25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLEMIKA: Jak se bude jmenovat nová kuchařka M. Šichtařové?

Někdy na počátku letošního léta jsem se v blogu Markéty Šichtařové Vyhoďte značky do šrotu dočetl, že nizozemské město Emmen dramaticky snížilo počet dopravních nehod tím, že odstranilo všechny dopravní značky, pruhy a světla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Brožek 16.9.2016 10:01

Re: pane Vondráčku

Šejno přestaňte lhát!!! - už lžete skoro jako ten zloděj Singer.

Pí. Šichtařová napsala, že ekonomika slušně rostla v okamžiku, kdy Singer znehodnotil měnu a ne v roce 2013. Tehdy byl v prvním půlroce ještě mírný pokles, ovšem ve 3Q už růst - a znehodnocení měny přišlo až ve 4Q - tedy poté, co už byly známá data o růstu. To je lehce dohledatelné. A pokud si zvolíte ještě delší období, tak můžete tvrdit, že v posledních 5 letech k žádnému poklesu nedošlo, protože vlastně za celou dobu je to růst o 1%.

Recesi ještě uvidíme, ale že dojde k ochlazení je téměř jisté - zabránit mu může jen šílené vládní rozhazování - ale ani to ne úplně. Data z Německa už mluví o zastavení růstu a my jsme pozadu tak s půlročním spožděním.

Zloděj Singer neoddiskutovatelně ukradl lidem stovky miliard, za které by si byli mohli koupit hodnoty podle své libosti a takhle je museli dát za běžný život u těch, kde ten zloděj nechal vyšponovat ceny.

J. Bruner 15.9.2016 20:30

Re: Malá úvaha

co je to oběživo? Máte-li na mysli peníze, pak jsou to jen bankovky a mince ve své reálné podobě. Dluhy nejsou peníze a proto je nelze odečítat od hotovosti..

S. Ševeček 15.9.2016 17:53

Re: pane Fialo

Kde těch pět set miliard NNB, pobočka Praha, vzala?

Vytiskla.

K. Pavlik 15.9.2016 17:32

Re: Nelze dostatečně urazit ČNB ...

Podle teto teorie CNB dala lidem kteri maji hypoteky v korunach desitky procent.

K. Pavlik 15.9.2016 17:31

Re: Pane Singere,

Kazdy se bavi jen o okradani. Po ze cena hypotek ktere jsou v korunach se v Eurech podstatne snizila nikdo neuvadi. Podle ceske teorie okradani by tito lide meli byt v baliku. Samozrejme nejsou - ono to okradani je pekna blbost. Dlouhodobe sporit se nevyplatilo nikdy a nikde takze jakepak okradani.

L. David 15.9.2016 17:29

Re: pane Davide

Nejspíš vám pane Šejno nedochází, že minimálně polovinu potravin a spotřebního zboží dovážíme, takže devalvací měny toto zboží odpovídajícím způsobem občanům zdraží.

A to, že se exportérům usnadní vývozy, to snad zvedne zisky firem, ale běžnému občanovi z toho nic nekyne.

Tož takhle.

L. Novák 15.9.2016 17:13

Re: pane Kavalíre

Hloupý Šejno, vás elektřina a plyn zlevnily? Jak to dokázaly? :-D

No, tolik k vaší češtinářské demenci. Pokud se cen energií týče, ty se vyvíjejí nezávisle na vůli ČNB. Když barel ropy se neprodává za 100 ale jen 30 USD, není to žádná zásluha ČNB! Osle jeden agitátorský!

J. Mrázek 15.9.2016 15:50

Padající dolar a euro - rezervy?

Za co, soudruzi, za co ???

J. Mrázek 15.9.2016 15:48

Nelze dostatečně urazit ČNB ...

Sebrala lidem na účtech desítky procent a ještě si dovolí být uražena? Nehorázné !

R. Langer 15.9.2016 15:42

Re: Znehodnocení úspor? To těžko.

Stačí se podívat na ceny v obchodch, a to včetně potravin, a hned to znehodnocení uvidíte. Není potřeba nic složitě počítat.

R. Langer 15.9.2016 15:39

Re: pane Kavalíre

Na které levné auto z Česka nemá vliv inflace, pane Šejno, to by mě fakt zajímalo... :-P

J. Krásenský 15.9.2016 15:30

Pan Singer

činí takovou hospodářskou politiku, aby po skončení mandátu mohl nastoupit do ECB.

R. Langer 15.9.2016 15:29

Re: Ha ha ha

Tak hlavně žes to pobral ty, soudruhu. Že máš ve strožoku o 20% míň, to ti ještě zatím nedoklaplo, že? Ale až na to přijdeš (a ty na to přijdeš), tak budeš řvát, že za to může Klaus. :-D

J. Kratochvíl 15.9.2016 14:50

Pane Singře,

nedělejte z lidí blbečky a raději zalezte !!!

V roce 2013 byl gradient HDP pozitivní, tzn. že ekonomika rostla i bez vašeho zásahu a to je důležitější ukazatel než absolutní čislo okamžitého HDP, co se tady snažíte prezentovat Nevím, jestli si to uvědomujete nebo ze sebe děláte blbečka.

J. Kratochvíl 15.9.2016 14:44

Pan Singer by měl přiznat,že nemá pravdu

znehodnocováním koruny okrádá naše občany a tyto nakradené peníze jdou na účty zahraničních firem, které u nás mají levné montovny.

Na rozdíl od Německa,které po sjednocení na začátku 90 let,kde západní bankéři velkoryse přijali kurz východní marky 1:1, tak naši ekonomové naši korunu devalvovali na zlodějský kurz veksláků a to nestačí dnes ještě po 26 letech stále znehodnocují. Paní Šichtařová má pochopitelně pravdu !!! Za naše Singery se můžeme jenom stydět. Mělo by se zjistit, jestli v tom není korupce.

I. Lyčka 15.9.2016 14:03

Re: Koukám,

Proto a nejen proto je mi ta paní velice sympatická :o)

I. Lyčka 15.9.2016 14:01

Re: pane Mrázi

Přestaňte být jízlivý a uvědomte si, že zdražilo všechno, co nakupujeme ze zahraničí. A to všechno se pak přímo nebo nepřímo (ve výrobcích, do kterých se zahraniční zboží montuje, přidává, nalévá, atd.) projeví i v cenách veškerého zboží.

F. Kusák 15.9.2016 14:00

Re: pane Fialo

To, že naše účty mají minimální úrok, je pro nás, obyčejné střádaly fakt, ale důvody jsou složité a centrální banka malého státu situaci nemůže zásadně změnit. Stručně řečeno, záporné úroky jsou odrazem stavu západní společnosti a ekonomika je jen důsledkem těchto jevů. Nevím, zda-li jste někdy toužil vlastnit dobrou a kvalitní výrobní firmu, tedy ji třeba sám zrealizovat. Pokud ano, pak nemusím dále psát, pokud nikoliv, zeptejte se nějakého upřímného a dobrého známého, kterému se to povedlo, ale, co všechno musel obětovat. Takových bláznů je čím dál tím méně. Znáte, co se říká: "že z poctivé práce ještě nikdo nezbohatl". Já dodávám, pokud nechtějí lidé pracovat, riskovat a chtějí se jen vést, nemůže společnost bohatnout. Bohužel, podle mého, tento jev převažuje. A pak se nedivme, když nejsou reálné investice, že nelze zhodnocovat měnu.

P. Vaníček 15.9.2016 13:12

Pro lidi je myslím nejdůležitější,

že pod nynějším i předchozím machrování "bankéřů" ČNB je lepší mít peníze doma ve štrozoku,protože úroky na kterýchkoli účtech nepokrývají ani inflaci. Tak se p.Singere netlučte do prsou jak duo orangutanů Zubatá tykev a čobol z STB.

J. Kavalír 15.9.2016 12:57

Re: pane Vobdráčku

Devalvace byl jen poslední trapný pokus, jak dosáhnout vysněné inflace, když úrokové sazby se blíží nule. Páni ekonomové totiž nepochopili, že inflace nasává v okamžiku, kdy je na trhu méně zboží, než zákazníci požadují a výrobci si mohou dovolit je zdražit. Deflace je naopak následkem nadbytku zboží oproti koupěschopné poptávce kdy konkurenční hoj nutí výrobce se cenově podbízet aby své zboží na trhu udali.

J. Kavalír 15.9.2016 12:47

Re: pane Kavalíre

Jenže i ta "česká" auta obsahují značné procento dílů z dovozu, že? A ty díky devalvaci také podražily.

J. Kavalír 15.9.2016 12:43

Re: ceny PHM, pane Kavalíre, klesly

Plyn i ropu nakupujeme za dolary, takže jsme mohli mít plyn i benzín za ještě nižší cenu. Pokles cen surovin jen opticky snížil míru inflace. Ceny surovin nyní porostou zatímco ceny jiných dovážených produktů nepoklesnou, naopak se v nich projeví vyšší náklady na energii. Snad se pan Singr konečně dočká té vysněné 2% inflace.

Argumentovat průměrným platem, který se zvýšil více než devalvace, je úsměvné. Reálný příjem tedy vzrostl pouze o ten rozdíl, tedy nepatrně. Něco spolkla i inflace, i když ne moc.

M. Polák 15.9.2016 12:36

Re: Posoudit opatření ČNB na znehodnocení měny

Je jistě dobře, že patříte do té skupiny obyvatel, které tato změna kurzu nijak zvlášť netrápí. Jenže na druhé straně je v naší zemi minimálně 40% občanů, pro které to znamená nenápadný, ale neřešitelný posun po šikmé ploše k hranici chudoby a beznaděje. Je to téma na knihu, o některých dílčích problémech píšu na Neviditelném psu jako autor.

V diskusi jsem si všiml názoru, kde autor uvádí, že ČNB nakupuje dolary a eura a její bilance je v přebytku. Jenže zatím tento přebytek vytváří uměle centrální banka tím, že drží kurz měn na uměle vysoké úrovni (cca 27 Kč / EURO). Do svých devizových rezerv nakoupila eura za necelých 600 miliard Kč. V okamžiku, kdy tento systém devizových intervencí ukončí, koruna zpevní například o 10%. Co se bude dít potom?

Především se přeceněním devizových rezerv centrální banka připraví o cca 60 miliard Kč a musí je vykázat jako ztrátu (tu právě zaplatíme znehodnocením úspor). Exportéři, kteří udrželi cenu v devizovém vyjádření a zvýšili mzdy přijdou o 10% tržeb a náklady jim zůstanou zvýšené, ti exportéři, kteří snížili devizové ceny se nejspíš rovnou propadnou do provozní ztráty. To logicky znamená snižování nerentabilní výroby růst nezaměstnanosti. Vyšší počet nezaměstnaných pak generuje vyšší náklady sociálního státu, který v dobách "hojnosti" rozdával bohatším a "utahování opasků" si ponechává i pro ty chudší. Z toho vyplývá, že největší riziko umělých zásahů do ekonomických dějů je v tom, že přechodně udržitelná výchylka (tady kurz koruny) prospívá bohatším a návrat do rovnováhy spolehlivě postihne více ty chudší.

Hodnotit stav hospodářství, když jede na drogách je zhruba stejný omyl, jako posuzovat výkonnost sportovců pod dopingem nebo výkon leteckého motoru se zapnutou forsáží a tvářit se, že to takhle může být pořád.

F. Pavlis 15.9.2016 12:07

Re: pane Fialo

Pane Šejno, vy jste humorista. Máte nějaký spořící účet ? Pak budete v jiné optice. Banka vydělává, občan trvale ztrácí pokud spoří. Banky tlačí utrácet - a to bylo i u p. Singera zjevné i verbálně. Pak existují i jiné statistiky o počtu rodin, žijících od výplaty k výplatě. I ekonomové jsou tací a onací a vesměs "závislí" na svých ekonomických školách a tiše i na jiných entitách.

M. Šejna 15.9.2016 11:54

ceny PHM, pane Kavalíre, klesly

V roce 2013 před devalvací byla nafta za 36,50 Kč, dnes je to okolo 28,- Kč.

http://business.center.cz/business/finance/cestnahr/benzin.aspx

M. Šejna 15.9.2016 11:46

pane Fialo

kde jste přišel na ty desítky a desítky miliard, které prý vydává ČNB na udržení kurzu?

Za tři roky intervencí intervenovala ČNB ve výši 550 mld. Kč. Víte vůbec, co to znamená? To je, že za těch 550 mld. nakoupila ČNB eura a dolary. Takže o to se zvýšily naší centrální bance devizové rezervy a nikoli, že tzto pení utratila a ony se "vypařily".

Mimochodem, auditované účetníctví za poslední tři roky ukazuje, že ČNB hospodaří se ziskem několika desítek mld. Kč i přesto, že intervenuje.

M. Šejna 15.9.2016 11:41

pane Kavalíre

kdyby si pan Chaloupka koupil levné auto z Česka, nsetála by ho devalvace nic. Těch v Česku výráběných levných aut je celkem dost (Škoda, Hyundai, Peugeot, Citroen, Toyota).

A o to při devalvaci šlo - podpořit prodej českého zboží.

R. Fiala 15.9.2016 11:32

Vysvětlí mi někdo jako laikovi

kdo ve skutečnosti zaplatí ty desítky a desítky miliard, jež ČNB pod vedením pana Sígra vydává, aby udržela znehodnocenou korunu na kurzu 27 Kč za euro?

M. Šejna 15.9.2016 11:29

pane Vobdráčku

polplatky v bance a úrokové sazby nemají s devalvací koruny nic společného. Tady se řeší údajné znehodnocení úspor díky devalvaci, a vy tu vyrukujete s bankovními poplatky a úroky z vkladů.

Plácáte o úplně něčem jiném. Ale to vy nepochopíte, na vás je to moc složité.

M. Šejna 15.9.2016 11:26

pane Kavalíre

mě tedy plyn a elektřina v posledních letech zlevnily. Zlevnila i nafta. Takže já poškozený nejsem.

Vám se energie zdražily?

Průměrná mzda v 1.Q 2013 byla 23.985,- Kč, letos to bylo 26.480 Kč. Za ty tři roky se mzdy zvedly v průměru o 10%, ale devalvace byla o 8%.