28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MÉDIA: Donšajni

Tak třeba: napíše a pak natočí nový film. To dílo se jmenuje Donšajni a je to nádherně lidský pohled na zcela obyčejné lidské posedlosti a pošetilosti. V tomto případě je to posedlost operou, operními divami a životem vůbec.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Šlosárová 27.2.2014 17:57

Nenašla jsem jediné,

ve Vašem článku, proč tento Vámi propagovaný film shlédnout. Jen pro pouhé "pobavení", je prostě málo. :-)

J. Jurax 27.2.2014 2:00

No, ono je to tak,

aspoň pro mne, že bohužel velmi často dílo kritikou vychvalované do nebes co umělecký výboj a Umění s velkým U bylo totálně nekoukatelné. A obráceně koukatelná díla nenalezla v očích kritiky milosti. Platí též o čitelnosti kněh.

P. Papež 26.2.2014 19:22

Mně se nelíbí

Mně se nelíbí, že obě strany se snaží přesvědčit ostatní o své pravdě. Jak pan Adler, tak kritici. Normální (ne snobský) divák si dělá svůj názor na danou věc. Bud se mu dílo líbí, nebo ne. To ještě neznamená, že musí být dehonestován stranou opačného mínění. Je to jako v gastronomii. Někdo má rád rýžový nákyp, někdo jej nenávidí. To ještě neznamená, že jiné mínění a chut. nás staví na opačné strany barikády. Takže nechte to na každém člověku zvlášt. Omlouvám se, nějak mně blbnou háčky u písmene t a d (ˇˇt   a   ˇˇd).

P. Adler 26.2.2014 21:31

Re: Mně se nelíbí

pane papezi, dovolte drobne vysvetleni: nekolik lidi mi reklo, ze prave diky kritikam, ktere meli za smerodatne, na ten film nesli ... a o to prave jde: cesti kritici si nejsou moc dobre vedomi dopadu kazdeho slova, ktere zverejni ... a to uz nemluvim o tom, ze jak je tak sleduji, nestacim se divit te bohorovne neznalosti tematu a vseobecne nevzdelanosti ... viz pripad ceskeho kritika, ktery film o bitve u thermopyl oznacil za fasisticky a protiislamsky ... nejen, ze patrne v zakladni skole zrovna chybel, kdyz bylo na poradu stare recko, ale on ani netusi, co je fasismus a co je islam, a ze kdyby to clovek rozebral zcela chirurgicky, jde o velice podobne ideologie ...

J. Kraus 26.2.2014 12:46

Nemusí v tom

být povýšenost nebo zlá vůle. Každá generace má svoje měřítka a svůj úhel pohledu. Jiná věc je způsob kritiky, zda slovy věcnými a podnětnými nebo v kritice ventilovat temné zplodiny svého podvědomí. Před pár dny byl v radiu rozhovor s nějakou mladší zpěvačkou, hrála v muzikálu Edith Piaf a dokázala napodobit její zpěv perfektně, líp než francouzská herečka v jejím životopisném filmu. Byl v tom skutečný prožitek. Říkala, ač hudebně vzdělaná, že to jméno jí nic neříkalo, z šansonu že znala jen Hegerovou, protože ji poslouchali její rodiče. Dokázala si vybudovat most přes propast, ale kolik takových je? Starší generace dokázaly obsáhnout spektrum hudby od vážné přes Kmocha, R.A.Dvorského a Ježkův polojazz, skutečný jazz, R.Cortése až k Martě Kubišové. Dnes začíná historie s objevením se Beatles, vše předtím je nepochopeno a vysmíváno. S tím se dá těžko něco dělat. Podobně filmy – stačí si přečíst jejich hodnocení na ČSFD. Lidé pologramotní, nesahající těm, které se odvažují hodnotit, ani ke tkaničkám bot. Svět nepatří vlídným, milým a ohleduplným.

R. Langer 26.2.2014 13:48

Re: Nemusí v tom

Ono by podle vás bylo lepší, kdyby se raději jako nikdo hodnotit neodvažoval? No tak vám nevím, ale já před vámi dám raději přednost společnosti těch, co se hodnotit odváží. A myslet si o mně můžete, co chcete. :-P

R. Langer 26.2.2014 13:49

Re: Nemusí v tom

A ano, svět nepatří vlídným, milým a ohleduplným, ale normálním lidem, na což "tvůrci všeobecného dobra" neustále zapomínají tak, až jsou z toho nakonec samé mrtvoly. :-P

Z. Jaromír 26.2.2014 19:57

Re: Nemusí v tom

Řekl bych, že na databázi píšou lidi, kteří toho o filmu vědí opravdu dost a kupodivu bývají tolerantní i k tomu, co "nemusí".

F. Lesniak 26.2.2014 9:24

Kritici nejsou vůbec podstatní.

Autoři vytvářejí svá díla pro diváky, posluchače či čtenáře. Mimochodem, četl jsem několik pozitivních kritik na Havlovu Zahradní slavnost. Kolik na tomto filmu bylo diváků?

L. Krajíček 26.2.2014 15:58

Re: Kolik na tomto filmu bylo diváků?

O tři víc než na vlastní zahradní slavnosti.

Z. Jaromír 26.2.2014 19:51

Re: Kritici nejsou vůbec podstatní.

Byl jsem posud přesvědčený, že Havel natočil jako filmový režisér toliko svou hru Odcházení.

M. Mýval 26.2.2014 8:22

autor je zcela mimo

Úkolem naší umělecké elity není bavit nenáročného diváka, ale tepat nešvary naší společnosti, zejména ODS. Občas si říkám, jestli by nestačilo nadabovat Bavora a Pláteníka a digitálně jim vyměnit obraz prezidenta. Ušetřilo by se a výsledek by byl stejný.

J. Ptáček 26.2.2014 8:06

Jedna z mnoha kritik diváků

Jedno z mnoha podobných hodnocení filmu na čs. filmové databázi. To nevypadá na zneuznaného umělce a nyní kritika:

Na Donšajny jsem šel do kina a vůbec jsem se nedíval předem o čem film je a jaké má hodnocení. Řekl jsem si, režíruje to Jiří Menzel, bude to fajn. A jak to dopadlo? Z kina jsem po necelé hodině odešel, což jsem udělal poprvé a doufám i naposled, protože zastávám pravidlo, že pokud už na něco do kina jdu, tak to shlédnu celé, ale tady to opravdu nešlo. Tento film je jeden velký omyl. Přes to mu dám jednu hvězdu, i když je to pouze kvůli kvalitním hercům, kteří se této šaškárny účastnili.

F. Eliáš 26.2.2014 6:13

Kritici jsou neschopní autoři

Většina umělců žárlí na umělce úspěšnější. A což teprve neúspěšní umělci? Ti žárlí na všechny. Mají ale východisko. Stanou se kritiky všech a konečně mohou popustit uzdu frustraci z vlastní neschopnosti.

Z. Jaromír 26.2.2014 4:43

Je k neuvěření,

že film tak pěkný nedostal od akademiků jedinou nominaci na Českého lva.

L. Krajíček 26.2.2014 15:52

Re: Je k neuvěření,

Asi ten film byl málo angažovaný.

L. Krajíček 26.2.2014 2:06

Jak to řekl John Lennon

při Královském varietním představení:

"Ti na levnějších místech tleskají. Vy jenom chřestíte vašimi šperky."

P. Švejnoch 26.2.2014 7:49

Re: Jak to řekl John Lennon

Jednak úplně nevím, jak to souvisí s článkem případně s tvorbou Jiřího Menzela, či s prací kritiků.

A druhak: Lennon to vůbec neřekl tak, jak to prezentujete Vy - tedy jako odsouzení těch "bohatců". Ta story zní přibližně takhle:

Ve středu 4. prosince 1963 hráli Beatles v Prince of Wales Theatre pro britskou honoraci včetně některých členů královské rodiny. Říká se, že po každé písni se obecenstvo nejdříve podívalo do královské lóže, zde se tam skladba setkala s úspěchem a zda tedy mohou tleskat. Pro muzikanty to tedy nebylo nic jednoduchého. Po skladbách "She loves you", "Till there was you" a "Twist and shout" to John Lennon už nevydržel a oslovil diváky dnes už legendární průpovídkou: „Ti co sedí na levnějších místech mohou tleskat rukama,“ poté se podíval ke královské lóži a dodal: „ostatní mohou chřestit svými šperky.“

Z kontextu tedy vyplývá, že to byla jen poznámka pro odlehčení a uvolnění atmosféry koncertu, (pronesená, pravda, s pověstnou lennonovskou drzostí a pohotovostí), a netřeba  proto do ní vkládat nějaké další hluboké či dokonce moralizující myšlenky.

L. Krajíček 26.2.2014 15:56

Re: Jak to tehdy přesně řekl John Lennon nevím,

nebyl jsem tam, jsem odkázán pouze na prameny, v tomto případě Beatles v písních a obrazech.

Souvislost jsem poněkud zkrátil, ale myslel jsem to tak, že i u nás jsou filmy, na které chodí ti z podzámčí, protože se jim líbí a na jiné filmy chodí ti ze zámku, aby předvedli svoje šperky.

J. Vintr 26.2.2014 0:38

Kritici a obecně znalci umění

(tedy ti, kteří to o sobě tvrdí), jsou jen snobi a kašpaři. Umění nejde objektivně hodnotit. "Znalcem" umění je každý člověk sám (a pouze) za sebe.

L. Krajíček 26.2.2014 2:20

Re: Kdepak za sebe.

Zkuste někde rozsypat na zem sušenky nebo na stole nechat popelník s vajgly. Uklízečka, která to tam nechá, dostane padáka. Marně bude vysvětlovat, že podle ní je to umění.

J. Vintr 26.2.2014 9:42

Re: Kdepak za sebe.

Přiznám se, že jsem vůbec nepochopil. jak tohle souvisí s tím, co jsem napsal....

E. Sevrát 26.2.2014 12:24

Re: Kdepak za sebe.

To co popisuje pan Krajíček se stalo nedávno na nějáké výstavě ve Francii. Uklizečka zametla rozdrobené sušenky atd. z podlahy, protože to považovala za bordel. Leč,nebyl to bordel ,ale záměrný umělecký artefakt a tak prý vznikla škoda tomu umělci 10 000,- euro.

A to asi myslel pan Vintr, že stanovit co je dnes umění je dost težké a někdy je k tomu třeba popiska. Já naiva jsem si vždy myslel, že umění vychází ze slovního základu umět.

R. Langer 26.2.2014 13:52

Re: Kdepak za sebe.

No jo, ale to by byli umělci úplně všichni, i ti, co umějí dělat jenom velký ho*no... ;-)

E. Sevrát 26.2.2014 14:36

Re: Kdepak za sebe.

No vidíte, někteří "umělci" i lejno považují za umělecký počin, akorát to nechce kálet do

mísy ,ale někde na parkety v galerii a udělat při tom pár ilustračních fotek.

J. Jurax 27.2.2014 2:06

Re: Kdepak za sebe.

Nemýlíte se, umění vychází ze slovního základu umět - ovšem v mnoha případech vyrazit ze snobů prachy.

V. Vaclavik 26.2.2014 14:31

Re: Kritici a obecně znalci umění

Umeni objektivne hodnotil lze, alespon ramcove. Ovsem vyzaduje to znalost toho, jakou roli umeni v roli zivotu lidi hraje, co nam dava, co od nej ocekavame, ci mame ocekavat.

Me stacilo shlednout poutac na film a nemam zajem neco takoveho shlednout.