30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


ČEDOK: Jak se cestovalo za komunistů

18.4.2024

Šéfka KSČM v zoufalství hází opravdové „perly“, které jsou k smíchu a pláči zároveň. Tak nedávno politovala na sociální síti X mladé, že sice mohou cestovat, ale jen když na to mají.

Nutno říci, že soudružka vrchní rudohvězdice to schytala už od diskutujících pod svým výpotkem. Například jistý Abdel Fattah Sharabati jí vzkázal mimo jiných. Můžete do světa hlásat podobné nesmysly, aniž by pro vás přišla VB…. Ale především ... NEDOSTANETE TREST SMRTI JENOM PROTO, ZE JSTE ČLENEM JINÉ POLITICKÉ STRANY. Přesně tak.

Já se nyní zaměřím na hlouposti soudružky Kateřiny Konečné ohledně cestování. Je vůbec drzost, že si komunistka něco takového vůbec bere do úst. Prý mladí mohou cestovat, ale musí na to mít. Tak tomu ovšem bylo vždycky i za vlády mrzké rudé lůzy. A bylo to ještě daleko horší než nyní. Cestování zvláště do západních zemí si mohl s cestovní kanceláří dovolit jen málokdo.

Web lifee.cz nám přiblížil katalog Čedoku z roku 1986. Tak čtrnáctidenní autobusový zájezd do Francie s návštěvou francouzské riviéry přišel na 15 480 korun. Podotýkám, že tehdejší průměrný měsíční plat činil podle Českého statistického úřadu 2964 Kčs. Čili dovolená ve Francii přišla na více než pětinásobek průměrného platu. V minulém roce dosáhl průměrný plat v České republice 40 324 korun a srovnatelný pobyt by tak měl stát cca 200 tisíc korun! Tak tomu samozřejmě není.

Nejdražší položkou v onom katalogu ze socialistické éry byl zájezd Okruh Severní Amerikou s již zmíněným nočním New Yorkem. Trval 16 dní a vyšel na 51 960 korun, přičemž kapesné zde bylo uvedeno ve výši 5500 korun.

V současnosti jsem našel na webu invia.cz desetidenní zájezd po východu USA za 56 990 korun, srovnatelné šestnáctidenní zájezdy nyní stojí kolem 90 000 korun. Zmíněné kapesné byla suma, kterou si mohl účastník zájezdu vyměnit za dolary u průvodkyně. Koruna československá totiž tehdy nebyla volně směnitelnou měnou a člověk cestující na Západ musel mít buď devizový příslib nebo v případě zájezdu s cestovní kanceláří dostával přiděleno ono kapesné. Devíz mělo socialistické Československo málo a tak i příděly pro turistiku byly omezené. Proto mnozí lidé dolary, marky a další valuty kupovali také na černém trhu za daleko vyšší kurs než oficiální. Podle webu České národní banky, činil v roce 1987 oficiální kurs dolaru ke koruně 1:5,5, což ovšem bylo nereálné a koruna byla uměle silně nadhodnocena. Výměna valut pro cestování se ale řídila tzv. turistickým kursem, který byl vyšší.

Když jsem za socíku sledoval americké westerny s tamní překrásnou přírodou, tak jsem si říkal, „nádhera, ale tam se nikdy nepodívám.“ Jsem rád, že jsem se mýlil. Před deseti let jsem zhruba měsíc cestoval po západu USA a viděl na vlastní oči ta úžasná místa jako Monument Valley, Yellowstonský národní park, Grand Canyon a mnohá další. Z měst se mně nejvíc líbily San Francisco a Sacramento. I když i Las Vegas nebo Los Angeles mají svoje kouzlo. Před dvěma lety jsem pak strávil týden v New Yorku za 37 tisíc korun se snídaní v slušném hotelu včetně příplatku za jednolůžkový pokoj. V obou případech to bylo s cestovními kancelářemi s fajn spolucestujícími, mezi nimiž byli například učitel v penzi z Olomouce, učitelka mateřské školy z Turnova nebo dělnice ze Škodovky v Kvasinách.

Je jasné, že kdyby v devětaosmdesátém neskončil socialismus, tak bych se do Spojených států s největší pravděpodobností nepodíval. A se mnou mnozí další. A to ani nepíši o byrokratických a ideologických překážkách, které sebou cestování do tzv. kapitalistické ciziny za komunistů obnášelo. Například byl nutný souhlas z práce, který musel udělit i závodní výbor KSČ a to i v případech, kdy člověk nebyl jejich členem. Nezbytná byla i tzv. výjezdní doložka, kterou vydávaly příslušné Správy pasů a víz SNB. Přičemž v případech, kdy ji člověk nedostal, nebylo povinnosti vydávajících sdělit, proč tomu tak bylo. Zamítnout ji mohli bezdůvodně.

Cestování za socialismu bylo tedy dražší a celkově obtížnější než je tomu nyní a soudružka Konečná si úspěšně vstřelila vlastní branku. Příště by se tak ztrapňovat neměla.

Zdroje:

(20) Kateřina Konečná na platformě X: „Co zbylo mladým (jak jim ti, kteří si falešně hraji na jejich kamarády říkají - gen Z) ze svobod a vizí roku 1989? Co jim dnes stát nabízí? ✅ můžete svobodně volit 🗳️ 🛑 ale jen ze 2-3 předem vybraných stran, jinak jste dezolát 🧟 ✅ mate právo na vlastní bydlení 🏠 🛑ale jen…“ / X (twitter.com)

Hotel Klasický východ USA │ Fly & Drive v USA, na Invia.cz

Socialistické cestování: Hlavní slovo měl Sovětský svaz, ale za 51 960 korun se dalo dostat i do New Yorku – Lifee.cz

https://www.mesec.cz/clanky/prumerny-plat-2024/

https://www.historie.cnb.cz/cs/fotogalerie_menova_politika/kapitola_ii_8/kapitola_ii_8_3/fotoalbum/ii_8_3_kurzovni_listek_sbcs.jpg