3.5.2024 | Svátek má Alexej


TŘI SESTRY: Brontëovny a Kardashianky

1.11.2023

Vikář v Haworthu Patrick Brontë měl jediného syna a pět dcer: Mary, Elizabeth, Charlotte, Emily a Anne. Ty až na Charlottu zemřely všechny na tuberkulózu, ale než se tak stalo, stačily tři mladší sestry napsat knihy, které dnes patří ke klenotům anglické literatury viktoriánské éry (Jana Eyrová, Na Větrné hůrce…). Život neměly veselý, smrt kolem rodiny neustále kroužila. Starost jim dělal i bratr Branwell, který sice byl všestranný umělec, ale zato propadl alkoholu, hazardu a drogám. Proto bylo pro Charlottu, Emily a Anne psaní básní a románů útěchou i vášní. Protože se v polovině 19. století soudilo, že ženy mají pro spisovatelství nevalné předpoklady, vydávaly sestry své výtvory pod mužskými pseudonymy. Teprve když Charlottě Brontëové všichni sourozenci skonali a ona s otcem na faře osaměla, odhalila totožnost svou i sester. Oblíbenost jejich děl pak neustále stoupala.

Dnes už lidé na jejich romány nemají takovou trpělivost jako dřív, většinou dávají přednost zážitkům, které působí hned. Před několika lety se v mediálních sítích dostala do popředí Američanka arménského původu Kim Kardashian, žena se sebejistým pohledem, bujným poprsím, útlým pasem a mohutným pozadím. Stala se hvězdou. Je třeba tak trochu uvítat, že ideálem krásy ženského těla už nejsou dlouhá bidla, preferovaná zejména homosexuálními módními návrháři.

Tehdy si Kiminy sestry řekly: Ale my jsme přece taky krásné, když jsme skoro z jednoho vrhu! Plachost Brontëoven jim byla naprosto cizí. Začaly svá těla rovněž zveřejňovat a okamžitě uspěly. Chlípníci všech zemí pak měli možnost někdy na internetu hlasovat, která z pěti sester (Kim, Kourtney, Khloé, Kendall a Kylie) se povedla nejvíc. Dobře placený pracovní úkon těchto krasavic vypadá asi takto: Kardashianky se nakrucují a fotografové kolem nich pleskají jeden snímek za druhým jako z kulometu. Náš Josef Sudek se svou pečlivou přípravou by v takové konkurenci sotva obstál.

Doba se změnila. Zatímco Brontëovny si vysloužily uznání únavným sezením a usilovným přemýšlením, Kardashiankám ke slávě postačí, když k fotografu nasměrují správně hýždi či jiné části.