Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

DAVID ČERNÝ: Umělec a úřednice

David Černý, světově známý sochař, jehož díla jsou v Praze poutním místem pro zahraniční turisty, se potkal v televizi s jakousi šedou úřednicí, kurátorkou umění ve veřejném prostoru s razítkem.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OM

O33. 23M95.

22. 4. 2024 19:50

Černý měl hlavně TV reklamu zdarma, a to se vyplatí!

0 0
možnosti
PP

P10e85t51r 13P26a96v68e40l

22. 4. 2024 18:30

Některá díla D. Černého se mi líbí, jinak nikoliv. Běžná záležitost. Nechci tady řešit jak moc je či není světově známý, a ani jeho spor s kurátorkou. Jde mi o něco jiného, o budovu Máj. Jako celoživotní stavař považuji i kvalitní architekturu za umělecké dílo. Ta budova je ve stylu hi-tech, čisté linie, jasná architektura bez příkras. Od roku 2006 je památkou, k jejímu poškození došlo i kvůli novému sousednímu objektu Quadrium. Původně prosklená stěna, kde jsou jezdící schody byla zakryta. To byla skvělá záležitost, když po nich člověk jel tak mohl pozorovat cvrkot ve Spálené ul., na tom náměstíčku kde byla jenom nízká budova stanice metra aj. Bylo to zcela neobvyklé řešení. Leč tak tomu dnes je. Umístěním těch dvou motýlů bude degradována ta architektonická čistota celé budovy. Zasahování do kvalitního uměleckého díla považuji za nepřípustné, pokud k tomu nejsou závažné důvody. Je smutné, že D.Č. si právě toto neuvědomuje. Co by asi řekl na to, kdyby chtěl na střechu jeho trabanta někdo umístit želvu, která by kývala hlavičkou a ocáskem a ještě k tomu svítila.

0 0
možnosti
OM

O46. 16M95.

22. 4. 2024 19:51

Naprostý souhlas.

0 0
možnosti
VK

Pokud Davidovi Černému někdo za jeho výtvory platí je to dobrý umělec. A obráceně.

0 0
možnosti
JJ

J29u46r69a 57J93u15r72a15x

22. 4. 2024 14:06

Zde je možno se pokochat avantgardním uměním.

Ta postava na žebříku je konzument uměleckého díla pana Černého.

https://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/13/ff/fd/09/the-ultimate-brown-noser.jpg

0 0
možnosti
PB

P57e54t79e 29B14r41i51c56h

22. 4. 2024 16:52

To je Volodymyrova (_!_) a na žebříku Fiala? Velmi nápadité a aktuální!!R^:-)

0 0
možnosti
JJ

J76u94r26a 97J31u20r75a43x

22. 4. 2024 13:55

David Černý není ani tak tvůrčí génius jako spíš exhibicionista.

Ta zobrazená instalace - nazvat to uměním mi přijde celkem odvážné - na budově byvšího OD Máj je poněkud děsivá. A navíc ty spitfajry se zdají mít špatný tvar svislých ocasních ploch.

0 0
možnosti
LB

Holt nebudou plivat oheň (spit fire), ale jen usměrňovat holubí lejna na P.T. obecenstvo na ulici.

0 0
možnosti
JP

Měli své kurátory Leonardo da Vinci nebo Michelangelo a jejich umělečtí souputníci? Nebo imptresionisté? Co by tomu řekl třeba nebojácný urýpaný Edgar Degas a jejich následníci jako Picasso nebo S. Dali. Nacističtí kurátoři jistěže byli a řádili (chudáci Klim, Klee nebo Kokoschka) stejně jako bolševičtí (obětmi Kandinskij nebo Chagall).

Bez nich by umění tratilo, ale potřebuje nutně k životu paní Marii Foltýnovou? Mně nechybí.

0 0
možnosti
JJ

J60u26r90a 71J20u44r36a13x

22. 4. 2024 14:10

Inu, vskutku máte za to, že pan Černý je umělecky podoben Michelangelovi, Picassovi, Kokoschkovi či Kandinskému?

0 0
možnosti
Foto

Teď jsem si to video s diskuzi Černého na ČT pustil. Černý se tam předvedl jako drzý nevychovaný spratek a hulvát k tomu.

0 0
možnosti
VM

A média, jsou z toho v extázi.

0 0
možnosti
LB

Ten modrobíle zmalovaný ksicht u videa YouTube na konci článku je onen stavný umělec Martin Mařák? No pozdrav pámbu. Co asi tak má uvnitř?

0 0
možnosti
RL

Já bych věděl. EU First! ;-D

0 0
možnosti
VP

S uměním je ten problém, že pro jeho kvalitu neexistují nějaká jasně definovaná kriteria. Rozlišit umění a kýč dokáže dokáže jen odborník, který v oblasti umění pracuje a vyzná se. Takže se obvykle posuzuje podle jiných kriterií - líbí/nelíbí (pozor, obě varianty jsou naprosto stejně oprávněné), prodává se/neprodává se, umělec je/není známý VIPík, umělecké dílo šokuje/nešokuje atd. Úřady zase mají svá kriteria. Pokud se Davida Černého týče, pokládám ho za sebestředného nafoukance. Jeho dílo se mi nelíbí, ale uznávám, že má neotřelé nápady, ale nechápe, že každý nemusí být uchvácen jeho genialitou.

0 0
možnosti
JV

Dovolím si s panem Povolným nesouhlasit. Umění je uměním přesně proto, že pro něj neexistují definovaná kriteria; něco jako ČSN?! Třeba takového C Moneta nepustili tehdejší odborníci na výstavu, prý neumětel.

Potom, především obrazů falza jsou všudepřítomná. Někdy údajně i tak, že se neví, co je originál! - tedy, co se týká odborníků. Takový David však kopírován zatím nebyl (co vím!). Takže líbí/nelíbí, šokuje/nešokuje, prodává se /neprodává, nejsou JINÁ kriteria, ale TA kriteria. Jinak díla Davida Černého jsou zajímavá a některá se mi i líbí.

No a některá díla jsou původní (tedy originály) a některá - stejně líbivá a někdy i stejně prodejná, jsou kopie.

0 0
možnosti
PB

P89e34t30e 95B20r61i59c61h

22. 4. 2024 10:52

Kluci se baví, čím by chtěli být v životě. Padají profese jako architekt, skladatel, sochař, kuchař, ajťák, kombajnér, ...

Bóža říká, že by chtěl být záchrankou. Proč? "Přijel bych k raněnému, oni by mi ho tam šoupli zezadu a já bych dělal hú, hú, hú, ..."

Až půjde pochod hrdosti, vydatně vyfutrovaný z rozpočtu magistrátu HM Prahy, kolem OD Máj a z fasády na něj zamávají ty dvě masařky duhovými křídly, PPP (Prague Pride Parade) celý zkoprní a začne dělat hú, hú, hú, ...

Masařky jsou skutečně dílo světových parametrů. Předčí snad i chrchel vyprojektovaný na Letenskou pláň. Ideově je na úrovni rudých trenýrek nad Hradem!!R^;-D

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz