Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

ZEMĚDĚLSTVÍ: Dopady eurovoleb

diskuse (6)

Aktuální výsledky voleb do Evropského parlamentu se zatím posuzují hlavně z pohledu šancí jednotlivých osob, frakcí či zemí na ovládnutí budoucích pozic buď přímo v Evropském parlamentu, nebo Evropské komisi či dalších evropských institucích. Zásadní bude ale také vliv výsledků voleb na Společnou zemědělskou politiku EU (SZP), která bude uplatňována ve všech členských zemí po roce 2020. Respektive zřejmě o něco později (nejspíše od roku 2022), neboť evropský dotační zemědělský dort ještě zdaleka není dopečen.

A téměř jistě se bude měnit, a to v především v neprospěch velkých průmyslových zemědělských podniků, které v rámci dosavadní pozice ČR usilují o zachování plné výše dotací pro všechny, tedy i pro ty největší zemědělce. Tedy – odmítají takzvané zastropování. Jenže k zastropování téměř jistě dojde, nepochybně jistěji při novém složení Evropského parlamentu. V jeho složení totiž podle očekávání posílily strany preferující národní zájmy před další integrací EU, přičemž za jeden z národních zájmů lze považovat i podporu vlastních zemědělců. 

Tím spíše, že strany národních zájmů byly nejúspěšnější ve Francii, pro niž je zemědělství velmi významné (a tedy i nasměrování dotací do něj), a v Itálii, pro kterou platí v menší míře totéž, co pro Francii. V obou těchto zemích (a vlastně ve všech zemích kromě ČR, Slovenska a části Německa – bývalé NDR) je přitom zemědělství postaveno na menších a středních (a někde opravdu hodně malých) rodinných farmách, a není tedy moc důvodů se domnívat, že jejich představitelé budou souhlasit s dotační podporou velkých průmyslových zemědělců. 

Ještě důležitější pro další vývoj budoucí SZP je pak velké posílení environmentálně zaměřených stran, tedy Zelených, které již v dosluhujícím Evropském parlamentu daly najevo, že zastropování je hotová věc, a maximální objem dotací na jeden zemědělský podnik navrhly na mnohem nižší hranici, než o které se při krácení dotací největším podnikům diskutuje.

Nové složení Evropského parlamentu tak není pro naše velké zemědělce dobrou zprávou (ale je dobrou zprávou pro možné zlepšení stavu naší krajiny). Je tedy nejvyšší čas přemýšlet, jak krácené dotace využít (ČR o tyto peníze nepřijde, jen je nesmí využít na platby na plochu, tedy fakticky na podporu produkce), případně co by škrtům (zastropování) podléhat nemuselo. Leccos naznačuje ve svých postojích jak Asociace soukromého zemědělství ČR, tak i samotný ministr zemědělství Miroslav Toman. Podle asociace i ministra by neměly být kráceny dotace určené na péči o krajinu (dnes tzv. agro-environmentální opatření, nebo také ozelenění, nebo také splnění podmínek DZES - dobrého zemědělského a environmentálního stavu).

Tedy – pokud se bude zemědělský subjekt o krajinu řádně starat a řádně na svých polích hospodařit, neměl by přijít o dotace bez ohledu na velikost. Takové řešení se zdá spravedlivé, politicky i lobbisticky průchodné a navíc žádoucí pro životní prostředí. I když je nyní samozřejmě předčasné mluvit o tom, jak to všechno nakonec dopadne, lze přitom nastíněné řešení považovat za velmi pravděpodobné.

Převzato z Blog.aktualne.cz se souhlasem autora.

Autor je agrární analytik

Aston Ondřej Neff
27. 7. 2024

Jako zlověstné předznamenání byl teroristický útok na francouzskou železniční dopravu. Sabotáž...

Jakub Michálek
27. 7. 2024

Autoritáři mají jedno společné: odpudivý a nenávistný jazyk, který uměle vyrobila mašinérie...

Marian Kechlibar
27. 7. 2024

Základní příčinu shrnul architekt Jan Kasl slovy „systém tvoří stavebním řízením nepolíbení...

Jan Ziegler
27. 7. 2024

Pro některé jedince v Česku je národovecký maďarský premiér velkým vzorem. Ve skutečnosti však...

Aston Ondřej Neff
25. 7. 2024

Kolik by stálo přemalování červených pruhů sanitek na zelené? Jak se asi přemýšlelo? Představuji si...

Aston Ondřej Neff
24. 7. 2024

Ani komunisté v dalším režimu se neodvážili odstranit červenomodrobílý symbol z věží tanků, křídel...

Aston Ondřej Neff
26. 7. 2024

Jako uchazeče o post eurokomisaře navrhuje vláda Josefa Síkelu.

Milan Smutný
26. 7. 2024

Co je vlastně ten dnes již jedněmi (spotřebiteli a podnikateli) proklínaný systém, druhými...

přečetl Panikář
25. 7. 2024

Že mají dámské plavky předvádět muži, považovali diskutující, včetně řady ženských sportovkyň, za...

Lenka Štěpánková
27. 7. 2024

Tělesné trestání dětí je nepřípustné. Novela občanského zákoníku, která obsahuje tuto deklaraci,...

Zbyněk Petráček
27. 7. 2024

Leckomu se nelíbí výraz hybridní válka. Je prý moc gumový. Ale to, co se dělo před olympiádou,...

27. 7. 2024

Oficiální název zní aerofobie nebo také aviofobie. Ačkoliv se nám může strach spolucestujících zdát...

Tomáš Kazda
26. 7. 2024

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Lidovky.cz
26. 7. 2024

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz