Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

FINANCE: Měnoví jestřábi v rozpacích

Inflace (tedy růst spotřebitelských cen) patří k největším ekonomickým nebezpečím. A nejen ekonomickým. Jedná se o klíčové riziko jakéhokoli demokratického systému. Zdražování podkopává důvěru občanů ve stát a instituce.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PN

P50e71t80r 78N70o20v92á62k

13. 4. 2022 12:10

TO je pořád dokola. Chytré ekonomické hlavy nám tvrdí, že ČNB musí hlídat stabilitu měny. A že ta stabilní měna znamená dvouprocentní inflaci. Ne, stabilní měna znamená 0 0% inflaci. Znamená to, že za deset let si koupím zhruba stejně. A osobně si myslím, že by měla být měna spíš deflační.

Vývoj jasně ukazuje, že ČNB ane ECB nějakou stabilitu zaručit neumí nebo nechtějí.

A právě banky a vlády, které na tyto mechanismy mají největší vliv z nich nejvíce profitují.

Přeberte si to jak chcete, kdo drží větší množství penez je blázen. Kdo si spoří na důchod v penězích je blázen. Atd.

0 0
možnosti

Rozhodující příčinou inflace je emise nekrytých peněz. Zodpovědný je stát - dlužník. Je neustále v mínusu , rok co rok. Inflace mu vyhovuje, jen to nepřizná. Zvyšování cen je důsledek inflace ( nadměrné množství peněz v oběhu). A ten stát, vláda, centrální banka nás - občany - chce zachraňovat ? Jsou ještě další příčiny inflace, ale ty jsou druhotné ( války, covid, burzy, kurzy měn a akcií...), jde jimi ale dobře zamlžovat diskuzi, za pomoci t.zv. odborníků, a odvádět od podstaty).

0 0
možnosti
KK

K16u18b44i57k 24K92u70b34i42k

12. 4. 2022 13:16

Tak ja nevim, skoly nemam... ale vzdycky jsem mel za to, ze inflace znamena rust mnozstvi penez v obehu, ne zvysovani cen. To je az jednim moznym dusledkem inflace. Pokud zastropujete ceny zbozi (jako u nas za dob realneho socialismu), inflace se projevi nedostatkem zbozi. Mozna si jeste pamatujete fronty na jizdni kola, sici stroje, banany, poradniky na auta apod.

0 0
možnosti
VP

V47a72ň27u86r85a 43P19e55t88r

12. 4. 2022 13:09

Tím koncem tomu autor ovšem nasadil korunu. Je totiž jednoduché řešení!

1) Zrušit prodej české elektřiny přes burzu v Lipsku a návrat k věcně usměrňovaným cenám.

2) Zrušit nesmyslné "povolenky" na CO2.

3) Vrátit se co nejrychleji k uhlí.

4) Vrátit se k zemědělským dotacím na plochu.

A možná i

5) Zavěst věcně usměrňované ceny benzinu a nafty!

Toho všeho by šlo dosáhnout naházením vlády Slepence do Vltavy protože to je příčina současné drahoty!

0 0
možnosti
VK

V36á78c87l86a59v 96K81a20i67n

12. 4. 2022 15:22

Pro bruselská kolaborantská vláda a vy byste ji naházel do Vltavy?

0 0
možnosti
FK

Je přímo drzé, když provládní ekonomové říkají:"inflace roste, a bude růst, kdo za to může, za začátek covid, potažmo Babiš a nyní válka na Ukrajině, za ní může Putin, potažmo všichni rusáci". To jsou fakt moudra. A já dodávám, tak si někdo může myslet, že Babiš je stejný netvor jako Putin, resp. rusáci rovná se Agrofert.

Můj názor je, že buď budeme tvrdit, že inflace odpovídá válečnému stavu, pak nám zbývá válečná ekonomika a přídělový systém. Já si to ale nemyslím. Pomůže nám tržní systém, jen musí fungovat. Takže musíme minimalizovat všechny dotace, daňové úlevy různé netržní zásahy, jako emisní povolenky a další nesmysly. A lidem říct holou pravdu, totiž, že vláda moc možností nemá a jedinou šancí je naše vlastní ekonomická aktivita. A zastavením dodávek plynu ať nestraší. Ruský plyn bereme od Němců a tam by si to nikdo nedovedl bez NS1 ani představit. Další tranzit plynu je plynovodem Bratrství a kromě státu EU z toho má dost velké příjmy i Ukrajina. Nejen, že ten plyn také potřebuje (vlastní ukrajinská těžba před válkou byla tak kolem 20 mld. m3 plynu ročně) válka něco stojí a Rusům za něj také musí něčím platit. Trochu si říkám, kdo nás vlastně takovými informacemi oblbuje víc.

0 0
možnosti
JV

Článek má jedinou chybu. Téměř všichni naši sousedé ve velmi podobných podmínkách v přímém přenosu předvádějí, že s inflací způsobenou růstem cen energií bojovat jde. Stačí nemít naprosto neschopnou vládu a jí podlézající média co to celé usilovně kryjí.

0 0
možnosti
ZJ

Připadá mi to tak, že máme "čekací" vládu. Takovou, která v ekonomice i v pandemii skoro nic nedělá a jen čeká a čeká.

0 0
možnosti
JK

To nebezpečí představuje zvrat v postoji těch co se dosud chovali vůči státu a ostatním obyvatelům dle všech pravidel a odpovědně. Zkráceně: pracovali, něco si ušetřili, dotace nečerpali. zákony dodržovali, byli se státem loyální. Zpočátku jen budou čumět jak se jim rozpouští jejich úspory a až zjistí, že jakýkoliv plat nebo penze jim stačí tak na 2 dny, bude zle. V prostředí, kde se cíleně sleduje 2% míra inflace a ČNB dokonce intervenovala, aby ji zvýšila, když klesala k nule = vyhazovala prachy, tak tam se snadněji inflace zvedne neb je vše připraveno jen trochu více drcnout.

0 0
možnosti
FK

Tak to dost dramatizuje, ale souhlasím s Vámi, že nejpostiženější části společnosti bude střední třída. Jenže to tak bývá vždy, a nejen u nás. A předpokládám, že lidé uberou na spotřebě (ono jim ani nic jiného nezbývá), takže to bude znamenat méně zakázek a zvýšená nezaměstnanost spojená s růstem nákladů státu.

0 0
možnosti
FN

Současná česká inflace je 12,7 procent. Co na to pětikolková vláda? Schovala se za kouřovou clonu konfliktu na Ukrajině.

0 0
možnosti
Foto

Když si to pětikolka vydělí pěti, nevychází to zase tak úplně špatně.

0 0
možnosti
JN

Renomovaní ekonomové dlouho prosazují Moderní monetární teorii, že je možno emitovat v případě finančních problémů hodnotou nekryté peníze, pokud inflace nepřesáhne nějaká dvě procenta, takové ekonomické perpetum mobile. Ovšem zákonitě musí jednou nastat doba, kdy se hodnota peněz s realitou srovná. To se začalo dít. A bude to pokračovat. K tomu zbrojní výdaje, obrovské narůsty cen paliv, hnojiv, kovů. Snížená koupěschopnost vede je krizi, nezaměstnanosti, dalším požadavkům na peníze pro nezaměstnané a uprchliky a omezené možnosti je vydělat. Nejvíce bude trpět automobilový průmysl, zvláště zaměřený na elektroauta, náš prémiový exportní artikl. A nahoru půjde ten drahý, nutný, těžko postradatelný surovinový. Kdo myslíte, že bude tahat za kratší konec? Rusko nebo my? Už bychom měli z blahoveho sebevědomí procitnout. Spadnem brzy na hubu.

0 0
možnosti
JM

Je jedno jestli máme Korunu, nebo Euro. Jsou to jenom papírky a lidi Euro nechtějí. Nějak tak to řekl pan Rusnok. A měl pravdu. Je to jenom hra.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz