Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

ČEDOK: Jak se cestovalo za komunistů

Tak čtrnáctidenní autobusový zájezd do Francie s návštěvou francouzské riviéry přišel na 15 480 korun. Podotýkám, že tehdejší průměrný měsíční plat činil podle Českého statistického úřadu 2964 Kčs.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Když se řekne A, je třeba také říci B.

Když se člověk během doby českého reálného socialismu naučil cizí jazyk, tak se mu pak tzv. demokraté mstili více než tři desetiletí. Prostě Pepíci. A pod vedením bankovního úředníka Václava Klause přivedli tuto zemi k nekonkurenceschopnosti.

0 0
možnosti
MP

To vše tzv. demokraticky! Alespoň dle názvu politické strany, samozřejmě nikoliv dle jednání členů té strany.

Tak jak před listopadem 1989 účeloví členové KSČ předstírali, že jsou komunisté z přesvědčení, tak po listopadu 1989 titíž lidé v různých politických stranách předstírali, že jsou demokraté.

0 0
možnosti
VN

Omezení cestovat byla jednou z největších chyb tehdejšího režimu. Lidé by poznali, že všude je chleba o dvou kůrkách a neměli by utopické sny.

A docela by mě zajímalo autorovo nekonečné trauma, které by mohlo mít medicínský název Zieglerův komplex.

0 0
možnosti
JF

Získat souhlas zaměstnavatelova referenta pro zvláštní úkoly, devizového příslibu od Státní banky, vydání pasu a udělení výjezdní doložky Správou pasů a víz - a to všechno mohla poslat do kopru domovní nebo uliční důvěrnice udáním na antisocialistické výroky nebo chování žadatele - jó to byly ty staré zlaté časy ... tedy pro někoho, a ti dnes skučí nad fijalovým teroristánem! :-P

0 0
možnosti
Foto

Před rokem 1989 se mi nikdy nepovedlo vycestovat na západ, protože jsem nikdy nedostal výjezdní doložku. Prý proto, že jsem v letech 1977 - 1983 pracoval ve funkci, kde jsem přicházel do styku se státním tajemstvím a měl jsem prověrku na přísně tajné. A to jsem několikrát odmítl nabídku stát se kandidátem na členství v KSČ, přesto jsem byl přesvědčován, abych funkci přijal, jinak bych mohl být přeložen někam do zapadlého koutu světa a přišel tak o výhodu mít do práce 15 minut pěšky. Přitom zemí mých snů byla Itálie a nejen antické památky. Svůj sen se mi podařilo zrealizovat už v roce 1991, kdy jsme vyrazili s manželkou a sedmnáctiletým synem. Tehdy ještě se peníze v cizí měně přidělovaly jen v omezeném množství a to bylo celkem za 5 ooo Kčs. Dík volné jízdence na 6 dní jsme opravdu celou Itálii projeli vlakem jen do Neapole (proti plánovanému výletu až na Sicílii) a navštívili téměř vše podle plánu. Náhodou jsme zabloudili do Monte Cassina a tak jsme jeho prohlídce věnovali skoro celý den (noci jsme trávili spaním a přesouváním se ve vlaku). Jediné, co nám vadilo, byly ceny a nutnost šetřit, abychom těch 6 dní přežili.

0 0
možnosti
VK

Podobným způsobem jsem na fipku procestoval skoro celou Evropu. Jezdil jsem nočními vlaky, maximálně jsem zakoupil místenku.

0 0
možnosti
LZ

L80u42i88s 54Z34í53d96e89k

18. 4. 2024 17:36

Každá dobami něco a něco společného. Na dovolenou vyděláme rychleji, za disentni názor nás taky zavřou ale nepopravi cenzura zmizelajenamoment. Zato klasická rodina kdysi zakladstatujefuj a máme 99 pohlaví ! Jeeeee, my se máme !!!!!!

0 0
možnosti

To jsou ovšem zajímavější témata pro srovnání, kterých je ovšem mnohem víc, než, že se nyní lépe Cestuje, než dřív. Možná se jim pan Ziegler bude věnovat Jindy. A kdy tedy? No, na svatého Dyndy..;-D

0 0
možnosti
LZ

L95u49i72s 76Z57í86d45e83k

18. 4. 2024 17:36

Každá dobami něco a něco společného. Na dovolenou vyděláme rychleji, za disentni názor nás taky zavřou ale nepopravi cenzura zmizelajenamoment. Zato klasická rodina kdysi zakladstatujefuj a máme 99 pohlaví ! Jeeeee, my se máme !!!!!!

0 0
možnosti

Kadet Biegler Ziegler zase srovnává dnešek s minulostí před 40 lety a Triumfuje, že dnes se máme líp, tedy absolutně, než za Komoušů. Ale Rakušáci, Němci a další se také dneska mají absolutně líp, než před 40 lety a Komouše tam neměli. ČR pak je na tom ve srovnání s Rakouskem a dalšími státy relativně stejně jako dřív. Tedy žádný posun Nenastal. Čím to asi je? A co se týče Klesajícího současného trendu se Kadet zapomněl zmínit...:-/

0 0
možnosti
IS

Vaše poznámka "ČR pak je na tom ve srovnání s Rakouskem a dalšími státy relativně stejně jako dřív. Tedy žádný posun nenastal." Vás usvědčuje z neschopnosti opatřit si informace způsobem, který je schopen použít žák 6. třídy základní školy. Fakt, že i před těmi 40-ti lety byl zásadní rozdíl v kupní síle občana ČSSR a Rakouska, je pro Vaší šedou kůru mozkovou něco tak neuchopitelného, že Vám mohu pouze poděkovat za výrazný zdroj zábavy na stránkách Neviditelného psa. Váš myšlenkový potenciál je velmi viditelný. Ještě jednou díky. Jsem Váš fanoušek.

0 0
možnosti
IS

Soudružka Konečná zná velmi dobře intelektuální schopnosti své cílové skupiny, tak že není problém argumentovat ve stylu "za komunistů stálo levné mléko tři koruny, kapitalista vám zdražil mléko na třicet".

0 0
možnosti

To jste si ale vyPábil. Argumentuje úplně jinak...;-D

0 0
možnosti
MP

Zeptejte se raději, kolik lidí cinkalo klíči na náměstí v sychravém listopadu 1989, aby děti privatizačních zbohatlíků (překabátěných členů KSČ) mohlo snadněji cestovat do USA?

0 0
možnosti
MP

Stále žijí pamětníci, kteří si pamatují.

0 0
možnosti

J20a16n 56Č35e86r76n93ý

18. 4. 2024 11:07

Tak kolik lidí od nás si může dovolit cestovat na výlet do USA ? Podle toho se rozhodnu volit či nevolit Konečnou.

0 0
možnosti
PD

Čím dál, tím víc. Už je to dost běžné, žádná exotika.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz