Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

GREEN DEAL: Jak chudí platí na bohaté

Zelená dohoda pro Evropu, jinak též Green Deal, jako soubor politických iniciativ, má podporovat přeměnu EU na spravedlivou a prosperující společnost.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Emise dosáhly rekordního maxima v roce 2023. Velkým motorem tohoto nárůstu bylo extrémní sucho, které v některých zemích snížilo výrobu vodní energie. + A prognostici předpovídají, že nás čeká velmi horký rok 2024.

Emissions reached a record high in 2023. A big driver of that increase was extreme drought, which cut hydropower production in some countries. + And forecasters predict we’re in for a very hot 2024.

0 0
možnosti
LN

Kolapsem uhlí ve volebním roce 2025 hrozí dokonalá bouře v energetice i ekonomice Česka

Milan Smutný (1.3.2024)

https://medium.seznam.cz/clanek/milan-smutny-kolapsem-uhli-ve-volebnim-roce-2025-hrozi-dokonala-boure-v-energetice-i-ekonomice-ceska-49442

0 0
možnosti
MP

Případová studie: Apple Park. https://cs.wikipedia.org/wiki/Apple_Park

Cituji Wikipedii: Apple Park (nebo také Apple Campus 2) je sídlo firmy Apple Inc. nacházející se v kalifornském Cupertinu na západním pobřeží Spojených států amerických. Pro část zaměstnanců bylo otevřeno v dubnu 2017 a k celkovému dokončení došlo v závěru stejného roku.

Budova má kruhový tvar a média ji podle toho nazvala „kosmickou lodí". Rozkládá se na 71 hektarech, uvnitř pracuje více než 15 000 zaměstnanců na 260 000 metrech čtverečních. 80 % tohoto areálu tvoří zeleň, speciálně uzpůsobená proti suchu v Kalifornii. O vybudování tohoto sídla snil již i Steve Jobs. Apple za vybudování celého komplexu zaplatil v přepočtu více než 100 miliard korun. Nejdražší byla samotná budova, která vyšla v přepočtu na necelých 10 miliard korun.

Komentář: Co následovalo již v roce 2019? Výskyt světové pandemie Covid-19. Viz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Covid-19. Jako prevence byla tehdy doporučována tato opatření:

1. očkování, 2. minimalizace vzájemných kontaktů (physical distancing) a vyhýbání se větším shromážděním lidí (social distancing) . ...

V době mocnější přírodou vynucených omezených lidských kontaktů (tj. v důsledku pandemie Covid-19), programátoři Apple si navykli na nové technologické možnosti práce z domova, tzv. home office, a odmítali chodit do stále neodepsaného zařízení Apple Parc, jehož výstavba stála CZK100 miliard.

Co následovalo pak? Za Apple Parc firma Apple, Inc. stále musela platit, ale relativně chudí zaměstnanci, programátoři, tam nechtěli jezdit ani svými automobily se spalovacím motorem, ani elektromobily. Vedení firmy Apple proto vydalo proto příkaz, že zaměstnanci do Apple Park musí jezdit minimálně 3 krát týdně (kolik to bylo dnů, nevím dnes sice už přesně, ale vyhrůžka povinné účasti zaměstnanců na pracovišti byla v Apple povinná). Jinak vyhazov zaměstnance z firmy.

0 0
možnosti
VC

Nepochopil jsem o co vám go ale jako šéf firmy bych lidi hnal do zaměstnání. Z mnoha důvodů z nichž především 1) větší flákání 2) menší komunikace o řešeních. ale je těch důvodů mnohem víc

0 0
možnosti
IL

I12v94o 42L91y36č51k46a

1. 3. 2024 17:04

Zelená elektřina se pozná jednoduše. Její elektrony mají zelené čepičky. A modré trenýrky se znakem EU.

0 0
možnosti
Foto

Celý článek a většina diskutujících mají velkou starost o chudý lid. ;-D

Já myslel, že je to tady samej podnikatel, manažer nebo bohatý pravičák, ale ve skutečnosti je to tady samej socan hajici zájmy chudého proletariátu. ;-D

Ta pitomost o tom, že chudí dotují bohaté, je obyčejná komunistická lež.

0 0
možnosti
VP

Chudí lidé elektromobily nekupují, kupují je bohatí. Protože elektromobily jsou dotovány (třeba už tím, že nemusí kupovat dálniční známky a neplatí spotřební daně), je jisté, že chudí bohaté majitele elektromobilů opravdu dotují!

0 0
možnosti
PB

P23e47t52e 71B36r95i21c23h

1. 3. 2024 12:46

"Po korekci dotací sice tento rozruch ustal, avšak státní dotace a podpora obnovitelných zdrojů tak jako tak vycházely na 40 miliard korun. Z toho platí 27 miliard stát, zbytek pak spotřebitelé v ceně jimi odebírané elektřiny."

A stát kombajnem sklízí 27 miliard na polích ležících ladem.:-)

0 0
možnosti
OK
Foto

Perfektní článek o nesmyslnosti elektroaut. Minulý týden podobný článek o zeleném vodíku. Odjakživa lidé používali takový prostředek, který obsahuje nejvíce energie a ten se také jeví jako nejekonomičtější. A navíc, nikdo ještě skutečné nespočítal, jak velký vliv má činnost člověka na klima a jak velký podíl mají přirozené jevy - končí doba ledová, že pane Rado, jeho příspěvek vidím kousek pod svým. Navíc, pokud se vůbec něco změní snížením produkce CO2 v Evropě o 10% a ostatní kontinenty sníží o 50% a mnozí vůbec, jaký bude za 200 let výsledek? Je tady vůbec někdo, kdo by to dokázal vypočítat?

0 0
možnosti
RL

Prodavači deště lžou, jako když Rudé právo tiskne! ;-€

0 0
možnosti
Foto

P26a86v67e55l 85R38a29d81a

1. 3. 2024 11:29

Pane Wágnere s G.D. a nezbytnými změnami je to docela jinak než tvrdím že lživě podsouváte.

Předně proto, že analogické procesy nejsou zdaleka jen Evropské a dokladem toho bylo jednání COP27 o kterém víte.

Nejchudší budou proto celosvětově mezi prvými nejvíce postiženi právě v případě, pokud se celosvětově nedosáhne dekarbonizace a to celým širokým spektrem změn v dosavadním životě.

0 0
možnosti
LN

Už zase ;-O blábolíš dementní KRAVINY? ?!!8-o

0 0
možnosti
JH

J18a62n 98H93a26j44s69k53ý

1. 3. 2024 11:27

Zaujala mě pasáž o „zelené“ elektřině - tedy elektřině z OZE, která bude k dispozici na nabíjecích stojanech pro elektroauta. Jestli to tak opravdu bude, tak si elktroautomobilsté za bezvětří a v noci neškrtnou.

Ostatně něco podobného tady už bylo. V Rakousku se prodávala udělátka do zásuvky, Která nepropustila elektřinu vyrobenou v jaderných elektrárrnách. A lidé to prý dokonce kupovali.

0 0
možnosti
Foto

Ano, v době zahájení výstavby Temelína jsem v Rakousku viděl ohromné protestní plakáty a na nich nalepené malé inzeráty toho krabičkového vykuka.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz