20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

JÁDRO: Svěřte stavbu Korejcům

Veřejná debata o výstavbě nových jaderných reaktorů jako podmínky další prosperity ČR nabývá s blízkým výsledkem na síle. S ohledem na reference bude jihokorejská KHNP nepochybně lepší volbou než francouzská EdF.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Kořízek 1.3.2024 9:50

Naše firmy a výzkumné ústavy jaderný program ještě stále mají, stejně tak turbíny ...

Jen s tou Škodou Plzeň jsem si vzpomněl na jejich reaktory s neobohaceným uranem a to nedopadlo vůbec dobře, VVER byly efektivnější a občas je havárie v Jaslovských Bohunicích označována dokonce jako 4. nejhorší nehoda jaderné elektrárny na světě, ale je to škoda.

R. Langer 1.3.2024 14:19

Tak nějak se holt začít musí. Dneska jsou ty technologie trochu jinde.

R. Vacek 1.3.2024 7:17

Dobré zkušenosti máme s rosatomem, na který je navázána i řada tuzemských firem.

Jaderná elektrárna je moc vážná věc, aby o ní rozhodovali politici, které brzy vezme čert.

R. Langer 1.3.2024 5:41

Podepisuji.

P. Labaj 1.3.2024 2:16

Hlavně by nám vláda měla sdělit cenu za MWh, která bude dané nové elektrárně garantovaná (ať už formou PPA nebo CfD). A vzorec pro výpočet průběžného inflačního navyšování. Tam je nejlépe vidět výhodnost nebo nevýhodnost takové elektrárny. S vědomím, že taková cena bude fixována na desítky let dopředu.

R. Konečný 1.3.2024 7:26

Za surovou elektřinu zaplatíne v budoucnu méně než za systémové služby.

L. Novák 1.3.2024 12:17

To už je dnešní realita. V OZE budoucnosti už to může být jenom horší. ;-)

P. Labaj 1.3.2024 16:02

To je klidně možné, i když ne jisté. To však nic nemění na tom, že i tu cenu za silovku bychom měli znát předem. A mělo by to vstoupit jako jeden ze základních parametrů do rozhodovacího řízení.

R. Konečný 1.3.2024 16:17

Měl bych otázku. Vy víte kolik budete brát za 10 nebo 20 let?

P. Labaj 1.3.2024 16:31

Jistě, že ne. I když i to by se zřejmě dalo celkem slušně odhadnout jako vzorec v závislosti na inflaci.

Ale cena elektřiny z nějakého investičně nákladného zdroje je něco trochu jiného. A dnes nikdo do takové stavby nejde bez toho, že mu stát cenu produkce nějakým způsobem garantuje. Ať už formou PPA (tedy pevnou výkupní cenou) nebo CfD (doplacení rozdílu cen). Vše samozřejmě v závislosti na inflační doložce. Takže tato cena je známá předem, na rozdíl od mého platu.

R. Konečný 1.3.2024 21:03

To jako, že byste to, řekněme v roce 2019, odhadl na základě očekávané inflace? To byste byl hodně mimo, Ale ano máte pravdu, že nějaká garantovaná cena bude zřejmě stanovena. Ono stejný postup bude zřejmě zvolen i u nových plynových zdrojů. Vzhledem k tomu bordelu, který EU udělala v energetice, se do těchto investic nikdo nehrne.

P. Labaj 1.3.2024 22:10

Ne očekávané inflace. Na to bych pak skutečně potřeboval tu kouli.

Vzorcem na základě reálné inflace. Proto v těch stanovených cenách je vždy inflační doložka, která upravuje tu cenu podle oficiálně vyhlášené inflace.

M. Kocián 1.3.2024 8:01

Možná nevědí o TV pořadu Volejte věštkyni, jinak by tu cenu už dávno stanovili.

P. Labaj 1.3.2024 16:00

A proč by se měli obracet na zmíněný pořad? Vy to tak v praxi děláte? U elektráren se to ale tak nedělá. Tam se nespoléhá na křišťálovou kouli, jak to asi děláte vy, ale minimální cena budoucí produkce se stanoví z ceny instalace, ceny peněz na její financování, předpokládané ceny údržby (jedině zde se koule hodí) a z provozních nákladů. Takže tato cena je známá předem, a u rozumného hospodáře musí vstoupit jako jeden ze základních parametrů do rozhodovacího řízení. A protože to budeme financovat my všichni (současná vláda už bude dávno mít nějaké své trafiky), tak bychom to taky my všichni měli vědět předem.

L. Novák 1.3.2024 12:11

Tohle mohl napsat jenom EKONOMICKY NEGRAMOTNÝ ZELENÝ MAGOR P. Labaj...

Občasných zdrojů, jejichž materiálové i finanční náklady na skutečně vyrobenou MWh jsou dnes řádově vyšší než u jaderných elektráren a doba života OZE jen zlomková, se inflace zřejmě netýká... ;-D

P. Labaj 1.3.2024 16:35

Děkuji za milý příspěvek. Vy musíte být moc fajn člověk.

Škoda, že jste si nevšiml, že se tady mluví o jaderných elektrárnách. Nějaké OZE do toho taháte vy. Samozřejmě ale uznávám, že v obou oblastech jste na slovo vzatý odborník.

M. Smutný 1.3.2024 17:26

Pane Labaji, celý vyspělý svět počítá s obrovským nárůstem spotřeby elektřiny. Víte například, že světová cloudová centra světové technologické špičky mají spotřebu elektřiny větší než Japonsko. Moderní jaderný reaktor vyrobí kqaždoročně kolem 7-8 miliard kWh a bude takto fungovat 100 let. Takže si násobte tento násobek jakoukoli libovolnou cenou a zjistíte, že navzdory vysokým vstupním nákladům to bude vysoce návratná, efektivní a ekologická investice. Pro stavbu nových bloků se počítá s contractem for difference a s ohledem na to, že takové sousední antiatomové Německo a Rakousko budou zvláště v zimě velmi hladové po elektřině, se neobávám, že by si jádro na sebe nevydělalo. Ostatně když investiční guru pro celý svět, příslušný fond Bank of America doporučil všem investovat do jádra, o čem ještě pochybovat. https://medium.seznam.cz/clanek/milan-smutny-bank-of-america-bofa-atom-je-nejlevnejsi-druh-energie-ke-splneni-bezemisnich-cilu-47901

P. Labaj 1.3.2024 18:07

Možná máte pravdu. Ale to neznamená, že se o tom nemá mluvit a třeba i pochybovat. Nezpochybnitelné byly jen takové konstanty jako že komunismus musí zvítězit na celém světě (mé mládí) nebo že Lehman brothers je příliš velká a příliš stabilní, takže nemůže nikdy zkrachovat (nedávná doba).

Současná cena elektřiny s kontraktem na dodávku v roce 2025 je nějakých 77 Euro/MWh. Poslední známá zaručená výkupní cena elektřiny z Hinkley Point C je nějakých 108 Euro/MWh (z roku 2013), kvůli inflaci to bude dneska už o hodně výš.

Je to nezpochybnitelně výhodné? Natolik výhodné, že se o tom vůbec nemá diskutovat a brát to jako písmo svaté, že je to prostě nejlepší a jediná možnost? Já si skoro myslím, že ne. Třeba to nakonec opravdu bude nejlepší možnost. Ale diskuse (s otevřeným sdílením všech relevantních parametrů) by se o tom podle mě rozhodně měla vést.

J. Nevrkla 1.3.2024 0:52

Já bych to svěřil těm, kteří mají prokazatelně nejvíce zkušeností, se kterými máme my nejvíce zkušeností, kteří mají nejnižší cenu a kteří nás nikdy nevydírali, stejně jako nikoho, komu to staví. Kdopak to je?

Boha, já jsem zapomněl na tu Vrbětickou bajku. Nejdražší v dějinách lidstva, za stamiliardy. Přijde to draho, když někdo věří pohádkám, nebo když je k tomu donucen. Scénář ovšem psali Amíci.

J. Nevrkla 1.3.2024 0:59

Ještě dodatek. Psalo se o ceně za 1200MW reaktor pro nás 160 miliard korun, v Maďarsku je to údajně asi 165 miliard, pro Indii to má být 169 miliard. Proč nám jasně vláda cenu nových nabídek nesdělí, proč i autor mlži? Asi se stydí.

R. Konečný 1.3.2024 7:25

Cena se sděluje až po skončení tendru.

M. Smutný 1.3.2024 12:02

Předpokládanou cenu z první části tendru (závazná nabídka na 1 blok a opce na další 3, nyní to má být závazná nabídka na 4 bloky) zatím ví pár lidí ve nejvyšším vedení ČEZ a pět lidí ve vládě v čele s premiérem (viz mnou citované vyjádření P. Fialy). V minulosti zazněly v médiích neoficiální zprávy, že KHNP postavila JE v Emirátech za 24,4 miliard dolarů. To by v přepočtu na 1000MW český blok znamenalo overnight cost 100 miliard korun. V seriózní publicistice se "nemlží a nestydí", tak do toho nepleťte idiotsky nějaké své emoce.

J. Nevrkla 1.3.2024 12:29

Český blok bude za sto miliard? A já už četl o více než 300 miliardách, kterým bych věřil více. Pokud to bude sto miliard, rád se omluvím a smekám a nechápu, proč to třeba ti Maďaři, Indové, Egypťané kupují od Rusů, že by neuměli počítat? Brzy uvidíme, kde je pravda. Vrbětice nebyly třeba, proč se s tím obtěžovali?

L. Žaloudek 1.3.2024 14:49

Nu, je-li cena 100, s úvěrem cca 20 let vyjde 300.

M. Smutný 1.3.2024 17:14

To je přesně to, proč se o ceně s vámi nedá diskutovat. Cena v Emirátech byla dojednána ještě před energetickou krizí a výbuchem inflace u nás. A určitě mají šejkové ze super bohatých ropných Emirátů jiné cashové možnosti než zadlužené Česko. Takže si budeme muset všichni počkat, zda a jak rozhodne vláda ČR letos v červnu a co o ceně prozradí. Už chápete poněkud lépe? Ale podstatou je, že si bloky musíme každopádně pořídit. Nebo bude náš průmysl s výrobou čekat, až zase někdy zasvítí slunce?

V. Mokrý 1.3.2024 7:28

Vyhrává bohužel ideologie pomatená, nad odborností a to i kdysi místní !

A. Pašata 1.3.2024 8:43

Vy byste to svěřil Westinghouse? Protože větou "kteří nás nikdy nevydírali" jste Rosatom potopil :-D

V. Církva 1.3.2024 18:06

Chtít aby jadernlu elektrárnu stavělo Rusko může jen idiot, Rus nebo vlastizrádce. Případně kombinace toho všeho.

Z Ruska jsme donedávna měli veškerou energii, plyn, ropu a dokonce uhlí. 1)V strategických projektech v energetice tak nelze vybrat stejného dodavatele i kdyby byl svatý 2) Rusko kašle na mezinárodní soudy a dobody, proto se těžko vymáhají termíny penalizace i požadavky. Minimálně dvakrát se mi to u firem kde jsem pracoval potvrdilo a bylo to skutečně nepochopitelné vypovězení smlouvy kdy Rusko zablokovalo technologii nebo zrušilo s týdenním! předstihem nájem 3) A to se moc nemluvilo o tom že Rusko je mafiánský stát tedy nedůvěryhodný 4) Už v roce 2014 začínaly větší nezhody a sankce 5) Nakonec už v roce 2006 byla plynová krize a jakkoliv na ní měla podíl Ukrajina Rusko si vzalo Západ po mafiánsku jako zdroj vydírání, od takového partnera si rozumný obchodník neobjedná a i cvičky, energii či energetické projekty vůbec, jen když je plyn levný a jsou zálohy 6) S Vrběticemi to snad vůbec nemá co so činění, kromě toho že by vás za tyto kecy měli zavřít.