23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

MĚNA: Euro je výhodné i pro obyčejné lidi

Vedou se spory o tom, jestli má Česká republika přijmout euro nebo ne. Já se domnívám, že klady převažují nad zápory a naslouchám odborníkům, kteří si myslí, to samé. Naše země se k přijetí společné evropské měny zavázala při vstupu do Evropské unie. Vydělá na něm většina obyvatel České republiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 25.6.2022 10:34

No, pokud vím, tak se dnes zase platí v rublech, jestli se nepletu? ;-D

D. Polanský 25.6.2022 7:49

I pro číšníky s servírky v restauracích, barech apod. Obvykle zaokrouhlení v eurech dělá větší tringelt.

J. Moravec 25.6.2022 8:30

To máte pravdu. V době kdy přecházelo Německo na €, řešil se tento problém i v Německých restauracích. A především se taky se řešily nové ceny. Nakonec to mnohdy dopadlo 1:1, i když v té době to bylo 18:22.

L. Hančar 25.6.2022 7:40

Dnes ráno po dešti opět žerou a žerou, ani poledne nedrží: Opravdu Dementní Slimáci!

F. Kusák 25.6.2022 7:55

A ještě k tomu z Eurolandu, totiž ze Španělska.

Z. Lapil 26.6.2022 22:35

Nevím, jak u Hančarů, ale u nás ti španěláci skoro vymizeli. Ne že by se nenašlo dost náhradníků. Kupodivu jsou k vidění i klasičtí šneci.

T. Hraj 25.6.2022 8:04

Ano, korupce je také vážný problém.

F. De Winter 25.6.2022 7:39

Eurozóna - exkluzivní klub předlužených - hledá hlupáky, kteří by jí pomohli se splácením. Zvláště vítáni jsou takoví, jako je ČR, kteří mají dluhy malé. I když je pravda, že se ČR poslední dobou snaží, aby své vyspělejší soudruhy dohnala. :-P

T. Hraj 25.6.2022 7:50

R^R^R^

T. Diblík 25.6.2022 7:57

Není jakýsi závazek v souvislosti s Národním plánem obnovy?

J. Pankovic 25.6.2022 5:51

Přijetí € nejvíce odnesou ti nejchudší, což bude za chvíli většina. Němci mají svoje Marky připravené a mohou odejít kdykoli, což ty ostatní zanechá bez pomoci v troskách....

...ano, Řecko, Itálie, Španělsko, Francie - pro ně je €uro požehnáním, dokud je dost hlupáků, kteří to za ně "zatáhnou"

P.S. Kdyby tohle napsal žák sedmé třídy ZDŠ, tak by ho měli všichni za vola ;-)

D. Laurencikova 25.6.2022 8:18

Nemci jsou "nastesti" ochotni, vydat se z posledniho za "zachranu" Eura. Jedina strana, ktera chce z Eura ven, je AfD, a ta bojuje o preziti. Takze, Euro se polozi az bude i Nemecko v troskach...

J. Moravec 25.6.2022 5:43

Pan odcházející guvernér ČNB se jednou k přijetí Eura již vyjádřil. Řekl přibližně toto: “proč Euro, vždyť to jsou jen papírky a lidi si ho stejně nepřejí” takže proč vlastně to Euro když jsou ty papírky navíc ještě škaredý, jak již zde bylo řečeno. Já bych to ještě doplnil nezáleží na tom jak papírky vypadají, ale jak se s nimi hospodaří a to my Češi přeci umíme nejlépe. Proto taky máme tu dvojnásobnou inflaci vůči Erozóně.

I. Schlägel 25.6.2022 8:35

To máme. Eurozóna má zase zadlužení v neřešitelné výši. Pokud by měla ECB stanovit odpovídající úrok odpovídající "nízké" inflaci v eurozóně, jižní křídlo to nerozchodí. Tohle určitě víte, že ano?

T. Novy 25.6.2022 5:39

Že se na Psu objevují progresivní příspěvky, chápu. Demokracie je občas demagogie, to se už z principu nedá nic dělat.

Ale že je tady bude hlásat zastupitel zvolený za ODS, to je chucpe.

Asi jsem to pochopil jinak, když jsem považoval ODS za stranu konzervativní, tedy reprezentující individuální odpovědnost, decentralizované řízení (zde sakra měnové politiky), méně státu a podobné výdobytky konzervativní politiky.

Pane Pánku, děkuji za otevření očí.

T. Hraj 25.6.2022 8:06

A mně zase uniklo, že je Pánek v ODS. Vzal jste mi o ní iluze! No, moc jich už nebylo.

F. Kusák 25.6.2022 8:07

Máte samozřejmě hlubokou pravdu, jen se obávám toho, že většina společnosti ani neví co to konzervatismus v politice je. A že jsme dobří hospodáři, jak tu někdo uvádí, no jak kdo.

J. Kostelanský 25.6.2022 4:15

Tento článek vypadá jako by byl opsán z nějaké propagační příručky, které se rozdávají v zemi před přijetím eura. Bydlím na Slovensku, eurom platíme od roku 2009, takže mohu poskytnout reální zkušenosti místo teoretizování.

Nebudu se vyjadřovat ke zbožním přáním autora, ale uvedu, to co on uvést "zapomněl". Argumenty proti přijetí eura.

1. Relativně malé země (z hlediska počtu obyvatel) do s 5-10 miliony obyvatel Dánsko, Švédsko, Norsko, Švýcarsko mají pořád svou vlastní měnu, a nechystají se euro zavést. Dokonce i Island s pouhými 300 tisíc obyvateli má svou islandskou korunu. Zajímavostí je, že všichni - kromě Švýcarů, mají korunu. Přirozeně tu svou.

2. Výhody z článku pro spotřebitele jsou jen takové pozlátko. Je tu ale jedna skutečnost, o které se nehovoří nikdy a nikde a kterou pozoruji na sobě. Eura se utrácí daleko snadněji než koruny. :-) Protože je zde psychologický efekt. V hlavě totiž pořád mám myšlenku, jak je to levné. Když to stojí "jen" 1 euro, nebo "jen" 5 eur. Často jezdím na Moravu nejvíc to cítím, když si tam zajdu něco nakoupit. Např. cena za tričko 200 korun mi přijde hodně vysoká. Ale po přepočtu je to "jenom" 8 eur.

S tím souvisí i ceny drobných řemeslníku a obchůdků. Kdysi se práce zaokrouhlovaly na stokoruny, teď je to už spíše na desítky eur. U drobných služeb jsou to pak celá eura.

3. Euro je výtečný nástroj na import inflace. Když máte vlastní měnu a zdravou ekonomiku, tak ta měna z dlouhodobého hlediska posiluje. Musí posilovat, protože eurozónu tvorí jak ekonomičtí premianti jako Německo, Rakousko, Holandsko, Finsko, tak i "potížisté" jako Řecko, Itálie, Španělsko a částečně i Francie. Když se pak z toho udělá takový průměr, tak česká ekonomika je na tom podstatně lépe než je ten průměr. Dobrý příklad je výše zadluženosti. Dá se to říct i jednodušeji - s eurem si do určité míry automaticky importujete i problémy jiných zemí.

J. Kostelanský 25.6.2022 4:16

4. Pomocí vlastní měny může rychleji růst reální mzda a pomaleji cena zboží z dovozu. Silnější koruna není totiž jen o levnějších letních zájezdech. Pokud je trend dlouhodobý, tak je také o zlevňování importovaného zboží. Tomu se pak musí přizpůsobit i domáci výrobci. Někdy po rozdělení Československa stála jedna německá marka 17-18 korun. Dnes by její cena byla polovina z eura, tedy 12 až 12,50. Dá se to napsat i obráceně. Tehdy by euro (kdyby existovalo) stálo kolem 35 korun, dnes je o 10 korun, tedy o 30 % levnější. Jaké by asi teď byly ceny, kdyby o těch 10 korun česká koruna nezpevnila?

5. Pořád hrozí, že se eurozóna rozpadne. Historie hovoří, že měnové unie se vždy rozpadly ne odchodem nejslabších členů, ale odchodem jejího nejsilnějšího člena. V případě eurozóny je to jednoznačně Německo. Pokud Němci usoudí, že euro je pro Němci už neakceptovatelné, např. kvůli dlouhodobě vysoké inflaci, která země eurozóny čeká, projekt končí. Evropská centrální banka to řekla jasně (aspoň někdy): eurozónu čeká nelehká volba mezi udržením měnové unie a vysokou inflaci. Obě věci mít nepůjde. Kdyby se pak eurozóna rozpadla, tak to bude nepředstavitelný chaos. Každý si bude chtít převést své peníze na to "německé" euro, čemu se logicky jednotlivé země budou bránit.

Celkově bych to shrnul si takhle: Nevylepšuj něco, co spolehlivě funguje - tedy česká koruna. Po "vylepšení" by se to mohlo zhoršit.

J. Kostelanský 25.6.2022 4:24

Téměř jsem zapomněl: eurové bankovky jsou ošklivé. Velice ošklivé. Takové "bezpohlavní". Ale přesně takové jako EU. Na jedné straně bankovek jsou okna, na druhé mosty. Vždy v nějakém stylu. ale aby se někdo necítil dotčen, všechno je jen vymyšleno. Reálně ta okna a mosty neexistují a ani nikdy neexistovali.

Zkuste si to porovnat s portréty osob, které jsou na bankovkách nejčastěji. Některé státy pak na bankovkách mají zvířata typické pro danou zemi.

V. Mokrý 25.6.2022 5:19

!!

1*

R. Langer 25.6.2022 9:20

R^ [>-]

D. Laurencikova 25.6.2022 9:37

Mate absolutni pravdu. Ale Nemci jsou, stejne jako Cesi, pomerne nevedomi a veri propagande, ktera je na ne vysilana z mainstreamovych medii den co den. "Kdyz padne Euro, padne Evropa", vyhlasila jednou Merkelova a to zni docela hrozive, ne? Pad EVROPY, kdo by to chtel? Ze Eurozona neni Evropa, je jasne jen nekterym. Usoudit, ze "Euro je pro Nemecko neakceptovatelne" by znamenalo priznat, ze JSME SE MYLILI a ze ti "nackove" z AfD a nekteri jini ojedineli varujici, meli pravdu!! Tak toho jeste zdaleka bohda nebude! Nemci jsou naopak vlivem propagandy presvedceni, ze prave oni - ti kteri cely ten humbuk plati - z Eura profituji ze vsech nejvic! Ale seckejme, vyckejme. Nekdy staci malo a kotlik pretece. Jiste nas ted cekaji zajimave casy.:-/

R. Langer 25.6.2022 10:36

Němci jsou na tom s vírou v propagandu MNOHEM HŮŘ než Češi, u těch 40 let budování komunismu otevřelo oči alespoň některým. Zbytku se ovšem po těch časech evidentně stýská... :-(

D. Laurencikova 25.6.2022 10:41

Nemcum se dokonce styska i po valce, jak vidno.

J. Jurax 25.6.2022 23:25

Šílená Anděla wir schaffen das to řekla blbě. Když padne euro, padne EU by bylo správně. EU není, opakuji není celá ČR Evropa.

A kdyby padla EU dřív než stihne grýndýlem a bojem proti kysličníku zničit Evropu, bylo by to jen dobře.

J. Joudová 25.6.2022 3:03

Nechci se tu vyjadřovat k tomu, jestli na euro přejít, nebo ne, neb v tom zatím nemám úplně jasno.

Re: „Česká koruna kvůli tomu oslabila.“ To není vůbec pravda. Koruna spíše posiluje, přičemž inflace v ČR roste. Umí mi to někdo ze zdejších ekonomických odborníků nějak lidsky (jako pro blbce) vysvětlit?

Re: „Euro nám zajistí stabilní ceny bez výkyvů, což zamezí zdražování zboží.“ To samozřejmě není vůbec pravda, neb chamtivost (přirozená lidská vlastnost) všech, kteří si to mohou dovolit, například kvůli svému monopolnímu postavení, je bezmezná a s měnou to vůbec nesouvisí. Už jenom s případným přechodem na euro dojde samozřejmě ke zdražení všeho, protože proč to nezkusit, že?

D. Laurencikova 25.6.2022 9:49

Autorovi uniklo, ze Eurozona prave bojuje s monstrem, ktere se prave vynorilo z hlubin, kde, jak se verilo, bylo uz pomerne zapomenuto. Totiz s inflaci! Cim to je? Ne valkou a Putinem, ani oteplovanim klimatu, ani olejovi sajchove za to nemuzou. Muze za to politika a centralni banky. V dusledku "zachrannych balicku" se mnozstvi penez v Eurozone od roku 2014 zesestinasobilo! Mirne zasahy ECB - vetsi si nemuze dovolit - tuto infalci uz nezastavi, rikaji mnozi. Diky teto chybne vedene financni politice stojime pred nejvetsi ztratou blahobytu od roku 1950. Kdo to odnese? Obycejni lide - predevsim duchodci a ti socialne slabsi. Ti uz pak ten fakt, ze nemusi menit penize na hranicich, ani moc neoceni. Na cestovani proste nebudou mit.

J. Moravec 25.6.2022 2:05

Pan Pánek opomněl zmínit jedenu velkou nevýhodu, kterou by Eura přineslo. Guvernér České národní banky s radou by si totiž s Eurem a úrokovými sazbami nemohli pohrávat jako dosud. Mohli by ztratit svoji důležitost. V horším případě přijít o práci.

Z. Lapil 26.6.2022 22:53

Uvědomuje že si, jaký jste plácl nesmysl? ČNB skrze úrokové sazby a pár dalších instrumentů řídí vztah měny k okolí a tím aspoň částečně vyrovnava ekonomické nestability. Můžeme se bavit, jestli by to nešlo dělat líp, ale zaaretovat volant v jedné poloze mi přijde docela nesmyslné.