Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

POLITIKA: Potravinová soběstačnost

V posledních týdnech je "potravinové soběstačnosti" všude plno. Nová vláda slibuje, že ji zajistí, a nový ministr zemědělství v úterý zahájil tažení za kýženou "soběstačností" kontrolou ministerského a divadelního bufetu, kde s nelibostí konstatoval málo českých a hodně zahraničních potravin.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

J. Kuka

28. 2. 2014 14:41
Ve...

Ve chvili , kdy 90% vyroby nasich potravin zavisi na hnojivech a nafte dovazene z 99% je potravinova sobestacnost jen hodne draha iluze . Ja bych to osobne neresil VUBEC . Pokud by se se neco ve svete podelalo takovym zpusobem , ze bychom se nedostali ani k rope , tak by se stejne muselo 25% obyvatelstva nahnat na pole .

0 0
možnosti
OU

28. 2. 2014 11:21
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
MK

M. Kosejk

28. 2. 2014 12:08
Re: Zase mimo.

Jak je přesně definována "potravinová soběstačnost", netuším. Ale vím, jak to definuje vláda a co prý dle vlastních slov hodlá prosazovat - a o tom je řeč. 

A co se týká dotační politiky zemědělství, mnohé staré státy EU (s Francií v čele) si na ní nenechají významně sáhnout - to je jasné všem.

0 0
možnosti
VP

V. Petrová

28. 2. 2014 10:59
Tak říkajíc šulnul

Když jsem sledovala v ČT 24 čísla, kolik čeho vyvážíme a kolik dovážíme, měla jsem pocit, že to vychází na stejno. Toho, co dovážíme, je možná o něco málo víc, ale tak nepatrně, že to nestojí za řeč. Jinými slovy -opravdu mám dojem, že děláme kampaň pro Agrofert. Chápu, že si to pan Babiš umí v ČT zařídit. Ale pan Jurečka by se měl vzpamatovat.

0 0
možnosti
ŠH

28. 2. 2014 21:09
Re: Tak říkajíc šulnul

Také se domnívám, že ministersky vstupovat do sortimentu obchodníků zavání velikou lumpárnou. Babiš a spol?????

Něco jiného jsou určité (strategické) rezervy (od pšenice až po ropu) řízené přímo státem.

Ale o tom nepadlo ani slovo, řeč se vede o tom "co bude lidu nasypáno a co mu dovolíme dát do košíků v Bille". Samozřejmě, že rozhodnutí sleduje zájem pracujícího lidu. Děkuji, už bylo.

0 0
možnosti
JK

J. Kavalír

28. 2. 2014 10:52
O co autorovi jde?

Autor článku si evidentně plete potravinovou soběstačnost se zákazem vývozu s dovozu zboží. Jde o to, aby se na našem území vyráběl dostatek potravin a je úplně jedno, jestli se jich nějaká část vyveze a naopak přibližně stejné množství doveze. Jen pochybuji o tom, jestli se to projeví na nižší ceně nebo de jen pár obchodníků napakuje. Autor článku jako člen ODS se bije za "podnikání po ODSácku", tedy za tunelování státních peněz. Dnes se platí horentní dotace za údržbu trvalých tavních porostů. Funguje to tak, že znalá osoba pronajme pozemky od drobných vlastníků a na ty pak pobírá dotace. Pozemky mu za pár korun jednou - dvakrát za rok poseká místní zemědělec a v lepším případě si seno prodá, v horším je nechá shnít (toto vím z vlastní zkušenosti).

Na stejných pozemcích by ale bylo možné například chovat skot na maso, pouze by se musely přesměrovat ty dotace z údržby hektarů do tun vyprodukovaného masa. Zvýšilo by to zaměstnanost, ale na rozdíl od současného hospodaření, které zvládne na dálku i úředník z ministerstva (přesněji jeho manželka), je to vhodné pro skutečné zemědělce a ted i výhodné pro Agrofert.

0 0
možnosti
OU

28. 2. 2014 11:22
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
JS

28. 2. 2014 10:32
já bych chápal

termín potravinová soběstačnost tak, že se vláda v česku bude snažit o to, aby výroba potravin neklesla pod úroveň kdy by bez dovozu obyvatelstvu hrozil hlad. Tuto politiku  je možné realizovat také pomocí vhodného hlasování a lobbingu v orgánech Unie. Nemuseli jsme snad hlasovat pro všechny ty kvóty, regulace a hygienické normy zvýhodňující tu Francouze, támhle zase Italy nebo Španěly.

0 0
možnosti
RT

28. 2. 2014 12:03
Re: já bych chápal

Souhlas. Navíc, při závažné nadnárodní situaci by měla být možnost zákaz vývozu do zahraničí. Tuším, že nedávno, když bylo extrémní sucho, něco takového udělali Ukrajinci s pšenicí a Američani s kukuřicí.

0 0
možnosti
MK

M. Kosejk

28. 2. 2014 9:32
--

Z akce "Potravinová soběstačnost" se vyklube akce " Tržby pro domácí Agrofert". O to asi hlavně kráčí.

0 0
možnosti
KF

28. 2. 2014 10:52
:-)

Jj. Už to začíná - dotace bioplynovým stanicím, státní rezervy mraženého masa. A bude hůř nebo bude líp? Fakt nevim :-).

0 0
možnosti
JS

28. 2. 2014 8:08
Potravinová soběstačnost,to je něco co mělo význam

za dob tzv.socializmu a stálo nás to spousty peněz formou dotací do zemědělství,které doplatilo na kolektivizaci a pak se jaksi dlouho nemohlo vzpamatovat.Problém byl v tom,že potraviny se od "spřátelených "sousedů dovést nedaly,sami neměli přebytek a na dovoz o "nepřátel"nebyly devizy.

0 0
možnosti
JB

28. 2. 2014 18:21
Re: Potravinová soběstačnost,to je něco co mělo význam

Nějak tak. Sami Rusáci kupovali obilí z Kanady, USA a Austrálie, aby nezdechli hlady.

0 0
možnosti
LK

L. Krajíček 577

28. 2. 2014 2:33
Nechci polemizovat, ce se v v EUHP (podle RVHP)

smí nebo nesmí.

Ale nejsem si zcela jist, že jako národ nebo stát nebo aspoň většina z nás zbohatne na tom, když prakticky totožné zboží křižuje cik-cak republikou nebo Evropou. Že na tom zbohatnou někteří, to je nepochybné.

Také si nejsem zcela jist, že nás čeká neobyčejný blahobyt poté, kdy někteří majitelé půdy dostávají peníze za to, že se na ní nic nepěstuje. Ani že zbohatneme poté, kdy dovážíme maso, vajíčka, brambory i ta "pitomá" jablka nebo okurky a úrodnou půdu prodáváme (nejen) na různé super-hyper, ale i na plechové sklady typu Amazon, které zaměstnají 1 500 (slovy jedentisícpětset) pracovníků.

P.S. O kolik pracovních míst jsme přišli devastací našeho cukrovarnického průmyslu? To vůbec nepočítám zmařené investice, protože jak jsem četl, někde byly smysluplně srovnány se zemí i téměř zcela nové cukrovary.

0 0
možnosti
JS

28. 2. 2014 8:19
Re: Nechci polemizovat, ce se v v EUHP (podle RVHP)

Pokud se Amazon postaví v průmyslové zóně,tak by to nemělo vadit.Daleko více mi vadí solární elektrárny postavené na zemědělské půdě,které na rozdíl od Amazonu nezaměstnávají v podstatě nikoho.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz