19.6.2024 | Svátek má Leoš


Diskuse k článku

DÁLNICE: Další odklad

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 23.5.2024 21:36

Připomínám, že pirát Bartoš současný systém, kdy lze cokoliv snadno blokovat, v televizi obhajoval. Takže je to u části politilů ZLÁ VŮLE!

V. Kučer 23.5.2024 20:51

Soudci mají jiné zájmy, chtějí stávkovat aby jim přidali.

J. Guřan 23.5.2024 18:31

Petr Kolman je... indoktrinovaný (nechci napsat rovnou hloupý) v určitých oblastech.

Děti země využívají díru na trhu. Sprostě těží tam, kde je díra. Ale někdo tu díru nechal. Jak se může stát, že úředníci placení z našich daní vypotí tak neskutečně špatné podklady/dokumenty, že i soudy (které většinou jedou státu na ruku) to musí shodit a dát za pravdu ekoteroristickým organizacím?

Petr Kolman má za nepřijatelné, že soud dal za pravdu jednoduché argumentaci: "Ze zákona se máte vypořádat s námitkami a vy jste si s nimi vytřeli prdel. Nic jste nezdůvodnili, vykašlali jste se na to, mizerně jste odvedli svoji práci, kterou ze zákona máte vykonávat a za kterou vás platíme!" To není chyba soudu, to je obrovská chyba státního aparátu. Jsou to peníze daňových poplatníků, které se tu valí zbytečně pryč.

J. Prikner 23.5.2024 18:45

Co byste nechtěli - státní orgány silně degenerují a to na všech úrovních - místní, krajské, parlament, senát, justice, ministerstva pro řízení investic, vláda , ústavní soud všude je všech na dlouhé lokte, zmatené rozhodování, k tomu debilní mimovládky a kolonie je již zcela nesamostatná a finančně vyžírána ze všech stran. Pokud nenastane změna systému, všechno půjde do kytek.

J. Prikner 23.5.2024 18:46

Co vládne, to je nezodpovědnost na všech úrovních.

J. Jurax 23.5.2024 20:08

No dobře. Přesto tihle zelení magoři a gangsterští vyděrači škodí nám všem, a to tak, že fest.

Pomazat dehtem, vyválet v peří a pak vypráskat města dobytkářským bičem, když zákony na ně nestačí. Možná by to dobrý právník uhrál na přiměřenou obranu.

J. Gottlieb 23.5.2024 15:53

Jj. Deti zeme. Jiz zpusobili mnoho skody pro obyvatele mist, kde se angazovali. Kolem silnic, kterym se zahustila dorava z duvodu zdrzeneho obchvatu atd je mnoho pomnicku

J. Vavrochová 23.5.2024 12:17

Chyba systému?

J. Vorlický 23.5.2024 12:54

Co myslíte?

Selhání jednotlivce to nebude, když se to děje furt a všude. Konečně nejde jen o dálnice, nebo jiné stavby.

P. Diviš 23.5.2024 14:51

Příliš složitého, příliš nahrávajícího těm, kteří chtějí bořit, ne tvořit.

J. Vorlický 23.5.2024 16:02

k P. Diviš 23.5.2024 14:51

Pana Diviše zvláštní postřeh. V čí prospěch by bylo boření?

Souhlasím, že celý způsob řízení státu (je-li slovo ,řízení ́správné) je příliš složitý. Ovšem v prospěch koho? To, že je systém složitý tak že se v něm prakticky nikdo nevyzná nahrává těm, kdo ovládá pro účel chodu státu rozhodovací procesy. Jak pan Ferenc 22.5.2024 tak pan Kolman dnes popisují tyto procesy v praxi.

To, že předvídatelně rozhodnout prakticky nejde, a rozhodnuto nějak být musí (nelze říci nebudeme stavět dálnice, železnice, školy, atd) nahrává ne těm, kdo chtějí bořit, ale těm kdo chtějí/musejí korumpovat a těm, kdo mají z korupce užitek. Je to tak snadné. Zase, je to především vina Parlamentu v jehož dikci je tvorba pravidel, zákonů.

Ovšem v ČR sám zákon není zas až tak podstatný, jako prováděcí pokyny k němu. A kdo provádí tyto pokyny? Provádí je ten, kdo má užitek z případné korupce. V ČR jsou to tzv. orgány moci veřejné. Je i v jejich zájmu, aby projekty byly, neboť bez nich by nikdo neměl pokušení nikoho korumpovat. Prosté.

Bez zásadní změny státní správy se nikam nehneme. Tedy přísnou dělbu moci, zrušit orgány moci veřejné, státní správu (úřady, policii, atd) podřídit patřičnému ministru, tedy vládě. Co se týče prováděcích pokynů k zákonům, tak tyto jen pro účely výkonu moci výkonné (aby úřady věděly jak mají postupovat), a všechny státní instituce podřídit zákonům, tedy soudnímu rozhodnutí. Toto je teorie. Jak by to dopadlo v ČR v praxi, nedokáži tvrdit.

J. Vorlický 23.5.2024 11:44

Pánové Petr Kolman, Jan Ferenc a další zde nechávají své články zveřejňovat. Nabízí se otázka proč, a co tím sledují.

Pánové F. Navrátil a J. Farda pak zmiňují gangy vyděračů a svinské praktiky dalších osob, kterým se daří svojí činností rušit již odsouhlasené projekty.

Buď se pánové Navrátil a Farda mýlí, a projekty, které mají již za rozhodnuté (podle nějakých pravidel), rozhodnuté de facto i de iure nejsou, a nejedná se proto o žádné gangy vyděračů ani o svinské praktiky, nebo se nemýlí.

V případě, že se pánové mýlí, potom lze myslím konstatovat (protože realizace projektů v ČR trvá hrozně dlouho), že právní řád je záměrně nastaven tak, aby realizace projektů byla co nejkomplikovanější - to potom otvírá dveře korupci v rozhodovacích orgánech. Dalo by se tedy tvrdit, že zákonodárce (zodpovědný za právní řád) záměrně vytváří podmínky pro korupci.

V případě, že se pánové nemýlí, lze říci, že sviňské praktiky a loupežnické vydírání jsou již dlouho součástí českého právního řádu - jinak by takové praktiky nemohly PRÁVNĚ narušit již rozhodnuté projekty, a nikdo by se jimi nemusel zabývat.

Ať je to jakkoliv, na vině je český právní řád. A protože on je výsledek práce zákonodárce, je primární viník naší české neschopnosti Parlament. A protože Parlament neexistuje ve vakuu, vinu nesou všichni vysocí státní činitelé, kteří svojí nečinností nechávají tuto situaci přežívat nebo dokonce ji udržují.

No a protože pan Petr Kolman je právník, který netvrdí, že české právo je v základě špatné, měl by se zde aspoň pokusit vysvětlit proč jsou realizace projektů skoro nekonečné. Chápu totiž, že český právní řád, který vidím jako špatný (zparchantělý a zkorumpovaný) nemusí být ten důvod.

F. Navrátil 23.5.2024 12:15

Nemám nic proti námitkám a soudním tahanicím zelených neziskovek. Ovšem jejich konání by nemělo mít vliv na zahájení a pokračování výstavby, protože nejsou jejími účastníky.

J. Vorlický 23.5.2024 12:47

Má-li jejich konání vliv (přiznaný soudně, nebo jen obecně či úředně) tak, že stavba není zahájena nebo se v ní nepokračuje, je jedno zda jsou jejími účastníky nebo ne, ne?

Konečně, bylo by proti rozumu namítat a tahat se soudně, když by namítání a tahání se nemělo vliv na zahájení nebo pokračování výstavby, ne? Problém je jinde, pane.

J. Nevrkla 23.5.2024 11:33

Když existují pokrokoví zákonodárci a pokrokoví soudci, tak to takto dopadá.

V. Petr 23.5.2024 10:22

V jednom měl soudruh Gottwald pravdu - humanitní inteligence většinově patří k lopatě.

V Polsku tvořili Solidarnosc a pak i vládu dělníci, u nás Chartu 77 vedli humanoidi a bývalí fanatičtí stalinisté. V tom je ten rozdíl.

R. Langer 23.5.2024 13:06

No, já si zase pamatuju heslo "Inženýři do výroby!". ;-)

V. Petr 23.5.2024 21:32

Pravda je, že oni se obrátili i proti inženýrům a lékařům. Ale jediná oficiální akce, pokud vím, byla 50000 úředníků do výroby. A dokonce o tom natočili i film.

J. Smith 23.5.2024 9:01

Hm, a jak to řešil Don Corleone_?

J. Jurax 23.5.2024 19:58

Přesvědčoval.

Užíval ovšem pádné argumenty - kupříkladu Colt model 1911 ráže 11,43 mm a Thompson submachine gun téže ráže (.45 ACP neboli 11,43×23).

V našich podmínkách lze nahradit třeba ČZ 85 ráže 9 mm (9×19 neboli 9 mm Luger) či Sa-58 ráže 7,62 mm (7,62×39 alias 7,62 Kalašnikov).

V. Petr 23.5.2024 21:34

To jste napsal chybně. SA 58 NENÍ Kalašnikov AK 47, ač používá stejnou munici. Mechanismus je úplně jiný.

J. Jurax 23.5.2024 22:58

Nikoliv.

To 7,62 Kalašnikov se netýká zbraně, nýbrž alternativního označení náboje 7,62×39, jak z textu jasně patrno.

F. Navrátil 23.5.2024 8:42

Nejedná se o ekologické aktivisty, ale gangy vyděračů. Postup je následující. Když je velká investiční akce před spuštěním, hlavní dodavatel, který zvítězil ve výběrové řízení, objednává zakázky od subdodavatelů a investor připravuje zahájení doprovodných investic. To je moment pro ekologické predátory, aby pod nejrůznějšími záminkami přerušili výstavby. Ta se ocitla ve fázi, kdy by se přerušení nebo zdržení projevilo ekonomickými ztrátami všech účastníků. Ti raději vyplatí výpalné na konto ekologické neziskovky. Peníze neziskovky jsou nekontrolovatelné, a tak si je rozebere beztrestná loupežnická rota. Navíc může mít pocit z dobře vykonané práci pro společnost, přírodu a budoucnost našich dětí. Tyto akce by nebyly možné bez přispění pozitivistických soudů, nesmyslných zákonů a zmršeného právního systému.

J. Farda 23.5.2024 8:35

Oblíbená svinská praktika Dětí Země je podání stížnosti poslední den lhůty. Věčná škoda, že jsem si kdysi nestáhl do záložky video z procházky pana ing. Patrika v dědince Bílinka v době, kdy statečně zablokovali stavbu D8 za Lovosicemi do Němec, a kaminová doprava tu dědinku leta zbytečně zatěžovala. A k věci - místní ho poznávali a srdečně ho zvali na kávičku s bonusem v rozbití huby ... :-P

J. Vorlický 23.5.2024 7:59

Za nejpozoruhodnější nejen zde na NP považuji, jak furt někdo kňourá, příklad Daniela Kovářová, Ondřej Neff, Jan Ferenc, a teď Petr Kolman a celá řada dalších, jak ve státě věci nejdou; dálnice a billboardy jen jeden příklad. Pak třeba důchody, zdravotnictví (to tedy nefunguje dobře asi nikde), stavby obecně, atd, atd. Jak furt nikdo ničemu nerozumí. Přitom nikoho nenapadne se zeptat proč to tak je, a musí to tak být?

Každý smí do všeho kecat a přitom nikdo nenese za nic žádnou odpovědnost. Je normální, že (zcela zřejmě) nikdo v ČR nemá autoritu tu či onu věc s konečnou platností rozhodnout?

Je normální, aby předseda ÚS pan Josef Baxa v klidu jen jemu vlastním prohlásil, parafrázuji: naše nálezy jsou sice závazné, ale nikoho nelze donutit, aby se jimi řídil?

Je normální, aby ŘSD dalo firmě BUDIMEX zakázku k dostavbě D11 do Polska, aby pak ŘSD společně (nějak) s českými úřady zakázku zrušilo a samo začalo zkoumat sebe sama, zda zakázku dalo (předtím) dobře?

Nedávno jsem zase přečetl jednu z knih F. Kafky. Musil jsem se nutit ji dočíst, tak špatně se mi dělalo z vědomí, jak stejné to furt tady je.

Je normální (aspoň trochu?), aby se o tomto všem 30 let psalo a debatovalo (debatuje se tady taky furt - pan Jurečka hrozně rád debatuje a ne jen se sebou) a situace se spíš horšila?

J. Vorlický 23.5.2024 8:07

. . . eště dodám, když už tak už:

Nejlíp je na tom český prezident. Ten může kecat úplně do všeho - dokonce řídit českou armádu - a nemůže vůbec za nic!

J. Vorlický 23.5.2024 8:17

Eště jednu poznámku. Znovu jsem si přečetl článek. Autor jako by říkal: My přece chceme a chceme stavět a stavět dálnice! Kdo nám to tu kazí?

To je jako září 1938. Nejlepší demokracie v Evropě, chtěli jsme bojovat, ale voni nám to nedovolili. Zrada.

R. Langer 23.5.2024 13:08

Tak proč tady kňouráte, a něco s tím sám neuděláte? 8-o

J. Vorlický 23.5.2024 13:24

Zkusil jsem to. Vlastně zkouším to přece, ne? Nekňourám.

Když ale jediná odezva jsou citace vyhlášek, metodických pokynů, prováděcích předpisů a pokynů, a bůhví ještě čeho, které jsou provázené bezduchými pohledy odborníků do ztracena, je to těžké. Nebo snad zde na NP vidíte věcnější přístup?

Vysvětlil snad někdo k čemu je tzv. Ústavní soud, který nemá moc nechat mocí výkonnou vynutit svá tzv. rozhodnutí? Nebo proč to nejsou ani rozhodnutí, ale jen nálezy? Proč kauzy pendlují roky mezi ostatními soudy sem a tam? Hmmmm? Znáte pohádku Císařovy nové šaty?

V. Mokrý 23.5.2024 7:12

A toto vše začalo tím, že hned po " sametu ", nebyl přijat zákon o liniových dopravních stavbách po vzoru Německa - Poláci ho přijali a proto staví dálnice.

A navíc, novodobí svazáci nepokračovali v tom, co bylo připraveno a plánováno !