16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


DÁLNICE: Další odklad

23.5.2024

Jeden brněnský občanský demokrat a radní našeho statutárního města kdysi (ještě v dřevních časech „předfialovských“) rád glosoval – ekologický aktivista je dobrý sluha, ale špatný pán. Na tento politicky nekorektní výrok jsem si nyní vzpomněl. Ale pěkně popořadě.

Jako právníka a hlavně občana mne negativně zaujal rozsudek Nejvyšší správního soudu (NSS), který nyní vyhověl kasační stížnosti spolku Děti Země. NSS se sídlem v Brně zrušil verdikt Městského soudu v Praze i ministra dopravy (shodou okolností též z ODS, ale již té fialovské) ohledně právní moci stavebního povolení dálnice D49. Předmětná principiální dopravní stavba se tak zastaví a v nejlepším případě zásadně opozdí. Ministerstvo bude muset námitky ekologů posuzovat znovu.

Je naprosto neuvěřitelné, že se stavba úseku dálnice D49 opět zadrhla kvůli nekonečným právním sporům a námitkám ekologických aktivistů.

Tento projekt je klíčový pro dopravní infrastrukturu a měl by přinést výrazné zlepšení dopravní situace a ekonomického rozvoje nejen regionu, ale synergicky vlastně i celé České republiky.

Po neskutečných patnácti letech neustálých průtahů a sporů se zdá, že zájmy hrstky aktivistů mají větší váhu než potřeby desetitisíců občanů – motoristů a obyvatel dotčených oblastí.

Mám za to, že je v zásadě nepřijatelné, aby Nejvyšší správní soud zrušil stavební povolení na základě stížnosti jednoho spolku, což opět vrací celý proces na začátek, a stavba se tak neúměrně zpožďuje. Koneckonců jak dlouho ještě budeme čekat, než se konečně dostaví důležitá dopravní spojnice, která je v zájmu široké veřejnosti? Kde jsou práva a zájmy obyčejných českých a moravských lidí, kteří potřebují bezpečné dopravní řešení?

Stát, vláda, parlament a ministerstvo dopravy by měly jednat rozhodně a efektivně zajistit, aby se podobné situace neopakovaly. Ekologické námitky je třeba přirozeně brát přiměřeně v potaz, ale nesmí se stát překážkou pro nezbytný rozvoj naší infrastruktury.

A léta běží

Kolik času a veřejných peněz ještě bude promrháno, než se konečně začne myslet na reálné potřeby obyvatel a motoristů?

Ergo kladívko, až budeme zase láteřit, že se v Česku staví málo kilometrů dálnic v porovnání s jinými státy, tak si mimo jiné vzpomeňme na tuto kauzu. Ergo kladívko podruhé, ani raději jako daňový poplatník nechci vědět, o kolik tu stavbu naši aktivističtí, nikým nevolení ekologové prodražili.

Právní filozof Gustav Radbruch kdysi trefně napsal, že právo a soudy mají sledovat a do společnosti přinášet tři cíle – právní jistotu, spravedlnost a efektivitu. A věru málokdy těchto cílů je dosahováno v realitě současně.

Nechci hodnotit spravedlnost zmíněného rozsudku NSS, nicméně právní jistota a zejména efektivita zde dostaly opravdu na pamětnou.

Tak snad se za dalších 15 let dočkáme konečně dostavěné dálnice D49. Pokud ji tedy v budoucnosti nepřekazí Dědkové země. Možná budou do médií hromovat: „… my tu stavbu dálnice dobře známe, my ji blokovali už v časech, kdy vaše bába byla ještě teenager, paní redaktorko.“

Psáno pro Lidové noviny