Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

JÁDRO: Svěřte stavbu Korejcům

Veřejná debata o výstavbě nových jaderných reaktorů jako podmínky další prosperity ČR nabývá s blízkým výsledkem na síle. S ohledem na reference bude jihokorejská KHNP nepochybně lepší volbou než francouzská EdF.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

" Jenže k tomu je třeba trh, který padnul (nebo jsme nechali padnout?). To platí pro jaderné elektrárny dvakrát. Pokud se v Evropě nestavěly, nejsou kapacity"

Sveho casu jsem cetl server Svet prumyslu, cca 7 let zpet tam byl rozhovor s nejakou soudruzkou reditelkou, firma z Milevska, ti ziji vylozene ze servisu pro jaderne elektrarny postavene na sovetske/ruske technologii. Tehdy se jeste mohlo/alespon teoreticky/ uvazovat ze dalsi jaderne bloky bude stavet Rosatom a ceske firmy na tom budou participovat. Byvaly doby kdy "made in Czechoslovakia" byl pojem. U nas ve vyrobe/potravinarska fabrika/ neni jediny cesky stroj, Taiwan/Spanelsko/Italie/Belgie , dokonce cutter Nowicki/Polsko, CR=0.

0 0
možnosti
PK

Suhlas - za jihokorejské elektrárny se modlím už dlouho.

Pozoruhodným aspektem však je, že Jižní Korea měla až do roku 1988 totalitární vládu plukovníků a nižší HDP než komunistické Československo. Před rokem 1980 měla dokonce nižší HDP komunistická Severní Korea.

V roce 1989 nesvobodné režimy padly tu i tam - a po 35 letech - my žebroníme o korejské investice a kupujeme korejské elektrárny. Nemluvě o tom že 1/4 elektroniky na ZeměKouli má nálepku Samsung - nikoliv Tesla.

Kde udělali naši soudruzi chybu ?

0 0
možnosti
PD

Komunističtí soudruzi zničili domácí kapitál, EUnijní vydávají příliš mnoho směrnic.

0 0
možnosti
PD

"Nové reaktory by měli postavit Jihokorejci, Francouzi své projekty časově nezvládají"

Otázka je, zda by projekty Korejci zvládali v͇ ͇p͇o͇d͇m͇í͇n͇k͇á͇c͇h͇ ͇E͇U͇.

0 0
možnosti
JN

Otázka, proč chtějí utrácet obrovské dotace na soláry a větrníky, když soustředění financí na jádro splní dekarbonizační cíle při zajištěné bezpečné a cenově dostupné energie, je naprosto zbytečná. Je to obdobné, jako u baterkové elektromobilitě. Jde o obyčejnou zlodějnu za bílého dne podporovanou buď ideologicky duševně omezenými nebo různě majetkově 'zainteresovanými' politiky.

0 0
možnosti

Jako obvykle - od p. Ing Smutného skvělý a dobře zdůvodněný článek.

0 0
možnosti
VC

S článkem souhlasím, EU ale především Francie jsou v letargii. Výstavba jejich elektráren se neskutečně protahuje do nekonečna. Chápu, že jako EU by jsme měli podpořit firmu z EU. Kdyby byl čas a EU skutečně něco dělala (ne jen kecy Frantíků kde podporují stejně jen sebe) pro podporu svého průmyslu dal bych Francii šanci i jako časově a technologicky horší variantě.

Jenže čas není, EU i s Francií nám jako průmyslové zemi hodila s emisními povolenkami klacky pod nohy, nemusíme si tak nic vyčítat.

Korejský návrh je jednoznačně realističtější a nám s energií hoří za patama.

0 0
možnosti
RL

EU budu podporovat tak, jako EU podporuje mne. Tak asi jí tedy budu muset ŠKODIT! ;-€

0 0
možnosti
FN

Veřejná debata se opravdu rozběhla. Ale praktické kroky chybí. Byly doby, kdy Československo mělo vědecké, projekční, technologické a stavební kapacity pro výstavbu jaderných elektráren. Dnes, kdy vysoké školy místo kvalifikovaných techniků produkují absolventy fakult sociální věd, můžeme o problémech jen dlouze diskutovat.

0 0
možnosti
Foto

Přesné. Ano, to je jediné, co tihle absolvento dovedou. Můj děda, moravskýsedlák by je ohodnotil takto: "pletou z lejna bič". On by to ale řekl naplno.

0 0
možnosti
MK

Nerozhodnost cokoliv udělat je příznakem doby. V šedesátých letech uplynulo od Kennedyho projevu o nutnosti přistát na Měsíci do přistání modulu s lidskou posádkou devět let. Dnes máme akorát spoustu krásných 3D animací, jak by to mělo vypadat a na Měsíci sondu se zlomenou nohou, které předčasně došly baterky - patnáct let po Obamově projevu, že se Američani na Měsíc vrátí.

0 0
možnosti
VC

Tak nakonec jde o stav západní společnosti, ekonomiky, politiky (kromě teda toho, že ty srandy nechce nikdo platit).

Ono demonstrovat proti CO2, vozit čínskou elektroniku a automobily, a chrochtat u toho o volném trhu, zaostalosti a drahotě západního průmyslu toť cesta do pekel.

Dokud lidé nebudou vyžadovat mobil a auto které se vyrobí v Evropě nejlépe ČR a budou ochotni pro to něco udělat, lepší to nebude. Jo ještě v někdy po roce 2000 jsem měl mobily made in Sweden nebo Finland s baterkou z ČR.

A dokud to šlo, naposledy rok 2007, jsem mimo Evropu vyrobený mobil odmítal i když se jmenoval SonyEricsson. Bohužel strategie vlád, koncernů, liberálních dogmatiků ale i lemplů co radši za peníze z neziskovky dovezou čínský mobil byla jiná.....

0 0
možnosti
SPP

kde jsou ty časy, kdy měl svůj jaderný program Vítkovice a Škoda Plzeň

0 0
možnosti
FK

Naše firmy a výzkumné ústavy jaderný program ještě stále mají, stejně tak turbíny ...

Jen s tou Škodou Plzeň jsem si vzpomněl na jejich reaktory s neobohaceným uranem a to nedopadlo vůbec dobře, VVER byly efektivnější a občas je havárie v Jaslovských Bohunicích označována dokonce jako 4. nejhorší nehoda jaderné elektrárny na světě, ale je to škoda.

0 0
možnosti
RV

Dobré zkušenosti máme s rosatomem, na který je navázána i řada tuzemských firem.

Jaderná elektrárna je moc vážná věc, aby o ní rozhodovali politici, které brzy vezme čert.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz