Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

ZEMĚDĚLSTVÍ: Příčiny zvyšování stavů černé zvěře

diskuse (14)

Černá zvěř (divoká prasata) patří k nejstarším druhům lovné zvěře na naší planetě. Dokládají to archeologické nálezy ze starých sídlišť a nástěnné malby ve španělské Altamíře. Černá zvěř byla předmětem lovu od dávnověku. Její lov byl velmi oblíben, což dokládá mimo jiné i pověst o udatném Bivojovi.

Také u nás se vyskytovala na celém území státu nepřetržitě až do konce 18. století, kdy byla v českých zemích uzavřena do obor. Marie Terezie v r. 1770 vydala patent o likvidaci černé zvěře ve volnosti, což se v průběhu cca 15 roků podařilo, protože dovolovala každému kdo zastihl černou zvěř mimo oboru, aby ji lovil. Patent zároveň obsahoval ustanovení o náhradě škod působených divočáky zejména na zemědělských pozemcích.

Na Táborsku první oboru pro chov zvěře jelení a černé založil v roce 1586 Petr Vok z Rožmberka jako Černickou oboru u Bechyně. V této oboře bylo dle historických záznamů nejvíce černé zvěře uloveno v roce 1933 a to 206 ks (z toho 21 kňourů, 26 bachyň, 10 lončáků, 149 selat). Naopak pouze několik kusů v poválečném období po roce 1945 , kdy byly zničeny oborní ploty a zvěř se dostalo do volnosti. Černická obora byla zrušena v roce 1972 v důsledku obrovských škod způsobených loupáním jelení zvěří na smrkových porostech a také velmi nízké kvalitě trofejí a snížené hmotnosti jak u jelení tak i u černé zvěře.

Teprve po druhé světové válce se černá zvěř začala vyskytovat ve volnosti a po roce 1950 se v mnohých honitbách stala zvěří stálou. Na příklad v okrese Tábor (o rozloze 133.000 ha a lesnatosti 27 procent), bylo v roce 1975 uloveno 84 ks, v roce 1991 již 720 ks , v roce 2008 1.799 ks a v roce 2013 dokonce již 3.156 ks. V České republice v r. 1971 přibližně 5.000 ks, v r. 2001 68. 000 ks a v r. 2014 již 180.000 ks.

Na zvyšování stavů černé zvěře se podílí celá řada příčin. V první řadě, že tato zvěř je obdařena vynikajícím sluchem a čichem a v našich podmínkách nemá žádného predátora. Protože je všežravcem, najde si vždy potřebnou potravu a to jak sběrem semen na př. žaludů, kaštanů, bukvic a samozřejmě mláďat drobné zvěře - na př. zajíce, bažanta, koroptve, ale i mláďat zvěře spárkaté a hlodavců. Při nedostatku živočišné potravy se živí vyrýváním oddenků a hlíz rostlin. Na zemědělských pozemcích sebere z povrchu nesklizenou kukuřici, brambory a pod. Pokud jsou tyto plodiny zaorány, dostane se k nim stejně tak jako k ukrytým hlodavcům na polích i travních porostech vyrýváním rýh hluboko do země, což v mnoha případech vede ke zničení plodin a neúnosným škodám. Další příčinou přemnožení černé zvěře je, že do chrutí (páření) se dostávají mladé bachyňky ve stáří kolem osmi měsíců a že k rozmnožování dochází v průběhu celého roku. Při normálním početním stavu se do chrutí, probíhajícím od listopadu do ledna, dostávají pouze vyspělé bachyně, protože v hierarchii tlupy platí, že mladí kňouři jsou odehnáni a oplodnění silných bachyň zajišťují pouze silní kňouři a selata se rodí v zimních měsících.

Největší škody působí černá zvěř na zemědělských plodinách a to jak v obilovinách, tak hlavně v řepce a kukuřici, kde se ukrývá po celou dobu od zapojení porostů až do jejich sklizně. Abnormální škody, celostátně v řádech několika miliard, působí v porostech pěstovaných na velkých plochách, protože tam kromě dostatku potravy má černá zvěř potřebný klid a myslivci jí tam mohou jenom obtížně lovit. Vymáhání škod na uživatelích honiteb je často složité z důvodů jejich včasného uplatnění a složitého prokazování jejich výše.

Největší podíl na abnormálním zvyšování počtů černé zvěře mají nedostatečné právní předpisy, zejména zákon o myslivosti č. 449/2001 Sb. který nedovoloval celoroční odlov černé zvěře bez rozdílu stáří a pohlaví. Teprve po přemnožení byla vydána Vyhláška č. 345/2015 s platností od 1.1.2016, která umožňuje celoroční lov veškeré černé zvěře, ale pouze v honitbách kde je černá zvěř normována. V honitbách kde není černá zvěř normována je možné po vyjádření orgánu státní správy myslivosti lovit zvěř pouze do stáří 2 let a pouze na vyjímku i zvěř starší.

Také omezení, že na společných lovech se smí bez povolení orgánu státní správy lovit pouze sele a lončák přispívá k dalšímu rozmnožování. K omezení lovu dále přispívá zákaz lovu veškeré zvěře v pásmu 200 m od hranic mezi honitbami na čekané (z posedu nebo jiného místa), proto pruh o šíři

400 m (2x 200 m) je prakticky pásmem ochrany pro černou zvěř, kterou ze země pro její obezřetnost nelze prakticky ulovit. V neposlední řadě k přemnožení přispívají uživatelé honiteb (myslivecká sdružení, soukromí vlastníci a nájemci honiteb) , kteří zatajují skutečné stavy zvěře v zájmu vyšších odstřelů i zisků z poplatkových odstřelů.

Přemnožená černá zvěř se v mnoha místech stahuje k lidským obydlím, kde nachází snazší potravu na skládkách, v zahrádkách nebo i u popelnic.

V těchto místech potom dochází ke střetu s volně pobíhajícími psy a dokonce byl zaznamenán i případ napadení člověka. Úsměvně působí její pobíhání městem na. př. v Praze v okolí Masarykova nádraží, nebo v Mníšku pod Brdy, Plzni a pod., kde se zvěř bez ostychu procházela místními ulicemi. Nebezpečí střetu s volně pobíhající černou zvěří, hrozí řidičům motorových vozidel na silnicích i dálnicích, při kterých kromě materiálních škodách, byly zaznamenány i případy úmrtí lidí.

Jinak se tato zvěř člověku vyhýbá a k napadení dochází pouze po jejím postřelení, nebo v době kdy bachyně jako vzorná matka chrání svoje mláďata (selata), zejména v době jejich narození a v době jejich společného pohybu za potravou.

Přemnožení se stalo celostátním problémem a proto Vláda 22. března 2017 schválila návrh novely zákona o myslivosti připravený Ministerstvem zemědělství. Ministr zemědělství Ing. Jurečka stále počítá s tím, že normu stačí zákonodárci projednat do doby než skončí mandát současným poslancům. Z novely by například vznikla zemědělcům povinnost usnadnit na velkých lánech lepší podmínky k lovu. Na pozemcích by zemědělci mohli jednu plodinu pěstovat na maximálně 30 ha půdy. Velké bloky jedné plodiny by byli povinni rozčlenit na menší celky pomocí pásů o minimální šířce 12 m, oseté nízkou plodinou, na kterých by byl odstřel snazší. Novela také počítá s odchytem zvěře na vnadištích a dále pro zvýšení kontroly i s povinným předkládáním důkazů o jejím ulovení (pírka). Diskutována je i otázka schválení odstřelu po celý rok bez ohledu na věk či pohlaví zvířete.

Obávám se, že i tato opatření nebudou dostatečná, protože černá zvěř se nekontrolovaně rozmnožuje o čemž svědčí potřeba jejího odlovu, navržená ministrem zemědělství pro r. 2017 ve výši 200.000 ks . Podle odborníků, kteří propočetli současné stavy obrácenou metodou ze zvěře odlovené (nikoliv z jako dosud podhodnocených stavů sčítaných), by bylo potřeba několik let lovit 300.000 ks, aby došlo k celkovému snížení.

Pokud nedojde k radikálnímu snížení stavů černé zvěře na honebních i nehonebních pozemcích (po vzoru Dánska, Irska a Skandinávských zemí), nelze kalkulovat se snížením škod na zemědělských pozemcích. Za současného stavu se potom musíme smířit i s tím, že drobnou zvěř v mnohých honitbách neuvidíme a že i stavy srnčí zvěře se budou snižovat.

Aston Ondřej Neff
27. 7. 2024

Jako zlověstné předznamenání byl teroristický útok na francouzskou železniční dopravu. Sabotáž...

Jakub Michálek
27. 7. 2024

Autoritáři mají jedno společné: odpudivý a nenávistný jazyk, který uměle vyrobila mašinérie...

Marian Kechlibar
27. 7. 2024

Základní příčinu shrnul architekt Jan Kasl slovy „systém tvoří stavebním řízením nepolíbení...

Jan Ziegler
27. 7. 2024

Pro některé jedince v Česku je národovecký maďarský premiér velkým vzorem. Ve skutečnosti však...

Aston Ondřej Neff
25. 7. 2024

Kolik by stálo přemalování červených pruhů sanitek na zelené? Jak se asi přemýšlelo? Představuji si...

Aston Ondřej Neff
24. 7. 2024

Ani komunisté v dalším režimu se neodvážili odstranit červenomodrobílý symbol z věží tanků, křídel...

Aston Ondřej Neff
26. 7. 2024

Jako uchazeče o post eurokomisaře navrhuje vláda Josefa Síkelu.

přečetl Panikář
25. 7. 2024

Že mají dámské plavky předvádět muži, považovali diskutující, včetně řady ženských sportovkyň, za...

Milan Smutný
26. 7. 2024

Co je vlastně ten dnes již jedněmi (spotřebiteli a podnikateli) proklínaný systém, druhými...

Tomáš Kazda
26. 7. 2024

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Lidovky.cz
26. 7. 2024

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení...

Stanislav Kučera
26. 7. 2024

Roli čestného vůdce výpravy zažil už při hrách v Riu, kde slavnostní zahájení probíhalo na...

Jaroslav Veis
26. 7. 2024

Fotbal nemá logiku, zněl počátkem léta co chvíli z televize oblíbený citát slavného fotbalisty a...

Luboš Jirsa
26. 7. 2024

V Paříži v pátek oficiálně začaly 33. letní olympijské hry. Zúčastnit se jich má pod neutrální...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz