledky k nimž vede, i naděje, které do něj jeho příznivci a podporovatelé vkládají.

H. Rybnická 27.7.2022 18:17

Paní Lukešová neporozuměla jste. Nepředhazuji Vám ani Hitlera, ani Stalina, ani Putina. Co kritizuji je Vaše slepá oddanost k určité ideologii, asi tak, jako chování těch úplně normálních občanů, kteří na ideologii těchto "pánů" věřili. Na příklad na tu "národnostní". Že jsou "nadřízená rasa" nebo ten "nový sovětský člověk" atp. U Vás je to ten "národní stát". At už Izrael nebo Madarsko. Ve skutečnosti něco takového neexistuje.

L. Kuča 27.7.2022 17:13

Tak z Německa zmizel, ale že by zrovna Maďarsko .... nee. Já si vsadím spíš na Polsko i přes jejich katolické excesy.

L. Kuča 27.7.2022 16:58

Jó, kdyby Helmuti neblbli, nenechali se desetiletí (podobně jako my, jen ještě více) ovlivňovat protiatomovou lobby - u nás stagnace staveb, v Bundesrepublik, která chtěla být výkladní skříní elektromobility se je při zvýšené potřebě el. energie chystají zelení Čurdové zavřít (boha jeho, to je demence!), nezavírali vysoce moderní uhelné elektrárny, které se ještě ani nezaplatily (i když vypadá, že k tomu nakonec odvahu nenajdou), tak se mohli dneska chvástat tím, jak bojují se zločinným kysličníkem a nějakou pitomou válku mohli mít úplně na háku, elektřiny by bylo pro každého za normální peníz dost a při pověstně kvalitním německém stavebnictví tím pádem i dost tepla. Takhle mají jen lány černých tabulí, lesy fofrníků a strach ze zimy. Máte pravdu, že je to nezodpovědnost. Ale nezodpovědnost už velmi dlouho trvající. To nevzniklo přes noc. Já můžu jen říci spasíbo Pútinu za to, že kvůli jeho zločinnému dobrodružství vyjde najevo stupidita této koncepce.

Opravdu si myslíte, že lze nepozorovaně umístit na nějakém území velké množství raket středního a dlouhého doletu, aniž by si toho někdo všiml a geolokace nezaměřila? (Malé množství nemá cenu, pro úspěšný útok musíte zničit VŠECHNY jaderné základny protivníka a to včetně ponorek! To je téměř sci-fi a ruská ruleta s jednou prázdnou komorou v revolveru. Střílet primárně na Moskvu je ptákovina a rozsudek smrti.) A co je to zákaz ruštiny? To jako nesmíte spolu mluvit rusky? Navíc ten zákon nezakazoval komunikaci rusky v obchodech a na úřadech, jen nepřikazoval úředníkovi/obchodníkovi rusky umět. A i kdyby to zakázal, je to pro normálně zdravě myslícího člověka důvod k válce s tisícovkami mrtvých, kterou reálně Rusko vede už od r. 2014 i v obytných oblastech a pak pokrytecky naříká nad civilními oběťmi? Neberte tu ruskou propagandu tak vážně. Oni umí hlavně lhát, lhát a lhát. (Ne, že bychom to my také občas nedělali.)

H. Lukešová 27.7.2022 16:46

Děkuji Vám paní Rybnická za relativní nebo alespoň částečný kompliment, ale Hitlera, Stalina ani Putina mi prosím nepředhazujte, Hitler a Stalin lidi jako já likvidovali a Putina jsem také nikdy nepodporovala ani v současnosti nepodporuji.

M. Mařák 27.7.2022 16:43

To ne, ale nejsem hysterik.