Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

GLOSA: Uhlí z Austrálie pro Ostravsko

Ve zpravodajství se objevují zprávy, které procházejí bez většího zájmu veřejnosti, přestože nejsou tak vzdálené doby, v nichž by byly považovány za aprílový žertík. Svět vzhůru nohama. Loď přivezla černé uhlí z Austrálie pro Ostravsko, oznamuje 23. 1. 2022 zpravodajství České televize.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

P38a54v24e95l 45S79u93r32a

27. 1. 2022 19:54

Pane Uhlíři, děkuji za ten přehled. Nicméně jsem někde četl, že australské uhlí je vysoce kvalitní jako provozní surovina pro ostravské OCELÁRNY. A že je to záležitost již dlouhodobá, jenom si toho zrovna teď všiml někdo, kdo o tom moc neví. Jako přestárlý technolog nemám důvod pochybovat o potřebě kvalitního paliva. Mimoto pokud ocelárny spravuje majitel z Indie, je to jeho věc, kde nakupuje suroviny.

0 0
možnosti
ŠH

I ocelářům za hraběte Larische a Rothschildů to "ostravské" stačilo.

Kladenské stačilo Poldi. I Krupp se vo to zajímal.

Problémek bude někde jinde! Něco jako s bramborama od Humpolce a vepřovým od Kolína.

0 0
možnosti

Pan autor věren svému jménu popsal situaci docela přesně. Pamatuji si ovšem, že při projednávání energetické politiky ČR někdy kolem roku 2000 bylo konstatováno, že hnědého uhlí má stát ve vytěžitelných zásobách ještě na minimálně 80 let, tudíž pokud se nepřihodilo technicky nic, než protesty zelenáčů, zbývá ho pořád ještě minimálně na 60 let. Co se týče uhlí černého, tak se v tehdejší strategické koncepci s vytěžením zásob pod Beskydami v budoucnu počítalo. Myslím, že nyní, kdy pomalu dochází k napjaté situaci v zásobách paliv, by se neměly dělat nevratné, či skoro nevratné kroky i přes logický odpor aktivistů, ekologicky masírované veřejnosti a usedlíků na Frenštátsku. Ty zásoby se mohou ještě setsakra hodit.

0 0
možnosti
RS

R43a69d27e84k 94S68t65u36r36t

27. 1. 2022 14:52

Zdavim z Melborne, venku 29 C pekne teplo,co se tyce toho uhli, Australie ma tezko vycerpatelne zasoby velice qualitniho uhli , snad nejvetsi vyhrevnost, tezba je na povrchu,buldoxery odstrani asi 50 metru hlusiny, do provozu se uvede rypadlo, natahnou se koleje do pristavu a vagony vylozi uhli primo do lode,Kdyz srovnam tezbu,100 tun uhli s 700 metrove hloubky v OKR,tak tech 100 tun z Australie, i s dopravou vyjde lacineji nez uhli tezene v Cesku. Stejne je to s plynem. S plynovych poli je natazeno potrubi to Plynarny, kde se plyn zkapalni,prepusti se do tankeru a vzhuru do Japonska, ci kamkoliv na svete. Kdyz Evropa prejde ve velkem na plyn z tankeru, tak bude stejne drahy jako plyn Putnuv.

A Rusko si si klidne muze svuj plyn prodat treba cinanu,jestlize na nej budou mit menize.:-/:-/

0 0
možnosti
IS

Ano. Taková je současná ekonomická realita.

0 0
možnosti
MK

V 70-80tých letech koloval vtip : "co by se stalo, kdyby se ČSSR přestěhovala na Saharu?" co by ???- okamžitě by začala dovážet písek !!!!!!

0 0
možnosti
MH

Mohli bychom dovážet černé uhlí ze severu evropské části Ruska. Ale to by bylo politicky nekorektní. Nebo také z Donbasu.

0 0
možnosti
JP

Kdo to objednal? Kdo to platí? Kam to uhlí přijde?

To je skandál, ze kterého bychom si neměli dělat srandu. Na místě by bylo lynčovat původce. Natřít ropou a posypat dodaným uhelným prachem.

0 0
možnosti
JH

J65a15n 30H91a45j61s40k71ý

27. 1. 2022 10:47

I podle mne je to nesmyslné počínání. Ale jestli si to objednal soukromý subjekt a spočítal si, že mu to vyjde levněji než uhlí třeba z nějakého dolu na ostravsku, který je ještě v provozu nebo uhlí z Polska, tak je to jeho věc. Lynčoval byste také majitele obchodních řetězců, kteří dovážejí z ciziny jablka, brambpry, cibuli, okurky (jak píše pan Hašek níže) nebo cokoli jiného, co se dá vypěstovat u nás?

0 0
možnosti
LB

Australské uhlí na Ostravsko se vozí především kvůli závazku ČR plnit zelené úkoly stanovené podle Green Deal. Z australského uhlí totiž na rozdíl od toho ostravského nevzniká žádný škodlivý oxid uhličitý a další škodlivé emise. Krom toho je třeba narovnat ceny ocelářských výrobků, protože doprava uhlí z Austrálie stojí podstatně méně, nežli kolik stojí doprava uhlí od šachty na Ostravsku do tamních oceláren. Kdyby takhle hospodařili kdysi komunisté mohl socialistický tábor zkolabovat přinejmenším o dvacet let dříve.

0 0
možnosti
MH

To myslíte vážně; nebo jste jenom tak naivní?

0 0
možnosti
Foto

...maně mě napadají slova písně,jež byla složena jako oslava podobné historické události, jež svým významem téměř vyrovnává význam dovozu černého uhlí na Ostravsko dne 23.01.2022 .

Předpokládám, že jen nepřízeň počasí při převozu zhatila Ojrosoudruhům jejich skvělý a oduševnělý záměr a sice,přivést toto uhlí již 20. ledna.

Jak by se totiž toto, tak významné datum, výborně pamatovalo všem školákům,předškolákům i novorozencům?

Představte si :

20.01.2022 bylo poprvé na Ostravsko v Ojrosojuzu převezeno z Austrálie černé uhlí !!! nebo

22.01.2022 bylo poprvé na Ostravsko v Ojrosojuzu převezeno z Austrálie černé uhlí !!!

ale nešť,nyní k té písní, zpívejte sebou!

Byl to ten slavný den, kdy k nám byl přivezen australský mour,

byl to ten slavný den, kdy k nám byl přivezen australský mour,

špínavý, žádaný, prostě australský mour!

0 0
možnosti
RP

Uhlí se na Ostravsko dováží už několik let. Toto je pro koksárenské baterie Liberty Steel a tam platí, že pro optimální výsledek se dnes musí to uhlí mixovat z několika druhů černého uhlí. Dokud OKD těžili naplno ve všech dolech, mohl se realtivně snadno potřebný mix udělat pouze z uhlí z různých slojí OKD. Jenže OKD už několik let utlumuje a potřebná uhlí z těch slojí se už netěží. proto se musí dovážet.

A pro všelijaké kotle elektráren a tepláren to platí taky, byly konstruovány pro uhlí z nějaké sloje, které se ovšem dnes už netěží. Takže aby tyto zdroje pracovaly naplno, ekonomicky a bezproblémově, musí dnes spalovat mix několika druhů černého uhlí, dnes většinu dovážených a brzo všechny kompletně dovážené.

0 0
možnosti
FN

Do Znojma se vozí okurky a do Zlína boty. Pokrok nezastavíš. A lidskou blbost už tuplem ne.

0 0
možnosti
ŠH

"Hamé okurky Znojmia" mají na sklenici napsáno:

Vyrobeno v Turecku.

Nějak mě to připadá blbý. Nekoupitelný, byť včera byly se slevou. Ale těm Turkům se až přímo šprajcovaně nebráním. Datle a fíky mi na zahradě nerostou.

0 0
možnosti
JH

J42a41n 86H44a30j43s90k18ý

27. 1. 2022 9:05

Jak to uhlí Austrálii zaplatíme? Navrhuji výměnný obchod. Můžeme do Austrálie vyvážet ovce od bačů z Beskyd a králíky od drobných chvatelů. Obojího je jistě v Austrálii nedostatek jako uhlí u nás.

0 0
možnosti
ŠH

:-)R^ Klokani se dají chovat taky? Aspoň na jižní Moravě. Vozili bychom tam potom zamražený klokaní (Pražský) šunky.

0 0
možnosti
ŠH

No, ..... nevím jak komu, ale mně třeba i křen tady připadá málo výnosný. Zkusil bych "strategicky" Indonésii. Co Nový Zéland? Ale ten si necháme v záloze, to až budou chtít moderní pošahanci v lednu chtít řídký letní jabka, letecky. Ale to zas by neměl Jurečka dotace.

Když bude elektřina na příděl, podle odběrové křivky, od Dánska. To je za humnama, foukat bude podle bruselekomise.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz